Slovenija

Pretakanje denarja v zasebne žepe

Ljubljana, 16. 10. 2009 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanka Cveta Zalokar Oražem očita Andreju Vizjaku, da naj bi bil vpleten v odkup deležev v hčerinskih družbah Holdinga slovenskih elektrarn. Vizjak očitke zavrača.

Poslanka Zaresa Cveta Zalokar Oražem je predsedniku komisije DZ za nadzor javnih financ Andreju Vizjaku poslala pismo, v katerem ga sprašuje tudi o odkupih deležev manjšinskih lastnikov v hčerinskih družbah HSE. Ta so ocenjena na 170 milijonov evrov, z odločitvijo za nakup pa naj bi bil povezan tudi Vizjak, ki očitke zavrača.

Usmeritve so povzročile, da je HSE denar, ki bi ga v tem trenutku lahko usmeril v investicije, potrošil za odkup manjšinskih deležev nepomembnih manjšinskih lastnikov, poudarja Oražmova.
Usmeritve so povzročile, da je HSE denar, ki bi ga v tem trenutku lahko usmeril v investicije, potrošil za odkup manjšinskih deležev nepomembnih manjšinskih lastnikov, poudarja Oražmova. FOTO: POP TV

Holding Slovenske elektrarne (HSE) naj bi v zadnjih letih po ocenah namenil okoli 170 milijonov evrov za odkupe manjšinskih deležev v Dravskih elektrarnah Maribor (DEM), TE Brestanica, TE Šoštanju in Soških elektrarnah, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila Zalokar Oražmova, ki je Vizjaku sicer poslala pismo s štirimi javnimi vprašanji.

Omenjeni odkupi imajo po njeni oceni "silno delikatno podlago”, in sicer v smislu gospodarnosti, smiselnosti in ekonomičnosti. Vizjak je pri tem "igral" pomembno vlogo, saj je bil minister, ki je pokrival področje energetike, predsednik nadzornega sveta HSE, vladi pa je po navedbah Zalokar Oražmove predlagal določene strategije, ki so bile potrjene na vlade.

Usmeritve so povzročile, da je HSE denar, ki bi ga v tem trenutku lahko usmeril v investicije, potrošil za odkup manjšinskih deležev nepomembnih manjšinskih lastnikov, je ocenila in navedla, da so imeli ti lastniki določene težave pri uveljavljanju lastniških in upravljalskih pravic ter pri poslovanju.

Javno pismo Vizjaku

Zalokar Oražmova je Vizjaku že leta 2007 postavila vprašanje o negospodarnem ravnanju oz. oškodovanju državnega premoženja pri odkupu deleža manjšinskih družbenikov v Soške elektrarne. Takrat je HSE odkupoval delež od Infond Holdinga – po njenem mnenju gre za neposredno pomoč podjetju tajkuna Boška Šrota – po oceni izvedencev negospodarno, saj je bil Infond Holdingu pri tem omogočen zaslužek v višini okoli šest milijonov evrov. "Šlo je za nakup, zaradi katerega je HSE odprodal svoj delež NLB in najel kredit za to, da je od tajkuna odkupoval delež in mu zagotovil precejšnje koristi," je poudarila.

Vizjak načeloma soglaša s temi nakupi, čeprav o njih ni odločal, ker ni bil za to pristojen.
Vizjak načeloma soglaša s temi nakupi, čeprav o njih ni odločal, ker ni bil za to pristojen. FOTO: Dare Čekeliš

Odkupi pri TE Brestanica in TE Šoštanj, kjer je bil odkupljen delež KD Holdinga, pa po njenem mnenju kaže na to, da je bilo to takrat na nek način "parkiranje denarja, ki je bil povezan tudi z obvladovanjem časopisne hiše Delo". Pri nakupih deležev manjšinskih lastnikov v hčerah HSE so bili po njenih navedbah udeleženi tisti, ki jih Vizjak in njegova stranka, SDS, smatrajo za tajkune, torej Šrot in nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar.

Zalokar Oražmova od Vizjaka odgovore na vprašanja pričakuje v tednu dni, če odgovorov ne bo oz. ne bodo zadovoljili vprašanjem, pa ga bodo pozvali k odstopu s funkcije predsednika parlamentarne komisije.

Povezava s podjetjem Gen Energije

Opozorila je še na povezavo Gen Energije (Vizjak naj bi bil po njenem pojasnilu "idejni oče" drugega stebra), ki je v 100-odstotni lasti države, in Gen-I – ocenila je, da to, ker se dobički ustvarjajo v Gen-I in ne ostanejo državi, pomeni pretakanje denarja iz državne v zasebno sfero – ter "zavlačevanje" pri izdaji soglasja za naložbo v šesti blok šoštanjske termoelektrarne (Teš 6). Tudi za tem naj bi stal Vizjak.

