Slovenija

Pretirani stroški storitev mobilnih operaterjev: prekinitev naročnine lahko zaračunajo celo, ko naročnik umre

Ljubljana, 01. 09. 2015 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ob izibiri naročniškega paketa smo pogosto pozorni le na cene storitev, ob podpisu pogodbe pa nas neprijetno presenetijo dodatni stroški, ki jih operaterji zaračunavajo za administrativne storitve. Ti so lahko zelo visoki, na Zvezi potrošnikov pa so prepičani, da so pogosto neutemeljeni.

Ob podpisu pogodbe vas lahko neprijetno presenetijo dodatni stroški administrativnih storitev.
Ob podpisu pogodbe vas lahko neprijetno presenetijo dodatni stroški administrativnih storitev. FOTO: Thinkstock

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) poziva telekomunikacijske operaterje, naj prenehajo z zaračunavanjem neutemeljenih administrativnih stroškov. Da bi bili v pogajanjih z operaterji čimbolj uspešni, na svoji spletni strani zbirajo podpise podpore.

"Naše stališče še vedno ostaja, da bi marsikateri strošek moral biti vključen v stroške poslovanja operaterja in jih ta ne bi smel dodatno zaračunavati, še posebej to velja za priključnino in prenos ali prekinitev naročniškega razmerja," so zapisali.

Izpostavili so tudi nerazumljivo visoke stroške ob spremembi paketa naročniškega razmerja. "Prepričani smo, da je zaračunavanje za spremembo paketa sporno vsaj z dveh vidikov: s tem je bistveno zmanjšana možnost, da bi potrošnik v danem trenutku izbral takšen paket, ki mu (tudi stroškovno) najbolj ustreza, hkrati pa so zneski, ki jih zaračunajo operaterji, pretirani glede na opravljeno storitev. Pri tem pa se sploh nismo vprašali, kako pomembna je skrb za obstoječe naročnike, če jih operater tako samoumevno 'kaznuje'," so zapisali.

Opozorili so, da visoko postavljene cene administrativnih storitev vodijo k k izkrivljanju konkurence in bistveno poslabšujejo položaj potrošnika kot uporabnika telekomunikacijskih storitev.

Pri ostalih stroških (sprememba klicne številke, prepis računa, izdaja razčlenjenega računa in zamenjava kartice SIM) si prizadevajo, da jih operaterji znižajo na raven dejanskih stroškov, ki pri tem nastanejo. Zato tiste, ki se s temi prizadevanji strinjajo, pozivajo, da s svojim podpisom podprejo zahtevo po zmanjšanju stroškov administrativnih storitev, saj lahko podpora uporabnikov predstavlja pomemben del argumentov pri nadaljnjih pogovorih z operaterji, pa tudi z regulatorji trga (Agencija za varstvo konkurence, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve, Direktorat za informacijsko družbo, Tržni inšpektorat).

Administrativni stroški lahko izničijo cenovno ugodne pakete

Potrošniki se pri izbiri operaterja in/ali paketa najpogosteje odločamo na podlagi cen storitev, torej, koliko nas bo stala naročnina ali opravljeni klici, poslana sporočila in podobno. Manj pozornosti pa namenjamo ostalim stroškom, kar ni presenetljivo, saj se je treba precej potruditi, da sploh izbrskamo, koliko nas bodo stali. In še to v primeru, da nanje pomislimo, večina namreč o njih ne razmišlja ali ne pomisli, da sploh obstajajo.

"Vabljive ponudbe, s katerimi mamijo telekomunikacijski operaterji, govorijo le o stroških za uporabo storitev. A že ob podpisu pogodbe vas bodo presenetili dodatni stroški, ki lahko dosežejo tudi ceno mesečne naročnine. Njihov seznam je vse daljši, med njimi pa so tudi takšni, ki jih po našem mnenju operaterji zaračunavajo neupravičeno. Kot da to ne bi bilo dovolj, je treba za informacijo o stroških 'globoko' in skrbno brskati po cenikih," so pojasnili na ZPS.

Tudi po preteku obdobja vezave boste za prekinitev naročniškega razmerja odšteli od 10 do 30 evrov.
Tudi po preteku obdobja vezave boste za prekinitev naročniškega razmerja odšteli od 10 do 30 evrov. FOTO: Thinkstock

Kaj vse zaračunavajo operaterji?

