Slovenija

Preprečite, da bi se zabavno kopanje slabo končalo

Ljubljana, 04. 07. 2012 14.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Voda je lahko vir zabave, sprostitve in rekreacije, a na Upravi RS za zaščito in reševanje opozarjajo, da je lahko tudi zelo nevarna, zato njene moči nikakor ne smemo podcenjevati. Tako napotki za varno kopanje nikoli niso odveč.

Na Upravi RS za zaščito in reševanje pravijo, da lahko posamezniki z upoštevanjem nekaj napotkov in osnovnih pravil močno zmanjšajo oziroma preprečijo možnost za nesrečo.

Ne hodimo v vodo, če se počutimo slabo, s polnim ali praznim želodcem ter pod vplivom alkohola. Uprava RS za zaščito in reševanje

"Prvi in osnovni pogoj za varno kopanje je dobro znanje plavanja," pravijo na upravi. To je izrazito pomembno predvsem v primerih, ko se posameznik kopa na lastno odgovornost in tako za varnost ne skrbijo reševalci iz vode. "Izredno nevarni so vodni vrtinci, močni tokovi, brzice in hitri prehodi na nepregledna mesta, prav tako pa za kopanje niso primerni vodni zbiralniki in zapuščene gramoznice," opozarjajo na upravi.

Na upravi svetujejo, da se v primeru pregretega telesa posamezniki primerno ohladijo. Če nam je voda premrzla, nas namreč lahko zagrabi krč. "Nikoli ne skačemo v kalno ali preplitvo vodo, pred skokom vedno preverimo globino," pravijo na upravi. Ob tem opozarjajo, da ne precenjujemo svojih spodobnosti in plavalnega znanja, da ne plavamo sami. Upoštevati je treba tudi vremenske razmere. Ob nevihti je kopanje nevarno, zato morajo posamezniki v takih vremenskih okoliščinah čim prej iz vode.

Prvi in osnovni pogoj za varno kopanje je dobro znanje plavanja.
Prvi in osnovni pogoj za varno kopanje je dobro znanje plavanja. FOTO: Thinkstock

Neurejena kopališča

Na upravi poudarjajo, da vodni zbiralniki niso primerni za kopanje, prav tako se ne smemo kopati zraven črpališč. Če si za skok v vodo izberemo jezero, reko, ribnik ali drugo neurejeno kopališče, moramo biti pozorni na nenadne zavoje, hitre prehode v nepregledna in nevarna mesta, močne tokove in vodne vrtince. "Pazimo na spolzke bregove," dodajajo na upravi.

Urejena kopališča

Na bazenih in urejenih naravnih kopališčih je treba spoštovati kopališki red in navodila reševalcev iz vode, upoštevati oznake z opozorili za kopalce ter paziti na čolne in druga plovila, pravijo na upravi. "Na morju se od obale lahko oddaljimo do 150 metrov, v jezerih do 100 metrov in v rekah do 30 metrov," dodajajo na upravi. Ob tem svetujejo, da posamezniki nikoli ne plavajo zunaj označenega kopališča, ob plavanju v zelo valoviti vodi pa morajo poiskati varno mesto izstopa.

Če se znajdemo v težavah?

V primeru težav se posameznik ne sme odzvati panično, pravijo na upravi. Ostati mora miren in razsoden, pomoč pa pritegne s klicanjem in mahanjem z rokami. "Če nas zgrabi krč, iztegnemo in sprostimo mišico," pravijo.

Če pa opazimo, da se nekdo utaplja, mu pomagamo po svojih močeh in sposobnostih. Če je le mogoče, utapljajočemu pomagamo tako, da mu vržemo vrv, palico ali kos obleke in ga tako poskušamo povleči do obale. "Neposredno reševanje utapljajočega uporabimo le v skrajni sili, saj je utapljajoči v fazi nerazsodnosti zelo nevaren," opozarjajo na upravi.

Če pa ocenimo, da bi pri reševanju ogrozili lastno varnost ali varnost drugih, moramo po navodilu uprave poklicati številko 112 (Center za obveščanje) ali 113 (Policija), na morju pa tudi Upravo Republike Slovenije za pomorstvo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Chad Reed
04. 07. 2012 20.02
-6
Priporočam kopanje v teh vročih julijskih dneh, kar pod čistilno napravo tovarne Krka v Novem mestu.Osvežujoča voda vas bo ohladila in počutili se boste kot prerojeni.
ad-hoc
04. 07. 2012 16.58
+3
"da ne precenjujemo svojih spodobnosti" xDD
lenoritis24
04. 07. 2012 15.18
+5
Prvi in osnovni pogoj za varno kopanje je dobro znanje plavanja," pravijo na upravi. To je izrazito pomembno predvsem v primerih, ko se posameznik kopa na lastno odgovornost.a če bi bili reševalci zraven ne rabijo znati plavat al kako
wsharky
04. 07. 2012 15.01
+12
... jaz se bom kopal samo do kolen ... dlje ne upam ... he he he ...
odpisan2x
04. 07. 2012 16.55
+6