Slovenija

Senat UL dekane poziva, naj fakultetam v celoti vrnejo dodatek za pripravljenost

Ljubljana, 26. 01. 2016 15.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Senat Univerze v Ljubljani je pozval dekane fakultet, da čim prej izvedejo poplačila nezakonito izplačanih dodatkov za stalno pripravljenost glede na sklepe inšpekcije. Dekane je tudi pozval, da fakultetam v celoti vrnejo izplačani denar. To se nanaša tudi na nekdanje dekane, je dejal rektor Ivan Svetlik.

Osrednja točka dnevnega reda današnje seje senata Univerze v Ljubljani (UL) so bili izplačani dodatki za stalno pripravljenost na nekaterih fakultetah, o čemer je poročal predsednik Komisije za etična vprašanja Zoran Grubič. Poudaril je, da komisija ugotavlja, da je izplačevanje dodatka za stalno pripravljenost za pedagoške, strokovne, vodstvene in administrativne zaposlene na fakultetah protipravno in neetično.

Izplačevanje tega dodatka je po zakonu o sistemu plač v javnem sektorju namenjeno zgolj tistim javnim uslužbencem, ki opravljajo delo v stalni pripravljenosti, zato so upravičeni do posebnega plačila, je dejal.

Opozoril je, da se to ne dogaja prvič. "Lani afera s honorarji, danes afera z izplačili teh dodatkov, kaj bo naslednje, je to vse?" je vprašal Grubič in hkrati odgovoril, da "to kliče k preventivi". Glede na to, da so samo na nekaterih fakultetah izplačevali omenjene dodatke, je Grubič prepričan, da za UL očitno veljajo dvojna pravila. Zavzel se je za pripravo skupnih pravil igre za vse članice univerze. "Zadeve je treba reševati znotraj univerze na konstruktiven in umirjen način," je dodal.

Ivan Svetlik
Ivan Svetlik FOTO: Damjan Žibert

Ob tem je rektor UL Ivan Svetlik dejal, da je univerza ustavila izplačila omenjenega dodatka. S sindikatom in ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport so se dogovorili, da bodo spremenili kolektivno pogodbo za izobraževanje, na podlagi katere bi nato sprejeli ustrezen pravilnik, v katerem bi dorekli, kdo vse je upravičen do tovrstnih izplačil. Izpostavil je, da so dekani odgovorni za zakonitost in bi morali to vedeti, mnogi, ki so prejemali ta dodatek, pa niso vedeli oziroma so se spraševali, ali je zakonit.

Na seji se je nato vnela razprava o tem, ali gre v tem primeru za pravno praznino ali kršitev. Senator s Pravne fakultete Janez Krajnc je prepričan, da je šlo za kršitev, sprejemanje novih pravilnikov pa bo po njegovem mnenju samo še bolj vneslo nered. Na univerzi bi morali gojiti kulturo etike, je prepričan Krajnc. Za poenotenje pravil na univerzi se je zavzel tudi dekan fakultete za družbene vede Rado Bohinc. Kot je opozoril, do tovrstnih ekscesov prihaja zaradi različne interpretacije predpisov.

Zaradi afere z nezakonitim izplačevanjem dodatkov za stalno pripravljenost študentska Iskra poziva vse študente in zaposlene na univerzi, da se v četrtek opoldne zberejo pred stavbo univerze in zahtevajo odstop rektorja Svetlika. A rektor mora, kot je dejal za STA, "najprej videti, kaj jih zares moti". "Zaenkrat nisem dobil ne ustnega ne pisnega sporočila, imajo pa pravico protestirati," je bil kratek Svetlik. Ravno v času protestov bodo na univerzi podeljevali nazive rednih profesorjev.

Dekan fakultete za gradbeništvo in geodezijo Matjaž Mikoš, ki je nekaj več kot 3000 evrov že vrnil, je vprašal, kdo je vedel, da je izplačilo tega dodatka nezakonito. "Zakaj nas ni nihče na to opozoril, ne na univerzi, računskem sodišču in inšpektoratu," je poudaril Mikoš, ki se zaradi tega čuti "zlorabljenega". Sam se je že opravičil vsem sodelavcem in pričakuje, da bodo to storili tudi ostali dekani. Dekani morajo sicer do naslednje seje senata poročati o tem, kaj je bilo narejeno.