Priključna taksa

Ob sklenitvi naročniškega razmerja je treba praviloma plačati priključno takso. "Če še razumemo ta strošek 'dobrodošlice' pri fiksnem omrežju, saj gre za fizično priključitev, ki zahteva tudi nekaj dela ustrezno usposobljenega tehnika, pa je precej nenavadno, da ga je treba plačati ob sklenitvi naročniške pogodbe za mobilne storitve," so pojasnili na ZPS.

Prehod k drugemu operaterju

Priključnino plačamo tudi vsakič, ko zamenjamo operaterja. "Plačevanje priključne takse ob vsaki zamenjavi operaterja bistveno vpliva na privlačnost zamenjave in ovira konkurenco na trgu telekomunikacijskih storitev," so zapisali na ZPS.

Sprememba številke

Ponavadi se za zamenjavo številke odločimo le, če je to res nujno. "Na primer, ko se bomo skušali zavarovati pred neželenimi klici, morda celo izsiljevanjem. No, operaterji bodo tovrstno stisko dodatno 'obdavčili', čeprav sama sprememba ne zahteva kakšnega večjega ali zahtevnejšega posega," so pojasnili. Sprememba številke nas stane od 5 do 20 evrov, kar je precej za ne tako zahteven postopek.

Sprememba paketa

Pogosto se za zamenjavo paketa pri istem operaterju odločimo, ker smo prepričani, da bomo tako privarčevali. A na ZPS opozarjajo, da se zelo motimo. "Pri operaterjih mobilnih storitev postalo samoumevno, da ob kakršni koli spremembi naročniškega paketa (tudi, če se odločite za dražjega) zaračunajo od slabih 12 do 20 evrov. Pri nekaterih akcijah v povezavi z nekaterimi naročniškimi paketi lahko za spremembo plačate še več, celo do 40 evrov. Pri tem je treba poudariti, da ti stroški niso povezani z zamenjavo naročniškega paketa, pri kateri bi potrošnik prekinil vezavo," so pojasnili.

Prekinitev naročniškega razmerja

Po mnenju ZPS je najbolj sporna postavka tarifa za prekinitev naročniškega razmerja. "Prenehanje sodelovanja z operaterjem vas bo stalo od 10 do 30,5 evrov! Od članov smo dobili informacijo, da lahko operaterji ta znesek zaračunajo celo, ko naročnik umre, kar jim nikakor ne more biti v čast," so pojasnili.

