Slovenija

Prevarani starši denarja niso dobili nazaj

Ljubljana, 11. 09. 2012 18.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Objavljamo zgodbo prevaranih staršev, ki jim samostojna podjetnica Neira Rekič ni vrnila vplačane akontacije za sprejem otroka v varstvo, kar na lepem pa so na vratih vrtca videli obvestilo, da varstva ni več. Rekičeva ima po Sloveniji več enot in povsod se pojavljajo nepravilnosti.

 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

massa2
13. 09. 2012 09.00
+4
Gospa Rekić Tako ali tako rabi psihiatra, ker je njeno otroštvo na njej pustilo veliko rano. Če se kdo spomni, že pred leti je bila na televizij, sedaj ne vem v kateri oddaji, ko je govorila, kako so z njo delali v rejniški družini, itd., ter, da ne pozna besede mama, glede na to da je sama mamica jo verjetno pozna. Ta pa rada okol prinaša ali ljudi ali delodajalce pa nekateri tudi vejo. Katastrofo od ženske......
like2play
12. 09. 2012 21.18
+6
Fino bi bilo ko bi se novinarji potrudili in izbrskali njene prejšnje priimke in imena. Je kar zanimiva zgodovina. Njeni nastopi na tv pa naj vas ne zavedejo. Žal sem bil med oškodovanimi tudi sam.
Prophet
12. 09. 2012 09.10
-2
Menim da bi morali starši sami preverit kaj vrtec oziroma varstvo nudi,kapacitete in kakovost in ceno.Za malo denarja je po navadi malo glazbe.Torej te mamice ki zahtevajo denar nazaj ga zahtevajo neopravičeno.Saj bi v tem času imela podjetnica koga drugega.
Diana Karun
12. 09. 2012 10.36
+3
starši smo se še prekleto pozanimali kaj in kako posluje vrtec in ko je bilo treba plačati denar v naprej se je gospa na svoj mobilni telefon oglašala, ko pa je bil denar izplačan je mobitel zvonil v prazno in tako zvoni še danes najlažje je biti pameten. te mamice, ki želijo denar nazaj ga pa želijo iz upravičenih razlogov saj otrok ni obiskal vrtca niti en dan.
Ramzess
12. 09. 2012 11.48
+3
Kakšna dokazila imajo straši, samo želja ni dovolj.
darilo
12. 09. 2012 20.40
+1
na ogledu prostora, ki še ni bil opremljen tako kot bi moral biti je bilo rečeno in obljubljeno marsikaj kar bi prostor naredilo zadovoljivim. Zato smo pristali in otroka 3.9. v varstvo pripeljali. Problem se pojavi, ker je bil prostor tak kot na ogledu in ni bilo od rečenega storjeno nič, smo rekičevo na to opozorili, naslednji dan je bila situacija ista. Se pravi da smo plačali nekaj, česar nismo dobili in upravičeno zahtevamo denar nazaj!
vasilie
11. 09. 2012 23.57
+13
Najlaže je obsojat in jezo stresat na izpostavljenega posameznika, posebej če so osnovne informacije o njem v startu zavajajoče. NE gre za VRTEC temveč DNEVNO VARSTVO otrok, ki kot dejavnost ne sodi pod MIZKŠ temveč pod MDDSZ. Za takšno dejavnost (žal) niso zahtevani pogoji kot pri registraciji zasebnega vrtca. Tudi starši, ki otroka zaupajo v tovrstno obliko varstva, bi se te razlike morali zavedati! "Podjetnikov", ki pod isto šifro izvajajo dejavnost dnevnega varstva otrok pa je po Sloveniji več kot 130. In vsi so s.p. odprli legalno in zakonito. TU sistem pušča! Niso krivi posamezniki, ki so si upali spopasti se s problemom kroničnega pomanjkanja mest v javnih vrtcih, kriv je sistem, ki to dopušča! Kar pa je odgovornim težko priznati, še težje urejati - lažje je z vsemi silami udarit po posamezniku, mu po hitrem postopku onemogočit poslovanje, posledično pustit na cesti starše z otroki in zaposlene, ki pa brez poznavanja ozadja upravičeno ves svoj srd znesejo nad "podjetnika"... A obtožbe, da "nas je premišljeno obrala in obrnila hrbet" so preveč na prvo žogo! Vemo kako hitro se v našem sistemu izbriše "motečo številko" in kako dolgi so postopki iskanja pravice le-te. Nenazadnje pa - šlo je za blazno poceni varstvo, neprimerljivo z varstvom v zasebnih vrtcih. Za 150€ mesečno je malce naivno tudi s strani staršev pričakovati luksuz zasebnega vrtca! Čisto po slovensko je na drugi strani še foušija "zakaj bi oni ceneje kot mi", dnevno varstvo Neire Rekić nevednež prijavi kot vrtec, ki posluje mimo MIZKŠ, podjetnica pade v sistemsko luknjo saj celo pristojni ministrstvi ne vesta kdo tu pije in kdo plača in veriga okoli nje je sklenjena. Ostane ji le še bitka z mlini na veter...
