Slovenija

'Z odločitvijo sodišča je zločin dobil svoje ime'

Ljubljana, 04. 10. 2011 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Po mnenju ustavnih sodnikov občinski odlok o poimenovanju Titove ceste v Ljubljani krši načelo spoštovanja človekovega dostojanstva. V NSi predlagajo, naj se cesto poimenuje po nekdanjem premieru Bajuku, v SDS pa predlagajo velikega Slovenca Lojzeta Slaka.

V Sloveniji je kar nekaj po Titu poimenovanih cest in trgov, ki so ostali po osamosvojitvi, zato njihovo ime načeloma ni ogroženo. Na Jesenicah je Cesta maršala Tita, v Kopru, Postojni in Velenju je Titov trg. Titova cesta je v Mariboru, Postojni, Radencih in Senovem, Titova ulica pa v Logatcu in Radečah. Trg maršala Tita je v Ilirski Bistrici in v Tolminu.

"Tako kot država je tudi občina pri izvrševanju svojih oblastnih pristojnosti vezana na Ustavo. Odločitev Mestnega sveta Ljubljane, da se cesta v Ljubljani na novo poimenuje po Josipu Brozu Titu, je zato podvržena vsebinskim omejitvam, ki izhajajo iz Ustave, še posebej, če gre za varstvo temeljnih vrednot ustavnega reda, med katerimi osrednje mesto pripada človekovemu dostojanstvu," so ustavni sodniki zapisali v obrazložitvi.

Ustavni sodniki so soglasni, da dejstvo, da je bil Josip Broz Tito dosmrtni predsednik nekdanje SFRJ, pomeni, da prav njegovo ime v največji meri simbolizira nekdanji totalitarni režim. Vnovično uvedbo ulice, poimenovane po njem kot simbolu jugoslovanskega komunističnega režima, je zato mogoče objektivno razumeti kot priznanje nekdanjemu nedemokratičnemu režimu, so dodali.

Titove ceste ne bo!
Titove ceste ne bo! FOTO: Miro Majcen

"V Sloveniji, kjer se je razvoj demokracije in svobodne družbe, ki temelji na spoštovanju človekovega dostojanstva, začel s prelomom s prejšnjo ureditvijo, je vsako oblastno poveličevanje komunističnega totalitarnega režima protiustavno. V obravnavani zadevi poimenovanje ceste po Josipu Brozu Titu namreč ni poimenovanje, ki bi se ohranilo še iz prejšnje ureditve in bi bilo danes le del zgodovine. Izpodbijani Odlok je bil sprejet leta 2009, 18 let po osamosvojitvi Slovenije in vzpostavitvi ustavnega reda, ki temelji na ustavnih vrednotah, nasprotnih vrednotam režima pred osamosvojitvijo. Takšna nova poimenovanja v današnjem prostoru in času nimajo več svojega mesta, ker so v nasprotju z načelom spoštovanja človekovega dostojanstva, ki sodi v samo jedro ustavne ureditve Slovenije," so zapisali.

V NSi so po odločitvi Ustavnega sodišča na Twitterju zapisali: "Titove ceste v Ljubljani ne bo! Pravici je zadoščeno. To je prvi korak k spravi." Predsednica NSi Ljudmila Novak pravi, da je to prvi korak s strani državne institucije k priznanju dejstva, da je bil Tito zločinec. V NSi so predlagali, naj se cesto poimenuje po nedavno umrlem nekdanjem slovenskem premieru Andreju Bajuku.

Pobudo za oceno ustavnosti odloka o Titovi cesti v Ljubljani je vložil podmladek Nove Slovenije, zaradi mnenja, da so bili vsi, ki so živeli v komunističnem sistemu nekdanje Jugoslavije, desetletja podvrženi trajnemu in sistematičnemu ogrožanju človekovih pravic in svoboščin.

