Slovenija

Prešernova proslava pustila pečat, Möderndorfer razmer ni olepševal: Mislim, da nisem lagal

Ljubljana, 08. 02. 2017 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Na praznik se ne smemo pretvarjati, kot da je vse v redu. Mislim, da nisem lagal. Ali so naši politiki sporočilo razumeli ali ne, je pravzaprav njihov problem," je o svojem govoru na državni proslavi, v katerem ni olepševal razmer v kulturi in umetnosti, povedal Möderndorfer. Obiskovalci so ga s ploskanjem prekinili že med nagovorom, velike ovacije pa je požel na koncu.

Državno proslavo ob slovenskem kulturnem prazniku je zaznamoval nagovor predsednika upravnega odbora Prešernovega sklada Vinka Möderndorferja, ki ni olepševal razmer v kulturi in umetnosti.

Kot je povedal po proslavi, praznik kulture ne sme ostati Potemkinova vas, ampak je tudi priložnost, da se kakšne stvari pove naglas in iskreno: "Na praznik se ne smemo pretvarjati, kot da je vse v redu. Mislim, da nisem lagal. Ali so naši politiki sporočilo razumeli ali ne, je pravzaprav njihov problem."

Predsednik UO Prešernovega sklada si želi, da ne bi bil praznik kulture zgolj 8. oziroma 7. februar, ampak, da bi bil to vse leto: "Samo kultura nas bo rešila ali ohranila v tem velikem evropskem in svetovnem kotlu. Kultura je naše bogastvo, vedno je to bila in vedno bo. Mislim, da se naši politiki tega premalo zavedajo."

Obiskovalci so Möderndorferja že med nagovorom prekinili s ploskanjem, velike ovacije pa je požel na koncu. Publicistka Manca Košir je povedala, da je "izjemen ustvarjalec, globoko zavezan družbeni resnici, zelo socialno čuteč, etičen in pokončen mož, kar se odraža tudi v njegovih delih". Po njenih besedah je na proslavi spregovoril "v imenu vseh nas, ki smo priča, kako odrivajo kulturo v imenu ekonomskega napredka. A brez kulture in umetnosti nas sploh ni!"

Koširjeva je pritrdila misli govorca, da slovenska umetnost že umira: "Kulturni voz držijo pokonci svetli ljudje, ki žarijo in odsevajo upanje, da ima življenje smisel in da je ustvarjanje nekaj nebeškega. Proslava se mi je zdela veličastna. Po dolgih letih so bili v ospredju nagrajenci, vsi imenitni in izbrani s srečno roko, ne pa dogajanje na odru. Za vse bravo, bravo!"

Po presoji muzikologa Gregorja Pompeta je Möderndorfer ostro in direktno nagovoril tiste, ki so v času osamosvajanja kulturo postavljali v ospredje, danes, 25 let kasneje, "pa smo vsi, ki se s kulturo in humanistiko ukvarjamo, pravi zajedavci". Zaznal je, da je koncept celotne proslave šel v to smer: "Proslava ni bila težka za spremljanje, imela je jasno poanto, ki je bila podana na dovolj humoren način."

Nagrajenca slikarka Metka Krašovec in prevajalec Aleš Berger.
Nagrajenca slikarka Metka Krašovec in prevajalec Aleš Berger. FOTO: Aljoša Kravanja

Razmere na področju glasbe so skrb zbujajoče

Med letošnjimi dobitniki malih Prešernovih nagrad so bili letos trije s področja glasbe – Nina Šenk, Boštjan Gombač ter Mitja Vrhovnik Smrekar. S težavami, ki se jih je dotaknil govornik, se, tako Pompe, soočajo na vseh področjih kulture. Skrb zbujajoče so tudi razmere na področju glasbe. "Svet je seveda poln glasbe, a ta je povečini komercialna, sam pravim zlobotomizirana, in prav je, da se tega zavedamo," je povedal in dodal, da nabor nagrajencev kaže, da glasba zapolnjuje pomemben kulturni prostor, od umetniške glasbe do proste improvizacije, prav tako je pomemben element gledališča in filma.

