Slovenija

'Preprečimo nasilje v družini'

Ljubljana, 17. 12. 2008 18.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Društvo SOS poziva ministra Svetlika zaradi umora ženske v Mihovcih, naj se intenzivno posveti preprečevanju nasilja nad ženskami in otroki v družini.

Umorjena je morilca, ki je bil njen nekdanji partner, sama spustila v stanovanje.
Umorjena je morilca, ki je bil njen nekdanji partner, sama spustila v stanovanje. FOTO: Jani Dolinšek

Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja je zaradi ponedeljkovega umora 27-letne ženske v Mihovcih pri Ormožu danes v odprtem pismu ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika pozvalo, naj se v svojem mandatu 'intenzivno' posveti preprečevanju nasilja nad ženskami in otroki v družini.

V pismu, ki so ga poslali tudi v imenu Društva za nenasilno komunikacijo, Društva Ženska svetovalnica, Zavoda Emma in Ženskega lobija Slovenije, ministra pozivajo, naj poskrbi "za kakovostno uresničevanje zakona o preprečevanju nasilja v družini, ki je začel veljati marca letos.” Po njihovih besedah je minister v skladu s tem pristojen "za natančnejšo določitev postopkov nudenja pomoči žrtvam nasilja v družini ter postopkov obveščanja med organi, organizacijami in nevladnimi organizacijami.

S koalicijsko pogodbo so se "vladne stranke zavezale, da bodo med drugim okrepile usposabljanje za prepoznavanje nasilja in ustrezno ukrepanje pri vseh skupinah strokovnih in javnih delavk in delavcev, ki imajo neposreden stik z žrtvami in storilci, so spomnili v društvu.

Po njihovem mnenju se morajo tovrstnih usposabljanj udeležiti tudi zaposleni v sodni veji oblasti. "Čeprav so tožilstva in sodišča institucije, katerih kakovostno delo je neposredno povezano s preprečevanjem nasilja nad ženskami in nasilja nad otroki v družini," omenjeni zakon tega usposabljanja kot obveze zanje ne predvideva, še pojasnjujejo v pismu.

Ministrstvo odgovarja ...

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve se zaveda pomena učinkovitega izvajanja zakona o preprečevanju nasilja v družini, ki je bil sprejet v tem letu. Zato skupaj s pristojnimi organi že pripravlja podzakonske predpise, ki jih zahteva omenjeni zakon, so na ministrstvu zapisali v odzivu na odprto pismo nevladnih organizacij.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da medresorska delovna skupina pripravlja predlog pravilnika o postopkih medsebojnega obveščanja in nudenja pomoči organov, ki delujejo na tem področju. Namen pravilnika pa bo zagotavljanje usklajenega delovanja vseh pristojnih organov in organizacij.

Ministrstva, pristojna za delovanje policije, zdravstvenih organizacij, socialnovarstvenih in vzgojno-izobraževalnih zavodov, pa so že pripravila področna pravila in postopke oziroma protokole za delovanje v primerih nasilja v družini.

Ob tem je v pripravi tudi Resolucija o nacionalnem programu preprečevanja nasilja v družini 2009-2014, ki bo natančno določala temeljne prednostne naloge na področjih preventivne dejavnosti in osveščanja s ciljem zmanjšati pojavnost nasilja v družini in povečati občutljivost ljudi do te problematike.

Na ministrstvu za delo napovedujejo, da bodo resolucijo poslali v medresorsko usklajevanje še pred koncem leta. Na podlagi sprejete resolucije pa bodo skladno z določbo zakona pripravili dveletne akcijske načrte, ki bodo izvedbeni akti nacionalnega programa, s katerimi bodo določili prednostne naloge in aktivnosti za izvajanje ciljev in ukrepov na posameznih področjih.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