mayalottie
14. 09. 2012 18.58
Marija Krebs
11. 09. 2012 22.45
+1
Javnemu vrtcu zagotavlja denar za investicije občine, koncesionarji pa naj to uredijo kar sami. Glede na to bi morali biti praviloma dražji. Začarani krog je tu: slabše razmere za otroka pri dražji oskrbnini.
?ak mal noris
11. 09. 2012 21.46
+6
mene samo to zanima kako lahko starši dajo kr v neko nepreverjeno varstvo svojega otroka? haloooo, kje imate pamet!?
Himself
12. 09. 2012 00.57
+8
Haloooo kje imaš pa ti 500€ na mesec za vrtec in dopusta neomejeno ... da bi lahko našel pravi vrtec po pravi ceni v pravem času. Se vidi, da nimaš ne otrok in ne službe kakor unih 11 lajkov.
Diana Karun
12. 09. 2012 10.39
+2
500 € to je še v redu mi damo za privat varstvo tudi do 700 € na mesec, zato tisti ki nimate otrok ne govorit neumnosti
darilo
12. 09. 2012 20.42
gospa naj bi sodelovala z občino in županom, kar je bil eden izmed razlogov da smo zgodbi verjeli
vasilie
12. 09. 2012 22.02
Darilo, verjetno je bil občinski support tudi eden od glavnih razlogov, da je gospa sploh šla v ta projekt! Ko pa so mediji preko nje začeli opozarjati na luknjo v sistemu na področju varovanja otrok, so občina in župan stisnili rep med noge in se obrnili stran \"mi nimamo nič s tem\"!? Ali ima medijsko popljuvan posameznik kakršnokoli možnost v bitki proti sistemu in javnemu mnenju??
darilo
12. 09. 2012 23.03
Pojasnili so še, da je župan ene izmed občin, ki se srečuje s pomanjkanjem prostih mest v vrtcih, ministrstvo skupaj z Rekićevo obiskal 17. julija. Uredili naj bi registracijo njene dejavnosti v skladu z veljavno zakonodajo. Rekićevo so nato še pisno pozvali k ureditvi statusa ter predložitvi dokumentov, s katerimi bi dokazala prejem evropskega denarja, domnevno namenjenega varovanju otrok, vendar ne vloge ne dokumentov niso prejeli
darilo
12. 09. 2012 23.03
vasilie
12. 09. 2012 23.59
+1
Včerajšnji članek v Delu pa je tako poln protislovij, da je vse skupaj že absurdno; Po tem, ko novinarka Rekičevo v senzacionalističnem naslovu takoj pribije na križ, v članku najprej navaja: "Neira Rekić je storitev dnevno otroško varstvo izvajala kot dejavnost s področja zdravstvenega in socialnega varstva oziroma kot dejavnost dnevnega varstva otrok, ki so ogroženi zaradi socialnih stisk, ne pa po zakonih o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja ter o vrtcih." Torej NE gre za VRTEC! Ne spada pod MIZKŠ! "Inšpektorat za šolstvo ni ukrepal, ker da za nadzor »varstva otrok« ni pristojen." Sledi prelaganje odgovornosti med ministrstvi: "Na Tržnem inšpektoratu republike Slovenije (TIRS) so prepričani, da bi moral nadzor varstva otrok izvajati šolski inšpektorat (IRSŠŠ), za takšno ureditev pa se trudijo že dve leti. IRSŠŠ se tovrstnega nadzora ves čas otepa, nadzor v Postojni pa je 18. julija naložil tržnemu. Glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić je za Delo povedala, da je inšpekcijski svet že julija 2010 sprejel sklep, naj MIZKŠ zakonodajo dopolni tako, da se za vse gospodarske subjekte, ki opravljajo dejavnosti varstva in vzgoje zahteva vpis v razvid, javnost pa naj se obvesti o tistih varuhih oziroma vrtcih, ki so vpisani v razvid. »Žal do realizacije teh sklepov še do danes ni prišlo!