Slovenija

FOTO: Kako trden je most enotnosti po 21 letih?

Ljubljana, 23. 12. 2011 08.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

23. decembra 1990 smo s plebiscitarno podporo strnili vrste in družno stopili na pot samostojnosti. Ob prazniku samostojnosti se po državi vrstijo slavnostne prireditve, maše in pozivi, da moramo v težkih časih preizkušenj kot narod vnovič stopiti skupaj.



Zbor za republiko, SDS in NSi v svojih prazničnih poslanicah izpostavljajo, da so pred Slovenijo veliki izzivi, zato je znova potrebna enotnost celotne slovenske družbe kot pred 21 leti. Politike pozivajo k odgovornemu ravnanju do ljudstva, ki jih je izvolilo, saj bomo le tako ubranili demokracijo in blaginjo.

V NSi pa poudarjajo, da "nas je plebiscitarna odločitev za samostojno Slovenijo pred 21 leti znova povezala kot narod, ki ima skupen cilj za lepšo prihodnost". Prav enotnost slovenskega naroda je bila odločujoča, da smo se osamosvojili, sprejeli demokratično ureditev in zaživeli kot narod, ki ima svojo državo.

Danes mineva 21 let od izvedbe plebiscita, na katerem se je prepričljiva večina volivcev odločila za samostojno Slovenijo, rezultate pa so razglasili tri dni pozneje. Osrednja prireditev je potekala v Cankarjevem domu, kjer je ob 20. obletnici sprejema ustave kot slavnostni gost javnost nagovoril predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič, številne prireditve pa so se, vključno z mašo za domovino in slavnostno sejo parlamenta, zvrstile čez dan.

Virant: Pred 21 leti smo bili enotni kot nikoli prej ali pozneje

Da je ta državni praznik poklon samostojni Sloveniji, za katero se je 23. decembra pred 21 leti ljudstvo složno in odločno plebiscitarno izreklo za svojo samostojnost, je na slavnostni seji ob prazniku dneva samostojnosti in enotnosti v državnem zboru poudaril tudi slavnostni govornik ter predsednik parlamenta Gregor Virant.

"Leta 1991 smo bili enotni kot nikoli prej in pozneje v zgodovini. Imeli smo jasno predstavo o ciljih skupnosti. Želeli smo si svojo lastno državo, demokratično republiko, ki bo zagotavljala temeljne človekove pravice in svoboščine. Temelje za takšno državo smo si postavili z novo ustavo, ki jo je prav na današnji dan pred 20 leti sprejela takratna Skupščina Republike Slovenije," je v govoru poudaril Virant.

Leta 1991 smo bili enotni kot nikoli prej ali pozneje, prav na plebiscitarno slogo in enotnost pa pozivajo tudi sedanji časi, poziva Virant.
Leta 1991 smo bili enotni kot nikoli prej ali pozneje, prav na plebiscitarno slogo in enotnost pa pozivajo tudi sedanji časi, poziva Virant. FOTO: Aljoša Kravanja

Slovenija je v tem času prehodila izjemno pot rasti, razvoja in demokratizacije, a "kot pravi stara modrost: nič ni tako staro kot včerajšnji uspeh. Uspešne organizacije ne spijo na lovorikah, temveč se vsak dan sprašujejo, kje je še prostor za izboljšave, in ta prostor učinkovito izkoriščajo, da bi se stalno izboljševale in dosegle odličnost." Po Virantovih besedah mora to veljati tudi za državo in njene institucije.

Legitimacijo odločitve politike za samostojno Slovenijo je dal izid plebiscita. Na vprašanje, ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država, je 23. decembra 1990 od 93,2 odstotka udeleženih volivcev okoli 95 odstotkov odgovorilo pritrdilno, kar je 88,5 odstotka vseh volivcev. Izidi plebiscita so dokazali pravilnost odločitve za samostojno državo, ki smo jo razglasili pol leta pozneje, 25. junija 1991.

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti si ne smemo delati iluzij, da lahko o vseh vprašanjih vsi mislimo enako, nimamo vsi enakih vrednot, interesov, pogleda na svet in življenjskega sloga. Takšna enotnost po Virantovem mnenju tudi ni potrebna. "Bogastvo in lepota življenja v družbi sta prav v tem, da smo si v marsičem različni. Za prijetno sožitje v družbi je bistveno, da se te različnosti zavedamo in jo spoštujemo. Tudi kadar se ne strinjamo s sočlovekom, je prav, da mu pazljivo prisluhnemo in spoštujemo njegov pogled," je poudaril in dodal, da je treba spoštovati mnenje drugačnih in drugače mislečih, biti strpen, to pa bi po Virantovih besedah morala odsevati tudi politika.