S predlogom nove uredbe za državno upravo natančneje opredeljena pripravljenost za delo

Medtem so na ministrstvu za javno upravo pripravili spremembe uredbe o delovnem času v organih državne uprave, ki posega v ureditev pripravljenosti za delo. Predlog natančneje ureja primere, v katerih se lahko odredi pripravljenost, po navedbah ministrstva pa razlog za njegovo pripravo niso nekatere ugotovitve o neupravičenih izplačilih dodatkov.

Predlog spremenjene uredbe, ki je trenutno v medresorskem usklajevanju, tako pripravljenost za delo na domu opredeljuje kot poseben delovni pogoj, ki ga delodajalec odredi izjemoma, kadar dela ni mogoče opraviti z drugačnim razporedom dela javnih uslužbencev.

Računi
Računi FOTO: Thinkstock

Za nujne primere se šteje, ko je treba preprečiti neposredno nevarnost za nastanek naravne in druge nesreče ali odpraviti njene posledice ter preprečiti resno škodo delodajalcu. Pripravljenost za delo na domu se lahko odredi tudi v primeru, ko je treba zagotoviti nemoteno delo organa, preprečiti storitev hujših kaznivih dejanj ali zavarovati življenje in zdravje večjega števila oseb. Javni uslužbenec se mora v času pripravljenosti delodajalcu odzvati v eni uri, pripravljenost za delo na domu pa se ne šteje v delovni čas.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu za javno upravo, že veljavna uredba določa, da se v organu državne uprave lahko zaradi dela, ki mora biti opravljeno brez prekinitve ali v določenem roku zaradi varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ali v izjemnih okoliščinah, uvede dežurstvo ali drugačna oblika pripravljenosti za delo. To pomeni, da ima državna uprava že sedaj pravno podlago, ki vsebuje razloge za odrejanje pripravljenosti. Določene kategorije javnih uslužbencev (na primer policisti, vojaki, pravosodni policisti, gasilci, diplomati) pa imajo to urejeno v področnih zakonih.

Razlog za pripravo sprememb tako po navedbah ministrstva niso bili inšpekcijski nadzori in ugotovitve, da v določenih organih javnega sektorja ni pravne podlage za odrejanje pripravljenosti. Namen sprememb je bil primere, ko je možno odrejanje pripravljenosti, še bolj natančno opredeliti, pojasnjujejo na ministrstvu.

Vlada se je namreč s sindikati javnega sektorja konec leta 2015 dogovorila, da se bo v letu 2016 uredil institut pripravljenosti na delo, kar zahteva tako natančno ureditev primerov in pogojev, ko je ta institut možno uporabiti, kot tudi ureditev višine plačila. Vlada in sindikati so se dogovorili, da bo drugačna ureditev plačilo dodatka za pripravljenost urejena do konca aprila 2016.

