Slovenija

Davek bo odvisen od izpustov

Ljubljana, 18. 12. 2009 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Parlament je potrdil spremenjen zakon o davku na motorna vozila, s katerim bomo bistveno bolj obdavčili tiste avtomobile, ki najbolj onesnažujejo okolje. V veljavo bo stopil 1. februarja.

Po novem bodo obdavčeni tudi motorji, ki doslej niso bili predmet obdavčitve, avtomobili pa bodo obdavčeni po tristopenjski progresivni lestvici glede na izpuste CO2. Nova obdavčitev bo v veljavo stopila 1. februarja.

Državni zbor je sprejel novelo zakona o davku na motorna vozila, s katero bo po novem stopnja davka odvisna od izpustov ogljikovega dioksida. Za je glasovalo 40 poslancev, proti jih je bilo 29.

Medtem ko je zdaj stopnja davka odvisna od prodajne cene in se giblje od enega do 13 odstotkov, bo po novem odvisna od izpustov ogljikovega dioksida in drugih onesnaževal. Pri avtomobilih z bencinskim motorjem se bo gibala med 0,5 in 28 odstotki, pri motorjih z dizelskim motorjem pa med enim in 31 odstotki.

Koalicijski poslanci so priznali, da gre za majhen, a pomemben korak k večji skrbi za okolje, opozicijski pa so vladi očitali le skrb za krpanje proračuna. 

Opozicija in koalicija spet na nasprotnih straneh

Radovan Žerjav in Iztok Podkrižnik sta v imenu poslanske skupine SLS oziroma SDS izpostavila vprašanje, ali je v času krize, ko vse države nižajo davke, pravi trenutek za povišanje davkov. Luka Juri (SD), ki je povedal, da poslanska skupina SD zakon podpira, jima je odgovoril: "Okolje nima časa, da bi čakalo na konec krize." Ob tem je spomnil, da zakon predvideva enoletno prehodno obdobje, v katerem bo za vsa vozila davek bistveno nižji kot na koncu, in da se bodo v tem času trgovci in trg lahko prilagodili novim razmeram.

Najdražji avtomobili bodo z zelenim davkom še dražji.
Najdražji avtomobili bodo z zelenim davkom še dražji. FOTO: Reuters
V najnižjem razredu so avtomobili z izpusti do 150 g/m3. V tem razredu se bodo davki znižali, posledično pa se bodo znižale tudi cene drobnoprodajnih cen.

V srednjem razredu so avtomobili z izpusti CO2 med 150 in 210 g/m3 (približno 50 odstotkov vseh motornih vozil), ki bodo v končni fazi obdavčeni za 150 odstotkov več. Zaradi velikega učinka in trenutnih gospodarskih razmer novela zakona namreč predvideva enoletno prehodno obdobje, ko bo povišanje davka na motorna vozila iz drugega razreda le od dve- do desetodstotno.

V tretji razred sodijo motorna vozila z izpusti CO2 nad 210 g/m3 (10 odstotkov vseh motornih vozil), kjer se bo davek povečal za 210 odstotkov.

Žerjav je opozoril, da bo "Slovenija postala odlagališče oziroma smetišče rabljenih vozil". Tako on kot Podkrižnik sta napovedala, da bosta poslanski skupini SLS oziroma SDS predlog podprla, če bo državni zbor podprl njihova dopolnila. To se ni zgodilo.

Bogdan Barovič je v imenu SNS povedal, da zakona ne bodo podprli. "Zame je to povečevanje davka brez kakršne koli želje po izboljšanju okolja," je orisal. Medtem so Franci Kek (Zares), Franc Jurša (DeSUS) in Anton Anderlič (LDS) v imenu svojih poslanskih skupin zakonu napovedali podporo.

Breda Pečan (SD) pa je opozorila, da gre pri tem zakonu za enako napačen odnos do okolja kot pri prehodu na sistem cestninjenja z vinjetami. Pri slednjem se je izenačilo vse uporabnike avtocest ne glede na to, koliko kilometrov prevozijo. Podobno je po njenem mnenju napačen pristop, ko obdavčujemo motorna vozila, namesto da bi obdavčili porabo emisij ogljikovega dioksida in prašnih delcev. Voznika, ki kupita enak avto, bosta ne glede, koliko kilometrov na leto naredita, enako obdavčena, je povzela. "Tega, da bi moral v ceni goriva plačati tudi takso na emisije, se pa ne lotimo." Njeno razmišljanje je pozdravil Andrej Vizjak (SDS), ki je tako kot Pečanova in Srečko Prijatelj (SNS) opozoril na problem onesnaževanja tovornjakov. Na vlado je naslovil več vprašanj, kaj bo to pomenilo za gospodarstvo, za tovarno Tomos in kakšen učinek bo imel zakon na prihranke CO2.