Občina: Odločitev bomo upoštevali

Z ljubljanske občine so sporočili, da spoštujejo odločitev Ustavnega sodišča in jo bodo dosledno upoštevali. "Vodstvo Mestne občine Ljubljana je kljub temu ponosno, da je žal že pokojni mestni svetnik in predsednik Komisije za poimenovanje naselij in ulic Peter Božič predlagal poimenovanje ene od ljubljanskih vpadnic Titova cesta. Potem ko smo predlog dodatno preverili v javnomnenjski raziskavi – podprlo ga je 60 odstotkov vprašanih Ljubljančank in Ljubljančanov, je končno odločitev dne 25. maja 2009 sprejel mestni svet," so pojasnili. 

Bo namesto Titove ceste zdaj Bajukova ali Slakova cesta?
Bo namesto Titove ceste zdaj Bajukova ali Slakova cesta? FOTO: Miro Majcen

'Ulica naj se imenuje po Lojzetu Slaku'

Iz MO SDS Ljubljana so sporočili, da odločitev pozdravljajo, še posebej pa pozdravljajo dejstvo, da je odločitev ustavno sodišče sprejelo soglasno in tako "v največji možni meri zavarovalo človekovo dostojanstvo kot najvišjo etično vrednoto slovenske države in demokracije". "V SDS predlagamo, da se ulica poimenuje po velikem Slovencu Lojzetu Slaku,“ je še zapisal predsednik Dragutin Mate.

Kumer: Gre za diskreditacijo vseh, ki so se borili proti okupatorju

Pomen in spomin na leta, ko nas je pred silnimi okovi okupatorjevega prijema in raznarodovanja osvobodilo prav gibanje NOB, je še preveč živ, da bi ga lahko kar tako vrgli na pogorišče ideološko neprimernih projektov, kot je to želja posameznikov. Dušan Kumer

Vodja poslanske skupine SD Dušan Kumerse zaveda, da je Ustavno sodišče edino pristojno, da ščiti ustavo in ustavnost, kar pomeni, da nad njim ni institucije, ki bi lahko izničila njegove odločitve. "Če pa govorimo o vsebini današnje odločbe glede poimenovanja Titove ceste, sam menim, da so zgodovinska dejstva takšna kot so, čeprav bi nekateri raje videli, da bi bila drugačna. Slovenija je na poti do samostojnosti in neodvisnosti v preteklosti izborila mnogo bitk in prav bitka izpod fašističnih in nacističnih okov je ena pomembnejših prelomnic v njeni zgodovini."

Poudaril je, da je bila partizanska vojska pod poveljstvom Tita del zavezniških sil, ki so v drugi svetovni vojni izborile zmago, kar želijo nekateri posamezniki danes prikazati kot zločin brez primere. Po njegovem mnenju je lahko novo pisanje zgodovinskih momentov iz percepcije subjektivnega počutja posameznikov za slovensko družbo in njene demokratične vrednote sila nevarno in neverodostojno početje. "Še več - tu gre za osebno diskreditacijo vseh, ki so v bitki izpod okupatorjevih sil zastavili svoja življenja. Zato se ne gre slepiti, da bo odločba Ustavnega sodišča iz zavesti večine ljudi izbrisala zgodovinski spomin in vrednote, ki jih gojijo. Tako preprosto pač ne gre, čeprav je to želja prav tistih, ki imajo vseskozi polna usta 'blaženih besed' o pomenu neideološkega boja," je dodal.

Juri: Povozili duh svobode in zdrave pameti

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito FOTO: Reuters
O prepovedi Ustavnega sodišča je poročal tudi Reuters.

