Slovenija

Prepozna zaostritev kampanje

Ljubljana, 09. 11. 2007 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kampanja je bila letos precej nezanimiva in mirna. Morda tudi zato, ker ni bilo izrazitega favorita za zmago, menita strokovnjaka.

Negativna kampanja proti Danilu Türku je bila po mnenju Mira Klineta s Fakultete za družbene vede (FDV) pričakovana s strani Lojzeta Peterleta, vendar po njegovi oceni ta nima posebne teže. Po drugi strani pa je docent na FDV Matej Makarovič ocenil, da bi takšna kampanja lahko bila uspešna, če bi se začela kakšen mesec ali dva prej.

Kline: 'Med tokratnimi kandidati ni bilo izrazitega favorita za zmago.'
Kline: 'Med tokratnimi kandidati ni bilo izrazitega favorita za zmago.' FOTO: POP TV

Edini izjemi v letošnji kampanji po mnenju Klineta predstavljata dve pomembni dejstvi. "Najprej spoznanje, da med tokratnimi kandidati ni bilo izrazitega favorita za zmago, čeprav se je eden izmed njih navkljub temu ves čas dejansko tako vedel in tudi počutil," je povedal Kline.

Njena posebnost je verjetno v tem, da sta oba najmočnejša kandidata Lojze Peterle in Danilo Türk sledila zelo podobni temeljni strategiji, in sicer igrati na politično sredino in se izogibati preveč izrazitemu strankarsko-političnem opredeljevanju. "Čeprav je bilo slednjega v drugem krogu sicer za spoznanje več, je ta kampanja ostala izrazito nestrankarska - bolj kot katerakoli prej," ocenjuje Makarovič.

Kot že omenjeno, je Kline pričakoval poskus sprožitve negativne kampanje že od vsega začetka ali vsaj od trenutka, ko bo Peterle ocenil, da je v izgubljenem položaju. "Toda gre za veliko podrobnosti, ki nimajo kakšne posebne teže. So namreč tako minorne, da več povedo o napadalcu, njegovih namenih kot o napadenem," meni Kline.

Zapoznela negativna kampanja

Makarovič: 'Negativna kampanja bi imela bolj odločilne učinke, če bi se začela kakšen mesec ali dva prej.'
Makarovič: 'Negativna kampanja bi imela bolj odločilne učinke, če bi se začela kakšen mesec ali dva prej.' FOTO: Dare Čekeliš

Makarovič pa je opozoril, da je v mnogih demokracijah tudi negativna kampanja normalen sestavni del volilne kampanje, zato to ni nič posebnega. "V primeru Türka negativna kampanja verjetno ne more biti več uspešna, prav lahko pa bi imela bolj odločilne učinke, če bi se začela kakšen mesec ali dva prej," meni Makarovič.

Jelinčič Pl. najbolj prepričljiv?

Rezultata raziskav javnega menja in prvega kroga volitev sicer kažjo, da je s svojim nastopanjem in drugimi oblikami komuniciranja v volilni kampanji največ pridobil Türk, meni Kline. Ob upoštevanju vseh predsedniških kandidatov pa je bil po mnenju Makaroviča glede na izhodiščno pozicijo "daleč najbolj prepričljiv Zmago Jelinčič Pl.".

