Slovenija

Pretihotapljeni morski datlji? Ne, hvala!

Ljubljana/Koper, 18. 01. 2011 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na zavodu za varstvo narave opozarjajo, da je početje vseh, ki nabirajo in uživajo morske datlje nevarno. Nabiranje uničuje morsko okolje, uživanje teh prepovedanih školjk pa lahko vodi tudi do zastrupitve.

Zaseženi morski sadeži - 2
Zaseženi morski sadeži - 2 FOTO: PU Koper

V okviru Zavoda RS za varstvo narave poteka projekt z imenom Morski datlji? Ne, hvala!, s katerim želijo povečati ozaveščenost javnosti o načinih varovanja morskih datljev in morskega okolja ter o tem, kako nevarno za zdravje je lahko uživanje teh školjk.

Na zavodu opozarjajo, da je te školjke prepovedano nabirati, posedovati in tudi prodajati. Morski datlji pri nas in pa tudi v drugih sredozemskih državah veljajo za ogroženo in zavarovano živalsko vrsto.

Na zavodu razlagajo, da so morski datlji školjke, ki jih ni mogoče gojiti. Nabirajo jih tako, da razbijajo skale, tudi z eksplozivom. "Nabiralci v trenutku porušijo naravno ravnovesje, ki se je oblikovalo v dolgih stoletjih, saj uničijo bivališča številnih živali in drugih organizmov,“ pravijo na zavodu, kjer dodajajo, da se v morju na ta način zmanjša tudi količina rib. "Obnova uničenega morskega okolja je izredno počasna in dolgotrajna,“ opozarjajo na zavodu.

Če morske datlje opazite v gostilni, ribarnici ali kjer koli zunaj njihovega naravnega okolja (morja), lahko to sporočite ribiški inšpekciji na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Tel.: 05/669-39-31, elektronska pošta: irskgh.mkgp@gov.si.

Za nezakonito ravnanje lahko posameznika poleg policije kaznujeta še carina in inšpekcija. Nezakonito je tudi, če so morski datlji del gostinske ponudbe.

In če vsi ti podatki posameznike ne odvrnejo od uživanja zaščitenih školjk, na zavodu dodajajo, da pretihotapljeni morski datlji lahko povzročijo prebavne težave ali celo zastrupitve. Takšne školjke namreč niso bile zdravstveno pregledane in ni bil opravljen veterinarski nadzor. Morski datlji se po razlagi zavoda prehranjujejo s precejanjem vode, pri čemer v sebi zadržijo tudi morebitne zdravju nevarne snovi.

Za zdravje so lahko nevarni tudi zaradi neustreznega transporta. Po besedah zavoda tihotapci namreč skrivajo plen v dvojnem dnu avtomobilskega prtljažnika, v vratih, v rezervni pnevmatiki in tudi v plastičnih vrečkah.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tux187
19. 01. 2011 03.23
-1
Nekdo pa je adijo. Ce ne bi bile uzitne, ne bi bile zascitene. Cudno, da niso zascitili rdece musnice, ker pravtako rusi ravnovesje ce jo kdo poje*
korintos1
18. 01. 2011 12.32
zetta V Bosni je pa s inšpekcijo slabo. Tam velja biznis.
?rni Ov?ar
18. 01. 2011 10.56
kdaj bodo naravovarstveniki organizirali ekskurzijo da vidimo to zaščiteno stvar. morski dateljni -ja prosim
zetta
18. 01. 2011 10.49
zato pa hrvati hodijo množično v neum, kjer se legalno pobirajo, prodajajlo in jejo....v trgoviha jih prodajajo po 15 eur/kg...pa tudi ob cesti jih prodajo, na največji vročini, v škafih vode brez hladilnika...pa nisem opazil, da bi se tam kdo zelo obremenjeval s tem ali bil preplašen zaradi kakršnekoli inšpekcije....
Milan Hišan
18. 01. 2011 09.55
N.D. Kako beden članek. Jaz ti za takšen članek nebi dal niti 5eur.
armagnac
18. 01. 2011 09.33
+1
O mater ,kako država skrbi za naše zdravje.Slovenske pedoče so prepovedali prodajati,zaradi neke alge,ki se je naselila b Piranskem zalivu,ampak iz Španije jih pa uvažajo,ki so kao neoporečni.Valda ker nimajo tako visokih kriterijev.Itak pa vsi vemo,da pedoč najbolj raste v umazani vodi,ne v čisti,zato jih vedno vidiš prilepljene na pomolih,ko greš pa na jug Dalmacije jih pa ne najdeš. Zdatlji se pa res težko zagiftaš,ker rastejo v čistem morju,razen transport je oporečen
Gruub73
18. 01. 2011 09.28
Glede nabiranja se sicer strinjam, ampak dejte no, ZASTRUPITVE?! Kakšen bullsh!t, a povzemajo taktiko američanov iz prejšnjega stoletja, kjer so delali propagando da če kadiš marihuano postaneš morilec? Sicer pa teh školjk pri nas tako ali tako ni dosti, če sploh, v drugi državi naj se pa sami ukvarjajo s tem problemom, tile naši za varstvo narave naj se pa ukvarjajo s čim bolj pomembnim.
modrovati
18. 01. 2011 09.01
A pri drugih školjkah je pa bil opravljen veterinarski nadzor? Kakšen BS. Školjke ko se ujame je treba čimprej pojest, nič ne gre pod veterinarski nadzor. Za vse školjke velja isto, moraš pazit da mine čimmanj časa od trenutka ko pridejo iz morja pa v krožnik oz. v usta.
major1
18. 01. 2011 08.46
+1
Prepovedan sadež, ponuja ga lahko samo Eva.