Po besedah poslanca SD Luke Jurija odločitev Ustavnega sodišča o razveljavitvi odloka o poimenovanju Titove ceste kaže na razsežnosti, ki jih prinaša sodna interpretacija ustavne demokracije. "To je le še ena izmed odločitev, ko subjektivni pogled 'pravnikov z oblastjo' nadvlada previdno modrost besedila Ustave. Kot večkrat v preteklosti, prepogosto pa v primeru občin in njihovih območij, je neargumentirana interpretacija neizvoljenih državnih funkcionarjev, kateri edini argument je argument moči, povozila duh svobode, zdrave pameti in črno na belem napisanih besed v Ustavi. Prijazno rečeno, gre še za enega izmed človeško razumljivih, a ne glede na to neupravičenih ustavnopravnih spodrsljajev."

Po njegovem mnenju bi bilo smiselno razmisliti, v katerih primerih in kako bi morali tudi ustavni sodniki, kot vsi ostali funkcionarji, odgovarjati narodu, saj je slednji nenazadnje podlaga za Ustavo, "s katero se prepogosto pavšalno poigravajo".

Jelinčič Plemeniti: Ali ne cenijo lastne zgodovine?

Prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je v odzivu na odločitev ustavnih sodnikov zapisal: "Na vrtu sedeža SNS že leta ponosno stoji kip maršala Josipa Broza Tita, ki ga vzdržujemo in za njega skrbimo, saj je ob njem vedno šopek rož in prižgana svečka. V čast maršala Tita imamo na sedežu SNS vsako leto 25. maja - bivši dan mladosti in rojstni datum maršala Tita - dan odprtih vrat, ko se lahko obiskovalci pridejo poklonit v spomin na našega pokojnega maršala Tita. Na ta dan so obiski že leta zelo številni, od posameznikov do skupin motoristov." Po njegovem mnenju lahko Titovo cesto za neustavno proglasijo samo "ljudje, ki ne cenijo lastne zgodovine".

'Zločin je dobil svoje ime'

Ustavno sodišče je zgodovinarja Staneta Grando izjemno presenetilo in je, kot pravi, nanj zelo ponosen. Razsodba o Titovi cesti je po zgodovinarjevih besedah zelo "evropska razsodba, tudi v smislu stališč Evropskega parlamenta o totalitarizmih v Evropi". Je pa izjemno pomembna razsodba tudi za demokratični razvoj in normalizacijo razmer v Sloveniji, je ocenil Granda. Z odločitvijo sodišča je "zločin pravzaprav dobil svoje ime. Ustavno sodišče je to opredelilo tako, da nekatere stvari pač ne sodijo v naš čas in v naš prostor".

Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik pa pravi, da je ustavno sodišče zadnja zakonska instanca, zato je treba njegovo odločitev spoštovati. Je pa poudaril, da ima zadeva "svoje politične implikacije, saj to ni samo odločba ustavnega sodišča v pogledu vladavine Josipa Broza Tita, ampak je ustavna obsodba, ki se nanaša na poveljnika ene od štirih zavezniških armad, ki so osvobodile Evropo". Pred očmi je tako po Stanovnikovih besedah treba imeti tudi ta aspekt, ki bo v svetu "brez dvoma zabeležen".

