Slovenija

Preprosti in poceni ukrepi, s katerimi bi zmanjšali število prometnih nesreč

Ljubljana, 09. 10. 2015 17.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

AMZS je predstavil vrsto cenovno dostopnih in preprostih možnosti izboljšav cestne infrastrukture, ki bi znatno izboljšale prometno varnost. Med temi so ropotne črte, širši robni pasovi, asfaltiranje bankin, sredinske razmejitve smernih vozišč in razmejitvene ograje.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Amzs pripravil ukrepe za prometno varnost
    01:34
    Iz SVETA: Amzs pripravil ukrepe za prometno varnost
  • Iz SVETA: Ste pripravljeni na nesrečo?
    01:26
    Iz SVETA: Ste pripravljeni na nesrečo?
  • Iz 24UR: Prometni dan v urbanem okolju
    02:18
    Iz 24UR: Prometni dan v urbanem okolju
Poškodovano cestišče
Poškodovano cestišče FOTO: Aljoša Kravanja

Predstavniki AMZS so v družbi ustanovitelja programa EuroRAP Johna Dawsona predstavili vrsto cenovno dostopnih in preprostih možnosti izboljšav cestne infrastrukture, ki bi znatno izboljšale prometno varnost. Vsak evro, vložen v takšne ukrepe, se v primerjavi s stroški prometnih nesreč povrne sedemkrat, so izpostavili na novinarski konferenci.

Predsednik AMZS Anton Breznik je pojasnil, da je projekt EuroRAP primer dobre prakse, ki so ga v Sloveniji začeli izvajati pred osmimi leti. Locirali so prometne nesreče, se pozanimali o njihovih vzrokih ter ovrednotili stanje cest. Na tej podlagi so izdelali načrt ukrepov in tudi za Slovenijo predstavili njihove potencialne učinke. Vse našteto so zajeli tudi v javno dostopni brošuri.

V tem gradivu si lahko vsakdo ogleda, kje, zakaj in kako se v Sloveniji dogajajo prometne nesreče in kakšen poseg bi potreboval določen cestni odsek, da bi nesreče preprečili, je dodal generalni sekretar AMZS in tudi član upravnega odbora EuroRAP Robert Štaba. Gre za preprost recept, ki preprečuje milijon izgovorov odgovornih za stanje varnosti v prometu, je poudaril. Ob tem pa je izpostavil velik razkorak med stanjem vozišč v državah zahodnega in vzhodnega dela Evrope.

Kakšni bi lahko bili ukrepi?

Jure Kostanjšek iz komisije AMZS za vzgojo in varnost v cestnem prometu je med posegi, ki dajejo takojšnje in preverljive rezultate, omenil ropotne črte, optično vodenje s talnimi označbami, širše robne pasove, asfaltiranje bankin, sredinske razmejitve smernih vozišč in razmejitvene ograje. Sodelujoči so sicer s pomočjo slikovnega gradiva predstavili še vrsto različnih možnosti.

Slovenija po besedah ustanovitelja in predsednika upravnega odbora EuroRAP Johna Dawsona na področju varnosti cestnega prometa sicer hitro napreduje in je lahko zgled državam vzhodnega dela Evrope, v katerem je med 50 in 70 odstotkov cest ocenjenih za takšne z visoko ali srednje do visoko stopnjo tveganja. Kljub temu pa znaten delež takšnih cest še vedno obstaja tudi v Sloveniji.

