Slovenija

Preslano, presladko, premastno ... za otroke

Ljubljana, 05. 03. 2009 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Živila, ki jih proizvajalci tržijo kot izdelke za otroke, povečini niso ustrezna, ugotavlja ZPS. Od 62 preverjenih lahko priporočijo le enega – jabolčni čips. Ugotovili pa so še nekaj, elektrika se nerazumno draži.

Izmed izbranih 62 predpakiranih živil, ki se tržijo otrokom, skoraj noben ni primeren za vsakodnevno zdravo prehranjevanje, tako po sestavi kot po velikosti porcije, ugotavlja Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). Večina izdelkov je presladkih, preslanih ali premastnih, so poudarili danes v Ljubljani.

Večina izdelkov za otroke na policah trgovin za otroke ni primerna.
Večina izdelkov za otroke na policah trgovin za otroke ni primerna. FOTO: dnevnik.hr

Prehranski profil so analizirali na podlagi t. i. prehranskega semaforja – zelena pomeni malo, oranžna srednje in rdeče veliko maščob, sladkorja in soli –, upoštevali pa so tudi DACH priporočila referenčnih vrednosti za vnos hranil, je na današnji novinarski konferenci navedla strokovnjakinja za prehrano pri ZPS Marjana Peterman.

Med glavnimi skupinami živil so izbrali tiste, pri katerih je oglaševanje usmerjeno na otroke. Kot je poudarila, 66 odstotkov vzorčenih živil na embalaži nima hranilne tabele, s katere bi lahko videli, koliko sladkorja, maščobe in soli izdelek vsebuje.

Hranilna tabela sicer ni obvezna, je pojasnila in dodala, da je s tem onemogočena izbira potrošnika za zdravo prehranjevanje. Večina uvoženih izdelkov, za razliko od slovenskih, ima hranilno tabelo, vendar v angleščini.
Čeprav je test pokazal, da skoraj noben izdelek ni primeren za vsakodnevno zdravo prehranjevanje, so našli enega, ki pa ga priporočajo, je poudarila. To je Lumpijev jabolčni čips oziroma posušene jabolčne rezine. Ta izdelek je po besedah Petermanove primeren za vsakodnevno prehranjevanje.

Otroci postajajo vse bolj debeli

Edina skupina potrošnikov, ki se jim živila tržijo v velikem številu, so ravno otroci, je dejala in dodala, da za druge skupine potrošnikov (npr. mamice ali starejši) skorajda ni. "Naši otroci pa postajajo vedno bolj debeli," je poudarila in dodala, da je v prihodnje to tudi problem zdravstva, ne samo načina prehranjevanja.

Kutinova opozarja na problem vse pogostejše debelosti med otroci.
Kutinova opozarja na problem vse pogostejše debelosti med otroci. FOTO: Tomaž Ungar

Kot je poudarila predsednica ZPS Breda Kutin, je v Sloveniji petina deklic in skoraj četrtina dečkov pretežkih. "Ta problem v Sloveniji ni zanemarljiv, tu ne gre več za to, kaj se spodobi in kaj je lepo, ampak je zdravje naših otrok ogroženo," je dejala.

Z omenjeno analizo ZPS najavlja letošnjo dejavnost za svetovni dan potrošnikov. Prihodnji petek bo okrogla miza na temo prekomerne teže oziroma debelosti otrok. "To je svetovni in evropski problem, postaja problem tudi v Sloveniji, zato smo se potrošniške organizacije dogovorile, da ponovno posvetimo tej temi svetovni dan," je povedala Kutinova.

Petermanova je še pojasnila, da je v postopku v Evropskem parlamentu nova uredba o informiranju potrošnikov. Potrošniške organizacije so predlagale, da bi se z barvami semaforja označilo izdelke na sprednjem delu. To naj bi bila ena izmed obveznih oznak, poleg tega bi bila hranilna tabela, ki je zdaj neobvezna, obvezna. "Zagotavljajo nam, da bo verjetno hranilna tabela obvezna, na sprednji strani pa dajejo prosto izbiro proizvajalcem in trgovcem," je dejala.

Akcije omejujejo preglednost cen

Predstavili so tudi februarske izsledke akcije Precenimo cene. Gibanje cen prehranskih izdelkov v naboru ZPS je bilo februarja relativno umirjeno. Trgovine za pospeševanje prodaje uvajajo vedno več akcij, kar preglednost cen zelo omejuje, je navedla Kutinova.