Odločba Ustavnega sodišča
Mnenje predsednika Ustavnega sodišča Ernesta Petriča
Mnenje ustavne sodnice Dunje Jadek Pensa
Mnenje ustavne sodnice Etelke Korpič - Horvat
Mnenje ustavne sodnice Jadranke Sovdat
Mnenje ustavnega sodnika Jana Zobca
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1432)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
23. 10. 2011 16.16
V kakšnih zablodah je živela nekočmladina, dokazuje pisanej dr. Dimitrija Rupla, enefa od asistentov slovesnke osamosojitvene epopeje, ki jo je vodil Janez JAnša: Dimitrij Rupel je ob Titovi smrti 1980 v posebni izdaji Teleksa o Titovih knjigah pisal zelo naklonjeno, češ da »Titova vizija razodeva - mimo splošne zavzetosti za sodelovanje, sožitje in medsebojno pomoč med narodi - skrb za mednacionalne ekonomske odnose.« Rupel je še zapisal, da »danes razgledan človek tako rekoč nenehno prebira Titova besedila ... brez informacij o tem, kaj je rekel ali zapisal Josip Broz Tito, preprosto ne gre«. Pomembna niso le jugoslovanska dela, pač pa tudi tista, ki jih je o Titu ustvarjala neobveščena tujina. »Nam se ti članki in pisanja včasih zdijo polni ponavljanj in znanih resnic: vendar pozabljamo, da smo mi že prepričani in privrženi, medtem ko oni še niso, in da jim je treba še marsikaj pojasniti, kar nas že dolgočasi.« Privrženi Rupel je na koncu članka bralce pozval, naj se Titove knjige, zbrana dela, govori in podobno berejo še naprej. »Pa ne iz pietete ali nostalgije, marveč da bi negovali kulturni in politični spomin, brez katerih ni ustvarjalnosti in svobode.« Ni mi jasno, koga je žalil, samega sebe?
tatanka_yotanka
06. 10. 2011 23.28
Tito je videti še vedno vodilni oblasti kost v grlu, še vedno jih je strah, pa čeprav je že več kot 30 let po njegovi smrti. Saj ne verjamem da se večina njih ne zaveda njegove velikosti, ampak se pozivajoč na demokracijo ter poskusom Tita prikazati diktatorom, perejo svojo nesposobnost ter se veličajo ... kako so oni seveda ustvarili samostojno demokratično Slovenijo ! Ufff kako veliko stvar so naredili !!! V Titovi državi, vsi kateri so hoteli delati so imeli delo, delovci niso sužnji kot je to danes v tej državi. V tistem času mladi so imeli priložnost in so lahko dobili neprofitna stanovanja, ga plačevali 10 x manj , kot ga je treba danes. Večina hiš katerih vidimo danes da stojijo so se izgradile v Titovem času ! Kdo danes še gradi hiše, večina mladih, če teh Titovih hiš nebi bilo bi danes živelo kot podnajemniki, in ne pri svojih starših v hišah katere je tisti sistem omogočal da so delovci gradili. Danes jih gradijo samo še bogati , ni ga delovca kateri bi lahko v tem sistemu lahko kaj ustvaril, sem kar si prislužil tistih nekaj evrov za osnovne potrebe ( hrana, položnice, ... ) In sedaj ko so nam to našo NOVO državo spravili na kolena, ko so je izropali ter tajkunizirali, so se najdli pametnjakoviči govoriti kako je Tito bil slab in kako je sramota imeti ulice z njegovim imenom ! Sram naj bo njih, ko nam vse pokradoše in ko v tej državi iz dneva v dan nas vse bolj in bolj porivajo v revščino !!!
veneraka
06. 10. 2011 17.49
janez.jalen9 Aja, pa še en popravek. Drugače se reče smrt FAŠIZMU svoboda narodu! Ne pa komunizmu.. Če bi usak tkole spreminju pregovore... kot npr. kdor drugemu jamo koplje, je burek :)
veneraka
06. 10. 2011 17.45
+1
