Slovenija

Prepoved iPhonov in iPodov?

Ljubljana, 26. 11. 2008 06.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
105

Bodo iPhoni v Sloveniji sploh kdaj prišli na prodajne police? Bodo po novem letu prepovedani še iPodi? Apple trdi, da ne, medtem ko inšpektorji niso prepričani. Globe so tudi 40.000 evrov.

Evropska direktiva o baterijah v 11. členu državam članicam nalaga, da zagotovijo, naj proizvajalci načrtujejo naprave tako, da se baterije lahko odstranijo od aparata. Med izjeme uvršča naprave, ki so zaradi varnosti, delovanja, zdravstvenih ali drugih razlogov v enem kosu.

Slovenija je kot članica Evropske unije direktivo sprejela v pravni red, in sicer z uredbo, ki je celo strožja kot evropska. Izjeme namreč ne predvideva, v 7. členu narekuje le nujno ločitev baterij in aparata.

'Pripomb ni bilo'

Bodo iPhone sploh kdaj prodajali v Sloveniji?
Bodo iPhone sploh kdaj prodajali v Sloveniji? FOTO: Reuters
IPodi so že v slovenskih trgovinah. Kako bo po novem letu?
IPodi so že v slovenskih trgovinah. Kako bo po novem letu? FOTO: Reuters

Določila slovenske Uredbe o baterijah in akumulatorjih ter odpadnih baterijah in akumulatorjih začnejo veljati 1. januarja 2009. ''Ko je bila uredba poslana v javno obravnavo in tudi vsem zavezancem na področju ravnanja z odpadnimi baterijami in akumulatorji, nihče od njih ni podal pripomb na 7. člen. Tudi v času veljave uredbe se nihče od zavezancev na ministrstvo za okolje in prostor ni obrnil s konkretnim vprašanjem oziroma zahtevkom za razlago člena. Če se bo kaj takega zgodilo, bo ministrstvo še enkrat preučilo direktivo in določbe naše uredbe,'' so sporočili z ministrstva.

Kot je znano, sta tako iPhone kot tudi iPod v enem kosu, torej kočni uporabnik baterije ne more ločiti od naprave. Ali to pomeni, da bo njuna prodaja po novem letu, ko uredba stopa v veljavo, prepovedana? ''Glede naprave, ki jo omenjate, ne moremo soditi, ali je skladna z določili, saj o njej nimamo nobenih podatkov proizvajalca. Prav tako ne razpolagamo s podatkom, da bi katera od nadzornih institucij prepovedala uporabo omenjene naprave," so pojasnili na okoljskem ministrstvu.

Kdo bo sankcioniral morebitne kršitve?

''Nadzor nad uredbo izvajajo inšpektorji, pristojni za varstvo okolja,'" so sporočili s tržnega inšpektorata. ''Pravilno označevanje baterij pa nadzorujejo tržni inšpektorji,'' so dodali. Na okoljskem inšpektoratu so za 24ur.com zatrdili, da niso pristojni za reševanje tovrstnih vprašanj. Zanimivo, saj 35. člen uredbe določa, da ''nadzor nad izvajanjem uredbe opravljajo inšpektorji, pristojni za varstvo okolja''.

''Ker določbe še ne veljajo, noben inšpektorat tega še ne preverja," je za 24ur.com pojasnil Andrej Vuga z okoljskega ministrstva. ''Ko bodo nastali problemi – očitno tukaj bodo vprašanja –, bodo zainteresirani na naše ministrstvo podali vlogo za spremembo uredbe," je dejal. To pomeni, da bi moral prodajalec, ki bi želel na slovenske police postaviti iPhone, ministrstvo zaprositi za spremembo uredbe.

Tudi o kršitvah še ne moremo govoriti, saj uredba dejansko še ne velja. Ker pa se novo leto nezadržno približuje, je časa vse manj. Ipode v Sloveniji namreč že prodajajo. Ali bodo po 1. januarju 2009 v slovenskih trgovinah nezakonito? Kaj to pomeni za prodajalce, ki jih prodajajo? Jih bodo morali po novem letu umakniti s prodajnih polic? Po mnenju Vuge bi jih morali. ''Očitno bo moralo priti do pobude, da bo stvar stekla drugače. Ali se bo pobuda prilagodila trgovcem ali pa trgovci uredbi. Bomo videli, kaj bo."