klatezg
29. 03. 2009 06.26
naj raje sprejmejo kakšen zakon, po katerem bojo kaznovali uradne osebe, ki so vedeli za nasilje v družini in ga namensko prikrivajo
porka.malorka
18. 12. 2008 17.11
To bo pa res ustano sporen zakon Me zanima kaj se bo zgodilo če bo po tej kalvarji nekdo dokazano nedolžen. A bo kdo odgovarjal od represilcev tega zakona
kriss714@amis.net
18. 12. 2008 16.50
Druga neunost, ki jo uvaja ta zakon, pa je določilo, da se obdolženega za nasilje deložira iz lastnega stanovanja. Gre takorekoč za razlastitev človeka, ki mu ni še nikakršna krivda dokazana. Seveda je to v nasprotju z vsako pametjo, kakor tudi z ustavo.
kriss714@amis.net
18. 12. 2008 15.59
Zakon o preprečevanju družinskega nasilja je bil sforsiran predvsem zaradi svojega 14.člena, kateri pooblašča takoimenivane \"nevladne organizacuje\", da se angažirajo kot \"družinska policija\". Zopet pridemo do dejstva, da se nekaterim gobcanje o \"nasilju v družini \" preprosto splača. In ob tako diskriminatornem odnosu do moških lahko pričakujemo, da bo v bodoče še marsikomu \"počil film\".
robertkoper
18. 12. 2008 07.05
+1
KAJ PA PSIHIČNO NASILJE ŽENSK? Kaj pa ODTUJEVANJE OTROKA? Namensko, sistematično odtujevanja otroka do očeta? PAS SINDROM? Kdo ga v veliki meri uporablja? Čemu je bil sprejet zakon, kateri govori o družinskem nasilju, in sicer le o moškem nasilju? Ali ni POPOLNOMA DISKRIMINATOREN do moških? Kam se lahko moški obrne, kadar se ženska odloči da se bo razvezala, in mu pričela namensko odtujevati otroka. Ob tem prične ženska ZLORABLJATI OTROKE za maščevanje, nagajanje svojemu možu. Zakaj tako? Zakaj je v SLO ob ločitvah 95% otrok dodeljenim materam? Ali niso vse te tragedije posledice kopičenih problemov, odraz nemoči moškega do sistema, kateri je NAPAČNO NASTAVLJEN? Ne razumet narobe - NIKAKOR NE ZAGOVARJAM NASILJE. Nikakor!!!! Bojim se, da je nekaj hudo narobe. Hudo narobe. Lep pozdrav vsem, katerim DRUŽINA pomeni skupek Ljubezni, Miru, Sreče, Razumevanja. 1. PAS SINDROM ali ODTUJEVANJE OTROK 2. SISTEM ZLORABE OTROKA 3. DRUŠTVO PODOS, DRUŠTVO OSTRŽEK, DRUŠTVO BOOR, DRUŠTVO IZGUBLJENI PRINC ___ ODPRITE OČI___
Buena Vita
18. 12. 2008 01.09
ha,ha,ha nasilje je nasilje kaj pa mularija,tak,oni se tud mlatijo nekdo jih je naučil sam od sebe ni nihče nasilen,seveda so ženske tudi ta pravi hudiči,maltretirajo tako otroke kot može, žal pa ni sogovornikov ki bi izluščil zlo od dobrega-vse službe nasedaju jamranju,resnica ni pomembna
Muha137
17. 12. 2008 21.09
Ma skoz poslušam(o) samo o tem, kako je treba delat na preprečevanju nasilja nad ženskami in otroki. A kdo kdaj pomisli na to, da so tud ženske lahko nasilne? In da tudi ženska lahko zlorablja otroka?!? Pri ženskah gre to seveda po drugi poti, ker je fizično šibkejši spol.. je pa zato veliko psihičnega nasilja, maltretiranja, omejevanja človekove osebne svobode - tako do partnerja kot tudi do otrok. In taka dejanja puščajo ogromne posledice v otrocih in so potem ko odrastejo nesamozavestni ipd.. En kup je takih histeričnih žensk, ki vzgajajo otroke, ampak tam nihče nič ne ukrepa, ker ni vidnih modric!
Tonček Balonček
17. 12. 2008 19.25
Spet neko leporečno nakladanje, ki ga poslušamo že 50 let!!!! Pomembno je, da gre za medresorsko usklajevanje, da se dogaja, kot vedno!