Prepričani so, da je zaračunavanje teh stroškov povsem neutemeljeno in nepošteno, če potrošnik od pogodbe ne odstopi predčasno, torej ko se je obdobje vezave že izteklo. "V ZPS smo prepričani, da je prekinitev naročniškega razmerja po izteku vezave in potem, ko je potrošnik poravnal vse obveznosti, njegova pravica, ki je operater nikakor ne bi smel omejevati z zaračunavanjem," so še zapisali.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kuglager
22. 12. 2015 09.42
Potem ko je potekla 24 mesečna veava, želijo gospoda pri telekomu računati prekinitev pogodbe 12 evrov in še nekaj... Me zanima ali obstaja kakšna varijanta ugovora zoper plačilo "administrativnih" stroškov. Zanima me tudi, ali kdo ve, če lahko kot podjetje tudi jaz njim izstavim fakturo za svoje administrativne stroške pri prekinitvi pogodbe? Res bi rabil pomoč pri tej zadevi, ker bi želeli prekiniti vsa naročniška razmerja s telekomom, kar bi za vsako pogodbo naneslo kar precejšen znesek.... Hvala za odgovore in nasvete... Lp.
FesterAdams
02. 09. 2015 17.50
+0
Odkar imam tzv. "pametni telefon" sem ugotovil, da ti ali izdelovalci telefonov ali operaterji vselej podtaknejo trojanskega konja. Nisem med najmlajšimi in telefon sem si nabavil radi spodobnega fotoaparata. Seveda ima tudi možnost dostopa na splet in to na dva načina, česar namreč od začetka nisem vedel. Eno je Wi-fi, torej dostop do brezžičnega in neplačljivega gostovanja, nekaj čisto drugega pa je dostop do spleta preko mobilnih podatkov. Slednji je namreč DIVJI! Sem bil za teden dni v Srbiji in nisem od tam nikogar klical, niti SMS-al. A glej ga zlomka, kanta hudičeva si je sama utrla pot na splet in se nekaj posodabljala in posodabljala, dokler me ni olašala za preko 100€. Ob sami nabavi takih telefonov bi prodajalec, posebej pa operater (!), moral to "ZAJEDALSKO" finto izključiti. A je ne. In država to samo zadovoljno opazuje, saj ima skoraj četrtino tako "prigoljufanega" v svojem žepu. DDV namreč. Sedaj vem, kje se to izključi in čeprav imam pri ueberpožrešnem Tušmobilu zakupljen volumen podatkov 2Gb, niti slučajno ne upam pogledati vremena na AcuWeather, ker nikoli ne veš, kako te bodo spizdili. Drugače kot pri tem te namreč legalno ne morejo. Na račun, ki sem ga prejel, se je slučajno posral (kako ironično!) moj mali maček. Ko sem klical, če mi lahko pošljejo še enega, sem izvedel, da to stane dodatnih 5€. Nekoč sem s Tušmobilom že bil strašno negativno izkušen, ko sem reklamiral pokvarjeni telefon, pa so mi po mojem vstrajnem "kokodakanju" na koncu priznali, da ga je nekdo na poti na servis ukradel. Nisem dobil ne nadomestnega telefona, ne vračila denarja, plačeval pa sem 50€/mesec. Telefonsko tudi do koga drugega ne prideš kot do tistih na 070 700 700, tisti pa nimajo nobenih kompetenc, pa tudi ničesar ne morejo rešiti. Sedaj sem po gostovanju pri nekaterih drugih operaterjih nazaj pri Tušmobilu in zopet preklinjam. Okoli konkurence radi večih operaterjev pa tako. V tem primeru bi bilo bolje, da je en sam operater, ker potem ne bi mogli nabijati razno raznih stroškov ob prehodu od enega k drugemu operaterju, ne bi bilo prenosov številke in ne "gostovanja" pri drugem operaterju, kar je še pred kratkim pri nekaterih ceno pogovora celo podvojilo. Mobilna telefonija bi morala biti državna domena, njen direktor pa POŠTENJAK. Takega človeka bi sicer pri nas težko dobili, v najhujšem primeru pa bi ga pač uvozili. Če smo lahko onega lakomneža na slabi banki bi pa še tega, a tokrat poštenega in brez izrazitih lastnosti grabežljivca.
Lucipin
05. 09. 2015 11.25
-1
Operater ti ni kriv če ti neznaš uporabljat telefona.. In izklopit prenos podatkov v tujini..
SU27
02. 09. 2015 11.40
+1
Sami voluharji,tudi,ko ti povečajo moneto na 700,00€,jih nil ne briga ali si ti to zmožen plačat,drugače ti pa z sankcijami težijo,
Lucipin
02. 09. 2015 14.58
+1
In sedaj je operater kriv ker si se sam porinil v Sra***nje ;)
MUNGATUMBA
02. 09. 2015 09.59
-2
Jest ima pa gsm v paketu pri T-2 , plačam komplet paket 48 eur, doplačila za gsm NI, razen če pokurim s hišnim tel. + gsam 100 enot na mesec, doplačam razliko- kar se mi pa še ni + ne bo zgodilo.. :-)
pogan
02. 09. 2015 08.12
+5
To pa je zato ker so včasih bili pametni ljudje sedaj pa so samo telefoni....
Biofanatik
02. 09. 2015 06.45
+2
Pa ti so vajenci pri ropanju sloovc za komunalce, dimnikarje, NLB, občine( NUSZ), elektro itd, vse z blagoslovom Zblojene države.
fant z vasi