ZPS potrošnikom predlaga, naj si pred nakupom doma pripravijo nakupovalni seznam, pri tem pa jim je lahko v veliko pomoč spletno mesto www.precenimocene.si, saj si lahko izoblikujejo svojo nakupovalno košarico. Tako lahko dobijo smernice, koliko naj bi jih načrtovani nakup stal, kakšni so cenovni razponi pri posameznih skupinah izdelkov in ali je cena v akciji ugodna ali ne.

Najbolj so se podražili Barillini špageti.
Najbolj so se podražili Barillini špageti. FOTO: Kanal A

Kutinova je izpostavila podražitev špaget št. 5 Barilla v 500-gramskem pakiranju. Te so se v zadnjih treh letih podražile za več kot 50 odstotkov, februarja je bila cena okoli dva evra na kilogram. Kljub temu je ta izdelek dražji v Avstriji (2,90 in 2,98 evra), na Madžarskem (2,04 in 2,62 evra) in Hrvaškem (2,87 in 2,67 evra), medtem ko so za dva centa cenejši v Italiji.

ZPS opozarja na dražjo elektriko

Kot so zapisali na spletni strani ZPS, so trije distributerji elektriko podražili že drugič v pol leta, preostala dva pa sta nedavno objavila oz. potrošnikom že izstavila račune z višjimi cenami električne energije. ''To se dogaja kljub temu, da cene električne energije na terminskih borzah padajo. Tudi neenakost obravnavanja potrošnikov glede cen se nadaljuje,'' so zapisali. Na ZPS zato ponavljajo pobudo, da Ministrstvo za gospodarstvo kot resorni organ v najkrajšem času analizira delovanje trga električne energije in sprejme ustrezne ukrepe za zaščito interesov potrošnikov.

Potrošnike ob tem pozivajo, da naj jim še naprej posredujejo kopije položnic za električno energijo pred podražitvijo in po njej. Na ZPS jih bodo preučili in uporabili za zagovarjanje takšne sistemske rešitve na tem področju, ki bo upoštevala tudi pravice oz. navade različnih skupin potrošnikov.

Kot pravijo, so deslej prejeli že veliko položnic, kar kaže, da so te podražitve potrošnike močno zmotile. Po analizi ZPS pa se je podražitev odrazila pri vsakem porabniku oziroma gospodinjstvu drugače