Svojevrsten vzpon v minulih letih v Sloveniji doživlja strip. Letos je nagrado sklada prejel avtor stripov Tomaž Lavrič, predlani je nagrada za življenjsko delo pripadla Mikiju Mustru, vse več je stripovskih razstav. Lastnik Strip.art.nice Sandi Buh je povedal: "Borimo se, praskamo, počnemo vse živo za to. Preprosto so nas morali opaziti, ker vse od osamosvojitve dalje veliko in dobro delamo." Državna proslava mu je bila všeč, ker je bila nekoliko lahkotnejša kot ponavadi. Möderndorferjeve govore pozna že od prej kot kritične, kar podpira: "Treba je biti kritičen in vse, kar je povedal, dejansko drži. V tej državi zgleda, da velja le še denar, požrtnost in nič drugega. Po drugi strani pa si moremo tudi mi v kulturi izboriti svoj prostor. Vsak na svojem področju, ki ga obvlada. Doslej smo bili pohlevni, Möderndorfer pa je s tem govorom udaril po mizi. In prav je tako. Dejansko gre vse v franže."

Likovni kritik Aleksander Bassin je celotno proslavo, vključno z uvodnim nagovorom, ocenil kot zelo umestno, izpostavil je zelo dobre predstavitve nagrajencev. Všeč mu je bilo tudi, da so jo povezovali igralci, ki so upodobili za slovensko kulturo pomembne zgodovinske like, Franceta Prešerna, Primoža Trubarja in Janeza Vajkarda Valvasorja. Pohvalil je izbor slikarke in grafičarke Metke Krašovec za nagrajenko za življenjsko delo in nagrado Lavriču. V prihodnje bi si želel, da bi visoko priznanje v kulturi prejel še kdo od likovnikov.

Nad celotnim paketom letošnjih Prešernovih nagrajencev je bila navdušena umetniška direktorica Zavoda Bunker Nevenka Koprivšek. Proslava se ji je zdela "decentna, korektna - umetniki so bili postavljeni v prvi plan in video je bil perfekten". Manj všeč so ji bili povezovalni vložki. Sicer pa meni, da je iz proslave težko ustvariti resničen umetniški dogodek: "Proslava je proslava. Na njej se veselimo uspehov umetnikov."