Podatkov o odreditvi pripravljenosti za delo v različnih organih državne uprave na ministrstvu nimajo. So pa pojasnili, da je glede plačila pripravljenosti v kolektivni pogodbi za javni sektor določeno, da javnemu uslužbencu pripada dodatek za čas stalne pripravljenosti v višini 20 odstotkov urne postavke osnovne plače.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (249)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NA LEVO ni OK
27. 01. 2016 09.57
-2
Škoda časa za potrebne komentarje, ki ne bodo rešile nič. Ugotavljam pa , da je forumov 21 v Sloveniji kar nekaj, tako v gospodarstvu, kot vidimo v šolstvu in v zdravstvu... Murgelski sistemi delujejo in to brez odgovornosti narodu a z grozovitimi posledicami za narod.
PredsednikPepe
27. 01. 2016 09.12
+0
Vsi bi morali ODGOVBARJATI, VRNITI ves denar, dekani pa ODSTOPITI. Odstopiti bi MORAL tudi rektor, ne pa da se spreneveda.
DonDonDan
27. 01. 2016 08.20
-1
Primer, kako so posamezniki in cele "druščine", oziroma interesne skupine, bande, če hočete, umazale ime Univerze v Ljubljani. Vsi, ki so bili vpleteni v to, bi morali moralno in kazensko odgovarjati !!!!!!!!!!!!!!!!
korintos23
27. 01. 2016 08.18
+4
Marjane Marjane, a ti greš tudi med junake zbrane, v gardo?
Redtka
26. 01. 2016 21.33
-1
LEVIČARJI so uničili vsako gospodarstvo, ekonomijo NAROD pa pahnili v BREZNO brez pravic..
srebrnibreg
26. 01. 2016 21.36
+10
Vegrad, Droga, Kolinska, Intereuropa, luka Koper, Mariborska škofija, Splošna plovba, Mercator, pivovarna Laško.... Rabiš še več uničenja s strani desnice oziroma sekte?
mi23
26. 01. 2016 21.38
+7
no no na janezka ne pozabi. Desni in levi so umazani. Čim je denar v igri, bi še lastni mater prodali.
Redtka
26. 01. 2016 21.39
+0
Začelo se je z UKINITVIJO SDK ja in kupnino PRAVOSODJA...vse ostalo so FINESE..
srebrnibreg
26. 01. 2016 21.39
+5
srebrnibreg
26. 01. 2016 21.40
+7
V Avstriji in Nemčiji nikoli niso imeli SDK in nihče ni tako kradel kot pri nas s pomočjo Demosovih zakonov.
korintos33
27. 01. 2016 08.11
-2
In srebrnogovno še danes ne upa omeniti Foruma 21. Pajac pač.
korintos23
27. 01. 2016 08.16
+3
O dika in ponos desnjakov, še nicke kradeš? Je pa čudno da to delate le vi pošteni desnjaki a ne, na levi takih ni!
DonDonDan
27. 01. 2016 08.23
-2
Srebrni, vse firme, ki si jih naštel, je uničila neo-komunistična mafija !!!!!!!!!!!!
korintos23
27. 01. 2016 08.32
+2
Pajac, Demos je itak bil povečini sestavljen iz komunistov!
korintos33
27. 01. 2016 08.56
-1
Kapitol
26. 01. 2016 21.18
-3
Tule eni sprašujejo kaj je ukradla. Ja po zakonu verjetno nič, pa tudi ne ona osebno. Verjetno je tole vse po zakonu, nekako tako, kot so tudi žide zaplinjali v taboriščih "v skladu s predpisi in po zakonu". Vse v skladu z zakoni in državno usmeritvijo. Druga stvar pa je, kakšen odnos se kaže do onih, ki tale proračun prisilno, ob vedno večjem osebnem siromašenju polnijo, da ga eni s tako "lahkotnostjo bivanja" praznijo. To je navaden aparthaid. To je pa nekaj čisto drugega, in država s takšnimi temelji nima dobre prihodnosti, pa je lahko še tako vse po zakonu...
srebrnibreg
26. 01. 2016 21.25
+9
Kdo že je bil proti predlaganemu zakonu za strožje kaznovanje prestopnikov? Se spomniš?
piljan
26. 01. 2016 21.31
+8
korintos33
27. 01. 2016 08.13
-2
Zanimivo. A se vidva pajacka spomnita, kdo ne dovoli preiskati milijardnih lukenj v bankah? Ko že opletata z jeziki.
korintos23
27. 01. 2016 08.17
+2