janez.jalen906.10.2011, 02:21 Za devetimi gorami in za devetimi planinami je živel Jelen, ki je živel v svojem svetu in govoril velike bedarije. Od branja le teh je marsikomu povzročil glavobole ali pa usaj minuto tišine da se je svet zamislil nad to ''inteligenco''. 1. Partizani niso pobili par sto nemcev, ampak so našo domovino ubranili in rešili pred okupatorjem. Torej so zaslužni za precejšnje preživetje civilistov. 2. Nemci so pobili ogromno ljudi. Mogoče bi si lahko ogledal kakšen film. In preučil ali pa vsaj pogledal njihove metode. Te stvari so hujše od smrti, si predstavljaš podgano na tvojem trebuhu pokrito z železnim loncem? Kje misliš da bi našla pot ven? 3. To niso bli partizani. Najprej osvoji osnovne pojme. To je povojna revolucija. 4. Brez partizanov po tvoje bi bilo par Nemcev več. Po moje tebe ne bi bilo. 5. Ja no pol so jih Nemci požgal ali pač? Zarad mene loh da so jih tud z lubosumja??! Kako da te ni blo, da bi malo gasil...? 6. Pod šesto točko je ba največja bedarija stoletja. Verjamem, da si upaš to rečt sam na internetu pod anonimko, zato ker, ti sploh veš koliko, koliko mladih fantov-partizanov je padlo v enem dnevu za trst???? Hja, tm okrog 8.000-10.000 (partizanov seveda). Preberi si kšno knjigo pa boš videl da so nas Angleži *tko k Palestino.... Folk se je pa sam (pa to je blo by the way po 1. Sv. Vojni) sam odloču za plebiscit da bojo pod Avstrijci, je blo glasovanje, čeprav je R. Maister probu marskej;) 7. Khm, a ti slučajno sedaj živiš v demokraciji in blaginji? Ja, papir use prenese ;) Sploh pa k jih maš tok rad ti predlagam da popokaš kufre pa greš gor k Nemčkem pa da vidmo kolk te bojo sprejel, za njih si ti še usen en balkanec/čefur ;) tko da če nisi prebral kakšne zgodovinske knjige naj ti povem da je Hitler v enem od svojih govorov povedal da so Slovani plevel ki ga je treba iztrebiti... Pa kaj Slovenci nismo Slovani al kaj? Mislš da bi ostal živ? Veš da je Hitler najbolj kaznoval tiste ki so izdali svoje ljudi, bolj kot tiste ki jih je ujel in niso nič povedali.?? Sploh pa če je blo tok slabo pod Titom k je biv ''totalitarist'' kako da ste ti in tvoja familja sploh še živi :O ? očitno je blo dovolj svobode za lajanje! Al pa NE: sj odvisn od tega kako veter piha?!
bingo 1
06. 10. 2011 15.25
-1
Tito se ne bo vrnil ker je odšel za vedno pač v času Tita je lepa najina dežela živela kot cvet naspram drugih republikah in zato lepo malo Švico v Jugoslaviji pod poveljstvom Tita z zavezniškim silam v drugi svetovni vojni so izborili zmago proti Hitlerju kateri danes tole uničujejo in ga prikazujejo kot zločinca edino da preimenujejo ulico v hitlerjevo cesto katera bi rešila ,nezaposlenost mladih kateri so na cesti brez dela in egzistence to pa je za nekatere pobeda kulture in dostojanstva drug do drugega--bingo y New York----
Andi1234
06. 10. 2011 15.15
@janez.jalen9 hahaha me zanima... Če ne bi bilo Tita bi bil ti hans.schmidt9 tako, da ne kvasi neumnosti in se sprijazni, da pač nimaš prav ne glede na to kako stvar obrneš :)
noire
06. 10. 2011 12.51
+1
Če pogledaš rezultate ankete tej državi in temu narodu ni pomoči. Razen, če so glasovali večinoma ljubljančani.
crnkamn
06. 10. 2011 11.52
+1