Koprivškova pa je o Möderndorferjevem govoru povedala, da je razgrnil dejansko stanje v kulturi, a njej sicer "samopomilovanje ni blizu": "Jaz bi raje izpostavila udarne zadeve. Denimo, kaj kultura je naredila, ker še vedno proizvaja presežke." Prav tako se ni strinjala z izjavo, da kultura ni gospodarski faktor. Sogovornica je še poudarila, da si kultura v slovenskem prostoru zasluži več, saj predstavlja presežek in je prepoznavna tudi zunaj meja.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (265)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
09. 02. 2017 18.38
hehhehe, kako so zbrisali domov. Nobenega politika ni bilo na zakuski. In prav je tako. Naj se sramujejo.
Emtisunce
09. 02. 2017 14.19
+2
Če bi bil jaz predsednik države, premier ali predsednik parlamenta, naslednji dan ne bi šel več v službo. Ostal bi doma, ker bi vedel da sem nesposoben opravljati svoje delo!
enakostzavse
09. 02. 2017 13.23
-3
In tale kulturnik, moderndorfer, bluzi in zliva žolč okrog sebe, ne ker nič ne dobijo, ker premalo dobijo. Lenuh pokvarjen, še to bi jim mora odvzet.
ggzz
10. 02. 2017 10.13
točno to, dobro politično in finančno pokrit pri rdečem koritu, tole je malo natresel da izgleda, kako je "kritičen".
enakostzavse
09. 02. 2017 13.05
+0
Tudi kulturniki več niso, kar so bili. V navadi je bilo, da uživajo na raznih "kulturnih " dogodkih, se ga vlijejo, kaj v nos dajo, pametujejo kot najhujši vaški pijančki, sedaj pa na praznik kulture, kot svečani govorniki, udrihajo po vladi in ostalih politikih, kateri so baje krivi, da citiram, crkujejo od lakote. möderndorfer, poskusi z poštenim delom, pa ne boš crknil, tako kot oni z 600 € na mesec ne crknejo. Vi kulturniki pa bi za nedelo in lenarjenje radi živeli v izobilju ? Zresni se, predvsem pa se strezni !
hotchilipoper
09. 02. 2017 08.48
+2
Čez 30 let bo na proslavi deklamiral,gde kuča stoji oca mog
korintos23
09. 02. 2017 09.38
-4
Nisi nič hodil dol je vzdrževat in trave kosit?
ggzz
10. 02. 2017 10.13
Kromst
08. 02. 2017 20.49
+3
Dragi kulturniki ... spoštovanja vam ne more dati država, spoštovanje si morate zaslužiti sami ...
wolfterier
08. 02. 2017 22.24
+6
Lepo prosim vse pismene Slovence,da prečitajo CELOTNO Zdravljico,dvakrat,trikrat...morda boste dojeli,kaj je pesnik pričakoval od prihodnjih rodov,tudi od nas. To,kar zdaj prepevamo,sploh NI najpomembnejša,niti najlepša kitica...
ginger 1
09. 02. 2017 09.30
-1
wolfterier
09. 02. 2017 10.58
+3
enakostzavse
09. 02. 2017 13.14
-2
wolfi in kaj bomo imeli od tega, da znamo na pamet tole blodenje pijančka ? A bomo lahko šli na dopust, ali več krat v trgovino? Ali bomo lahko tankali polno in ne par litrov. Bomo naše otroke lahko peljali na smučanje ali na morje ? Bomo lahko nekatere otroke nafutrali, da ne bodo lačni ? Vedi da prvo kot prvo mora ljudstvo živet dostojno in potem se lahko prepusti kulturi. A delavec z 600 € ima voljo si ogledat kako opero ali balet? Torej ne trobi na pamet nekaj, kar si slišal tako napol, kako bi moralo bit. Edino kar govori za to, da bi mogli vedet besedilo na pamet, je to, da smo vzeli to besedilo za himno naše države. In ob petju himne bi se morali zavedat da smo močni edino kot enota. To bi moralo bit na prvem mestu, tega pa se tudi tale ne um,než kter je držal svečan govor ne zaveda, ker njemu je lepo.
wolfterier
09. 02. 2017 15.48
+1
Ja,enakostzavse,če bi dojeli,kaj nam je storiti bi si že zdavnaj lahko vse to privoščili...
Kruti_realizem
08. 02. 2017 20.02
+4
Kup konjskih fig na kulturnem in političnem prizorišču Slovenije...Vsi zlagani in vase zagledani, moralizirajo o kulturi in kultiviranem dialogu,...pa je vse skupaj tako zlagano in izumetničeno. Kot npr. sam vzdevek dr. Franceta Prešerna "doktor fig" (katerega pesniška umetelnost, idealizem in doprinos slovenski kulturi nikakor niso sporni), ki naj bi ga dobil za nesebično deljenje suhih fig okoliškim otrokom. Prikazuje se kot da so bile v tistih časih suhe fige tako enostavno dostopne (tako fizično, kakor finančno) kakor danes (Spar, Lidl, Mercator, Hofer,...). Žal je resnica malo bolj kruta. Kot oseba, ki je rada (malo preveč, in prevečkrat) pogledala v kozarec, je dr. Prešeren žal nemalokrat prišel v situacijo da ni mogel kontrolirati svojih izločkov...tako kakor naši sedanji politiki in kulturniki, ki so jih polna usta visoko zvenečih besed. Posledice so bile zamazane hlače...v okajenem stanju je tako hodil naokrog in za seboj oz. v hlačah nekontrolirano puščal sledove (da ne opisujemo bolj podrobno), podobno kakor konji na takratnih cestah...Prikrita resnica nastanka vzdevka...doktor fig. Da se vrnemo na začetek...kup konjskih fig na kulturnem in političnem prizorišču Slovenije. Pa sami presodite ali vas lažejo, od kdaj vas lažejo in predvsem...zakaj vas lažejo! Iskreno prosim za razumevanje...Prešernu dejansko kapo dol. Mali človek s svojimi zemeljskimi slabostmi, a kljub temu velik pesnik.
