Slovenija

Prenovljeni, predragi, prepočasni

Ljubljana, 30. 11. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenska vojska je dokončno prevzela 30 prenovljenih tankov T 55. Gre za tanke, ki jih je v Sloveniji pustila bivša jugoslovanska vojska, za moderno vojskovanje pa so bili že precej zastareli.

Projekt modernizacije zastarelih tankov T 55 je dvignil že veliko prahu. Zeleno luč za obnovo je pred sedmimi leti, ko je bila Slovenija pod embargom, dal tedanji obrambni minister Jelko Kacin, Janez Janša pa ga je kasneje ostro kritiziral, češ da je projekt predrag.

Ostro kritiziran tank
Ostro kritiziran tank FOTO: POP TV

Za obnovo 30 tankov so namreč porabili več kot 11 milijard tolarjev, kar je približno 3 milijone mark za en tank. Za isti denar bi lahko na primer kupili sodobnejše tanke T 72, vendar bi, kot pravijo na ministrstvu, to pomenilo tudi precej dodatnih stroškov.

Novi T 55, ki odslej nosi oznako M 55 - S, je po zagotovilih vojske dober tank, čeprav seveda ni med najbolj sodobnimi. Z novim, 105 milimetrskim topom po standardih Nata so povečali njegovo ognjeno moč, vanj so vgradili sodoben sistem vodenja ognja, z dodatnim oklepom so povečali zaščito posadke. Prav dodaten oklep pa lahko po mnenju kritikov znatno zmanjša mobilnost prenovljenega tanka, saj se je teža tanka precej povečala, moč motorja pa je ostala ista.

Vojska zagotavlja, da je obnovljen T55 zdaj dober tank
Vojska zagotavlja, da je obnovljen T55 zdaj dober tank FOTO: POP TV

Vojska je torej s prenovljenimi tanki zadovoljna, slovenske tankovske enote, v katerih so tudi sodobnejši M 84, so zdaj popolnjene. Po prenovi bodo tanki, kot trdijo v Slovenski vojski, uporabni vsaj še deset let.Trideset starih tankov T 55, kolikor jih je še ostalo, pa naj bi skušali prodati. Če jih bo seveda kdo sploh hotel kupiti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3