Gospodarstvo

'Presoja AUKN je povsem avtonomna in strokovna'

Ljubljana, 04. 10. 2011 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Javno dostopne informacije, povezane s poslovanjem Nove Ljubljanske banke, so zadosten razlog za spremembe v nadzornem svetu, so se na ministrstvu za finance odzvali na predlog AUKN za zamenjavo štirih nadzornikov banke.

V Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb predlagajo nove kandidate za nadzornike NLB: Timoteja Jagriča, Darinko Miklavčič, Duška Kosa in Štefana Belingarja.
V Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb predlagajo nove kandidate za nadzornike NLB: Timoteja Jagriča, Darinko Miklavčič, Duška Kosa in Štefana Belingarja. FOTO: Blaž Garbajs

Javno dostopne informacije, povezane s poslovanjem Nove Ljubljanske banke (NLB), so zadosten razlog za spremembe v nadzornem svetu, so se na ministrstvu za finance odzvali na predlog Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) za zamenjavo štirih nadzornikov banke. V LDS se zavzemajo za iskanje kandidatov z mednarodnim razpisom.

AUKN je, kot je sporočila v ponedeljek, minuli petek upravi NLB poslala zahtevo za dopolnitev dnevnega reda skupščine banke, ki bo 27. oktobra, in sicer s predlogom, da delničarji iz nadzornega sveta banke odpokličejo Marka Simonetija, Rasta Ovina, Andreja Baričiča in Stojana Petriča ter na njihovo mesto imenujejo Timoteja Jagriča, Štefana Belingarja, Darinko Miklavčič in Duška Kosa.

"Imenovani kandidati bodo pred težkimi izzivi. Verjamemo, da se jih s svojim soglasjem h kandidaturi zavedajo in so se z njimi pripravljeni soočiti," so še zapisali na ministrstvu.

Jagrič je profesor na Ekonomsko-poslovni fakulteti Maribor, Belingar nekdanji predsednik uprave Deželne banke Slovenije, Miklavčičeva je menedžerka, med drugim nekdanja direktorica kliničnega centra, Kos direktor Studia moderna.

'AUKN ne potrebuje mnenj ministrov'

Agencija odločitev za zamenjavo nadzornikov pojasnjuje s tem, da mora banka prilagoditi način poslovanja na bolj zahtevne razmere. Verjame, da bodo z zamenjavo nadzornikov predvsem zagotovili ustrezno podporo prestrukturiranju banke.

V AUKN pravijo, da skrbijo za takšno sestavo nadzornih svetov, ki bodo zagotavljali kakovostni nadzor in bodo heterogeno sestavljeni ter da bodo člani poleg zakonskih izpolnjevali še ustrezna predpisana merila.

"Bančnikov za zamenjavo ni AUKN predlagala, je pa obstoječi nadzorni svet želela okrepiti tudi s spletom poslovnih znanj in izkušenj, tako s področja financ, trženja, prestrukturiranja podjetij kot tudi poznavanja trgov NLB, kar je bilo v obstoječem nadzornem svetu, žal, premalo poudarjeno," pravijo na agenciji. Prepričani so, da bo "kombinacija novih znanj in izkušenj pospešila aktivnosti bolj odločnega poslovnega prestrukturiranja banke in pripomogla k ponovni krepitvi tržnega položaja banke".

Presoja AUKN o zamenjavah članov nadzornih svetov, tako z vidika heterogenosti, odsotnosti konfliktov interesov, kakovosti sestave glede na poslovni model družbe je povsem avtonomna in strokovna, dodajajo, "zato AUKN ne potrebuje in tudi ne išče mnenj ministrov, še manj politikov ali interesnih skupin".

Zadravec Caprirolo: V nadzornem svetu NLB trenutno sedijo kompetentni in strokovno usposobljeni ljudje.
Zadravec Caprirolo: V nadzornem svetu NLB trenutno sedijo kompetentni in strokovno usposobljeni ljudje. FOTO: Blaž Garbajs

AUKN nima podatkov o političnemu ali verskemu prepričanju posameznih kandidatov, pravijo in dodajajo, da je pomembno, da zaradi morebitne pripadnosti kandidata kateri od strank ne poslabšujejo kakovosti in neodvisnosti nadzora poslovanja. "Nadzorniki državnih družb morajo biti neodvisni tako od posameznikov v upravah družb kot tudi od vseh interesnih skupin in morajo delovati v dobro družbe," pravijo na agenciji.

"AUKN se tudi odločno distancira od medijskih izjav nekaterih odgovornih glede kreditnega krča in povezane menjave nadzornikov zaradi večjega 'kreditnega razumevanja NLB'. Menimo, da so izrazito populistične in niso v korist banke niti ne njenih sedanjih lastnikov ter tudi ne pripomorejo k interesu potencialnih investitorjev," so še zapisali v odzivu.

'Agencija mora poiskati najboljše bančne strokovnjake'

V stranki LDS menijo, da banka potrebuje spremembe v strategiji in vodenju, ter predlagajo, da agencija poišče najboljše bančne strokovnjake z mednarodnim razpisom.

Finančni minister Franc Križanič je dejal, da je bilo "spremembe v nadzornem svetu pričakovati glede na zelo slabe rezultate banke v lanskem letu".
Pojasnil je še, da še ni videl, koga je predlagala agencija, a dodal, da bi v primeru sprememb pričakoval, da bodo novi nadzorniki "kredibilne in ugledne osebe iz našega prostora".
Komentiral je tudi pisanje časnika Delo, da prenova nadzornega sveta NLB "pomeni zmago Franca Križaniča". "Zmage Franca Križaniča to ne pomeni. To je malo nenavadna ocena," je dejal minister, češ da je bilo spremembe pričakovati zaradi slabih rezultatov banke.

"NLB je ravno neustrezno upravljanje, ki se vleče že daljše časovno obdobje, pripeljalo v težak položaj. Priča smo stagnaciji posojilne dejavnosti, namesto prihodkov od dividend pa je država ves čas pod pritiskom nujnosti novih in novih dokapitalizacij," so zapisali v LDS in dodali, da slovensko gospodarstvo potrebuje uspešno banko, ki bo sposobna financirati podjetniški sektor in prebivalstvo, zaposlenim nudila kakovostna delovna mesta, lastnikom pa dividende. "Za dosego teh ciljev pa je nujno, da jo vodijo izkušeni ljudje, ki to znajo. Naj si bodo to Slovenci, Evropejci, Azijci ali Američani," pravijo.

Menjava članov je po mnenju Banke Slovenije neprimerna

Minister za razvoj in evropske zadeve, ki opravlja tekoče posle, Mitja Gaspari je po pisanju današnjih časnikov Delo in Dnevnik ocenil, da je izbor kandidatov zelo slab in da s takšnim izborom nima smisla menjavati sedanjih nadzornikov, "ker je škoda truda in časa".

Odzvala se je tudi Banka Slovenije, in sicer je članica Sveta Banke Slovenije Stanislava Zadravec Caprirolo danes dejala, da v nadzornem svetu NLB trenutno sedijo kompetentni in strokovno usposobljeni ljudje ter da so "menjave članov nadzornega sveta sredi mandata, ob tem, da delujejo dobro, blago rečeno popolnoma neprimerne v tem času".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

1943
05. 10. 2011 14.58
Zakaj novi nadzorniki?Saj ti niso krivi za slabo vodenje banke,kriva je uprava .Tako trdijo nekateri vidni poslanci stranke SDS,kateri so že sedeli v nadzornem svetu ,ko so podeljevali miljonske nagrade za slabo vodenje banke.