Slovenija

Pretresljiv zapis: bo invalid zaradi stavke Fidesa izgubil službo?

Ljubljana, 10. 03. 2024 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Igor Plohl, slovenski mladinski pisatelj in geograf, je delil pretresljiv zapis o tem, kaj konkretno za invalide pomeni odločitev Ambulante za voznike invalide v Soči v Ljubljani. Tam namreč zaradi stavke Fidesa ne podaljšujejo vozniških dovoljenj invalidom, saj, kot pravijo, ne gre za nujno storitev. A kot opisuje Plohl, se mu bo zaradi te odločitve življenje postavilo na glavo. Izgubi lahko celo službo.

Igor Plohl se boji, da bo kmalu ostal brez vozniškega dovoljenja, čeprav ni ničesar naredil narobe. Ker je voznik invalid, lahko zdravniško potrdilo dobi le v Ambulanti za voznike invalide v Soči v Ljubljani. Tam pa kljub pozivom ministrstva zaradi stavke sindikata Fides ne želijo izvajati pregledov, saj da ne gre za nujno storitev. 

"Mnogi invalidi so že ostali brez vozniškega dovoljenja. Ko bom brez njega ostal tudi sam, bom zelo verjetno neopravičeno izostal od dela. Mogoče bom izgubil celo službo. Na avtobus ne morem, ker iz Lenarta v Maribor ne vozijo takšni, ki bi bili prilagojeni za invalide na invalidskih vozičkih," v svojem zapisu na položaj, v katerem se je znašel zaradi stavke sindikata Fides, opozarja Igor Plohl. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Naj pokličem taksi in plačam med 50 in 60 evrov na dan? Toliko na dan niti ne zaslužim. Vlak v Lenart ne vozi. Mogoče je rešitev avtoštop ne glede na vremenske razmere, negotovost uspeha in zapravljen čas? Mogoče pa je rešitev, da tudi jaz ne spoštujem več zakonov in vozim brez veljavnega vozniškega dovoljenja," se sprašuje. A kot poudarja, je kazen za to 500 evrov in zaseg vozila, če je pogoj za podaljšanje predložitev veljavnega zdravniškega spričevala: "Kaj me čaka, če se vseeno podam na cesto in se mi zgodi nesreča? Mislim, da sem pravno formalno avtomatsko kriv. Mi bo zavarovalnica izplačala odškodnino, če se mi zgodi kaj hudega? Gotovo ne, ker bodo spoštovali zakonodajo! Prepričan sem, da mi v tem primeru ne velja tudi avtomobilsko nezgodno in kasko zavarovanje."

Kot je spomnil, je Vlada RS sprejela odlok, po katerem mu pravica do zdravniškega pregleda ne glede na stavko pripada, vendar tega v inštitutu Soča ne spoštujejo. "Otroke v šoli učim, da živimo v pravni državi. Očitno jih zavajam. Odlok Vlade je končal na Ustavnem sodišču, ki bo o njegovi veljavnosti odločilo, ko pač bo. Glede na hitrost odločanja naših sodišč nisem prepričan, da bo to kmalu. Tudi če sodišče hitro odloči v korist invalidov, je malo verjetno, da bom prišel pravi čas na vrsto za zdravniški pregled, ker je pred mano že veliko drugih čakajočih," opisuje stisko vseh voznikov invalidov, ki so se znašli v brezizhodnem položaju. 

'Gre za diskriminacijo'

Ob tem spomni, da imajo težave z zdravniškimi pregledi v času stavke le vozniki invalidi: "Očitno drugi vozniki nimajo težav z zdravniškimi pregledi, ker nihče ne poroča, da ne morejo podaljševati vozniških dovoljenj. Problem je torej v tem, da sem invalid! Gre za eklatantno diskriminacijo. Prijavo zaradi te sem že podal Varuhu bolnikov pravic, Varuhu človekovih pravic in Zagovorniku načela enakosti. Odgovora še nisem dobil."