Ali bodo trgovci okoljsko ministrstvo prosili za spremembe uredbe?
Ali bodo trgovci okoljsko ministrstvo prosili za spremembe uredbe? FOTO: Reuters
Očitno se bo v Sloveniji po 1. januarju 2009 odprlo še veliko vprašanj. Prav lahko se zgodi, da bosta prav iPhone in iPod postala izjemi.

Možna sta torej dva scenarija: ali bo inšpekcija ukrepala ter bodo iPode umaknili iz prodaje in iPhone za vedno prepovedali ali pa bodo trgovci odšli na okoljsko ministrstvo in zahtevali spremembe.

Kaj čaka imetnika odsluženega iPhona?

Kaj naj stori posameznik, ki ima iPod ali iPhone in se mu pokvari? Na kakšen način ga lahko zakonito odvrže? Odgovora na vprašanje na okoljskem ministrstvu nimajo. Uredba sicer distributerjem nalaga, da morajo na prodajnih mestih urediti posebne zabojnike za ločeno zbiranje in začasno skladiščenje prevzetih odpadnih prenosnih baterij.

Uredba določa tudi kazni za prekrškarje, ki se gibljejo od 4.000 do 40.000 evrov, globe pa so uperjene tako proti proizvajalcem in trgovcem kot tudi proti končnemu uporabniku.

Kakor koli že, iPhone je moč kupiti v vseh sosednjih državah: v Avstriji, v Italiji, na Madžarskem in na Hrvaškem. A kot kaže, bodo slovenski kupci še čakali. Na Applovi spletni strani namreč med državami, kamor naj bi iPhoni prišli v kratkem, ni Slovenije. Tudi predstavnik Appla za Evropo Alan Hely je za 24ur.com pojasnil, ''da datuma za prihod iPhonov v Slovenijo še niso določili''. ''Do danes nimam k temu dodati nič novega," je priznal.

Applov iPod Hi-Fi
Applov iPod Hi-Fi FOTO: Reuters
Apple zagotavlja zamenjavo odsluženih baterij. Uporabnik mora aparat prinesti v Applovo prodajalno, zamenjava pa naj bi trajala približno teden dni.

Apple sicer trdi, da njihovi aparati niso v neskladju z evropsko zakonodajo. ''Sredi oktobra so se v številnih medijih pojavila namigovanja, da se zaradi zakonskih sprememb iPodi in nekateri drugi Applovi izdelki v Sloveniji ne bodo smeli več prodajati. Ta dezinformacija je bila posledica napačnega tolmačenja Uredbe o ravnanju z baterijami in akumulatorji ter odpadnimi baterijami in akumulatorji. Prišlo je namreč do napačnega razumevanja besedne zveze "readily removed battery", saj uredba določa, da mora biti končnemu uporabniku ali profesionalcu omogočena odstranitev baterije iz naprave. To pa je pri Applovih izdelkih povsem izvedljivo," so prepričani v Agenciji Imelda, ki skrbi za Apple v Sloveniji.

Kdaj, če sploh, bodo slovenski iPhoni ugledali luč sveta, bo pokazal čas. Pred tem pa bo verjetno treba spremeniti uredbo.