Kateri avtomobili bodo cenejši in kateri dražji?

Sneg v Moskvi
Sneg v Moskvi FOTO: Reuters
Za koliko se bodo avtomobili podražili, je odvisno od tega, kako bodo na nov davek odreagirali prodajalci. V grobem pa velja, da bodo manjši in ekološki avtomobili nekoliko cenejši, veliki cestni terenci s potratnimi motorji pa lahko tudi za desetino dražji.

Za lastnike starih avtomobilov, ki so že bili registrirani v Sloveniji, se ne spreminja nič. Zakon namreč velja samo za nove avtomobile, ne glede na to, ali jih kupimo pri nas ali v tujini, in uvožene rabljene avtomobile, ko jih prvič registriramo pri nas.

Davek na motorna vozila se plačuje ob prvi predaji osebnih motornih vozil v promet, v obdavčitev bodo zajeta tudi motorna kolesa in kolesa z motorjem.

Kot je povedala državna sekretarka na ministrstvu za finance Helena Kamnar, je namen zakona zmanjšati negativne učinke prometa na okolje in zdravje ljudi. "Približno 44 odstotkov prebivalstva je izpostavljenih nedovoljeni povišani koncentraciji delcev in zato letno predčasno umre približno 1700 ljudi." Dodala je, da k temu poleg industrije in kurišč na trda goriva največ prispeva predvsem promet. Že pri odločitvi za nakup motornih vozil je treba spremeniti odnos do izbora. "Menim, da je zakon nujno potreben, čeprav se mu očita, da je njegov namen polnjenje proračunske blagajne."

Glede predlaganih dopolnil je povedala, da vlada podpira predlog spremembe lestvice davčnih stopenj za motorna kolesa in kolesa z motorji, ki bolj smiselno usklajuje davčne stopnje s stopnjami na osebna motorna vozila. Do predloga črtanja dodatne stopnje obdavčitve za dvotaktne motorje ima nevtralen odnos. Nasprotuje pa predlogoma za spremembo lestvice davčnih stopenj za osebna motorna vozila. "Predlog SLS ruši smiselno razmerje v obdavčitvi med bencinskimi in dizelskimi vozili. Predlog SDS pa uvaja ničelno stopnjo za motorna vozila z emisijo CO2 pod 110 gramov na kilometer in pomembno znižuje davčne stopnje za ostala vozila, kar ne spodbuja bistvenih sprememb," je dejala.

Čuden davek?

Dizelski avtomobili bodo bolj obdavčen od bencinarjev, čeprav imajo manj izpusta CO2, ki bo po novem predstavljal davčno osnovo. Višje obdavčitve davka na motorna vozila bodo nekatere avtomobile le podražile, avtomobilska kriza pa se bo še poglobila. Več o tem ...