Sprašuje se, kako je mogoče, da imamo v celotni državi le eno ambulanto, ki izdaja tovrstna potrdila za invalide: "Kako je mogoče, da neka institucija v celoti prevzame monopol nad številnimi potrdili in izdajo eksistencialnih pripomočkov za invalide (inv. vozički, antidekubitusne blazine, pregled prilagoditve avtomobila za ročno upravljanje ...)? Invalidi iz vse Slovenije se moramo vedno znova voziti v Sočo. Ali v naši državi res ni nobenega drugega specialista, ki bi bil ustrezen, da opravi pregled paraplegika zaradi vozniškega dovoljenja? "

Rešitve za svoj položaj ne vidi: "Naj en dan pred pretekom vozniškega dovoljenja avto postavim na dvorišče Soče in začnem gladovno stavko? Mogoče bi bila boljša izbira FIDES ali kar Vlada RS?"

Soča ne želi spoštovati vladnega odloka  

Kot smo poročali, so na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča v sporočilu za javnost navedli, da bolnike obravnavajo skladno z zakonom o stavki. To pomeni, da v bolnišnične oddelke sprejemajo vse bolnike, stare do 18 in nad 65 let, in tiste, ki so premeščeni neposredno iz bolnišnic. Pri bolnikih izvajajo tudi vse posege, pri katerih bi z opustitvijo obravnave lahko poslabšali zdravstveno stanje. Pregledajo tudi vse, naročene prednostno v ambulanti za kronično bolečino.

Parkirišče za invalide
Parkirišče za invalide FOTO: iStock

Dodali so, da v ambulanti za voznike s posebnimi potrebami nemoteno obravnavajo paciente, stare do 18 in nad 65 let, oziroma vse skupine, ki so v zakonu o stavki predvidene kot nujne izjeme.

Zagovornik načela enakosti je zato predlagal inšpekcijski nadzor na URI Soča zaradi suma diskriminacije. Meni, da so v zavodu s tem, ko invalidom ne zagotavljajo zdravniških pregledov, potrebnih za izdajo oziroma podaljšanje vozniškega dovoljenja, to skupino prizadeli bolj kot druge. Zagovornik načela enakosti je zavodu že 23. februarja priporočil, naj tudi v času zdravniške stavke invalidom zagotovi nemoteno opravljanje zdravniških pregledov.

O tem je obvestil vlado, ki je prejšnji teden z odlokom o opravljanju zdravniške službe v času stavke določila, da morajo zdravniki med stavko opravljati tudi zdravniške preglede za potrebe voznikov s posebnimi potrebami. Stavkovni zbor zdravnikov v URI Soča je v ponedeljek odločil, da bo sledil mnenju zdravniškega sindikata Fides, ki meni, da je vladni odlok o opravljanju zdravniške službe v času stavke neustaven in nezakonit. 