Za vnovični zagon Slovenije potrebujejo v politiki veliko sodelovanja in pozitivne energije, je še dodal, vsi pa bi se morali vprašati ne le, kaj lahko domovina stori za nas, temveč tudi, kaj lahko mi storimo zanjo. In poslanci so tu v službi ljudstva, ki jim je zaupalo vodenje, je dodal Virant ter poudaril, da današnji dan daje priložnost, da se spomnimo, "kakšno moč imamo v slogi in kaj vse smo bili sposobni doseči z enotnostjo".

Ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres je ob dnevu plebiscitarne odločitve daroval mašo za domovino.
Ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres je ob dnevu plebiscitarne odločitve daroval mašo za domovino. FOTO: Miro Majcen

Stres: Brez nezlomljivega upanja ne bi dosegli samostojnosti

Da brez nezlomljivega upanja po uresničitvi pravice do življenja v dostojanstvu samostojnega naroda pred 21 leti ne bi bili pripravljeni in zreli za tako enotno in prepričljivo dejanje najvišje odločitve za lastno samostojnost, je v govoru pri maši za domovino poudaril tudi ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres.

Toda s tem še nismo dosegli končnega cilja, meni Stres. Opozarja, da vsako obdobje pozna nove grožnje in nevarnosti. "Zato obhajamo naš praznik samostojnosti in enotnosti, da bi v tem predbožičnem času, ko nam je Emanuel - Bog z nami še posebno blizu, zajeli novega poguma in novih spodbud, ki jih v sedanjih okoliščinah še posebej potrebujemo," je dejal.

Petrič: Brez pravne države ni napredka

Novo vlado čaka izjemno težka in pomembna naloga, da zagotovi blaginjo, socialno varnost ter varnost države, za kar pa bo potrebno sodelovanje. Za to pa sta potrebni odprtost in pripravljenost zmagovalca. Tudi pri več desetletij trajajoči razdvojenosti naroda, kjer naj prav tako velja manj izkazovanja zmagoslavja in več empatije. Ernest Petrič, predsednik Ustavnega sodišča

Da smo s tem, ko smo pred 21 leti stopili na pot samostojnosti, prevzeli tako pravico kot odgovornost za oblikovanje lastne usode, je v slavnostnem govoru na osrednji državni slovesnosti ob dnevu samostojnosti in enotnosti v Cankarjevem domu poudaril predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič. Kot dodaja smo se s tem zavezali, da bomo zagotovili enakopravno svobodo vsem in da bomo branili pravno državo kot osnovni temelj prava v državi.

"Za to, da ni učinkovite pravne države, ni odgovoren nihče drug kot mi sami. Rečem naj le, da bi bila velika utvara, če bi verjeli, da naše težave izvirajo od drugod. So naše in mi se moramo spopasti z njimi," pravi Petrič in dodaja, da pravna država ni le množica predpisov, ampak učinkovito delovanje ter učinkovito ravnanje organov vseh treh vej oblasti. Pot do uspeha pa je odvisna od zavedanja ljudi, da jih bo spoštovanje pravil pripeljalo do želenega cilja.

V svojem govoru se je dotaknil tudi ustave, kjer je izpostavil svetost temeljnih človekovih pravic in nesprejemljivost njihovega omejevanja, poseganja v druga ustavna načela v imenu večje učinkovitosti.

V govoru je poudaril tudi, da so sodbe ustavnega sodišča dokončne in da nad njim ni višje veje oblasti, zato so odločbe te institucije dokončne in se jih izvaja po zakonskih določilih. "V pravni državi pa so pavšalne kritike sodišč in tudi ustavnega sodišča nesprejemljive. V državah s pravno in politično kulturo se razumejo kot ogrožanje neodvisnosti sodišč," je poudaril Petrič. Za konec je izrazil tudi upanje, da "so zaveze o prizadevanjih za pravno državo v programih političnih strank posledica dejanskega spoznanja, da brez pravne države napredka ne bo."