masni
08. 02. 2017 19.45
+9
Danes ste popupali tisoče litrov vina ,piva ,žganja itd na račun davkoplačevalcev ....bodite rajši tiho.
SDS_je_poden
08. 02. 2017 20.01
-2
morituri
08. 02. 2017 19.44
+3
Nekateri zamenjujete Vinka Modendorferja z Janijem Moderndorferjem, ki pa prvemu ne doseže do gležnjev in Bog ne daj, da mu bi!!!
ggzz
10. 02. 2017 10.14
+1
sta tesno v sorodu, in iz istega korita se napajata, nič bat
sodelujem
08. 02. 2017 19.35
+9
Ja samo -Prešeren- ,je bil eden od parih---kulturnikov---,ki je DELAL----. Danes je pa stotine umetnikov,kulturnikov z izdelki na ravni predšolskih otrok, na državnih jaslih celo življenje. Da jih pa narod ne spoštuje so si pa sami z svojimi dejanji pridelali.! Kajne "slovencelni" in podobni,ki so samo ob proslavah Slovenci.....
morituri
08. 02. 2017 19.33
+7
Politiki so Mödendorferja že razumeli ampak se požvižgajo na njegov govor. Upam, da ta, po moje pametni, Mödendorfer ni v sorodu s soimenjakom, ki je politik in skače iz stranke v stranko kot zajec iz zelja v zelje! Sram ga je lahko.
Pantokrator
08. 02. 2017 18.03
+6
A to je un, ki muje Jerca Mrzel namakala TV ?
ROSINANT
08. 02. 2017 17.42
+11
ALI SMO DRŽAVLJANI DOJELI, DA MORAMO V SVOJEM OKOLJU PREVERITI POLITIČNE KANDIDATE.
Borec21
08. 02. 2017 17.54
+4
nikoli ne bomo, ker če bi, nebi noben šel na volitve ker ni nobenega pravega človeka kamoli politika primer samo Pahor celo življenje se pase v javnih jaslih na račun delovnega ljudstva ljudje ga pa povzdigujejo kot de je ne vem kaj pa je ziro ki nima popolnoma kaj pokazati da je v svoji karieri naredil za narod.............seveda velja tudi za ostale..........v enem paketu Cerar ga je pa začel še oponašat kot Orwelova Živalska farma ne morš verjet
swetko
08. 02. 2017 18.32
+3
morituri
08. 02. 2017 19.38
+1
Ovce so pač neumne in volijo tistega, ki jim kaže luno v mlaki in tudi nevoščljive tako kot tisti, ki je rekel: če je sosedu krava crknila naj še crkne tudi moja, da ne bo sosed hodil zdaj k meni po mleko. Tipično za neumne Slovence.
enakostzavse
09. 02. 2017 13.20
+1
rosinat, a sedaj bi preverjali, ko je zaradi nepreverjana nastala megalomanska škoda. Miliarde v bančni luknji, teš6, bavčarjev pohlep, zidarjev pohlep in da ne naštevam dalje.
caspera1
08. 02. 2017 17.31
+9
Res nisem iz teh vrst, ampak min. 150 mil. letno dobijo. Da nimajo oni mogoče kakšnih notranjih problemov z razporeditvijo koliko komu?
Borec21
08. 02. 2017 17.55
+2
res je tisti ki bi moral dobit in za vsak cent garajo dobijo najman itak pa je to pravilo kapitalizma tisti ki dela drobtine ostali kruha in iger
zaenotnost
08. 02. 2017 16.36
+0
...mislim, da to ni bil govor kulturnika temveč pljuvanje v lastno skledo-državo s katere tudi sam "JE". S tem ne mislim, da je pri nas vse dobro, daleč od tega. Na takšen govor dobiš nazaj "zrcalen odmev". Vsi skupaj, če smo demokracija se moramo truditi-delati na tem, da se stvari izboljšajo. To pljuvanje uničuje voljo, to ni dobro...
trdovrat
08. 02. 2017 16.40
-1
Zaboli, ko se pogledaš v ogledalo, kajneda!
zaenotnost
08. 02. 2017 17.32
-3
Karantanija
08. 02. 2017 16.30
+10
»Prešerna ljubiti pa se pravi, ljubiti lepoto in resnico in pravico; ljubiti slovenstvo brez šovinizma in ljubiti človeštvo in vse narode brez hlapčevstva in poniževanja: enak z enakim.« (Oton Župančič)
yyyeb
08. 02. 2017 16.52
+3
zelo lepo povedano, totalno antidesničarsko.
zaenotnost
08. 02. 2017 17.34
+0
sodelujem
08. 02. 2017 19.37
+0
ecnarf
08. 02. 2017 16.18
+11
SLO kulturniki z reperjem zlatkom na čelu in čirovićko ter džurićem
yyyeb
08. 02. 2017 16.53
-1
takšni in drugačni, to je lepota vsega tega
tirolec
08. 02. 2017 16.03
+7
BRAVO VINKO M. (Y)
mallonge
08. 02. 2017 14.47
+0
Center prve vrste je sramota za kulturo.
medo90
08. 02. 2017 14.38
-9
Modernidorfer je pa resno multipraktik. Brez taki pa država nebi funkcionirala. Bil je skoraj že v vseh strankah in resorjih. Blagor se nam ob takih osebkih.....
Borec21
08. 02. 2017 14.55
+6
trdovrat
08. 02. 2017 15.01
+6
Saj ne loči,kajti v krogih,kjer se giblje, poznajo samo priimke ali pa domača imena! Sicer se pa niti ne ve, na koga je mislil, kajti kar je napisal, je trenutno neznano (Modernidorfer)?
Karantanija
08. 02. 2017 16.31
+3