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tree
07. 03. 2009 08.13
ka po sploh lahko še jemo k je vse neki škodljiv?dj dj mal pretiravajo!
Tonček Balonček
06. 03. 2009 09.43
A mi to Zvezo plačujemo za odkrivanje tople vode?! Tistih deset zaposlenih ugotavljajo stvari, ki so jasne vsem prababicam? In kaj na ZPS sanjajo o električni energiji, na temelju česa, kar tako, za hec, da se jih sliši? Slovenija je pri gospodinjstvih med članicami EU z najmanjšimi podražitvami električne energije, pri industriji pa je pred njo med članicami EU le Malta. Električna energija za gospodinjstva in industrijo se je od januarja 2006 do januarja 2007 v EU podražila za devet odstotkov. Najbolj se je podražila v Veliki Britaniji (25 odstotkov) in na Švedskem (16 odstotkov). Slovenija je pri gospodinjstvih med članicami z najmanjšimi podražitvami.V Italiji npr. je električna energija za gospodinjstva 2x dražja kot pri nas. Podatki so iz Eurostata!
esmi
05. 03. 2009 17.27
saj je vse škodljivo, kaj še sploh lahko jemo?
byteME
05. 03. 2009 15.14
ni čudno da je vseveč gastroenteroloških bolezni...
Ataaufbix
05. 03. 2009 14.57
Ne nakladajte o debelosti, zaradi recesije bomo lahko še stradali.
Gox Digweed
05. 03. 2009 14.55
Umetna sladila - Nevarne snovi iz kemičnih laboratorijev sreda, 13. september 2006 @ 05:02 CEST Piše: Pozitivke Piše: dr. France Susman V SLOVENIJI IN EU DOVOLJENA PROSTA UPORABA E951- Aspartam V uporabi od leta 1969 200x slajši od saharoze Aspartam dokazano povzroča: glavobol (tudi zelo močan) in migrena, slabost, vrtoglavica, nespečnost, izguba kontrole nad udi, zamegljen vid, slepota, izguba spomina, nejasen govor, vse vrste depresije, ki pogosto vodijo v samomorilske težnje, hiperaktivnost, črevesne in želodčne motnje, epileptični napadi, kožne poškodbe, izpuščaji, napadi tesnobe, bolečine v mišicah in sklepih, neobčutljivost, spremembe razpoloženja, utrujenost, menstrualni krči (tudi izven cikla), izguba sluha ali zvonjenje v ušesih, izguba ali sprememba okusa, simptomi podobni tistim pri srčnem napadu, astma, stiskanje v prsih. Kronične posledice, h katerim aspartam bistveno prispeva: multipla skleroza, hormonske težave, Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, hipoglikemija, možganske poškodbe (tumorji), neuro-endokrine okvare. Pri presnovi nastaja fenilalanin, ki iz krvi prehaja v možgansko tkivo in ga okvarja-bolezen fenilketonurija. V Evropi je pojavnost fenilketonurije 1/8.000 rojstev, na Japonskem 1/143.000 rojstev. Več 100 znanstvenih laboratorijskih raziskav o dokazani škodljivosti! E952 - Ciklamat V uporabi od leta 1937 30x slajši od saharoze Ciklamat dokazano povzroča migrene, je potencialno rakotvoren, povzročil raka in poškodbe na modih pri poskusnih živalih. E954 - Saharin V uporabi od leta 1879 do500 x slajši od saharoze Potencialno rakotvoren. Povzročil raka pri poskusnih živalih, zlasti urinskih poti. STEVIA DARILO NARAVE - V SLOVENIJI(v celoti) IN EU (delno) PREPOVEDANA Presladka in prezdrava, da bi jo odobrili? Naravna rastlina Poznana od leta 1887 Posušeni listi so do 4ox slajši od saharoze ekstrakt Steviozid do300 x slajši od saharoze Pozitivni učinki na zdravje: Stimulira izločanje inzulina in s tem ugodno vpliva na nivo krvnega sladkorja , kar je odločilno pri zdravljenju diabetesa.Pomaga pri obolenju dlesni in zob, pomaga pri kožnih obolenjih, pomaga pri okužbah s Kandido, ugodno vpliva na krvni tlak, pomaga pri odvisnostih, idealno pri hujšanju, ker je popolnoma nekalorično in zmanjšuje željo po sladkem.Listi imajo veliko vitaminov in visok antioksidativen učinek.Deluje baktericidno in je dober ojačevalec okusa.Stabilnost tudi pri segrevanju čez 200oC Na Japonskem že od leta 1970 nadomešča umetna sladila v več tisoč tonah. V rodnem Paragvaju v uporabi že stoletja. Več 100 znanstvenih laboratorijskih raziskav o pozitivnem vplivu na zdravje! Ni nobenih dokazanih stranskih učinkov.na zdravje. Nekaj domnev o škodljivih posledicah za zdravje na osnovi nestrokovno izvedenih laboratorijskih raziskav (finančno močno podprtih s strani proizvajalcev umetnih sladil) IZBIRA JE VAŠA - ZDRAVJE JE NAJVEČJE BOGASTVO !
spinjel
05. 03. 2009 14.42
No ja, v Italiji imajo dosti cenejše Barilla izdelke (ne samo 2 centa) in veliko večjo izbiro polnozrnatih kot pri nas. Dost žalostn, da smo se spet vrnil v tiste čase ko kupujemo testenine, riž, praške, čokolade...čez mejo, ker pri nas dobivamo samo še poljske in bolgarske izvedbe! Drugače pa mamice - raje kuhajte razne kašice in frutke same. Vem, da vzame ful časa, sam bodo pa otroc bolj zdravi in brez alergij!
Limbek
05. 03. 2009 14.23
giza, itak, da je na svoji lastni njivi boljše pridelano, kot pa tisto sranjee v trgovini :) drago pa je itak vse tak, da jih naj kurac gleda, prasicee
gobo
05. 03. 2009 13.52
glih ko je reklama od barile,provajte jo kupit v italiji,ali pri nas pa boste videli razliko,cigoti italijanski in naši trgovci,sem kupil radič in solato v tušu za kozlanje je boljši plevel na naši njivi kot to