KOMENTARJI (418)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kr--en
11. 03. 2024 15.17
-1
Tole spodaj je res zanimiva terapevtska skupina- Rahlo spominja na tisto v ameriških filmih: Jaz em xy in sem...
iziizi
11. 03. 2024 08.43
-8
KDAJ SE BO GOVORILO O INVALIDSKIH PENZIJAH KI SO 370 EUR IN KAKO SE TAKŠNA DRUŽINA PREŽIVI,HALLO
zibertmi
11. 03. 2024 08.56
+7
če imaš kaj delovne dobe,si k tej invalidski pokojnini dodaj tudi kar si oddelal
zmerni pesimist
11. 03. 2024 08.06
+0
A v avstriji ne more narediti pregleda in naj država plača in vsi ti stavkajoči še zmeraj dobivajo velike plače
RightOn
10. 03. 2024 21.40
+5
iskreno sram me je, v imenu tistih, ki bi jih sram moralo biti!
ROMELS
10. 03. 2024 21.36
+6
Moralo bi biti obratno . Zdravnik, ki bi mu moral izdati potrdilo, bi moral izgubiti službo.
User300173
10. 03. 2024 21.33
+7
Ukiniti dovoljenja za delo izven ustanove. S puklastim komisarjem razpravljti moraš biti stopnjo bolj pokvarjen, tako tudi z zdravniki dvozivkami. Prizadeni denarnico, tam jih najbolj boli. Druge ni.
medvescak
10. 03. 2024 21.18
-7
Zopet politični populizem. Namesto, da prisluhnejo zdravnikom in naj jim gredo nasproti jim poizkušajo podtakniti občutek krivde. Kako podlo in kako globoko se bodo še spuščali? 2/3 služb ,ki so financirane iz javne blagajne naj ukinejo in se bo takoj našlo za prepotrebne.
RightOn
10. 03. 2024 21.44
+4
in zdravniki so prepotrebni? Oprosti, le pescica njih si to res zasluzi, tako naziv zdravnik, kot vse ostalo kar zahtevajo, vsi ostali imajo samo doktorski naziv.
medvescak
11. 03. 2024 10.51
-2
.....zdr delavci, učitelji, policisti so prepotrebni. bivši cariniki, uslužbenci raznih zavodov pa vsekakor niso
RightOn
11. 03. 2024 12.33
+2
Edina stavkovna zahteva, ki jo razberem iz FIDES-ovega sklepa je dvig plač in izključitev iz plačnega sistema javnih uslužbencev. Razlog pa: zajezitev odhajanja mladih zdravnikov v tujino. A se res komu zdi, da lahko v trenutnih gospodarskih razmerah, realni sektor še dohaja izdatkom prenapihnjnega javnega sektorja? Poleg tega, če bi res želeli zajeziti odhod mladih zdravnikov, bi v lrvi vrsti upokojili tiste, ki so že vrsto let “čez rok” in jim ponudili svetovalno funkcijo, saj je njihovo znanje kakopak neprecenljivo. Z dvigo plač se bo pa situacija rešila zgolj do naslednje stavke. In na koncu ti isti zdravnik ponudi, da prideš v privat ordinacijo že jutri, kjer dela popoldan in ne boš čakal dve leti. Sistem se je že zdavnaj porušil in dvig plač nikakor ni rešitev. Vsak, ki prejme več denarja za svoje delo, je maksimalno par mesecev motiviran, da zaradi tega raje opravlja svoje delo. Ko se dvigne standard se temu primerno dvignejo cilji.
RightOn
11. 03. 2024 12.39
+2
Da ne govorim o tem, da zdravniki v tujini v času, ko so delovno aktivni, vračajo dolg za kredit, ki so ga najeli za šolanje.
jank
10. 03. 2024 21.12
+9
Pohlep po denarju in večživkarstvo Fidesove kamarile je nemogoče razumeti in podpreti. Potem pa še začinijo z brezbrižnostjo in prezirom invalidom. Pa je to mogoče v Sloveniji? Očitno je.
Bogo30
10. 03. 2024 21.12
-6
Pac bo? In? Kaj se bo zgodilo? Nic. Smo v kapitalizmu, placaj ali...
Razočarani
10. 03. 2024 21.27
+3
Jaz bi plačal pa na Soči ne delajo tud denarja ne marajo samo da j.....
Ariaxx
10. 03. 2024 21.01
+12
Kriminal! Spravite se ze delat in spostujte Hipokratovo prisego! Nasa drzava ni bogata tako kot Zdruzeni arabski emirati, da bi zdravniki imeli place, kot jih zasluzite. Tudi drugi smo studirali, pa o placanih nadurah lahko samo sanjamo in o zdravniskih placah tudi. Kam je poniknil denar za skrajsanje cakalnih vrst, ki so se kvecjemu podaljsale in zakaj imate zdravniki 60 dni dopusta? Da delate privat, seveda. Res ne premorete trohice vesti?
