Slovenija

FOTO: 'Nihče se ne odziva na Žižkovo bombo'

Ljubljana, 07. 02. 2010 18.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prešernovo nagrado za življenjsko delo sta dobila plesalka Mateja Rebolj in slikar Kostja Gatnik. Velik aplavz pa je požel režiser Miran Zupanič, ki je opozoril, da nihče ni kritiziral Žižkove ideje o tem, da bi morali v Cankarjevem domu postaviti bombo.

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma je na predvečer kulturnega praznika potekala osrednja državna proslava, na kateri so tudi uradno razglasili dobitnice in dobitnike malih in velikih Prešernovih nagrad.

Prešernovo nagrado za življenjsko delo na področju plesne umetnosti je prejela Mateja Rebolj, v polju likovne umetnosti pa Kostja Gatnik. Nagrado Prešernovega sklada so dobili umetnostni zgodovinar Miklavž Komelj, igralec Peter Musevski, skladatelj Aldo Kumar, igralka Barbara Cerar, pisatelj Andrej Rozman Roza in plesalka Maja Delak.

Prešernove nagrade-6
Prešernove nagrade-6 FOTO: Aljoša Kravanja

Vseeno, če v Cankarjevem domu postavimo bombo?

Za svoj govor pa je dolg aplavz požel predsednik nacionalnega sveta za kulturo in režiser Miran Zupanič. Spomnil je namreč, da se v slovenski javnosti nihče ni odzval na izjavo filozofa Slavoja Žižka, ki je dejal, da bi bilo najbolje, če bi v Cankarjev dom, polnem slovenskih umetnikov, podstavili bombo. Ali tišina pomeni, da se Slovenci s tem strinjajo? Ali sploh spoštujemo to, kar danes slavimo? Politična elita se na številne, dolgoletne probleme slovenske kulture ne odziva, jih ne rešuje, je poudaril Zupanič. Umetniki ob vsem tem ne bi smeli molčati, še manj le čakati na politike. Kajti resničen umetnik je tisti, čigar mesto je na strani svobode, je sklenil Zupanič in oder prepustil nagrajencem.

Kdo sta osrednja nagrajenca?

Mateja Rebolj
Mateja Rebolj FOTO: POP TV

Mateja Rebolj ima za seboj večdesetletno plesno kariero. Kot je zapisano v obrazložitvi nagrade, nam vpogled v novejšo plesno zgodovino pokaže, da v Sloveniji ni plesalke ali plesalca, ki bi uspel v svoj opus z enako mero umetniške odličnosti zajeti tako širok spekter različnih gibalno-plesnih in sodobnih scenskih estetik kot Reboljeva.

Od nekdaj je uspešno vzporejala klasični balet in sodobni ples. Kot je povedala, se bori proti ustaljenim formam, saj le raziskovalni duh vedno znova prestopa meje.

Kostja Gatnik je posegel na različna področja, od slikarstva, grafičnega oblikovanja in ilustracije do fotografije. Na vprašanje, katera likovna disciplina mu je najbližja, je dejal: "Nimam preferenc, vse rad delam. Se pa seveda najde kakšen dan, ko je vse težko."

Kostja Gatnik
Kostja Gatnik FOTO: POP TV

Če je bil nenehno navzoč v grafični in knjižni produkciji s karikaturo, stripom, plakatom, ovitki nosilcev zvoka, knjižno opremo in ilustracijo, pa je slikarski opus pokazal le izjemoma. "Verjetno zato, ker slikam samo zase," je Gatnik obrazložil, zakaj "skriva“ slikarski opus. Sam sicer na slikarstvo znotraj svojega opusa gleda kot na "en tak majhen, dokaj miren privaten kotiček, kjer odgovarja samo sebi".

Gatnik je, kot je zapisano v utemeljitvi nagrade, v prvi vrsti sijajen risar, kar mu je omogočilo izjemno učinkovito izražanje na številnih področjih. Kot je povedal, svinčnik prime v roke skoraj vsak dan. "Če nimam pri roki svinčnika, načečkam kaj s kulijem," je dodal.

Na Prešernovi proslavi o ljubezni, ki je manjka

Sicer je sama prireditev potekala v duhu ljubezni, ki je manjka. Režiser prireditve Marko Sosič je kulturni program z naslovom Stopaš, je slika v srcu... osredinil na moderno slovensko ljubezensko poezijo. Odločitev, da kulturni program usmerja prav ljubezenska poezija slovenskih pesnic in pesnikov, kot so Boris A. Novak, Lucija Stupica, Ciril Zlobec, Mila Kačič, Jurij Hudolin in Josip Osti, Miklavž Komelj in drugi, je Sosič utemeljil z ugotovitvijo, da ljubezen nima dovolj prostora v današnjem času.

Predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Jaroslav Skrušny je povedal, da je proslava, obredje, kot jo je poimenoval, namenjena lepoti, ljubezni in poeziji, saj da "nas k temu zavezuje Prešernova dediščina". Skrušny je dejal, da večer pripada "osmerici odličnikov", ki so "raison d'etre" dela odbora Prešernovega sklada.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NENORMALEN
09. 02. 2010 13.36
ŽIŽKA ZA PREDSEDNIKA!!!!
8JASMIN
09. 02. 2010 13.03
Za to koalicijo je KULTURA- CENZURA-UDBAŠKA DEJSTVA-SB IN NJEGOVI MUČENIŠKI P., kako se kaj sedaj počutijo tisti iz LDS, SD, ZARES IN DESUS ter njihovi somišljeniki, ki nemorejo več v "GARAŽO" na njihov USRAN posel! SRAM VAS BILO sedaj vemo zakaj hočete nov družinski zakonik, da boste še otroke takole učili kot ta pokojni SB! SLOVENIJA ZBUDI SE, GREMO NA CESTE IN ULICE in to brez kakšnih pozivov, ampak ker imamo dovolj tega nemoralnega, cenzuriranega nečloveškega sobivanja in životarjenja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Regratt
09. 02. 2010 13.02
Slovenska kultura je še vedno na visokem nivoju, relativno glede na narode okrog nas. Z mačehovskim odnosom države in fizičnim izčrpavanjem ljudi gre vse skupaj strmo navzdol, kar izčrpno ilustrirajo kometarji večine tukaj prijavljenih, ki se ne znajo niti lepo obnašat, kaj šele uživat v kulturnem dogodku. Koliko vas je bilo vsaj včeraj na Praznik kulture na kateri od kulturnih prireditev?!?
Brabus
09. 02. 2010 11.52
Bombo sicer ne , ker potem ne bo mogel dati PAHOR UMETNIKOM NEZASLUŽENE POKOJNINE,bi pa lahko vrgli kakšnega smrdljivca, kot včasih v šoli.
ORF1
09. 02. 2010 11.48
ArseneLupin
09. 02. 2010 10.07
Žižek - folozof svetovnega formata? Bog nas varuj take filozofije! Če je pa res svetovno znan, potem pa adijo, pamet!
hotchilipoper
09. 02. 2010 08.28
JST IMAM NAJRAJE KULTURO PITJA
M-teorija
09. 02. 2010 08.00
bnam 270708.02.2010, 09:42 ~Včasih imam občutek,da je Žižek tak filozof,da včasih tudi sam sebe ne razume.~ Drugačnega, pravega filozofa si niti ne znam predstavljati?!
mkoshi
09. 02. 2010 06.13
Pahorjevi ministri so Slovenska kultura, Slovenska kultura pa je V PASJI RITI
stjani666
09. 02. 2010 01.42
Uspelo mi je! Članek je bil objavljen celo minuto!!!
jernej.fuerst
08. 02. 2010 23.30
Kakšna kultura neki. 8. februar bom razglasil za dan cenzure!
-partizan-
08. 02. 2010 23.23
mislim da nebi smeli kar podeliti nagrade ker pač morajo če ni nekih meril in če ni nikogar ki bi izstopal v svojem delu potem pač to leto ne bo nagrade podeliti nagrado nekomu kar tako pač menim da ni vredu
maghelix
08. 02. 2010 22.23
a je kdo za tedva, ki sta dobila nagrado že slišal že kdaj prej?
Mali_Piko
08. 02. 2010 22.10
Sama kultura in povsod kulturniki okoli nas. Visoko razvite kulture so bile ze tisocletja pred nami. Odraz visoke kulture je bilo stanje v drzavi na vseh pozicijah od najnizje do najvisjega. Znane so bile filozofske debate in odlicno stanje splosnega duha v drzavi. Pri nas pa se gre za nagrade, ki kulturnike in njihove bodoce potencialne kliente oz partnerje kulturirajo. Kulturna drzava! Ne Cankarjev Dom - ta ne rabi podtaknjene bombe ampak cela kultura!
SonyGirl
08. 02. 2010 21.53
8JASMIN
08. 02. 2010 15.38
Šircain kultura ZARES KULTURA? Tuerk in kultura, ki je odlikoval UDBOVCA ERTLA! Da vse POBRUHAM, FUJ, FUJ, IN FEJ !!!!! Nehajte se delat NORCA IZ KULTURE, ČE NEVESTE KAJ JE KULTURA !!!!!!!!
M-teorija
08. 02. 2010 14.21
En lep hov, ker grem.
M-teorija
08. 02. 2010 14.20
Klasik08.02.2010, 13:25 razumel! Hav k govoril sem, hov-k povedal sem.
M-teorija
08. 02. 2010 14.18
Še bolj kot stanje duha pa me začenja skrbeti cenzura, ki postaja vse bolj pasja.
samuelka
08. 02. 2010 14.13
Na tej duhamorni državni prireditvi, je Miran Zupančič edini, ki ji je dal nekaj smisla.