Slovenija

Prepeljali 25 ton razbitin letala

Ljubljana/Ajaccio, 22. 05. 2008 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Z gore San Pietro na Korziki so slovenski reševalci prepeljali že več kot 25 ton razbitin letala.

Reševalci, ki pospravljajo ostanke letalske nesreče na gori San Pietro na Korziki, so s prizorišča nesreče odpeljali že več kot 25 ton razbitin, je povedal vodja operacije Bojan Kopač. Optimistični so, da bodo dela končana v roku, tečejo pa tudi že priprave na spominsko slovesnost, ki bo na Korziki predvidoma 31. maja, je pojasnil.

Skupina strokovnjakov je na Korziko odpotovala 11. maja.
Skupina strokovnjakov je na Korziko odpotovala 11. maja. FOTO: MORS

Po Kopačevih besedah je helikopter do srede zvečer v bazo, kjer razbitine od njih prevzame lokalna komunalna služba, prepeljal 25.180 kilogramov ostankov letala, približno tri tone teh pa na prevoz še čaka.

Kot je poudaril, morajo večje kose, ki jih helikopter pripelje v bazo, reševalci tam še dodatno razžagati, saj komunalne službe nimajo tako velikih tovornjakov, da bi to lahko prepeljale. Predvidevali so, da bo materiala 27 ali 28 ton, z večjimi kosi ostankov letala počasi končujejo, je pojasnil.

"Vseh 45 reševalcev bo zdaj le še nekajkrat šlo po celotnem terenu, da poberemo še manjše kose in goro čim bolje počistimo," je dejal Kopač. Po njegovih besedah je sicer precej ostankov tudi že zraščenih z goro.

Ekipa ima po Kopačevih besedah še vedno precejšnje težave z vremenom. "V ponedeljek in torek nismo nič delali, ker je bil ves čas dež, vremenski pogoji so bili nemogoči," je povedal.

Helikopter zaradi tega ni mogel vzleteti, zaradi spolzkega terena pa vodja odprave ni želel tvegati, saj je bila nevarnost poškodb precejšnja. Kot je pojasnil, se je v sredo vreme izboljšalo in reševalci so zopet začeli z delom.

Letalska nesreča, v kateri je umrlo vseh 180 potnikov in članov posadke, se je zgodila 1. decembra 1981.

Kot zanimivost je Kopač povedal, da je na sredinem pogovoru z županom Ajaccia izvedel, da tako obilnega dežja v maju na Korziki tamkajšnji prebivalci ne pomnijo že 15 let. "Kot da nam gora ne bi pustila, da odstranimo, kar je 27 let ležalo tu," je povedal.

Oba reševalca, ki sta bila med delom poškodovana, sedaj z dovoljenjem zdravnika že delata, je zatrdil Kopač. Izpostavil je, da gre za izjemno trdožive ljudi in vnovič pohvalil njihova prizadevanja. "Človek ne najde pravih besed za pripravljenost teh ljudi," je dejal.

Kopač pravi, da niso našli novih posmrtnih ostankov ponesrečencev. Kar pa so našli do ponedeljka, so predali francoskim oblastem. Z županom Ajaccia se je že pogovarjal tudi o zaključni slovesnosti, ki bo predvidoma 31. maja, in o srečanju z občani po zaključni slovesnosti. Kot je poudaril, bodo francoske oblasti o predvidenih aktivnostih zelo dobro obveščene.

Pojasnil je še, da se je o tem s pristojnimi sicer dogovarjal že v marcu in aprilu, in zatrdil, da se francoska stran z organizacijo predvidene slovesnostjo strinja in je pri njej pripravljena tudi sodelovati.

Skupina strokovnjakov je na Korziko odpotovala 11. maja z namenov sanacije kraja nesreče letala Inex - Adrie, ki se je zgodila leta 1981, ko je letalo treščilo v goro San Pietro. Čiščenje območja nesreče, zbiranje letalskih razbitin in drugih ostankov nesreče naj bi potekalo do konca maja. Načrt za sanacijo je vlada sprejela v začetku aprila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lei loo
27. 05. 2008 11.12
@Tonček Balonček - si mogoče eden izmed svojcev umrlih na gori? Tudi jaz sem bila šokirana ko sem izvedela, da je še celo letalo na kraju nesreče.. Na žalost nihče ne bo odgovarjal za četrtletno ignoranco.. Važno pa je, da se sedaj uredi spomenik in vse ostalo.. Da mrtvi in živi najdejo mir..
Tonček Balonček
22. 05. 2008 20.33
Zaakj četrt stoeta ni nihče mignil s prstom, zdaj smo pa mi podli in gudobni, brez pietete? Bizarno do skrajnosti, petindvajset let sem moledoval, prosil, zahteval itd., "nikome ništa", zdaj gre pa za atrakcijo in takorekoč humanitarno akcijo, kot da so bili do zdaj onemogočenii in ni bilo pogojev ali kaj?!!
Buena Vita
22. 05. 2008 17.32
Tonček Balonček,nisem zamerljiva,zato mi laho marsikaj kdo reče ni pa umestno dajat podle izjave,pri takih tragičnih zadevah,mnogo ran je otprti ponovno, čas celi,ne zaceli nikoli
Tonček Balonček
22. 05. 2008 16.49
Lahko se zgodi, da bodo v svoji zagnanosti v dolino prinesli več roe, kot je bia skupna masa letala s potniki vred!!
496253
22. 05. 2008 12.41
Vse pohvale tem našim reševalcem da se srečno vrnejo v slovenijo