« je povedala Grlićeva." Na MIZKŠ so tako zaenkrat pristojni le za preverjanje ustrezne dokumentacije za registracijo VRTCA, za kar pa v tem primeru ne gre! Zakaj naj bi torej podjetnica pošiljala vlogo za ureditev dejavnosti na MIZKŠ, če vendar ni imela namena registrirati ZASEBNEGA VRTCA, temveč je na MDDSZ že v startu pravno in povsem zakonito registrirala DNEVNO VARSTVO otrok!? Kar je potrdila tudi tržna inšpekcija: "Kljub mnenju TIRS, da nadzor vrtcev oziroma varstva ni v njihovi pristojnosti, je tržna inšpektorica 25. julija opravil nadzor iz svoje pristojnosti. Ugotovila je, da Rekićeva ne dela na črno. " Torej, ustrezne zakonodaje na tem področju s strani MIZKŠ zaenkrat še NI, zato po zdravi logiki v tem pogledu tudi Rekičeva ni v prekršku!
darilo
13. 09. 2012 07.42
Kot sem napisala že nekje zgoraj, zakaj starši želimo denar nazaj je prvič zato ker varstva sploh ni odprla (brezovica), akontacije pa pobrala in drugič zato ker prostori niso bili v notranjih goricah takšni kot bi morali biti a nam je bilo rečeno da bodo in smo posledično plačali nekaj česar nismo dobili! Glede zakonodaje se starši ne vtikamo, smo pa veseli da gre za varstvo in ne vrtec!
tantadruj1
11. 09. 2012 20.07
+5
zakaj jim varstva ni mogla zgotoviti? iz prispevka je v bistvu razvidno, da prostori niso primerni. (vtičnice varne za otroke). Take vtičnice kupiš in zamenjaš. ograjo tudi gor daš. glede čistoče pa, mislim, da matere pretiravajo. Skratka, napaka da je najela prostor, ki ni primeren. Preden je krajevna skupnost prostor oddala, bi morala vse to postoriti, ker drugače se ne da dejavnosti opravljati. če so od nje pobrali najemnino so jo nat....
goliinbosi
11. 09. 2012 20.18
+9
Tudi starši bi morali, predno dajo otroka v vrtec, preveriti boniteto podjetja ali zasebnika, ki možnost varovanja otroka nudi. Tale gospodična/gospa, je že imela en naslov/ime vrtca, ki je sedaj izbrisan iz registra. Previdnost v bodoče ne bo odveč.
BitterMan
11. 09. 2012 20.18
+2
goliinbosi
11. 09. 2012 20.21
+3
Bitter lemon. Ne usajaj se, ker ne veš, zakaj gre:-)
tantadruj1
11. 09. 2012 20.41
+19
kako lahko odpreš vrtec preden prostor pregleda inšpektor????
woda
11. 09. 2012 20.45
+5
imamo luknjo v zakonodaji. Komaj en mesec nazaj je ministrestvo odkrilo ta vrtec v Postojni ker si sploh ni priskrbela papirjev, da lahko odpre in vodi vrtec. Meseca aprila je dala razpis za nova del. mesta, na katera sem se prijavila in že takrat sem slutila, po kontaktu z njo, da stvari vse ne štimajo kot bi mogle ...
