Slovenija

'Preostala je samo še evtanazija'

Ljubljana, 23. 10. 2009 06.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
88

Dobermanka Bes je bila od malih tačk nagnjena k nasilju. Njen lastnik je obiskal več pasjih psihologov in šol, a mu niso znali pomagati. Na koncu jo je dal uspavati. Žalostna zgodba se je zgodila v Sloveniji, kjer ima le ena šola dovoljenje Vursa za prevzgojo nevarnih psov.

Dejansko je bil problem že pri rejcu, ki jo je imel štiri mesece. Izogibala se je stikom z ljudmi, zato je pridobila asocialno obnašanje do vseh živih bitij. V ljudi se je zaganjala že, ko je bila mladič. Igor Tratnik

Igor Tratnik je opazil, da je mala dobermanka Bes nagnjena k nasilju. Peljal jo je k pasjim psihologom in zamenjal več pasjih šol. Nekateri so ocenili, da s psičko, staro štiri mesece, ni nič narobe, ''ker je še mlada'', drugi so mu svetovali uporabo elektronske ovratnice, ''s katero streseš psa kot na električnem stolu, da obnemi'', vendar ni pristal.

Ko je bila Bes stara leto in pol, se je zgodilo, ''kar si ne želi noben lastnik – prišlo je do ugriza''. Takrat je ugotovil, ''da je psička ves čas potrebovala ne samo splošno vzgojo in komande 'sedi, prostor in čakaj', ampak človeka, ki bi delal na socializaciji in psihični vzgoji, za kar sem hodil do tako imenovanih strokovnjakov'', ki pa niso našli rešitve. ''Celo po ugrizu psa, ki mu je po 10 dneh sledil še eden – na vso srečo je bil moj prijatelj, ki ima tudi sam dve dobermanki in ni delal nikakršnega problema –, so mi še vedno trdili, da noben pes ni problematičen, ampak smo problem lastniki.''

Tratnik ne izključuje možnosti, da je bila dobermanka, ki sicer ni imela rodovnika, že gensko nagnjena k nasilju. Meni pa, da bi ji lahko pomagali s kakovostnim individualnim šolanjem (simbolična fotografija).
Tratnik ne izključuje možnosti, da je bila dobermanka, ki sicer ni imela rodovnika, že gensko nagnjena k nasilju. Meni pa, da bi ji lahko pomagali s kakovostnim individualnim šolanjem (simbolična fotografija). FOTO: Reuters
Nekateri so mi celo svetovali oddajo, ampak takega psa ne moreš kar tako oddati. Prvič mi ni jasno, kako naj ga seznanim z novim lastnikom, prav tako pa mi je jasno, da bi verjetno grizel naprej. Igor Tratnik

Po letu in pol je ugotovil, da je vložil ogromno denarja ''tako rekoč za prazen nič in prazne analize'', prejšnjo soboto pa je dal psičko uspavati. Prepričan je, da bi se zgodba lahko končala srečno, če bi dobermanka pravočasno dobila potrebno pomoč. Meni, da v svoji stiski ni edini. ''Ni mi vseeno za ljudi, ki imajo podoben ali enak problem, ker se ne vzpostavi red v smislu certifikatov o usposobljenosti za vzgojo problematičnih psov." Tratnik je imel prej 13 let nemškega ovčarja, ki ga je vzgojil sam, zato ima izkušnje z velikimi psi: ''Tudi nemški ovčarji niso mucke.''

Psičko je dal uspavati po pogovoru s predsednico Športno kinološkega društva Bajka Alenko Klemenčič, ki je povedala, da tudi po prevzgoji ne more z gotovostjo trditi, da psica v določenih okoliščinah ne bo ugriznila. Moti ga, ker mu kot lastniku agresivnejšega psa ni nihče že na začetku povedal, kam naj se obrne.

Zakon, ki se ne izvaja

Zdravnik, ki obravnava poškodbo zaradi ugriza psa, mora žrtev napotiti v ambulanto za nalezljive bolezni, kjer vnesejo podatke v centralni register psov. Ambulanta mora pozvati lastnika psa, naj se oglasi pri veterinarju zaradi preveritve suma na steklino, in obvestiti veterino o ugrizu. Veterinar mora rezultate pregledov na steklino vnesti v centralni register in obvestiti ambulanto.