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zakon1
09. 11. 2007 16.19
Lojze provicira, kaj je delal Türk, pozablja pa, kaj vse je pred osamosvojitvijo, vmes in potem delal on. Ne za Slovenijo ampak zase, za svoje in vatikan. Sicer pa ... kje je pa bil za časa osamosvojitvene vojne tisti, ki je ime začasno "posodil" za poimenovanje letališča? Ah, saj res ... čepel je v Nemčiji. Predvsem. In čakal. Lojze pa nosil denarce iz tujine svoji stranki, političnemu polu. ... BAJ BAJ, Lojze!!!
hinko.murovec@siol.net
09. 11. 2007 16.04
Manja , 14:37, -se splača , ali se plača ?? No vsaj dva enako " kunštna "sta se našla , drugi so se nasitili teh oslarji. Torej srečno zgubi-be.LP
manjakranjc@hotmail.com
09. 11. 2007 14.47
Prijetno delo še naprej eastmane. Saj veš da bom nagajala dokiju in pdoobnim;) čaw pa se tipkamo.
manjakranjc@hotmail.com
09. 11. 2007 14.46
UPS: AMM sem ujela kompliment malasutra? Torej hvala.
manjakranjc@hotmail.com
09. 11. 2007 14.46
AMM sem ujela kompliment malastra? Torej hvala.
Eastman
09. 11. 2007 14.41
zlahkoto! Zdaj se pa moram za nekaj časa poslovit... je treba tut kej naredit. Čao ...ti pa še kar naprej koga ob živce spravljaj, kakšnega dokija007 ali koga podobnega
manjakranjc@hotmail.com
09. 11. 2007 14.37
No, bodi še malo vztrajen pa me spoznaš ;) Se splača.
malasutra@gmail.com
09. 11. 2007 14.36
manja.kranjc, kaj si v deliriju ali kaj???? kakšna angažiranost. če bi imel lojze take kot si ti v ekipi, bi pa menda primolzel tistih 50,1 odstotka glasov za zmago. tako pa se talenti izgubljate tule na forumih v prazno.
Eastman
09. 11. 2007 14.35
Pogled na javne osebnosti? hmmm... zanima me samo tisto kar javno počnejo, njihova zasebnost je njihova stvar, čeprav se ne branim slišati kakšne pikantne podrobnosti ;)
manjakranjc@hotmail.com
09. 11. 2007 14.30
Hm načeloma se strinjam, sicer pa lahko to še malo počaka mar ne? Pa drugače, kalšen odnos oz. pogled imaš na javne osebnosti?
Eastman
09. 11. 2007 14.23
o, ti tut kuhaš? Ja kaj naj rečem super si. Kdaj greva na kavo opravljat naše politike in razpravljat o intrigah.
manjakranjc@hotmail.com
09. 11. 2007 14.12
NO ja kakšno kost pa lahko vrževa, verjetno oba dosti veva o tem in onem. Zanimivo pa je nato brati odzive ljudi, ki samo govoričijo brez kakršnih koli dokazov ali pa vedenja o tem. No ja ..je pa zabavno. Tudi jaz sem marsikoga očarala, pa ne samo za štedilnikom;)
Eastman
09. 11. 2007 14.08
manja nisi edina, katero sem očaral ;) ...maš pa podobne lastnosti kot jaz. Tudi jaz tule gori z veseljem hecam in težim folku, sploh paciente zelo rad spravim ob živce. O političnih spletkah in intrigah pa raje ne bi tukaj gori, jih je pa ogromno... na obeh straneh seveda!
Jožajoža
09. 11. 2007 14.03
peterle ima vse , kar mora imeti pravi kristjan.laže,krade, je hinavski,podel,brezobrazen,prepirljiv,splektarski,...
manjakranjc@hotmail.com
09. 11. 2007 13.54
Očaral si me eastmane, inteligenca in humor mmm mamljivo. Mah veš kako je, ob porstem času rada malo čvekam, komentiram, hecam, težim ...tko k verjetno vsi. Se pa strinjam, da je veliko pacientov... No upam, da še kakšno rečeva glede političnih spletk. Rada spoznavam ljudi, ki kaj vedo o takih in drugačnih intrigah;)
Eastman
09. 11. 2007 13.46
No vidiš manja na koncu se skoraj v vsem strinjava. Ti pa predlagam, da malo manj obiskuješ to stran ali vsaj manj doživeto sprejemaš komentarje nekaterih pacientov. Boš potem lahko svoj čas veliko pametneje izkoristila. Ma tale aksiom ima precej povezave s politiko oz. vsaj osnovna definicija aksioma, ki pravi: ...stališče, princip, tezo, sodbo, ki jo sprejemamo brez dokazov...Tu sem se poslužil malo Turkovega načina in to skopiral z wikipedije ;)
manjakranjc@hotmail.com
09. 11. 2007 13.42
Eastmane se popolnoma strinjam. Sicer pa je politika k.. in lahko kar rečemo ,da je to aksiom:)
Eastman
09. 11. 2007 13.39
Lahka konjenica - malce se spusti na realna tla in priznaj tudi kakšen poboj druge strani. Veš ravno taki primeri kot so sv. Urh so naredili komunistične krvnike po vojni še bolj krvoločne in željne krvi.
doki007@email.si
09. 11. 2007 13.38
luser ,......to ti mislš ,.........pedrletovi so klal gor ,...ta beli ,.....to so tisti ki so sodeloval s hitlerjem če še ne veš ,....!!!!! DOMOBRANSKA SODRGA
Eastman
09. 11. 2007 13.37
manja vsa ozadja precej poznam in mi tole ni nič novo - delam v povezavi z mediji in poznam bedarije obeh strani. Tudi meni je osebnostno Peterle bolj simpatičen od samega Turka sam kaj ko v resnici ne volimo osebnosti ampak politike. Pa saj tudi na drugi strani so razni Golubiči - kot so Njavro, Lovšin, Rajko Janša, ....