1435 komentarjev, o imenu ene usrane ceste, ulice itd. medtem ko teme o miljardah in miljonih davkoplacevalskega denarja, ki so pomembne za razvoj Slovenije od TESa, gospodarski krizi EU obmocja, pravne drzave, in tako naprej, dobijo po 10-200 komentarjev. Dokler boste imeli sprane mozgane in boste padali na ideoloske fore, namesto da bi komentirali vsebinska vprasanja ki so pomembna zato, da bomo sploh imeli strom, place, penzione in dolocene pravice se naprej, vi tuki glodate temo staro 50 let! Tito se ne bo vrnil, sistem se ne bo nikoli vrnil, ker je propadel ekonomsko, od poimenovanja ulice po diktatorja pa ne bomo siti, niti ne bomo imeli vecjih plac! Pamet v roke, in zacnimo se ze enkrat z skupnimi mocmi boriti, zato da bomo v Sloveniji bolje ziveli, da ne bo to pocela le pescica priviligirancev!
juresmax1
28. 07. 2020 08.39
Bravo, en pameten komentar. Dodal bi samo, da je prav, da so se sodniki odločili kot so se. Kot vodja odpora proti okupatorju ima Tito morda res zasluge za uspehe partizanov, po osvoboditvi pa bi, če bi bil demokrat moral dovoliti svobodne volitve, ne pa se razglasiti za doživljenjskega predsednika ( oziroma KP za edino stranko). Res pa je tudi, da bi bil skrajni čas da se otresemo teh ideoloških debat in delitev, in se ukvarjamo z pomembnimi stvarmi za prihodnost, to pa seveda politikom in še marsikomu ne diši, saj je za to treba tudi misliti in kaj znati, ne pa premetavati prazno slamo. No takšnih, ki bi imeli kaj v glavi za tako pomembne stvari, pa je pri nas očitno zelo malo.
bea1
06. 10. 2011 11.22
Država smo ljudje. Demokracija je njihova volja. Večine ne moti, večina želi, večina se strinja...ne vem kaj je problem teh nekaj bednih posameznikov, da se igrajo državo in ignorirajo večinski glas. Ne vem kako jih ni sram in kdo jih je tako vzgojil.
juresmax1
28. 07. 2020 08.48
Prav zaradi tega, da država ne bi bila " ljudje" so potrebni standardi, ki so jih postavili resnični Ljudje in ne množice z uulic. Če se tega nebi zavedali že antični misleci in uvedli demokracijo, ki ni vladavina ulic ampak vladavina prava, bi imeli še danes zakone džungle, t.j. zakone močnejšega. Poglej naprimer, kaj se z državo "ljudi" dogaja v ZDA.
saintjozef
06. 10. 2011 10.45
+1
janez.jalen9 Če bi vsi kolaborirali z nemci, ne bi blo več slovenskega naroda. Kar je bilo moških, bi pomrli po frontah, ostali v taboriščih. In ti zdaj ne bi nebuloze tukajle pisal.
boby1
06. 10. 2011 03.52
+2
Janez Jalen ima enaki začetnici kot Janez Janša. Enaka je tudi komunikacija in ramišljanje. Izgleda, da so tudi njega brcnili iz zveze komunistov tam okrog leta 1985 in se podobno, kot njegov soimenjak, napaja zgolj še iz maščevanja. Če bi ga maščevalnost pustila na cedilu, bi lahko edino še "crknil", kot je sam zapisal. Res ni hujšega, kot je bivši kadilec (sovraži dim in kadilce) in bivši komunist (sovraži svoje bivše somišljenike in rdečo barvo, se iz antikrista spremeni v vernika ... edino totalitarni režim vladanja obvlada bolje od njegovih prednikov - le tako lahko spodnese pravega pomladnika in človeka g. Pučnika in sedi na čelu stranke 20 let brez namere, da bi vodenje za časa svojega življenja sploh prepustil komu drugemu ... Morda je zato potreboval prestolonaslednika in Urško ... V stranki pa razmišljajo vsi enako kot fuhrer, ni trenj in vse deluje kot podmazan RUSKI stroj ... ) ... Simpatizerji domobrancev, belogardistov in cerkve - ne polagajte preveč kart na človeka, ki ga žene maščevalnost, saj ste lahko v primeru nasprotovanja kmalu na vrsti tudi vi ... Korenito spreminjanje strani namreč vašemu ljubljenemu vodji ni tako nepoznano ...
