Slovenija

'Preprostost ni argument'

Bled, 03. 02. 2006 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nasprotniki enotne davčne stopnje zavračajo domnevne prednosti in trdijo, da bi olajšala izogibanje davkom.

Enotna davčna stopnja ne more delovati, ker je takšen sistem zelo lahko zlorabiti. Richard Murphy, Tax Research

Zagovorniki enotne davčne stopnje poudarjajo, da je takšen sistem bolj preprost, omejuje izogibanje plačevanju davkov in povečuje podjetništvo. Vendar pa analiza pokaže, da te trditve ne vzdržijo kritike, je na današnjem prvem dnevu Mednarodnega akademskega foruma, ki ga na Bledu organizira Center za razvoj financ, poudaril Richard Murphy iz londonske družbe Tax Research. Ob tem je zavrnil vse domnevne prednosti in opozoril, da enotna davčna stopnja ne more vzdrževati moderne države. 

Kot je pojasnil Murphy, ima lahko država preprost sistem izračunavanja davkov in dohodnine tudi pri sistemu naraščajoče davčne stopnje, kakršnega ima Velika Britanija. "Tako da enostavnost ne more biti razlog za uvedbo enotne davčne stopnje," je razložil Murphy in dodal, da se tudi stroški obdavčenja ne bi zmanjšali, kar bi oviralo podjetništvo. 

Mencinger je prepričan, da ni potrebe po radikalnih reformah
Mencinger je prepričan, da ni potrebe po radikalnih reformah FOTO: POP TV

"Zelo pa bi enotna davčna stopnja olajšala izogibanje davkom, ki bi se bistveno povečalo", je v nasprotju z zagovorniki tovrstnega sistema prepričan Murphy . "Enotna davčna stopnja ne more delovati, ker je takšen sistem zelo lahko zlorabiti," je opozoril. 

Po Murphyevem mnenju je tako enotna davčna stopnja "Trojanski konj, ki omogoča davčne olajšave za premožne" in je le korak do ukinitve davkov na kapital. Ob tem je Murphy citiral Joela Slemroda iz Univerze v Michiganu: "Lahko imaš enotno davčno stopnjo in lahko imaš demokracijo, ne moreš pa imeti obojega hkrati"

Enotna davčna stopnja bo imela tudi socialni vidik, tako da bo država poskrbela za tiste, ki bi z novim sistemom zgubili. Andrej Bajuk

Tudi Jože Mencinger iz Inštituta za ekonomske raziskave v Ljubljani je bil kritičen do uvedbe enotne davčne stopnje, ki je del predlaganih vladnih reform. Prepričan je, da ni potrebe po radikalni reformi, ki lahko slabo vpliva na gospodarstvo in na socialno kohezijo. 

Čeprav vlada priznava uspeh tranzicijskega modela gospodarstva Slovenije, pa želi sedaj ta sistem spremeniti, tako da bi povečala dobičke. "Ne pravim, da bodo visoki dobički zmanjšali investicije v razvoj in raziskave, vendar pa ni zagotovo, da se bodo dobički res tako uporabili. Prav tako ni dokazov, da se ekonomska rast poveča, če se povečajo sredstva v raziskave in razvoj," je opozoril Mencinger.

Slovenska vlada se je zavzela za enotno davčno stopnjo

Andrej Bajuk
Andrej Bajuk FOTO: POP TV

V uvodnem govoru ob otvoritvi foruma je slovenski minister za finance Andrej Bajuk dejal, da se je slovenska vlada zavzela za uvedbo enotne davčne stopnje, vendar predlog še ni dokončen, saj je treba pregledati vse posledice, ki jih ta prinaša. Zato so potrebne ugotovitve in predlogi strokovnjakov ter izkušnje držav, ki so enotno davčno stopnjo že uvedle oz. jo uvajajo, je poudaril Bajuk.

Enotna davčna stopnja je aktualna tematika za vrsto evropskih držav, saj njena uvedba v nekaterih državah pritiska na ostale države, da jo uvedejo zaradi konkurenčnosti. Zato bodo na forumu tuji in domači strokovnjaki predstavili svoje poglede in soočili stališča do enotne davčne stopnje, prisluhnili pa jim bodo tudi predstavniki držav, večinoma iz jugovzhodne Evrope ter novih članic EU.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3