Slovenija

FOTO in VIDEO: 'Danes je konec nekega začetka, ni pa še konec poti'

Ljubljana, 12. 12. 2014 16.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Janez Janša se je na shodu pred vrhovnim sodiščem zahvalil svojim podpornikom, hkrati pa jih opozoril, da z njegovo izpustitvijo še ni konec poti, ki so si jo zadali. Soditi bi morali tisti, ki niso kršili človekovih pravic, je dodal podpornikom, ki so sicer zahtevali odstop predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše.

Pred poslopjem vrhovnega sodišča v Ljubljani je potekal shod Odbora 2014 v podporo izpustitvi Janeza Janše, ki se ga je udeležil tudi on. Shod je bil prijavljen pri policiji, tako kot so bili prijavljeni vsi shodi omenjenega odbora. Po nekaterih ocenah se je pred vrhovnim sodiščem in v Miklošičevem parku zbralo okoli 800 ljudi. Pred sodno palačo so postavili velik transparent z napisom Free JJ in razvili slovensko zastavo.

Na drugih transparentih pa so zahtevali odstop predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše. Prav tako sodnikom sporočajo, da živijo od njihovih žuljev, Janezu Janši pa, da je dobrodošel med njimi. Sporočajo še: "Sodniki kršitelji človekovih pravic ne sodite več".

Janša: Niso vsi sodniki slabi. Ne sodijo vsi krivično

Malo po 18. uri je zbrane nagovoril Janša. "V teh časih, ko se je pravzaprav pozabilo, ko so mnogi pozabili, na kakšnih temeljih je Slovenija nastala, ste vi to spoznanje na teh stopnicah pred tem sodiščem na tem prostoru, na tem trgu ponujali," je dejal. 

"Bilo je povedanih ogromno pravih besed. Če bi te besede slišala vsa Slovenija, potem bi lahko danes rekli, da smo danes ne na koncu začetka, ampak na koncu poti, na kateri je Slovenija nastajala," je dodal Janša.

Zahvalil se je vsem, ki so vztrajali šest mesecev. Dejal jim je, da so v tem času Slovenijo spreminjali tako, kot jo je nek drug odbor pred 25 leti. Dodal je, da tudi takrat ni bilo kamer in so prišle, šele ko so bili izpuščeni. "Hlapci, hlapci," so sledili vzkliki.

Največji problem Slovenije je, da se ljudem odreka pravica do objektivnega informiranja, je povedal Janša, ki dodaja, da je to zanikanje temeljne človekove pravice do obveščenosti. "Dokler bo resnica tisto, kar se zaukaže, pa bo svet na robu tega, da pade s tečajev," je menil Janša in povedal, da se to zgodi, kadar na svetu ni pravice.

"Niso vsi sodniki slabi. Ne sodijo vsi krivično. Vendar pa se je delala nekakšna selekcija in bolj, ko je nekdo sodil krivično, višje je prišel. Zato je čas, da se slovensko sodstvo prečisti. Da sodijo tisti, ki niso kršili človekovih pravic," je še dejal Janša.

"Dragi prijatelji, v teh, še posebej zadnjih dneh, se je govorilo o 175 dneh, o petih, šestih mesecih. Vendar pa zadeva Patria traja že šest let," pravi Janša in opozarja, da je v tem času javni dolg Slovenije splezal na 30 milijard evrov. "Govori se, da imamo dvoodstotno gospodarsko rast, to je pol tega, kar damo letno za obresti. V tem času je delo izgubilo 91.000 ljudi v gospodarstvu, izselilo pa se je na desettisoče mladih izšolanih ljudi. To je cena, ki jo plačujemo za selektivno pravico, zato, ker se namesto pravice deli krivica," je navedel prvak SDS.

"Zato so vaše zahteve ne le zahteve po reformi pravosodja, po več pravice, ampak tudi zahteve po več blaginje. Brez pravice tudi blaginje ni," je še povedal zbranim. Ob tem je poudaril, da "ni bolj pomembne teme in vrednote kot sta pravica in svoboda".

"Pred nami so tudi prazniki. Praznujte z zavestjo, da ste v zadnjih mesecih naredili tudi nekaj dobrega. Morda vam tega ne priznajo danes, a prišel bo čas, ko se bo to priznalo," je dejal. "Svoboda Ivanu, svoboda Tonetu. Svoboda Sloveniji, svoboda Sloveniji, svoboda Sloveniji, svoboda Sloveniji," je na koncu dejal Janša.

Za njim je govoril tudi njegov pravni zagovornik Franci Matoz, ki je dejal, da je vesel odločitve ustavnega sodišča. Ob tem je napovedal, da bo v kratkem izrečena tudi oprostilna sodba za Janšo. Na koncu pa so še enkrat zapeli državno himno.