Pogodba za Teš 6 je bila visoka 1,3 milijarde evrov, po informacijah pa jo je vodstvu Teša uspelo zmanjšati na 997 milijonov evrov, je še pojasnila Zalokar Oražmova. Dodala je, da bo ta investicija pod to vlado "stekla v polni meri".

Vizjak zavrnil očitke

Oražmova opozorila na povezave s podjetjem Gen Energije.
Oražmova opozorila na povezave s podjetjem Gen Energije. FOTO: Blaž Garbajs

Vizjak je omenjene očitke zavrnil, saj nadzorni svet HSE o nakupih deležev manjšinskih lastnikov v hčerinskih družbah HSE ni bil obveščen, niti ni bil za to pristojen. Pristojnosti za te odločitve so imele uprave in nadzorni sveti teh družb. Vizjak načeloma soglaša s temi nakupi, čeprav o njih ni odločal, ker ni bil za to pristojen. Ob tem se je vprašal, ali bi bila možna investicija v Teš 6, če ta ne bi bila v 100-odstotni lasti Teša.

Glede povezave Gen Energije in Gen-I je pojasnil, da elektrika iz Nuklearne elektrarne Krško, ki jo Gen-I trži za Gen Energijo predstavlja le tretjino celotnega kolača električne energije, ki jo Gen-I trži. Poudaril je še, da ni "idejni oče" drugega stebra energetike – to je po njegovih navedbah nekdanje vodstvo Elesa Vekoslav Korošec –, je pa "izvedbeni oče".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

didlos
16. 10. 2009 21.17
Vizjak smrdi na daleč !!!
titovka
16. 10. 2009 19.39
KAJ PA VIZJAKOV JAPTI??????DENAR JE ODTEKAL DOBRIH 20 LET V PRIVATNE ŽEPE....VSI KATERI SO IMELI DOSTOP DO DENARJA SO SI POLNILI MALHE...ZATO SMO DANES TUKAJ KJE SMO...PRISPELI SMO DO DNA PEKLA!!!!!!TO ŠE NI NIČ KAJ NAM SLEDI...KAR PRIPRAVITE SE!!!!!
Braveheart
16. 10. 2009 17.53
Naj se dela megla - bravo levaki - nihče več vam ne verjame. Zahtevamo predčasne volitve!
Davorin Hergamas
16. 10. 2009 16.29
oba sta veliki pokvarjeni barabi,ki imata prste obrnjene k sebi in se obtožujeta kdo je več pokradel!
AlternativeFacts
16. 10. 2009 16.19
~miha040 Če bi bili levaki, verjemi, da ne bi nič pokradli.Razen če si imel v mislih levi. ~Leva roka desni žep in desna roka levi žep. ;)
miha040
16. 10. 2009 15.57
če mi gre pa kdo na živce v politki je pa prva v vrsti oražmova, ki se vedno napihuje kot ena najboljša poštenjakinja, toliko kot so levaki pokradli v vseh letih ko so vladali ne more nihče drug..mater ko pa golubič dobiva preko ultre posle vredne milijone eurov so pa vsi tiho... sj ni čudno da nas po gospodarskem kriminalu štejejo takoj za rusijo...
xyxyz
16. 10. 2009 15.55
Tako je..levi in desni so enaki, mi smo pa nemi gledalci in placniki,!!!!
Jethro
16. 10. 2009 15.51
tomi.passion: Ne da bi branil Oražmove, ampak...a niso isto počeki tudi SDSovci? Iskali in iskali vse možne povezave nasprotne stranke v raznih poslih, kadrih itd.? Vsi so isti!
odbogaposlan
16. 10. 2009 15.50
politična mafija. obstaja pregovor: se šoja špota sraki!
odbogaposlan
16. 10. 2009 15.49
tud ta desn so kradl, he,he,he, samo ne ve se kdo bolj, al tisti levi pred 2004, al tisti desni po letu 2004!
tomi.passion@gmail.com
16. 10. 2009 15.46
Le kaj sploh še ostane levici? Narod ji ne zaupa več, država propada, krade se na vseh vogalih, najvišmi predstavniki lažejo in bogatijo in Zalokarjevaše vedno verjame, da ji bomo zaupali? Pred vsakimi volitvami in še po potrebi nam prodajajo te UDBOVSKE zgodbice, ko pa kdo želi videti dokaze in resne argumente, poniknejo, skupaj z G.Golobičem. Odstopte, ali pa začnite delati!!!!!