Če gre za smrt ali hudo poškodbo, mora zdravnik pisno obvestiti veterinarstvo, psa pa lahko tudi vzame lastniku in ga namesti v izolacijo. Veterinar odredi usmrtitev, če je pes povzročil smrt ali hudo poškodbo, vendar šele, ko je znano, ali ima steklino, lastniku pa se lahko prepove gojitev, posedovanje in vodenje psov, če je že pred tem imel psa, ki je povzročil smrt ali posebno hudo telesno poškodbo. Vse stroške nosi lastnik.

Zakon o zaščiti živali za psa, ki je dvakrat ugriznil, predvideva obvezno prevzgojo, ki pa jo v Sloveniji s pooblastilom Veterinarske uprave (Vurs) lahko izvajajo le v Športnem kinološkem društvu Bajka, ki ga vodi Klemenčičeva. Licenco za šolanje ima tudi Igor Slatinek, s katerim skupaj delata predvsem na lastniku, ki mu pokažeta, kako naj ravna s psom, da bi bilo vse v redu.

Doslej so jih samoiniciativno obiskali le "odgovorni lastniki", ki so opazili agresijo pri svojih psih, država po zakonu pa k njim ni poslala še nikogar. Tudi ni znano, na kakšen način bo lastnik nevarnega psa napoten k njim. Zakon je bil sprejet pred dvema letoma, Bajkin program za prevzgojo nevarnih psov pa je bil s strani Vursa potrjen šele letos poleti. V kinoloških društvih in pasemskih klubih, ki so člani Kinološke zveze Slovenije, medtem deluje več kot sto pasjih šol, vendar pooblastil za šolanje nevarnih psov nimajo, saj Vurs programa zveze ni potrdil.

Šolanje psov je obvezno, če pes, ki je že ugriznil človeka ali drugo žival in je bil z odločbo deklariran za nevarnega, z ugrizom povzroči poškodbo, a ne gre za posebno hudo telesno poškodbo. Treba ga je izvesti najpozneje do dopolnjenega drugega leta starosti psa. Če je že star dve leti, pa v roku šestih mesecev od ugriza.

Vsaj pet ugrizov dnevno

Ugrizi psov niso redkost. V Sloveniji so letos obravnavali že skoraj 1600 ugrizov psov človeka, kar je približno pet dnevno. Največ se jih zgodi doma, nekaj jih ne prijavijo, drugih ne morejo, ker nekaterih psov in lastnikov ni moč izslediti.

Nevarne živali so živali, ki ogrožajo okolico zaradi svoje neobvladljivosti oziroma kažejo napadalno vedenje do človeka. Zakon o zaščiti živali

Med 274 psi na Vursovem seznamu, ki so ugriznili človeka ali žival v letu 2008 in do 10. junija letos, je sicer 131 mešancev. Sledi 50 nemških ovčarjev, po sedem rotvajlerjev in zlatih prinašalcev, po šest bernskih planšarskih psov, kraških ovčarjev in šarplanincev, po trije ameriški staffordshirski terierji, koker španjeli in nemški lovski terierji, ostalo pa so druge pasme. Statistika je na nek način zavajajoča, saj je mešancev in nemških ovčarjev tudi največ.