Slovenska zastava
Slovenska zastava FOTO: Dare Čekeliš

Proslava tudi v znamenju dneva ustavnosti

Drevišnja proslava v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti – državni praznik obeležujemo 26. decembra, na dan, ko so razglasili izide plebiscita – je minila tudi v znamenju današnjega dneva ustavnosti. 23. decembra 1991 je bila namreč sprejeta slovenska ustava. S proslavo se je sklenil tudi enoletni lok aktivnosti, ki so spremljale 20 let samostojnosti.

Predsednik sodišča Ernest Petrič je ob tem poudaril, da je obletnica velik dan za ustavno sodišče in dan ponosa, ko se lahko ozrejo na opravljeno delo. V 20 letih je ustavno sodišče sprejelo več kot 20.000 odločitev.

Petrič je v uvodnem pozdravu poudaril dvojni pomeni 23. decembra. Na ta dan leta 1990 je potekal plebiscit, na katerem so se prebivalci Slovenije večinsko izrekli za lastno državo. Na isti dan leto pozneje pa je sledil še en zgodovinski trenutek v procesu osamosvojitve naše države, hkrati pa tudi njegovo sklepno dejanje, je dejal prvi mož ustavnega sodišča. Z ustavo se je utrdilo spoštovanje človekovega dostojanstva, pravna in socialna država ter delitev oblasti, je dodal. Ustava po njegovih besedah živi, "je med nami in nad nami".

