Slovenija

Preoblikovanje revmatologije je stvar postopka

Ljubljana, 04. 08. 2009 17.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Revmatologi si že dalj časa prizadevajo za odcepitev od UKC Ljubljana, a preoblikovanje oddelka v kliniko zahteva spremembno statuta. Medtem pa bolniki množično podpisujejo peticijo za podporo revmatologom.

UKC Ljubljana je javni zavod, ima svoj statut in za preoblikovanje kliničnega oddelka za revmatologijo v kliniko zahteva spremembo statuta, kar je stvar postopka. Ta postopek pa je jasen, je danes poudarila strokovna direktorica UKC Ljubljana Brigita Drnovšek Olup.

Zdravljenje revme
Zdravljenje revme FOTO: POP TV

Zato, je pojasnila, v primeru zahtev revmatologov ni mogoče sklepati nikakršnih dogovorov, saj bi to pripeljalo do dezintegracije ustanove. "Če bi znotraj UKC prihajalo do večje razdrobljenosti, bi to samo podražilo poslovanje. Vsak bo moral imeti poslovnega direktorja, infrastrukturo itd. To prinese za sabo nekatere ugodnosti, a tudi večje število zaposlenih," pravi Drnovšek Olupova.

Kot je dejala danes, sama dogovora, ki sta ga junija oblikovala predstojnik revmatologije Matija Tomšič ter strokovni direktor Interne klinike UKC Ljubljana Zlatko Fras, ne more podpisati. "Dogovor sem dala v preverjanje naši pravni službi, ki je ugotovila, da pravne osnove za tak dogovor ni. Noben dogovor ne bo vplival na postopek na UKC za spremembo statuta. To je edina pravna pot, noben dogovor pa nima pravne veljave," je dodala strokovna direktorica UKC Ljubljana.

Poudarila je, da nima nobenih kompetenc za odločanje, kateri oddelek bo samostojna klinika ali kako bo deloval UKC Ljubljana, in ob tem dodala, da se zgodba z revmatologi vleče že nekaj let, ko so nekateri samo obljubljali, sama pa jo je odločena zaključiti.

Odločanje pri izbiranju kadra, boljši sanitarni pogoji in pa predvsem proste roke pri strokovnem delu. To so naše zahteve. Matija Tomšič, ki je julija odstopil s položaja predstojnika revmatologije, zdaj pa se je za mesto s

Na stran revmatologov pa so postavili tudi bolniki, ki spor že občutijo na lastni koži. S peticijo, ki jo je podpisalo že 400 ljudi, želijo sporočiti, naj zdravje državljanov spet postane prioriteta zdravstvenega sistema.

Revmatologi se zaradi neurejenih razmer na oddelku, kroničnega pomanjkanja denarja in daljšanja čakalnih vrst, že dlje časa želijo odcepiti, a jih klinika ne spusti na svoje, čeprav jim je tudi zdravstveni minister Borut Miklavčič prižgal zeleno luč za odhod. Državni sekretar Ivan Eržen pa je povedal, da bodo v treh mesecih podpisali dogovor, ki ureja status revmatološkega oddelka, medtem ko je direktorica klinike Darinka Miklavčič odločna, da pravne podlage za podpis takega dogovora ni.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Leandra
06. 08. 2009 10.40
Za zdravstvo lahko zapišemo... Dokler ni bilo ministra, njegovega kabineta, strokovnih služb, zavarovalnic, komisij, podkomisij, nadkomisij, razpisov, Koncesij, pogodbenega dela, fuša v z udarniškim delom zgrajenih zdravstvenih ustanovah in se ni strokovno delalo.... Ni bilo čakalnih vrst, pacienti zadovoljni, zdravniki so celo delali in nihče ni ustvarjal dobička ter pisal belih receptov za tretjerazredni generik, ki si ga zavarovanci morajo plačati sami in si delal Norca z ljudmi ki plačujejo vsaj tri in več zavarovanj.. Ljudje ker pacienti ne morejo bi vas že davno morali podavit ko Mačke.
Buena Vita
05. 08. 2009 19.20
ŠE EN POTRDITVENI MEGALOMANOM SO DNEVI ŠTETI
odbogaposlan
05. 08. 2009 17.39
Josff G, bi mel za tričetrt nižje cene! Sem mi ne dajo ordinacije!
insaner
05. 08. 2009 15.32
zakaj so to brisali, ne vem, pa saj tudi sami ne vejo če misli postati tomšič revmatologije novi kenda pediatrije, bo državo spet po nepotrebnem veliko stalo. Kje pa ima kakšno medenovo, da bo hodila par let ljudi medit v medije ljubi bog, ne kaznuj mojega dvoma tako, da me bo jutri revma zaštihala
BlazLJ
04. 08. 2009 21.07
-1
Neuspel poizkus privatizacije oddelka v katerega smo davkoplacevalci vlozili ogromno denarja! Hvala bogu saj enkrat!
Jože Pernek
04. 08. 2009 18.15
odbogaposlan 04.08.2009, 18:08 0 Proism rad bi odprl ordinacijo s koprivami na UKC! Bi rad da te nah cela vesoljna Slovenija šinfle?
odbogaposlan
04. 08. 2009 18.08
tablete proti bolečinam pa lahko tud predpisujem, sej jih ve vsak bedak! UNO!
odbogaposlan
04. 08. 2009 18.08
Proism rad bi odprl ordinacijo s koprivami na UKC!