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (159)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
19. 12. 2009 18.49
In ti komunisti bi obdavčili landroverje in ta velike terenske mercedese. Barabe rdečkarske. Vse leto s epač ne morem voziti z mojim 15 metrskim gliserjemm, pa tudi z letalom ne morem povsod. Zakaj ne zgrdijo raje več heliodromov in ne bi bil prisiljen stalno uporabljati avtomobilov.
8JASMIN
19. 12. 2009 18.38
SAMO ULICA NAS LAHKO REŠIH TEH RDEČIH SLO-KMEROV, SAMI LOOOPPPOOOOVVVIIIIIIII..... ENOPARTIJSKI SISTEM NI V NOBENI DRŽAVI V EVROPI, KOT V TEJ KORUPCIJSKI-SLOVENIJI, KI JO VODIJO SAMI "UDBAŠI".....
Buena Vita
19. 12. 2009 14.01
bo,tonček kako se znebiti kretenizma--rdeči kretenizem je kuga ki se je naselila celo v tretje tisočlletje,joj,
Buena Vita
19. 12. 2009 13.59
joj,tako ponosna da je pahor ustrelil še eno klopotarsko,tisto da nesme delati ,ker ga potem nebi več potrebovali mulc--kdaj smo rekli da ga potrebujemo,nikoli,
abeceda123
19. 12. 2009 11.14
Ta vlada je "ornk nora", ter prav presenetljivo, na to celo ponosna.
Tonček Balonček
19. 12. 2009 10.55
A bo kakšen referendum tudi o teh plinih?
periot
19. 12. 2009 10.50
Danes bi lahko sneg obdavčil ko ga je veliko.
Piko Boss
19. 12. 2009 10.45
koliko bodo obdavčeni izpusti iz patrij?
manco-capac
19. 12. 2009 10.35
Tak davek je neumen. Če je treba, naj se izpuste obdavči v ceni goriva, kajti edino merilo za izpust je poraba! Več ko avto pokuri, več je izpustov, pa ni važno ali zato, ker se več vozimo, ali ker je vozilo bolj potratno. Ali pa mogoče izpuste povzročajo samo novi avtomobili?
srbenavrbe
19. 12. 2009 10.32
Cene tem avtomobilom bodo ful padle,pa ko j pol teh 100€ ko jih bom dau več za registracijo,bom vozo usaj Bmw 2.5i,za male pare ****** !
Buena Vita
19. 12. 2009 10.08
KDAJ DOBIMO DAVEK NA LUNINE IN MESEČEVE MRKE--OSTALO SO ŽE VSE OBDAC.ĆILI TUDI DAVEK NE KRETENIZEM NI SLAB--TO BI SLOVENIJA ŠELE KASIRALA,PA NOBENMU NEBI BILO TREBA DELAT
fizik
19. 12. 2009 08.13
Spremembe cen bodo pri majhnih vozilih minimalne, nekatera vozila bodo celo cenejša. Ampak seveda se en normalen slovenc ne more voziti z manj kot eno dvotonsko pošastjo, kljub manj kot 1000 euri na mesec in zapufanosti za pol življenja. Ideja je pač na ceste spraviti manjše in manj potratne avtomobile (ki so za veliko večino povsem dovolj). 10 let nazaj je bil jugo popolnoma primeren drugi družinski avto, sedaj rabi pa vsaka gospa cestnega terenca, ker se v njem počuti 'varno'.
Uroš Palhartinger
19. 12. 2009 07.15
Türk si bo z uvedbo novih davkov z lahkoto privoščil še kakšen let v Sarajevo... Seveda ne z vladnim Falconom, ki so ga Drnovškovi neokomunisti kupili z izgovorom, da bodo z njim prevažali ranjence...
Uroš Palhartinger
19. 12. 2009 07.08
Sicer pa počakajmo na nove davke, na premoženje, na stanovanja, na hiše, pesjake, ograje, nadstreške, in zopet nam bodo neokomunisti rekli, da obdavčijo luksuz... A nabiralniki v Amsterdamu in bančni računi v Švici pa za vladajočo neokomunistično tropartijsko elito pa seveda ostajajo neobdavčeni...
Uroš Palhartinger
19. 12. 2009 07.05
Novi avtomobili bodo pač 20% dražji. Seveda je tudi stopnja DDV 20 odstotna in se šteje v osnovo za izračun davka na motorna vozila. In če je avto s poreklom izven EU, je potrebno prišteti še carino, ki se logično všteva v davčno osnovo za izračun obeh davkov... Pa ne recite da se ne gre le za polnjenje izpraznjenega državnega proračuna, ki so ga neokomunisti izpraznili do konca... Povrh vsega pa bomo gradili šesti blok TEŠ z namenom pokuriti ves velenjski lignit...To bo izpustov CO2, na milijone ton...
gixxer
19. 12. 2009 05.08
kako se sploh upajo zeleno tukaj vmes omenjat...
someone70
19. 12. 2009 02.59
pa kaj pametujete??? spet jih volite, modrijani!
LazniviZares
19. 12. 2009 01.18
Slovenija pac,drzava najvecjih davkov hoce biti se bolj prva in vodilna v zanicevanju in jebanju naroda.....Bravo domovina in hvala ti,ko bo treba sem pripravljen se boriti zate.........
F10
19. 12. 2009 01.11
Ah to je še ena brezumna šlamparija. Tam kjer je denar ne bo 10% večji davek bistven problem. Tako da še naprej pričakujte v8 in podobne agregate!
Georgio 1
19. 12. 2009 00.27
pol bo obdavčeno tudi rabljeno vozilo iz uvoza... Nič več mustangov, korvet, cadilacov... iz ZDA :)