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
25. 12. 2011 07.30
+1
KLASIK DALO BI SE S TABO STRINJATI, ŽAL SO TE GENERACIJE O KATERIH GOVORIŠ LAHKO-NAUČENE-GENERACIJE IZKORIŠČEVALCEV V VEČINI,OSTALI KATERESMO UČILI DELATI NOČEJO V BLIŽINO TEH ZGUBLJENCEV,VODIJO PA TAKO PODJETJA KOT DRŽAVO V VEČINI NOVI MLADI SINOVI IN HČERE IZKORIŠČEVALCEV, TO DEJSTVO JE VNEBOVPIJOČE
strogoff
24. 12. 2011 14.38
+0
5,3č GO HOME !
bnam 2707
24. 12. 2011 12.46
+4
Samo čvekanje in hvalospevi.Vse se mi zdi,da bi takrat bilo bolje,če bi vsi skupaj šli sedet.
Osvald
24. 12. 2011 11.47
+4
Ali se samo meni zdi da novinarji samo stopnjujejo nestrpnost ??
playback
24. 12. 2011 12.26
+7
Tudi jaz imam takšen občutek že dolgo.Mislim, dase nekateri prav naslajajo kako bodo ljudje reagirali na kvazi novice. To pomeni, da imamo tudi med novinarji (ne vsemi) dosti manipulatorjev. Posebej pa me živcirajo nekateri t.i. "politični komentatorji", ki nakladajo vsvprek in se delajo pametne.
Marcel Korošec
24. 12. 2011 12.53
-1
Osvald ,prav se ti zdi !! Novinarji so naredili že veliko afer! Največ okoli Janše ker se jim ne pusti !
vukasin
24. 12. 2011 13.05
+1
okoli janše, kaj se vse okoli njega vrti, tud drugim so naredili še več afer, vsi smo hoteli nove obraze, ko smo jih lahko izvolili pa nič od tega, npr trs...., pa tud jankovič je neke vrste nov obraz politike, janša bi pa lah res mal sov počivat, pomoje je že dost
godhead
24. 12. 2011 10.56
+5
čeprav ga nekateri konstantno rušijo, je most med navadnimi državljani še vedno dovolj trden, da prevlada relativen razum. občutki ljudi so nekaj drugega, kot politični populizem in stalno razdvajanje naroda na osnovi podlosti posameznih akterjev.
unja1.m
24. 12. 2011 07.36
-2
še zdaj mi je toplo pri srcu,ko se spominjam,kako so me takrat na volišču čakali,pa čakali.....potlej so pa zaprli..
Jamallllll
24. 12. 2011 05.55
+0
Jamallllll
24. 12. 2011 05.56
-3
s tem da sem pjan kaj bi šele napisal če bi bil trezen
Jamallllll
24. 12. 2011 05.56
-2
androm
24. 12. 2011 00.21
+11
Včasih je luštno blo lepo, zdaj pa ni več tako, včasih smo vince pil, zdaj pa vodo.
francfejstbukov
24. 12. 2011 00.07
+8
Kako trden je most enotnosti po 21 letih? Verjetno »gornje vprašanje« izhaja iz tistih naših otroških: -Ali je kaj trden ta vaš most? »Kot kamen, skala in kost.« -Ali sme naša vojska skoz? »Prvega spustimo, zadnjega ulovimo!«
loen1
24. 12. 2011 01.47
+2
Pri nas smo pa na prvo vprašanje odgovarjali z:,,Trden kakor skala, kost.'' Oh ja, kok smo že stari :/
comment123
24. 12. 2011 00.03
+6
MOGOČE PA LE BO KAJ DOBREGA ZA SLOVENIJO, V SLOGI JE VELIKANSKA MOČ IN SLOVENCI ZNAMO, SAMO, ČE TO HOČEMO!!!!
asul
24. 12. 2011 00.12
+3
HarisPilton
24. 12. 2011 01.51
+1
Mislim da smo Slovenci v svoji zgodovini že večkrat dokazali, da znamo stopiti skupaj.
martyn
23. 12. 2011 23.51
+26
Srake so komaj čakale da se osamosvojimo da niso imeli več nadzora od drugod in so lahko začele svoj roparski pohod !!!!!
saintjozef
24. 12. 2011 00.22
+12
European22
24. 12. 2011 18.28
Al nas iz desne al pa leve, nima veze, vendar dosti lažje imaš kontrolo če si sam svoj gospodar, kakšne ste pa volil v 20 letih je pa vaš problem, jst sem vedno tapravega, na žalost ni bilo nikoli zadost!
Uporabnik113189
23. 12. 2011 23.51
+6
Zbor za republiko, SDS in NSi v svojih prazničnih poslanicah izpostavljajo, da so pred Slovenijo veliki izzivi, zato je znova potrebna enotnost celotne slovenske družbe kot pred 21 leti. Očitno nekateri živijo v hudih zablodah. To je bilo nekoč, v davnih časih. Medtem je zrasla vrsta novih generacij, ki ne gojijo lažnih iluzij. Priški so na svet kot nepopisan list in se učili na napakah in izkušnjah starejših. Le kaj so se naučili v času prevar, goljufij in kraje.. Ne vem natančno, lahko pa povem kakšne so moje izkušnje. Slovenska zastava me spominja s srednjeveškim grbom na željo po vrnitvi v čase fevdalizma. Spominja me na čas ko smo vsi, ki smo želeli delati za skupno dobro izpadli neumni. Medtem so si drugi dodobra napolnili žepe, nas pa spravili na beraško palico. Naš nacionalni interes je bil prodaj vse kar moreš, sicer bodo to storili drugi, ti boš pa izvisel. Ni važno kakšen