safeta
06. 10. 2011 02.21
-1
pa ponovimo: - partizani so pobili par sto nemcev - nemci so pobili cca 10.000 sLOVEncev - partizani so pobili 100.000 sLOVEncev. - brez partizanov bi bilo par sto nemcev več - brez partizanov bi bilo par deset sLOVEnskih vasi nepožganih, saj so jih nemci požgali iz maščevanja - brez partizanov bi Trst, Gorica, Videm, Celovec, Železna kaplja, Borovlje in podobni kraji zdajle bili znotraj sLOVEnskih meja... - brez partizanov sLOVEnci ne bi več kot pol stoletja živeli pod totalitarno komunistično represijo, pač pa v demokraciji in blaginji, kot ostali evropski narodi še kaj ni jasno?
Fredy Meserati
04. 04. 2012 23.53
-1
Klub temu, da sem zgodovinar lahko rečem le. BUDALA!
safeta
06. 10. 2011 02.19
dejstvo je, da partizani niso osvobodili nikogar. dejstvo je, da so se, zapeljani, borili za uvedbo in prevlado komunizma v naši domovini in prehod sLOVEnije pod rusko prevlado. dejstvo je, da so pobili par sto nemcev in vsaj 50.000 sLOVEncev, med in po vojni. kakih 10.000 so jih pa še nemci, iz maščevanja za svoje mrtve. le da nemci niso pobijali partizanov, ki so se hrabro poskrili v hoste. pobijali so nedolžne in nemočne civiliste, ki si jih '"hrabri osvoboditelji - zmagovalci'" na milost in nemilost prepustili nemškemu maščevanju. in to je vsa zmaga in osvoboditev, ki so jo prinesli partizani. ni večje izdaje, ni večjega zločina. in ja, imaš prav, kazen pripada! in da ne bo pomote: nacisti so se hodil v rusijo učit gradit in upravljat koncentracijska taborišča, množično iztrebljat, sežigat, reciklirat... vse, kar so kasneje delali, so se naučili od vrlih komunistov.
Fredy Meserati
04. 04. 2012 23.54
Dejstvo je, da si prešpricala zgodovino... Baraba ena gnila. Not na toplem čičaš pa se pritužuješ čez ljudi ki so 4 leta stradal na - 30. Baraba, baraba, baraba. Še kaj ni jasno. Brez partizanov ni slovenije. uni. dipl. zgodovinar
adamadam
06. 10. 2011 02.14
+3
V zahodnih demokracijah obstajajo; Via Mussolini, Borgoricco, Italia Mussolini, Villanova di Camposampiero, Italia Hitler Road 1st, Circleville, OH, United States Stalin Road, Colchester, United Kingdom Nobeno ustavno sodišče jih do danes ni ukinilo!
safeta
06. 10. 2011 01.43
smrt komunizmu, svoboda narodu.
bnam 2707
06. 10. 2011 01.34
francfejstbukov 06.10.2011, 01:22 0 a ti tudi kaj vohaš, bnam 2707 ??? Seveda.
francfejstbukov
06. 10. 2011 01.21
janez.jalen9 smrdi tud na brezžičnem....
hibernatus
06. 10. 2011 00.37
wizeman05.10.2011, 22:28 Poznam veliko ljudi, ki izjemno ceni lik in delo maršala.. pa ne samo to, marveč je bil tudi upoštevan in bil eden naj državnikov svojega časa... Pa z vsemi takratnimi... v najboljših odnosih, mirotvorec..popoln pozitivec...
hibernatus
06. 10. 2011 00.30
Spremljam Primusactusa na »forumu«, ima kar prav, se bom kar pridružu...Pa saj res, kako lahko, nekoga kar tako nečesa obdolžijo (krši načelo spoštovanja človekovega dostojanstva....) glupoin brez kakeršnekoli »zgodovinsko dokazane«podlage pa to še kao v »pravni državi« kvazi ne pa »pravni«...
saintjozef
05. 10. 2011 22.46
Tonček 05.10.2011, 22:03 --Ni več kaj dodat. Še znamko in tem GOSPODOM poslat. In naj živijo s tem!