Slovenija

Milijon evrov za opremo policistov

Ljubljana, 10. 08. 2009 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

MNZ se strinja s pozivom, da je treba več sredstev nameniti za zaščitno opremo policistov, vendar ob tem opozarja na neugodno strukturo proračuna. Letos so sicer opremi namenili kar milijon evrov.

Motor slovenske policije-4
Motor slovenske policije-4 FOTO: Dare Čekeliš

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) podpira poziv javnosti in vlade, ki sta ga dala Sindikat policistov Slovenije in Policijski sindikat Slovenije, da je v prihodnje treba nameniti več sredstev za zaščitno opremo policistov, je povedal državni sekretar na notranjem ministrstvu Goran Klemenčič. Poudaril pa je, da je bil v letu 2009 ravno opremi namenjenih milijon evrov.

Uporaba paralizatorja ne bi mogla vplivati na dogodke v petek. Državni sekretar na MNZ Goran Klemenčič

To je po njegovih besedah največji znesek v zadnjem desetletju. V tem trenutku pa poteka tudi javni razpis za nakup novih zaščitnih sredstev, je dejal. "Pričakujemo, da bodo še pred koncem leta ta sredstva tudi kupljena," je povedal in pojasnil, da gre za 200 neprebojnih srajc, 20 neprebojnih jopičev in 500 neprebojnih jopičev za potrebe uniformirane policije. Dokončna dobava teh sredstev je predvidena za začetek naslednjega leta, delna pa že novembra letos, je dejal. Za popolno opremljenost bi po Klemenčičevem mnenju sicer potrebovali 4522 kosov neprebojnih jopičev, "kar pomeni slab milijon evrov letnih investicij v nadaljnjih nekaj letih".

Vendar pa so ob prihodu na ministrstvo ugotovili, da "slovenska policija za razliko od vojske nikoli ni imela strategije opremljanja". Ta se je po njegovem mnenju začela pripravljati šele letos, saj pripravljajo dokument Strategija opremljanja policije 2010–2014. Sprejeta bo predvidoma jeseni, je pojasnil.

Kot je dejal Klemenčič, je MNZ poleg tega specifično po neugodni strukturi proračuna. V policiji gre po njegovih besedah skoraj 80 odstotkov proračuna za plače, večji delež preostanka gre za materialne stroške, za investicije pa ne ostane skoraj nič. "Taka struktura proračuna je v slovenski policiji že leta, desetletja," je dejal.

Pozivi sindikata

V Sindikatu policistov Slovenije so opozarili, da se v zadnjem času soočajo s povečanim nasiljem v državi. Pred nekaj dnevi so morali posredovati pri streljanju v Ljubljani, kjer sta bila huje poškodovana dva policista. V juliju pa so policisti tudi uspešno aretirali moškega iz Hrvaške, ki je nameraval izvesti bombni napad na slovenske vladne zgradbe in vidne slovenske politike oziroma na premierja Boruta Pahorja. Pri njem so našli tudi štiri ročne bombe. 

"V prvem primeru je bilo odločilnih nekaj sekund, v drugem pa nekaj centimetrov. Odmevna dogodka opozarjata, kako policisti in kriminalisti prepoceni prodajamo svojo lastno varnost in življenja. Ne gre samo za to, da smo za tako nevarno delo premalo nagrajeni. Najslabše od tega je, da pri tem nismo niti ustrezno zaščiteni, saj imamo pri delu pogosto na voljo le zastarelo in neuporabno opremo, ki jo imamo samo zato, da jo imamo, ne moremo pa je učinkovito uporabljati,” so še dejali v Sindikatu policistov Slovenije.

Lahko bi opremili 3500 policistov

Opozorili so, da bi za ceno enega oklepnika lahko opremili okoli 3500 policistov z najsodobnejšimi neprebojnimi zaščitnimi jopiči in rešili večino najnujnejših dobav opreme za operativne policiste. “Menimo, da je za delovanje pravne države v RS in varnost njenih državljanov bolj pomembna učinkovita policija kot vojaška misija v tujini, ki nam med drugim lahko nakoplje le še dodatne varnostne probleme,” še poudarjajo.

Že decembra 2008 je ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal kmalu po prevzemu vodenja ministrstva poudarila, da le opremljena, organizirana in vodena organizacija lahko zaščiti svoje zaposlene pred še tako hudimi grožnjami in nevarnostmi ali neutemeljenimi obtožbami.