02. 09. 2015 03.32
+3
Kradejo, lazejo, nasa nacionalna nova vrednota, ki so jo vpeljali Zidar in vsi ostali. Pa brez zamere!!!!!
_LF_
02. 09. 2015 00.17
+1
Sam imam predplačniški paket pri simobilu... Porabim od 10-20€ na mesec ... za 10€ dobiš 1000 enot ... sms 1 enota, klic 1 minuta 1 enota, te enote pa ti veljajo 30 dni ... tako, da mi niti na misel ne pride, da grem na naročniško razmerje .... Ta naročniška razmerja so en velik velik nateg! P.S. Tisti, ki ste pa odvisni od interneta, da ga morate imeti tudi na telefonu, ste pa zame dobesedno bolani in rabite pomoč! Lp
matejcko
02. 09. 2015 14.14
+4
Predvidevam, da uporabljaš Mobiregljo, to je tisti ericsson GA628, tam ti internet res ne koristi kaj prida :)
Lucipin
02. 09. 2015 14.50
+1
@_LF_ Če kdo rabi pomoč si samo ti... in noben drug...
Lucipin
02. 09. 2015 14.51
+1
@matejcko če bi uporabljal regljo..Mislim da uporablja dva lončka na vrvici ;)
Ramzess
01. 09. 2015 18.13
+0
Kakšno zvezo ima to s smrtjo, ...
Ramzess
01. 09. 2015 18.13
+0
... smrt naročnika ali lastnika ne pomeni da ...
mokocoko
01. 09. 2015 15.42
bemti Dimoco...igre in zvonenja...
nevica
01. 09. 2015 15.40
+13
Nimam naročniškega razmerja, ne porabim niti 5 EUR na mesec - telefoniram, ko je nujno in kratko, toliko, da se dogovorim, pogovarjam se v živo. Amen.Kdor hoče za čvekanje plačevati naj pa kar. Jaz dam denar raje za kavico ali pa vročo čokolado. Odnos do kvalitete življenja se pri človeku odraža marsikje.
Eitipatapa
01. 09. 2015 19.08
+6
To ste takšni, ki potem, ko vas kdo drug pokliče, kar nočete in nočete s telefona. :)
masai mara
02. 09. 2015 00.18
+2
kavica zvišuje pritisk, vroča čokolada pa redi...
LevoSranje
01. 09. 2015 14.50
-7
V komunizmu ni ovir za koruptivce, ki vladajo, pa to ...
mokocoko
01. 09. 2015 15.41
-4
še tisti ki je komunizem oživljal gre v luknjo...
masai mara
02. 09. 2015 00.16
+0
Metulj?ica1304
01. 09. 2015 14.41
+32
Mene pa moti to, da ugodnost cenejšega paketa ponujajo le novim naročnikom. Mi, stari smo pa za zvestobo nagrajeni z višjo naročnino za popolnoma enako storitev. Kdo bi to razumel? Meni se celo zdi protiustavno :-), če moraš za enako opravljeno storitev, npr. enako količino minut, smsov.... plačati več samo zato, ker si že dolgoleten naročnik tega paketa. Ravno zvestim kupcem bi morali nižati stroške naročnine!!!
matejcko
02. 09. 2015 14.18
+1
Točno tako, se strinjam, jaz sem ponergal in jim omenil prav dolgoletno zvestobo (več kakor 20 let) in glej ga zlomka, ugodili so moji prošnji.....
skdvgfjskbh
01. 09. 2015 14.00
+2
vi kar računite ko me ne bo lahko tut miljone haha idddijoti
zdrej
01. 09. 2015 13.42
+2
No na enak način se bi bilo potrebno spraviti nad banke. Le te tudi zaračunavajo ogromne takse za ne tako težke operacije. Celo nasprotno, a ima banka sploh kake težke operacije, ko dela s strankami (dvig, na bankomatu, banki , depozit, preračun obresti, itd.)? V TK je potrebno toliko in več dela, da se priklopi, odklopi stranko.
bb5a
01. 09. 2015 13.40
+8
Še dobr da beguncem rata poravnat vse račune, da jim mobitela ne izklopjo...
kiboko
01. 09. 2015 13.35
+22
"prekinitev naročnine lahko zaračunajo celo, ko naročnik umre" ---- Res je, tudi sam sem to doživel za družinskega člana. Ko sem se prišel pritožiti so vsi gledali v tla, tako nerodno jim je bilo, in mu napotili na oddelek za pritožbe. Sem jim povedal, da ne bom jaz popravljal njihove slabe poslovne prakse, če mi zaračunajo bom vsem povedal, ti bodo povedali drugim ipd. Izgubili boste precej več kot dobili .. in sem odšel. Nikoli nisem dobil računa.
Skunk Works
01. 09. 2015 13.42
+1
Skunk Works
01. 09. 2015 13.43
+1
ampak jaz sem pa šla poravnat, ker so že dali na sodišče itd ampak kap človeka zadane ko nekega dne dobi pošto ki vsebuje 20 listov, za vsa leta nazaj.....
Skunk Works
01. 09. 2015 13.22
+1
še celo za zastarelo podedovano zadevo terjajo svoj del, sem dobila leta 2015 za leto 2003.......
Gone4eveer
01. 09. 2015 12.57
-1
Jaz imam že 15 let predplačniški paket... Par let nazaj sem mislil it na naročnino, samo zakaj bi? Povsod je wi-fi, uporabiš skype in to je to. Nobenih stroškov.
zdrej
01. 09. 2015 14.29
+3
Ja pa vedno se sekiraš, kje boš dobil wifi :-).
felix59 drugič
01. 09. 2015 12.20
+37
Lopovi so vsi po vrsti Simobil Mobitel Telekom Tuš.... Vsi brez izjeme !!!
murate
01. 09. 2015 15.38
+6
picolin
01. 09. 2015 23.10
+1
ja v nategu ljudi ,se strinjam stabo na polno ker v tem so res prvaki