Himself
11. 09. 2012 20.54
+4
Ja pri nas je vse mogoče ... celo v sobah občine so bli.
binmister
11. 09. 2012 19.58
+8
Ja Zavodi za Zaposlovanje so na tasah podeljevali € kdo bo imel sp in seveda ker se v Sloveniji da prevarat ter ukrast marsi kaj so to eni lepo izkoristili denar dvignili in sedaj jih ni več na spisku sp -jev .in kaj jim bodo praktično nič .
tantadruj1
11. 09. 2012 20.01
+11
4500 dobiš.. kaj pa je to... in 2leti morš imeti odprto.. tako da, ne moreš glih zgint. ker moraš plačat prispevke, če ne pa vrnit, če zapreš.
mina1980
11. 09. 2012 20.19
+12
4500 je se vedno vec, kot pa nic. Problem 90% s.p.-jev v Sloveniji je v tem, da se na ta pota sploh nikoli ne bi smeli podati. Biti podjetnik zahteva vec kot le egocentricnost in narcisoidnost v stilu "jaz sem instant direktor" al pa "meni sef ne bo skakal po glavi". Tvegat treba z glavo.....ne pa rinit skozi betonski zid.
tantadruj1
11. 09. 2012 20.41
+6
ja, se strinjam. hočem samo povedat da s 4500 ne moreš zbežat na ciper :) ker je tako zgledalo s posta, kot češ je pobrala denar pa šla. ja, je boljše kot nič, je pa res da v situaciji v kateri smo je v bistvu samo možnost poskusit, brez da leto dni daš za prispevke... in to je vse. kje je še prostor. oprema, stroj. bla bla... dela pa ni... ker vlada straši še tista dva ki bi kaj uložila.
binmister
11. 09. 2012 21.01
+0
tantadruj1--- ja imaš prav ampak kot vemo bi starši seveda varstvo plačevali .Kot piše ima več enot po Sloveniji .Torej ne dela pošteno
pkj
11. 09. 2012 21.43
+1
pa še na obali naj bi odpirala. sedaj vem, kam ne smem ponudbe pošiljat
?ak mal noris
11. 09. 2012 21.51
-2
no,to so pa taki s.p-ji, ki so največji kradljivci države...s takimi in podobnimi bi se morali ukvarjati ne pa z javnimi uslužbenci...od vekomaj trdim, da tile razni s.p.-ju delujejo izkljućno za svoj luksus in zastonj koristijo vse kar je državno (zdravstvoo, šolstvo pd)...na koncu jim bomo pa mi morali dati polovico pokojnine, ker so reveži, a celo svojo delovno dobo je guncal afne, mi pa zanj delamo.
Diana Karun
11. 09. 2012 21.59
+4
najlažje je biti pameten, če pa nimaš otroka kam dati in pride na sestanek sladka gospa kot je neira in ti ponudi vrtec za 150 € pomisliš da je toto, ampak ona ima probleme vedno samo z prostorom. Za pobiranje are v naprej in sicer 150 € nima pa v nobenem mestu problemov doler gre gre. Sreča je samo ta da so jo hitro ujeli na laži oz.se je sama ujela na zanko in še to bogi tisti otroci ki so bili v njenem varstu. In tiste uslužbenke, ki niso dobile plačo že 3 mesece. Tantadruj1 samo to dela je dosti samo če hočeš delati, če ga pa vidiš samo v dnarju in ropanju mladih staršev, ki že tako in tako nimajo denarja je pa zelo žalostno!
Diana Karun
11. 09. 2012 22.00
-3
Diana Karun
11. 09. 2012 22.02
+0
PA SE SAMO TO DELAVNI ČAS OD 5.00 PA DO 22.00 KAKŠNA BEDARIJA PA SAJ TO NI BIFE KATASTROFA
okhasan
11. 09. 2012 23.44
+16
bogomuljka, niso vsi taki. ti sploh pojma nimaš. vsak mesec, da bi koristil zdravstvo , kasneje tudi pokojnino, s.p. mora plačati okrog 290 evr prispevkov ....najmanj. jaz jih plačujem še več, ker sem padla v 60 %. okrog 400 evr. poskusi ti delati zase....zaslužiti za prispevke , malico, položnice in t.d. tako , da trenutno jaz vas hranim , ne obratno
Diana Karun
12. 09. 2012 10.49
tisto z bravooooo bogomuljka je bila napaka pozabilav sem dodati bravo za take NEUMNOSTI LP