Analiza EuroRAP je v tem pogledu že opravljena, zato Dawson Sloveniji v prvi fazi priporoča, naj desetino cest, ki so ocenjene za najbolj tvegane, opremi z takšnimi sistemi. Ker so stroški prometnih nesreč v Sloveniji ocenjeni na med dva in tri odstotke BPD, se finančno ministrstvo po njegovem prepričanju ne bi smelo bati vlaganj v tovrstne ukrepe.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BŠK
10. 10. 2015 12.24
+1
Če se mene vpraša to obvezno uvesti v avtošole oziroma šole vožnje
Ramzess
10. 10. 2015 11.51
Ropotne črte? Imajo kakšno zvezo z ropotom.
batom@pinkponk.com
10. 10. 2015 16.42
smrketa_24
10. 10. 2015 10.25
+8
Referendum za ceste ! Ceste je treba podarit, ne prodat , Avstriji z določenimi pogoji, cestnino oz. davek na cesti naj kasirajo oni in prepričan sem , da bodo davki manjši in ceste porihtane. pri nas je tedenska vinjeta 15€ da lahko cijaziš večina 60-80 km na uro pa ac, v avstriji , ki ima veliko več ac pa je vinjeta 8€ za 10 dni. Da ne govorim o tem , da za en kur..ev kombi stane vinjeta ( letna ) 220€ , za drugačen kombi, ki ima lahko večjo nosilnost pa 110€. To logiko zastopi samo norc. Ceste so zanič, miljarde so pokradli, zdaj bodo uvedli bencinski € , da bodo lahko tekmovali o dolžini jaht. Ne samo ceste, celo državo podarimo avstriji !!!!!!!!!!!!!!!
santamaura
10. 10. 2015 10.09
+5
Kakšni nakladači! Ok - Če bi predlagali, da v gostilnah lahko strežejo alkohol voznikom samo kosmate in brezzobe kelnarce, bi jih še nekako razumel. To z ropotnimi črtami in optično vodenimi talnimi oblogami je pa že delirij. Upam, da se avtorji brošure po predstavitvi niso vsedli za volan
kam_to_pelje
10. 10. 2015 09.53
+0
Ceste so pri nas res vedno bolj katastrofalne. Tasko da za neke izboljšave za nadgradnjo ne vidim poterebe. Dokler še nismo popravili obstoječih voznih površin. Ko bodo vozišča popravljena in bo ostalo res dovolj denarja za nadgradnjo. Takrat se lahko pričnemo pogovarjati o nekih poceni trikih za izboljšanje varnosti. Prav tako pa je danes za volanom kar precej ljudi, ki pišejo SMSe ali telefonirajo med vožnjo. Ali pa so z mislimi čisto nekje drugje kot pa na cesti kjer fizično tudi so. V takih trenutkih jih preseneti nekja. Odreagirajo pa tako da ostro zavrejo in zavijejo ali kako drugače spremenijo smer vozila. Kar dostikrat pripelje tudi do prometne nesreče. Je pa tudi dejstvo. Da nekateri vozijo resnično na pamet. Kontra s pravili CPP. Pa še en zelo bedast razlog za nesreče je nestrpnost za volanom nekaterih voznikov. Saj v navalu besa dostikrat skoraj spravijo s ceste voznika pred seboj. pri tem pa jih briga za lastno in tujo varnost. Danes pa tudi ljudi, ki bi obladali lastno vozilo ni več veliko. Saj marsikdo čisto napačno odreagira ko vozilo malo zaniha v eno od bočnih smeri s sprednjim ali zadnjim delom. Zato bi bilo bolj smotrno da se uvede treninge varne vožnje. Cene le teh pa se z akcijami malo tudi zniža. Mislim da bi bil večji učinek s tem ukrepom kot pa neki spet nadgrajevat.
scipio
10. 10. 2015 09.51
ropotne črte, ja...mi je pravil en kekec, da se je vozil dol po ipsilonu in mu je avto na lepem začel tako brnet, da je hotel ustavt in poklicat vleko... pa spet nehal, pa spet začel....ja, to je: kdor za nove tehnologije ne nuca cajta, ni slovenc!
scipio
10. 10. 2015 09.37
+2
trikrat več nas stanejo prometne nesreče kot npr. vsa zdravila, ki jih v Sloveniji kupimo za zdravstvene potrebe, s tem, da si z njimi ponavadi podaljšujemo in izboljšujemo življenje, za nesreče velja obratno. Pri tem pa bom v Sloveniji rojen Slovenec in 40+ let voznik prej verjel v El Dorado v trikotniku med Vodicami, Grosupljem in Rovtami kot pa v to, da so ceste pri nas glavni vzrok nesreč.
hotchilipoper
10. 10. 2015 09.00
+3
Spet en izgovor za nabiranje denarja
kokicas
10. 10. 2015 08.57
+4
Sirše ceste, ne da se je včasih treba umikati na zelo luknjasto bankino, ne fliko na fliko in znak za zmanšanje hitrosti, pa bi že veliko postorili, tako pa mečejo denar vsako poletje, da pokrpajo luknje in nasujejo bankine z peskom, ampak čez en mesec ni videti narejenega nič, vse po starem. Še hujše je na avtocestah, kjer so prav tkao začeli flikati posamezne odceke, da o dilatacijah mostov ne govorimo, skačeš kot opica. Oni samo pričakujejo varno vožnjo od nas voznikov, samo kaj ko nam oni ne dajo možnosti za njo, eno je papir, drugo je cesta in guma nemore prijeti na desetih vrsah asfalta, v mokrem
maijster
10. 10. 2015 08.15
+0
...divjakov in norcev ne boste nikoli odstranili z cest ali jih spametovali nikoli,...
scipio
10. 10. 2015 09.39
preženimo divjake in pijance s slovenskih cest, z vsemi sredstvi in enkrat za vselej! amen.
evasle
10. 10. 2015 08.01
+4