Sodobna zaščitna sredstva bi policisti nujno potrebovali, saj imajo jopiče, ki so povsem neprimerni za uporabo, zastareli in iz že dotrajanega materiala, o čemer pričajo tudi za nekaj let prekoračeni priporočeni roki trajanja tega materiala. Nekateri jopiči se uporabljajo v policiji še iz osamosvojitvene vojne. Zaradi njihove teže, velikosti in okornosti jih policisti ne morejo nadeti že pred intervencijo, saj z njimi ne morejo varno upravljati službenega vozila. “Na podlagi navedenih dejstev bi lahko sklenili, da je vladi RS življenje slovenskega policista manj vredno kot 600 evrov, kolikor znaša cena kakovostnejšega neprebojnega jopiča,” so še zapisali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ton
11. 08. 2009 13.20
ja, naši policajčki, fantje, preveč novcev je šlo za radarje, da nas lahko lovite, preveč novcev je šlo za vaše lepe nove škode in tuarege.....
-gorenjka-
11. 08. 2009 02.40
dobro,zdaj pa malo resnosti. :))tile naši policaji ,so tako kot mi,vse sorte tiči.eni so kultivirani in človeški,se znajo obnašati in zgledno opravljajo svoje delo,drugi spet /bodimo iskreni/ na ljudeh zdravijo svoje komplekse.........a takole slabo opremljeni in z neprebojnimi jopiči,ki so težki skoraj toliko,kot človek,ki si ga obleče in nerodni,da še za volan komaj sedejo,res ne bi smeli biti.za vsak pasji kakec se najde denar,pa naj ga najdejo še za normalno opremo policajev. alo,kresalka! opremi svoje fante....si videla,kako bedno so zgledali oni dan,ko so tako revno oblečeni čakali na ljubljanske navijače :))
svetaKrava
10. 08. 2009 22.34
tipično, vsi bi samo vojski jemali(primerjava cene jopičev z oklepnikom). to se pojavlja pri policiji, LJ stanovanjih, dohtarskih plačah, itd. kje bi pa pol jemali, ko bi pobrali vse SV? v čem si policija zasluži večjo varnost kot vojaki na misiji? smotano, če država oz. vlada ni sposobna drugače rešiti financiranje, pol naj kar odstopi. razni javni uslužbenci pa naj bodo tiho, ali pa si naj sami privarčujejo del sredstev, ki se jim namenja iz državniga proračuna za njihove plače
Tonček Balonček
10. 08. 2009 22.15
Očitno, vsaj po nastopu, dikciji, primitivnosti in oholosti je Biofrutek karikatura slovenskega policaja! Taki so pač, vsa čast izjemam, ki so pač zgrešili poklic!
bunk
10. 08. 2009 22.12
kaj jim bojo jopiči .potistem streljanjuv ljubljani jih je pa malo strah
CezDrnInStrn
10. 08. 2009 22.02
Dober policaj z 100 procentnim uspehom, je ležeči policaj !
SLOHaider
10. 08. 2009 21.59
Ahhh ta policija eni so v redu eni pa ko imajo uniformo mislijo da so bogeci,ampak na koncu brez njih ne moremo biti,drugace bi ziveli v casu Wild West.
24cur
10. 08. 2009 21.56
Jure Mohori?
10. 08. 2009 21.55
mater ste eni smotani! prvo kritizirate zakaj niso meli policaji v LJ jopičov, zdraj kritizirate da jopičov ne rabijo! jopič je obvezna oprema vsake patrulije ! pa ne gnjavite nekaj če se sploh ne spoznate na določene stvari ¨!
24cur
10. 08. 2009 21.53
Zdej, če dobijo boljšo opremo lahko končno razrešijo kaj okoli ropa SKB...pa še laže bo sedaj ko se je vlada zamenjala...mar ne...?!
MACA-7
10. 08. 2009 21.49
ZADJI CAS,DA JIH PRIMERNO OBLECEJO. JA,JIH RABIJO,GLEDE NA RAZMERE-PA,DA SE RAZUMEMO-NISEM POLICAJKA
TaBEU
10. 08. 2009 21.47
bolj kot neprobojnih jopičev so potrebni šole lepega vedenja
canelo
10. 08. 2009 21.41
Ampak ste pa zanimivi ljudje! Ko govorite o drugih ste kritični pametni vse veste skratka oh in sploh nema šta nema. Rekel bom samo to bodite dosledni ne prosit pa cvilit ko vas policaj ujame na radar al pa pijane za volanom držte se te svoje poze.
canelo
10. 08. 2009 21.40
Ampak ste pa zanimivi ljudje! Ko govorite o druguh ste kritični pametni vse veste skratka oh in sploh nema šta nema. Samo kako to da ko pa se začne o vaših poklicih govort ste pa največji reveži. Pa bodite dosledni ne prosit pa cvilit ko vas policaj ujame na radar al pa pijane za volanom držte se te svoje poze.
jezek_24kur
10. 08. 2009 21.24
Če bo država še naprej tako oderuška do nas,bodo morali policisti po cestah in ulicah patrulerati z patrijami!
NoExit
10. 08. 2009 21.21
Od mene so letos dobili 240 evrov ...pa nič več !! upam (:
8JASMIN
10. 08. 2009 21.20
naj kresalka manj zapravlja, pa varnostnike na dopust, da jo pazijo, kdo jo le hoče.................
ranger1
10. 08. 2009 21.15
janez2000010.08.2009, 12:20-20 ja draga qićkica zjutra sediš v gostilni popoldne je že dražja elektrika, potegni ga daljnovodu.
bučar
10. 08. 2009 21.02
namesto oklepnikov raje nabavte makarone...... da bodo jelusicevi vojaki res dober "kanon foter"
Nad.oblaki
10. 08. 2009 20.52
Rabjo jopiče, zato, da bodo lahko navijače tebli in bili varni.