je kupec in od kje mu denar, važno da ga ima. Pa tudi če ga nima samo da je v pravem klanu. Včasih je veljala vsaj partijska morala, če ni bilo v ozadju krščanske vzgoje, danes so vrednote samo še prevara in pohlep. Upanje sicer umira zadnje in ostaja kot motivacija za spremebe, moram pa priznati, da ne vidim kakšnega posebnega naboja v družbi, ki bi si želel ponovne enotnosti in neke močne vlade, ki bi mlatila po glavah nedolžnih.. So nas s to enotnostjo dobro potegnili že pred dvajsetimi leti in slovenci smo postali trdi realisti. Mislim, da je v naši družbi edina skupna gonilna sila ta, da naj vsak plača svoj zapitek in da nihče ne bo delal, če ne vidi plačila takoj. Da pa bi slovenci še verjemi lepim besedam, ti časi so minili. Bodo potrebna dejanja in popravni izpit bo trajal zeloooooo dolgo. Če bo sploh kdaj uspešen.. In vsem prijeten praznik v družinskem krogu.
Uporabnik113189
24. 12. 2011 00.35
+9
Visoki zbor in politike pa pozdravljajo tudi - nezaposleni katerih število gre preko stotisoč - izseljeni in obubožani ki so bili naključni izžrebanci procesa "vračanja premoženja" - izbrisani skladno s pravnim redom nove države - generacija ki je delala polnih 40 let in od pokojnine ne bo mogla preživeti - starejši, ki so plačevali prispevek za socialno varstvo in bodo dodatke prejeli kot akontacijo v breme premoženja - mladina, ki se "izobražuje" v neskončnost in je pri 30-35 letih brez delovne dobe. - podjetniki (SP-ji) ki jim po izplačanih plačah zaposlenim delavcem in akontaciji davka ostane daleč nižja plača kot so jo dali zaposlenim - delavci izkoriščeni in brez plač izgnani v matično državo - iskalci "pravice" na sodiščih
Uporabnik113189
24. 12. 2011 00.51
+9
- lastniki ničvrednih certifikatov - vlagatelji v "donosne" vrednostne papirje - plačniki nikoli dobavljenih avtov - kupci stanovanj in hiš ki so danes brez kupnine in nepremičnine - starši z drogo zasvojenih otrok -delavci na blagajnah v pričakovanju ropa itd..
godhead
24. 12. 2011 11.05
+4
zato pa ne smemo dovoliti, da državo vodijo kriminalci, katerih politična eksistenca bi dajala potuho obstoječim in potencialnim kriminalnim dejanjem s strani prebivalcev naše države.
bnam 2707
24. 12. 2011 12.45
+1
Vse napisano drži.To je rezultat dvajsetletnega dela političnih in gospodarskih oligarhov,ki so spravili državo na kant.Zdaj jo bomo reševali mi z zategovanjem pasov ,oni pa bodo ohranili svoje prmoženje in privilegije.
Maxster
24. 12. 2011 13.08
+3
KLASIK, sicer sem vesel in žalosten ob enem, da si to končno spoznal. Vesel, da si le spregledal in žalosten, ker si rabil več kot 5 let. Zakaj ? Verjetno se (ne) boš spomnil, ko sem že pred časom nazaj s tabo polemiziral o takratnem stanju duha in stanja v naši preljubi državi, ko sem takrat z imenom in priimkom javno kritiziral nebuloze in razno razna sranja naših veleumov. Takrat ste me - tudi ti - dobesedno popljuvali in imeli za domobranca in me naravnost pošiljali v Argentino in ne vem sam več kam vse. Če se mogoče še spomniš, sem že pred več kot 6 leti tukaj napisal, da nam tako lepo, kot nam trenutno je - ne bo nikoli več. Zakaj, ker sem že takrat videl, kaj so počeli in vedel, kam to pelje. Rezultati so več kot na dlani in meni osebno je zelo žal, da danes ne premoremo niti toliko samokritičnosti ,da bi temu enoumlju končno in enkrat za vselej rekli DOVOLJ. Žal mi je naših in njihovih zanamcev, ki bodo to krepko plačali . Obresti bodo neverjetne... Tudi tebi miren in vesel božič ter prijetne praznike.
Maxster
24. 12. 2011 13.15
+3
Bnam 2707, to je rezultat 20 letnega komunizma in enoumlja na 45 let podlage. Demokracija in parlament v naši državi je le farsa,saj nam pod pretvezo demokracije,pravne in socialne države vladajo udbokapitalisti... Drugače pa se strinjam, da bomo oz. bodo to reševali še naši zanamci... Tudi tebi miren in vesel božič ter prijetne praznike.
bkaval
25. 12. 2011 19.52
Vse bo plačala Avstrija, ki si tako želi z Nemčijo priti na Jadran. Mogoče bo potem bolje.
JezekTekaTeka21
23. 12. 2011 23.23
+7
Praznik samostojnosti oz. dan ko se je začel nenadzorovan uvoz delovne sile z nizkim inteligenčnim kvocientom in prodajo državljanstev za 500 tolarjev ... kot je bila takratna cena za obvezno cepljenje proti steklini ...