A ti si že v službi? Potem boš spet dal denar svojemu otroku za v trgovino kot si včeraj napisal?
korintos33
27. 01. 2016 08.56
-2
Seveda. A ti jim ne daš ? Ker ne veš če so tvoji ?
Kapitol
26. 01. 2016 21.04
-5
e, kaj levi spet kradejo?, eh nič, sem mislil, da je kaj novega, grem še malo okol pogledat........
srebrnibreg
26. 01. 2016 21.05
+3
piljan
26. 01. 2016 21.06
+4
korintos33
27. 01. 2016 08.13
PredsednikPepe
27. 01. 2016 09.15
Šofer zdravstvene ministrice je dobil izplačano ogromno število nadur, policaji pa ne. Eni so torej več vredni, kakor drugi.
sebastjan44
26. 01. 2016 21.00
+4
zizic
26. 01. 2016 20.45
+9
če bi jih 90 odstotkov vrnilo ves denar bi bil to že ogromen dosežek v zgodovini vseh slovenskih vlad
korintos23
26. 01. 2016 20.42
+9
33, tebi tudi Victory zvečer zaigra da lažje zaspiš?
korintos33
26. 01. 2016 20.37
-4
Dedki, grem jaz na pivo. Ko boste enkrat našli jajca, lahko pridete. Pa babice pripeljite, da ne bo dolgčas.
korintos23
26. 01. 2016 20.38
+7
srebrnibreg
26. 01. 2016 20.38
+5
Ko bom dedek se ti javim, do takrat pa upam, da boš zbral toliko hrabrosti in prideš na dogovorjeno mesto ne kot zadnjič.
srebrnibreg
26. 01. 2016 20.39
+5
piljan
26. 01. 2016 20.39
+5
Naj ti vsaj pivo tekne,pa,da ga ne boš ukradel kot vse ostalo.
piljan
26. 01. 2016 20.41
+5
Tole revše,da bi kam prišlo,saj še okoli bloka ne upa v mraku.
korintos23
26. 01. 2016 20.41
+4
Mi stari imamo ženske in moške radi ti pa samo portale!
korintos33
27. 01. 2016 08.15
Zanimivo. A zato ste vse dni tukaj :) Imate anonimno internet orgijo ?
korintos23
26. 01. 2016 20.21
+5
Mlati s sposojenim nickom po portalu in se dere SDS je velik! hahahaha
korintos33
26. 01. 2016 20.35
-2
Seveda. In to prostovoljno brez plačila. Ni mi treba plačati, da bi bil proti vam :)
piljan
26. 01. 2016 20.36
+5
Hehehehe,boš v,boš,saj boste vsi pri DR ivanu skrivači(ti Marjan si že),kot v zgodovini.
srebrnibreg
26. 01. 2016 20.37
+5
Toliko denarja še tvoj koruptini idol v aktovki iz južnih krajev ni dobil, da bi lahko tako veliko norost plačal.
srebrnibreg
26. 01. 2016 20.39
+6
Bi samo ti je že zadnjič po petah v čevlje priteklo, ko bi moral priti.
piljan
26. 01. 2016 20.42
+6
Srebrni potem veš,da imam prav glede slamnatega.
korintos23
26. 01. 2016 20.43
+7
srebrnibreg
26. 01. 2016 20.46
+6
kokošnjak
26. 01. 2016 20.19
+10
Ni dovolj da jih je pozval potrebno jim je odvzeti zaposlitev na fakultetah , izobrazbo pa naj začno kot delavci peka brez plač 400 €.
+3
To so ti strici iz ozadja!
Redtka
26. 01. 2016 20.14
+0
Ne jamram, kradem na POLNO..
srebrnibreg
26. 01. 2016 20.15
+4
S tem, da si sektaš nam to ne rabiš pisati.
korintos33
26. 01. 2016 20.16
-4
Srebrnimehki :) 14 dni se piše o vaših tatovih :)
korintos23
26. 01. 2016 20.17
+6
korintos33
26. 01. 2016 20.20
-3
23 :) Kdaj si vplačal avtorsko pravico za svoj nick? In moj ni kopija. Moj je original. Kopija pomeni "enako originalu". Te niso naučili ?
Redtka
26. 01. 2016 21.28
-3
korintos33
26. 01. 2016 20.14
-4
Lopovstvo levice ima nešteto obrazov.
korintos23
26. 01. 2016 20.15
+5
srebrnibreg
26. 01. 2016 20.15
+6
Sekte pa samo enega in vsi za njim skriti.
korintos33
26. 01. 2016 20.18
-4
Nismo opazili. Samo vaše omenjajo :) In to z dokumenti. Kje so vaši dokumenti, ki bi dokazali nasprotno ?
srebrnibreg
26. 01. 2016 20.18
+5
CIO vprašaj in dediče kateri si ne morejo razdeliti 900 tisočakov pa še sestrično.
korintos23
26. 01. 2016 20.19
+6
33, ne rabiš dokumentov da tebi kopijo dokažeš! hahaha