zmerni pesimist
10. 03. 2024 20.50
+9
Žalostno vendar resnično
Samo12
10. 03. 2024 20.45
+10
Nagnat Fides v gospodarstvo delat za tekoči trak in minimalca. Saj drugo ni, kot zdaj strah pred reformo in bajne zaslužke preko lobistov in križarjenja,.. pohvalno, prva vlada ki ni podlegla en skorupiranim starcem, ki imajo večje plače kot v Nemčiji, pa tudi vemo, kdo jih iz ozadja napihuje in podpira. Skoda, da ne moremo slike iz luksuz jaht prilepiti v komentar in rajskih otokov. Naj grejo v tujino, bojo imeli slabse place kot v slo v primerjavi z Nemčijo, pa tudi ne 60 dni dopusta ampak le 30. Pa puklastega si naj zraven vzamejo, da bo vsaj enkrat v življenju delal, ne samo živel na račun davkoplačevalcev in drugih virov, za katere se že sam ne spomni od kod izvira
medvescak
10. 03. 2024 21.23
-3
Ne zdravnike, ampak vse občinarje, ki imajo službo v javno dobro, ki jih ne potrebujemo. Koliko vseh javnih uslužbencev imamo, ali kdo sploh točno ve? To težko nahrani ena Poljska, kaj šele Šlo. Ukiniti vse brezvezne zavode in ljudi poslati delati v realni sektor. Se bo zelo kmalu pokazala blaginja.
Rothschild1
10. 03. 2024 20.45
-8
toliko opranoglavih levicarskih Blatnodolcev, kot jih najdes na totim forumu, ne najdes nikjer drugod. Skregali so se s pametjo in sedaj so prepricani v "zmago". Dajte no. Povprasevanje po zdravnikih je noro. V tujini jih placujejo vsaj se 1 x toliko kot v Blatnem dolu. In za razliko od Blatnega dola, so v tujini spostovani in cenjeni.
Samo12
10. 03. 2024 20.51
+8
Pa pojdi na forum nore TV pa se tam pogovarjaj z vsemi petimi udeleženci. Pa molite za slo pacienta, ki je že tako kot Biden. Pozablja pošto dvigovati, ne ve od kod izvor denarja, ne spomni se križarjenja z ravno temi ljudmi, ki udaj protestirajo.
Razočarani
10. 03. 2024 21.28
-1
Uporabnik1908615
10. 03. 2024 20.33
-11
POKVARJENA VLADAJOČA POLITIKA SEDAJ SKUŠA PRIKAZATI ZDRAVNIKE KOT EDINE KRIVCE ZA STAVKO, čeprav je stavko cv resnici sprožila vlada z podpisovanjem obvez z zdravniki, ki pa jih ni želela uresničiti in ima zdravnike in cel zdravstveni sistem za norca, čeprav je ob začetku vlada prazno obljubljala celovito reformo zdravstva in ukinitev čakalnih vrst
Samo12
10. 03. 2024 20.40
+7
Polqvrjena vlada, katera stoji tudi za temi protesti je odletela aprila 2022. Reforma bo, saj ta vlada z razliko od prejšnje pokvarjene vlade ne križari z belo mafijo po rajskih otokih na privat jahtah!!!
spermi?
10. 03. 2024 20.32
+11
Polh vsaka grda izrečena beseda je za tebe še prelepa .
medŠihtom
10. 03. 2024 20.25
-8
no sigurno je veliko invalidov ki so volili kućkine sinove.
Samo12
10. 03. 2024 20.27
+9
Slabih 20% jih je volilo kot na vseh volitvah
Razočarani
10. 03. 2024 21.32
-2
dule100
10. 03. 2024 20.20
-8
Ena sama laž! Brez skrbi, ne bo izgubil službe! Vlada samo podaljša dovoljenja! Zdravniki, ste premili, malo zategnite! 🤣🤣🤣
Samo12
10. 03. 2024 20.10
+8
Nagnat Fides v gospodarstvo delat za tekoči trak in minimalca. Saj drugo ni, kot zdaj strah pred reformo in bajne zaslužke preko lobistov in križarjenja,.. pohvalno, prva vlada ki ni podlegla en skorupiranim starcem, ki imajo večje plače kot v Nemčiji, pa tudi vemo, kdo jih iz ozadja napihuje in podpira. Skoda, da ne moremo slike iz luksuz jaht prilepiti v komentar in rajskih otokov
MiskoPol
10. 03. 2024 20.05
+11
Tista Hipokratova prisega na koncu študija je sramotna zloraba imena tega človeka. To prisego bi morali zakonsko prepovedati.
Slavko BabIč
10. 03. 2024 20.04
+10
dost vas mamo FIDESzovci! DOST!
Rothschild1
10. 03. 2024 20.36
-8
imam obcutek, da imajo zdravniki dost tudi vas, neizobrazene levicarse jurisnike. Zato tudi tako mnozicni odhodi zdravnikov v tujino
Razočarani
10. 03. 2024 21.35
-1