Najvišja kazen, če pravna oseba, samostojni podjetnik ali posameznik nevarnega psa nima na povodcu in z nagobčnikom oziroma v zaprtem pesjaku, je 2.400 evrov, lahko pa je tudi nižja. Kaznivo je med drugim tudi prepustiti vodenje nevarnih psov mlajšim od 16 let, od 200 do 800 evrov pa je kazen, če pes na javnem mestu ni na povodcu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (88)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mmt
24. 10. 2009 17.09
+1
Ja tisti ki tako dejanje odobravamo smo vsi v žlaht...Eva pa Adam pa te stvari... Brihtno, a ne, Karmen...se vidmo na večerji...Še Kajna pa Abla pripelji...
Noska
24. 10. 2009 14.06
-1
mmt in karmen; očitn sta vidve članice njihove družine. Kako vesta kako so doma ravnali s psico? A vesta kako so bili dosledni pri vzgoji DOMA? Koliko so naredili za socializacijo psičke? V kakšnih okoliščinah je psička ugriznila? Je šlo za izzvan ugriz? Za ograjo? Nenadzorovan pes - s strani nesposobnega skrbnika? Strnjam se na koncu, da ljudje smo Bogovi, a ne? Če nam kaj spodleti (ne vzgojimo in socializiramo psa primernega za okolje), mu vzamemo življenje. Preprosto. Nihče nas ne bo nič vprašal.
Karmen Sedlar
24. 10. 2009 09.37
+1
Noska, govoriš traparije brez osnove! Gospod je iskal pomoč za prevzgojo psičke povsod, a ni pomagalo. Je zelo odgovoren in je ukrepal najbolj odgovorno. Ne misli si, da mu je lahko! Če je ne bi imel rad, si ne bi delal takih stroškov. Se spomniš tiste nore, neodgovorne zdravnice, ki je imela napadalne pse? Ona je bila vredna obsojanja! Se spomniš, kakoso napadli tistega moškega? Bi morda rada, da se kaj takega ponovi?!
mmt
24. 10. 2009 07.43
+1
NOSKA, SAMO EN DAN ŽIVLJENJA Z AGRESIVNIM PSOM TI MANJKA, DA BI SE TI POSVETILO, KOLK SI BUTASTA...VARNOST LJUDI, PES BREZ SVOBODE, ENORMNE DOZE STRESA... SEVEDA JE KUŽA BOGI...OGRIŽENI OTROCI SO TUDI... VSAK LASTNIK PA SPREJME ODGOVORNOST ZA SVOJA POČETJA IN TOŽBE ZA POČETJA SVOJEGA PSA - ZA TAKEGA, KI JE KOMAJ ZAČEL ŽIVETI IN GRIZTI LJUDI... ALI PA POČAKA ŠE KAKO LETO IN PLAČA ŠE KAKEGA PADARJA, DA MU POVE, DA JE NJEGOV PES SUPER IN DA PSI PAČ GRIZEJO. ZA RAZLIKO OD NOSKE JAZ GOVORIM IZ IZKUŠENJ Z AGRESIVNIM PSOM. VEČ STROKOVNOSTI V KINOLOŠKIH DRUŠTVIH NAJ BO, DO TAKRAT PA PAČ...VEČ EVTANAZIJ ZA AGRESIVNE PSE, PROSIM!
Noska
23. 10. 2009 14.35
-1
In naj že končno prevzame odgovornost in naj več ne išče okoli potuhe za njegovo dejanje (smrt psičke, ki je komaj začela živet!). Bes oprosti; saj niso vedeli kaj delajo!!!
Noska
23. 10. 2009 14.12
-1
A bi temu tipu že kdo DOPOVEDAL, da je on odgovoren za psico? Za njeno obnašanje - vzgojo, socializacijo?? Pasje šole šolajo in ne vzgajajo!!!! To moramo opraviti sami skrbniki - toliko moramo imeti sposobnosti, če posedujemo psa! Lahko bi plačal milijarde in peljal na Mars šolat, ne bi pomagalo. Če se sam ni znal lotit stvari kot se jih je potrebno! lp
din-dam
23. 10. 2009 13.29
pivo7: Ne un psiho je vlekel sosedovega psa za sabo.
belicigo
23. 10. 2009 13.03
Zelo lepo od lasnika, da jo je dal uspavat, ko ni videl več druge možnost.Lahko bi jo imel pač pod večjim nadzorom... Pred časom je pa en psiho svojega psa z avtom vlekel za seboj do smrti...
mrTomi13
23. 10. 2009 12.52
pes ni človek je žival in dajte se folk temu primerno obnašat pa še to pasji psihiater JE PA NAJVEČJA BEDARIJA ZA KATERO SM SLIŠAL DO SEDAJ
Tonček Balonček
23. 10. 2009 12.37
Ne žali mib rotweilerja, 007! To ej med psi mercedes!
Bartolomeus
23. 10. 2009 12.19
Ljudje smo ogroženi predvsem, in lahko bi rekel, samo od lastne vrste. In ne se spravljat na uboge žvali če se sem ter tja katera drzne zasaditi zobe v predstavnika "kronske rase". Večinoma imajo razlog. Najprej pometimo pred svojim pragom. Zamilslite se nad cca 500 mil. človeških žrtev medsebojnih obračunavanj samo v zadnjem obdobju t.i. humanizma!
NoExit
23. 10. 2009 12.15