korintos33
26. 01. 2016 20.21
-4
Zeeeh. Cio ? Kje pa je sedaj tvoja Cia ? Sestrična ? Ups, moj sin je danes nesel moj denar v trgovino in kupil nekaj zase. Ga prijavim ?
puntova
26. 01. 2016 20.06
+0
Ta združba že ne bo sebe kaznovala in zakaj bi saj je Cerar njihova dejanja označil kot napako in jim tako odobril, da še naprej kradejo lopovska klika in lopovska vlada, mi pa lolelki ovčke namesto, da bi vile v roke prjel.
korintos23
26. 01. 2016 19.53
+3
A ono te-slo kateri nicke kopira ima višjo tarifo?
srebrnibreg
26. 01. 2016 19.54
+5
Ne. Samo slamo na podstrešju. Saj je ime enkrat pravi nick.
korintos33
26. 01. 2016 19.57
-3
A vi ste nicke kupili ? Ali pa ste se zaljubili vanje :) No, saj pravim. Bolezen je svoj Jaz iskati na netu in pri vas je že precej napredovala :))
srebrnibreg
26. 01. 2016 19.58
+5
Slamnati edino preko ponarejenih nickov levičarjev bi rad bralce prevaral, da bi te imeli za pametnega a kaj, ko se ti po dveh besedah vidi slama na podstrešju.
piljan
26. 01. 2016 20.00
+3
Fant je začel že krasti imena državljanov,od samega strahu,da ga ne bi dobili.
korintos33
26. 01. 2016 20.02
-4
Imena državljanov ? Katera pa ? Kako pa se ime ukrade :)) A so zaščitena ?
srebrnibreg
26. 01. 2016 20.03
+2
piljan- kaj več razloži, da se malo smejemo iz slamnatega.
srebrnibreg
26. 01. 2016 20.04
+4
Naši očetje so pošteni ne kot ti in tvoj. Niso kradli in ne kradejo.
korintos33
26. 01. 2016 20.05
-3
Itak :) Zakaj se bojiš mi to v obraz povedati ? Si psiček kot tvoj oče ?
piljan
26. 01. 2016 20.06
+4
Pa včeraj Ko sem ga izval je dejal ,da je Marjan Dolinar Cankarjeva 8 MB.Tega pa tam ni,pojdi na članek kjer računsko sodišče od ministrice za šolstvo zahteva vrnitev boš z lahkoto našel.je skoraj pri vrhu.
korintos33
26. 01. 2016 20.09
-2
Tega tam ni ? Hahahahahaaahah itak :) Si prišel pogledat ? Povej, je to privat hiša ali večstanovanjska stavba ? Pa da te vidimo :))
srebrnibreg
26. 01. 2016 20.11
+2
Dvomim, da je lahko tako velika 3 nadstropna večstanovanjska hiša privat. Bom vprašal prijatelja v MB pa ti povem.
korintos33
26. 01. 2016 20.12
-5
Haha, eh dedki, pa nismo vsi brez jajc kot vi :)
piljan
26. 01. 2016 20.13
+4
Večstanovanjska,slamca,kdaj bom jaz videl tebe pri meni???Že davno sem te povabil.
korintos33
26. 01. 2016 20.14
-5
Sem ti že povedal. Nisi vreden eur bencina. Pridi v MB. Lahko vse te svoje dedke zraven vzameš :)
korintos23
26. 01. 2016 20.15
+3
piljan
26. 01. 2016 20.16
+2
Ti bom plačal bencin,kakšen izgovor pa imaš sedaj?
srebrnibreg
26. 01. 2016 20.16
+5
Daj revše slamnato koliko krat ti naj še napišem, da si se u sral v hlače od strahu, ko bi moral priti na srečanje in ti boš nam, da nimamo jajc.
korintos23
26. 01. 2016 20.18
+4
srebrni, Volvo se mu je pokvaril, akumulator!
korintos33
26. 01. 2016 20.18
-2
Srebrnimehkih si še kar izmišlja srečanje :) A od takrat ne ne spustijo več iz bolnice:))
korintos33
26. 01. 2016 20.19
-3
korintos23
26. 01. 2016 20.19
+3
srebrnibreg
26. 01. 2016 20.19
+5
slamnati še od takrat si mehek pa kako glasen si bil večer pred tistim. S takimi si čevlje čistimo ne, da bi se jih bali.
piljan
26. 01. 2016 20.44
+2
Sem bil pa te ni na naslovu,boš sedaj prišel ti,bilo bi lepo.
mallonge
26. 01. 2016 19.37
+4
Svetlik, grobar socialne države, sedaj spodkopava še univerzo.
mijavci
26. 01. 2016 19.26
+11
Tale gremlin Svetlikov bi moral prvi letet ne pa da sedaj še pametuje kaj bo treba storiti, na terat to bando pa pika.