Najboljše, da vsakega Slovenca in njegov avtek zavijejo v več plasti izolacijskega materiala. Folk se naj nauči brat in vozit, pa malo bolj normalni naj bodo. Bo koristno tudi v njihovem privatnem življenju. Ne pa kar bezljat in na gas pritiskat v smislu: jaz sem glavni in edini, kaj sploh delajo drugi na cesti? Čedalje več jih vozi skozi rdečo in brez uporabe smernikov. Totalni motorični de.bili.
SuperVeloce
10. 10. 2015 08.22
+1
Saj ne, da nimaš prav... ampak glupost je preusmerjati pozornost od obupnih cest pri nas (in tudi v tujini)
Megaclite
10. 10. 2015 07.46
+6
Ceste naj popravijo v normalno stanje pa bo tudi nesreč manj. Avtoceste, kjer so vsak dan nesreče pa je potrebno nujno razširit na tropasovnice, saj je promet pregost in posledično tudi dosti več nesreč. Pa če bi malo bolj normalno prometno signalizacijo naredili, manj 30 con in omejitev 50, kjer sploh več ni naselja, bi manj slabe volje pri voznikih bilo in tudi manj nesreč. Če se moraš 5km vozit 50, kjer ni nobene potrebe, je v človeški naravi, da potem to izgubljeno nadoknadi in po koncu omejitve gas do daske. Malo več zdrave pameti bi morali uporabiti in več prakse in manj teorije, pa bi bilo vse v redu.
scipio
10. 10. 2015 09.44
pameten si in prosvetljen. če slučajn živiš kje blizu ceste, lahko doniraš pol vrta za tretji pas, pa boš takoj z besed prešel na dejanja. verjetno imaš tudi to v svoji človeški naravi, ne le gas do daske.
theistareykjarbunga
10. 10. 2015 07.22
+2
Za začetek me zanima, zakaj morajo avtomobili biti tako hitri.
Udovch
10. 10. 2015 09.07
-1
Uporabnik113089
10. 10. 2015 07.13
+21
"Jure Kostanjšek iz komisije AMZS za vzgojo in varnost v cestnem prometu je med posegi, ki dajejo takojšnje in preverljive rezultate, omenil ropotne črte, optično vodenje s talnimi označbami, širše robne pasove, asfaltiranje bankin, sredinske razmejitve smernih vozišč in razmejitvene ograje. Sodelujoči so sicer s pomočjo slikovnega gradiva predstavili še vrsto različnih možnosti". Komisije, komisije, komisije, luknje na slovenskih cestah pa vsak dan večje.... .Dejstvo je, da smo 50 let gradili vse slovenske ceste kar po balkansko. Tanjšanje plasti, kar je botrovalo velikim prihrankom materiala. Dobički so bili veliki, a jo ni bilo slovenske ceste, ki bi prenesla poldrugo leto uporabe brez dragih popravil in še dražjih "popravil". Zidarjeva letna plača, ko je bila najboljša "letina" je presegla tudi 1 mio. eur. Da o delnicah ne govorimo. Danes je Ivan le starček, ki je razglasil osebni bankrot, tako star kot so stare slovenske ceste in tako bankrotiran, kot so podjetja ki "upravljajo" z njimi. V državi ki je tako skorumpirana in polna nepismenih, ali če imamo srečo na pol pismenih osebkov v javni upravi, normalen človek kaj dobrega ne more pričakovati.
slayer2
10. 10. 2015 07.18
+4
NoviceResnice
10. 10. 2015 07.29
+5
hotchilipoper
10. 10. 2015 08.58
+2
Ni kaj dodati,le to me jezi,da tega komentarja ne bo nobeden od AMZS prebral
arafat9
10. 10. 2015 06.38
+4
AMZS je tajkunska
plan9
10. 10. 2015 06.19
+8
...a se je spet v državni službi našel neki kopija pametnjakovič, v Zda takšne črte poznajo že dolgo, v Nemčiji jih imajo tudi že kar nekaj časa na hitrih cestah in ostalo je tudi že v veljavi, PROGLEM JE, da se je nekaj denarja pokazalo in sedaj ne vedo kako bi ga na hitro zapravili in zraven tudi pokradli, predno se vlada zamenja, potem bodo drugi storili isto zaradi drugih...se pravi levi in desni se tepejo kdo bo prej pokradel denar namesto, da bi vodili državo...
asdfghjklqwertz
10. 10. 2015 02.21
+8
Zelo lepi načrti ... ampak ... s čim pa bodo to delali, če ni denarja? Saj nam država hoče dodatno zaračunavat bencin, da se bodo lahko urejale ceste ... zdaj .. ali eni lažejo, ali pa eni kradejo ... nekaj je
tojeto7
09. 10. 2015 23.17
+6
Se v prestolnici so slabe ceste, kaksne so potem v teh drugih mestih. Tukaj ko se clovek fura po Lj sam skaces u autu, luknja na luknji.
piko112
09. 10. 2015 23.38
+4
Drugod še kolesarskih poti ni kjer se potem čez sončne vikende nabere tok kolesarjev ko na maratonu da še prehiteti ne moreš
plan9
10. 10. 2015 06.10
+0
...v Lj se morate vprašati, kako vas je sr-bi-n zapufal in pokradel denar, vi ste pa s ponosom v zrak skakali in gledali kako se v Lj gradi, na ceste ste pa pozabili, sedaj so pa luknje v napoto...
slovenc79
09. 10. 2015 23.17
+1
jaz bi v avtomobile vgradil sistem, ki, kadar zazana telefon pri vozniku, namesto airbaga sproži jeklene špice.
slovenc79
09. 10. 2015 23.15
+5
naj uvedejo med kazni še eno na gobec od policista, pa bo delovalo. največji problem je prometna nedisciplina in nič drugega. vsi že počnejo vse drugo med vožnjo samo na vožnjo se ne osredotočajo, telefoniranje, tipkanje smsov, žretje, pitje kavice, branje časopisa..
plan9
10. 10. 2015 06.11
+1