Vse te pasme ,kot so pitbul ,bulterier,rotweiler,doge itd. , bi morali z zakonom prepovedati !! To so psi, vzgojeni izključno za pasje borbe . Itak ,da nobenemu psu ne moreš popolnoma zaupati, sploh pa tem pasmam ne. Sam imam nemškega ovčarja (dolgodlak) , pa hvalabogu z njim še nisem imel kakih problemov .
Bartolomeus
23. 10. 2009 11.56
Jezikava ni samo jezikava, ampak je tudi na nizki razvojni stopnji. Razen daru govora in naučene (omejene) sposobnost pisanja se ne razlikuje prav dosti od popadljivih psov. Take pa je, po njenem, potrebno uspavat.
mmt
23. 10. 2009 11.52
Pasji psihologi, hahahahahaha, jao za kakšne bedarije folk plačuje, pomoje kar velike vsote, LOL JA, BEDARIJE...KO PA SI NA TEM, DA TI V PASJI ŠOLI TRDIJO, DA JE VSE OK, TI PA VEŠ, DA NI IN TI NI VSEENO, IŠČEŠ POMOČ...KO SE OD PROBLEMA DISTANCIRAŠ ŠELE VIDIŠ, DA TE NATEGUJEJO...TEBI PA ŠE VEDNO NI VSEENO IN IŠČEŠ POMOČ DRUGJE...PA TE SPET NATEGNEJO...EN OBISK DO 50 EVROV, BREZ RAČUNA...PA TE SPET NATEGNEJO, PA IŠČEŠ NAPREJ...
mmt
23. 10. 2009 11.43
zanimivo je, da država ve, koliko kazni pobrat; kako pa psa napotit po pomoč, pa še ne ...zdaj ko uradna pomoč celo obstaja... ne dobermane, kakega samozvanega pasjeljubca bi bilo za...
Sothya
23. 10. 2009 11.43
Tonček Balonček. Point je samo v tem, da mora biti nakup psa preudaren! Pa prosim, ne primerjati psa in človeka non stop. In je razlika med rodovniškim in nerodovniškim psom - veliko večja možnost je, da bo bolj nagnjen k agresiji pes, katerih starši so blili npr. popadljivi ter npr. zato tudi niso opravili vzrejnega dovoljenja in tako njihovi mladiči niso mogli dobiti rodovnika.. Kakor pa v nasprotnem primeru. Kultura pri nas je še vedno takšna, da se živali kupuje po trenutnem navdihu, celo kot darila otrokom, za status, itd. Še vedna večina ljudi pogleda v Salomonca in izbere najcenejšega "dobermana", "maltežana", "labradorca" in potem trdijo, da je brez rodovnika, ker je bil 8 v leglu ali kakšno podobno neumnost, ki že od pamtiveka ne drži več. Velikokrat ti psi, ko odrastejo niso niti po videzu, niti po karakterju podobni tisti pasmi, da ne govorim o najrazličnejši boleznih. Za nekatere je dobičkonosno spariti 2 X psa, po možnosti "agresivna", z dednimi boleznimi, dobiti mladiče, jih zapreti v majhen temen prostor in oglaševati na Bolhi itd. Potem ti pa še istega psa po možnosti proda z rodovnikom ali brez. Razlika je le v ceni. Malo je tistih, ki preudarno iščejo leglo, se pozanimajo o starših, njihovem zdravju, kaj šele da plačajo 1500 EUR in več za psa, ki ga lahko dobiš za 300EUR. S tem, da je začetna investicija pri samem skrbništvu psa še najmanjši strošek. Potem pa namesto, da bi ga peljali k veterinarju, raje pokličejo sosednjega lovca, ker je itak ceneje nabaviti novega psa! In dokler je kultura takšna, bodo psi po zavetiščih, pa tudi agresivnih bo precej več, bolnih, tistih, ki živijo v neustreznih razmerah. Bistvo je, da NIKOMUR NI POTREBNO IMETI PSA. Če pa se zanj odloči, se mora vsakdo zavedati kaj vse to potegne za sabo - ODGOVORNO LASTNIŠTVO. PREVENTIVA, NE KURATIVA!
Kaja Kova? 1
23. 10. 2009 11.02
Pa meni je normalno, če pes grize, da gre na oni svetin se mi ne zdi nobena tragedija, tragedija pa je , če koga pes poškoduje tako, da ima trajne posledice, kar pa je pri teh pasmah mogoče.Edino pravilno je , da se psa da uspavti.
din-dam
23. 10. 2009 11.00
Tonček balonček; Ne takih evtanazij ni veliko. Po večini ljudje ki se jim to zgodi, psa preprosto zaprejo v pesjak za 24/7 ali ga priklenejo na metersko ketno, v še večjih primerih pa tak pes pristane v zavetišču. da se pa to ne bi dogajalo, je pa poanta v tem kar je poveda sonthya. Odgovoren in pameten nakup psa. Ter pravilen odnos do psa.
Tonček Balonček
23. 10. 2009 10.50
Ne vem zakaj ta "novica dneva", takšnih evtanazij je pri nas vsako leto kar precej!
Boštjan Bukova Drva
23. 10. 2009 10.50
to je zgodba odgovornega lastnika psa,ki pa se je žal končala žalostno.