Tonček Balonček
23. 12. 2011 23.54
+10
S temi trenirkarji imamo še večje probleme, kot so jih Imeli Nemci z Židi! Zato pa nam gre tako slabo! Bo moral Tomaž Majer poleg rumene knjižice spisati še kakšno črno! Kot kaže, bo imel časa dovolj, na dobu mu morajo dovoliti imeti računalnik! Za vse velike vodje je značilno, da so občasno zaprti, to pravzaprav spada k slavi (Napoleon, Tito, Casanova, Sanader, Moša Pijade, Pučnik, Havel, Mendela, Timošenko, zdaj bo na vrsti verjetno še Orban itd.).
Tonček Balonček
23. 12. 2011 23.19
+10
Na zgornji sliki, z leve proti desni: prvi je bil v svinčenih časih dekan Dolančevega semenišča in valilnice kadrov ZKJ, to je FSPN-ja, drugi je še mlad, le njegov tast je bil šef zaščitne enote partijske vrhuške na Kočevskem, za tretjega je Janša dokazal, da je bil povezan s terorizmom v Velikovcu, verjetno pa še s čem, zadnji pa je kot zagrizen komunist na sodišču nekoč preganjal ljudi, kis o obiskovali verske obrede. MAnjka samo še Janša, to je tisti, ki je s 17 leti psotal SKOJECEC in potem bil precej let član partijske nomenklature, profipolitik. In to je cvet slovenske politike!
malodane
23. 12. 2011 23.14
-3
Čisti Slovenci, ki ste volili Jankovića, hvala Vam. Ko pa rečeš, da si ponosen Slovenec, si pa izločen iz vseh sfer v tej državi.
Tonček Balonček
23. 12. 2011 23.20
+11
Pa na kaj si pa ponosen? Bodi ponosen nase, svoja dejanja in rezultate, ne pa na državo in narod, to je smešno!
Raztezje
23. 12. 2011 23.36
+2
Če to lahko dokažeš z rojstnim listom staršev od babice in dedka, če ni bilo preveč križanja mrzle žlahte s tujci, si mogoče celo res Slovenec, če pa poleg genetskih nečistoč nimaš niti denarja, si le še en navaden trenirkar, žal. Preseli se v svojo deželo, tam lahko začnete znova.
Tonček Balonček
23. 12. 2011 23.56
+9
godhead
24. 12. 2011 11.05
+2
Tonček Balonček
23. 12. 2011 23.14
+14
Dobr so nas nategnil s to osamosvojitvijo!
asul
24. 12. 2011 11.36
Še najbolj žalostno je da nas hočejo prepričati da nam gre dobro. Ne gospodje, na vašo žalost je cesar nag.
tim.slum
23. 12. 2011 22.33
+3
Pohvala prof. dr. Petriču za njegov govor! Po dolgem času en vsebinski govor in končno nekdo, ki je rekel bobu bob. Se pa bojim, da bodo mnogi (tudi novinarji!) sporočilo govora (odgovornast nas vseh in vsakega posameznika) namerno spregledali, kar je delno že storil poročevalec za Odmeve Ladika. Je pač veliko lažje ljudem govoriti o njihovih pravicah kot o odgovornosti.
Marko Gruden 1
23. 12. 2011 22.07
-1
Kako lahko Slovenec napiše, da ga je sram svojega državljanstva... Potem pa ni čudno, kam tone naša država! Mene je bolj sram ljudi na vrhu države, ki nam delajo v evropskem prostoru sramoto...
Jožajoža
23. 12. 2011 22.29
+18
danes nas je sram, da smo slovenci. biti leta 2001 lačen, brez službe, brez premoženja (nekoč bogat narod v skupni državi jugoslaviji) je pa res sramota.
Jožajoža
23. 12. 2011 22.29
+9
Jožajoža
23. 12. 2011 22.37
+9
leta 91 so dobili 2 miliona pridnih, delavnih ljudi, vso infrastrukturo, utečena podjetja,polne banke, polne kašče.......pa je prišla na oblast peščica "politikov" ,
Raztezje
23. 12. 2011 22.44
+3
Vse, za kar morajo poskrbeti slabi ljudje je, da dobri ne storijo ničesar.
Jožajoža
23. 12. 2011 22.44
+4
ki smo jim verjeli, da bo boljše. bili smo radovedni, če ti gre zelo dobro, kako bi lahko bilo še boljše, pa smo jim ustaličili te samooklicane bogove na zemlji.........
Jožajoža
23. 12. 2011 21.51
+10
ne trudite se več. vrnite nas tja, kjer smo bili pred letom 91, in rešili boste slovenijo in slovence.
Tonček Balonček
23. 12. 2011 21.49
+2
Od tehel zgoraj samo Virant ni bil član zveze komunistov, je bil pač še premlad! Janša, kot zagrizen katolik, je bil pa pri maši v stolnici.
CyberWorm777
23. 12. 2011 22.22
Tonček Balonček
23. 12. 2011 23.13
+2
Rastezje, to ni Janša, ampak Tomaž Majnik med osamosvojitveno vojno, ko je lastnoročno uničil sovraga in ga napodil čez Kolpo, nam pa zagototovil svodobo, demokracijo in (skoraj) dokončni zlom komunizma!
godhead
24. 12. 2011 11.06
tomaž majer je bil edini osamosvojitelj, pravi dolenjski rambo