Uredba o baterijah in akumulatorjih ter odpadnih baterijah in akumulatorjih
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (105)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gixxer
12. 05. 2009 12.15
kakšna evropska uredba...cela evropa in balkan imajo iPhone, mi pa ne
DODGE-RAM
16. 02. 2009 21.49
kake globe a ? neom si ga kupo v slo bom šao v bosno k jih majo cenej al pa kako kopijo so tut dobri in al pa kam čist v tretjo državo bom ga tam kupo in ga tuki odkodiro pa mi ne bojo čist nč mogl...in zka so sploh prepovedan?? mi lahk kdo to razloži
islampizde
27. 11. 2008 16.43
ne vem no, zadnje case v ZDA imajo samo se probleme z ajfoni.. tam so vsaj poceni.. kle pa se glih ne splaca kupit nc od Appla, ne dobis tok muzike nazaj
Tonček Balonček
27. 11. 2008 10.01
Pa kaj naj s temi uredbami, saj vso robo lahko naročiš po internetu od zunaj? A te bo ustavil policist in ti zaplenil zobno ščetko na baterije, ker nio ločljive? Vlada mora nemudoma odstopiti!
solidsnake
27. 11. 2008 01.39
še nekaj let in se bo stanje precej spremenilo.pred tremi leti appla sploh nisi nikjer mogu dobit kot sam pri pooblaščenem prodajalcu. Zdaj pa ga ma vsak bigbang. Stanje se izboljšuje, nam v prid.
Skika
26. 11. 2008 23.32
tudi tukaj še en zadovoljen uporabnik appla.
24uu
26. 11. 2008 21.31
aja pa tam sem nekaj pozabil napisat \"v tujini\" tako da cel popravljen stavek je \"Pol ko pa ljudje iste artikle kupujejo v tujini se pa spet bunijo kako doma nič ne prodajo\" :D
24uu
26. 11. 2008 21.28
p.s. solidsnake ma prav. Res so apple izdelki dražji, ampak utemeljeno dražji. Raje dam 1x več in je to solidno, kot pa 1x manj pa potem 10x več za kasnješe vzdrževanje,servisiranje itd itd itd. Think different ;)
24uu
26. 11. 2008 21.25
ma dej to so čiste BU*ALE! kot je že en rekel...po celem svetu to špila mi neka mala Slovenija se pa pametno dela kot da je bog i batina. Napačni,neizučeni,staromodni ljudje na preveč pomembnih položajih. Pol ko pa ljudje iste artikle kupujejo se pa spet bunijo kako doma nič ne prodajo. ja sej ni čuda. Apple se ziher nebo uklonu, njemu se ziher j... za slovenijo, premali trg, prej bo dal kontra :D
Shark87
26. 11. 2008 21.14
Kupte si LG ku990 pa ne boste mel nobene potrbe po iPhonu!
solidsnake
26. 11. 2008 20.26
Govorijo sami pametnjakoviči, ki jim zaradi pomankanja denarja Apple-ovi izdelki niso dostopni. Komentirajte kar imate in ne česar nimate! Idiotizem in strah pred drugačnostjo. Apple-ovi izdelki so top of the line in nad niti enim nisem razočaran iPod, iMac, Macbook Pro, Mac Pro... da nebi o no-name PCjih slučajno in o nekompatibilnosti drajverjev in o Microsoftu... bruuhhhh. Sem viruse že omenil? in DLL sranje? ufff še dobro, da tega ni več treba prenašati, za ostale pa samo... ko boste UPORABLJALI, boste dojeli, ker pa imate omejeno pamet in gvorite v stilu:\"Za apple pa tudi centa ne dam\"... do tega nikoli ne boste prišli in boste za vedno ostali nevedni. Le čevlje sodi naj kopitar.
BB40637
26. 11. 2008 20.11
Za cel svet je dobro, samo za nas Slovence pa ne. BRAVO!
Skynet
26. 11. 2008 20.01
Tale iphon je lih za ženske in za kakšne frajerčke , ker je lepe oblike to je pa tut use. :D
fantodfare
26. 11. 2008 19.42
Hvala Kourcu, da so prepovedali to ameriško sranje v Sloveniji. He, he. Bravo.
Smrekar1
26. 11. 2008 19.31
Kaj pa če bi se Apple zresnil in morda naredil aparate po veljavnih standardih industrije? Teden dni za nekaj tako banalnega kot je menjava baterije? Saj niso normalni. Že samo to je več kot dovolj dober razlog, da iPhona ne bom niti povohal, kaj šele dal zanj kak cent (evra tudi slučajno ne).
speedster7
26. 11. 2008 19.27
Ma nej si ta Bruselj direktive nekam porine.
Arielle
26. 11. 2008 19.07
ja še tega se je mankal. ;o bedni so iz temi prepovedmi, namest da bi se ukvarjal z mal .. hm? .. večjimi problemi RECIMO?
zakretene
26. 11. 2008 18.51
Ojoj, ne bom mogel kupit iphona?! Tega pa ne bom preživel, umiram, AAAAHHHH!!!
KoNtRa
26. 11. 2008 18.40
nej rajš preprečjo zažiganje gum pa odtekanje svinjarije iz kmetij v vodo evo... to je problem ne pa ipod... kli**i de**lni... prou zazpizdijo me s takimi bednimi
king57
26. 11. 2008 18.26
Mal pretiravajo s temi bedarijami. Rajši bi se ukvarjali s kakšnimi pametnejšimi zadevami. Obstaja pa tut ebay, pa si tam kupiš iPhone ali iPod