Še bodo vztrajali

Na začetku shoda okoli 17. ure so zbrani vzklikali Janševo ime in tudi imeni njegovih soobsojencev v zadevi Patriia Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča. "Kdo je junak in heroj? Janša, Janša, ..." Sledili pa so še številni vzkliki: "Tone, Tone, Tone, ... Ivan, Ivan, Ivan, ...". 

Sledil je nagovor predsednik Odbora 2014 Damirja Črnčeca in nekdanjega direktorja Sove. "Vztrajali smo, vztrajamo in bomo vztrajali. Danes je konec začetka. Konec prve etape, ki se imenuje sprememba slovenskega pravosodja. Blišč in beda se je pokazala in dokazala. Kaj se je pokazala? Beda (so vzkliknili udeleženci na vprašanje Črnčeca)".

Črnčec je dejal tudi, da zahtevajo pravično, pravno, demokratično, kulturno, normalno, osvobojeno in evropsko Slovenijo.

Za njim je zbrane nagovoril David Tasić, ki je član ožjega kolegija Odbora 2014. "Danes je dragi vztrajniki ta dan, danes je narejen prvi korak. Velik korak za svobodo posameznika, za njegovo družino, za spoštovanje človekovih pravic in pravno državo," je povedal Tasić.

Napovedal je, da se z osvoboditvijo Janeza Janše Odbor ne bo razpustil in ukinil. "Terjali bomo odgovornost sodnikov," je dejal, zbrani pa so začeli vzklikati: "Janša, Janša, Janša, ..." Nato je nadaljeval, da bodo terjali odgovornost sodnikov v vseh primerih, v katerih so bile kršene človekove pravice. Zahtevali bodo tudi reforme sodstva v smeri, da se ne bo sodilo po politični liniji, temveč le po pravični.

Zbrane je nagovoril tudi Tone Kuntner. "Z današnjim dnem se je začel rušiti slovenski berlinski zid. Začel se je rušiti stolp berlinskega zidu," je dejal in nato nadaljeval, da je treba zrušiti še železno ogrodje tega zidu. Zahvalil se je vsem, ki so verjeli in vztrajali. "Dobrodošli za družinsko mizo naših sanj," je dejal, nato pa citiral delo Ivana Cankarja.

Vasko Simoniti pa je dejal, da se veselijo odločitve ustavnega sodišča in tega, da je Janša na svobodi. "Gre za demokracijo, katere garant je prav Janez Janša, ki ga pozdravljamo med nami in, ki ga pozdravlja vsa demokratična Slovenija," je povedal.

Vera Ban, ki jo je povezovalka napovedala kot najzvestejšo podpornico Janeza Janše, je dejala, da je prinesla vrtnico za skritega gosta (Janeza Janšo). Dejala je, da je danes dan odrešenja. Pravi, da je skoraj vse dni, ko so čakali današnji dan, z njimi jokalo nebo. "Kot bi nam hotelo dopovedati, da še ni čas za naše zmagoslavje," je dodala. "Tudi odslej bomo varovali našo ranjeno demokracijo," je med drugim dejala Banova, na koncu pa požela aplavz. Za tem je svojo novo pesem prebral "pesnik Odbora 2014 Boris".

 

Aleš Primc in Janez Janša
Aleš Primc in Janez Janša FOTO: Miro Majcen

Na skupščini zahtevali odstop Masleše in Fišerja

Sledila je skupščina Odbora 2014, ki jo je vodil Aleš Primc. "Dober dan. Danes je res dober dan!" je dejal in dodal, da je bil Janša po krivici zaprt 175 dni. "Hvala lepa Janez Janša, da si zdržal, da se nisi zlomil," je povedal in napovedal, da se bodo aktivnosti odbora nadaljevale.

To je bila sicer druga skupščina Odbora 2014. Predlagal je, da podprejo današnjo odločitev ustavnega sodišča. Zahtevajo tudi odstop Branka Masleše, predsednika vrhovnega sodišča. Ko je izrekel njegovo ime, so sledili številni kriki, žvižgi in vzkliki: "Takoj, takoj!" Primc je izrekel tudi zahtevo po odstopu generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja.

Med drugim zahtevajo tudi, da so v vseh sodnih procesih znana imena sodnic in sodnikov, da se dovoli snemanje sojenj ter fotografiranje sodnikov in sodnic. Zahtevajo tudi, da je javno znano premoženje sodnikov in, da se jim ukine trajen mandat. Nato so glasovali o sklepih skupščine in jih podprli.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4820)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

top01
15. 12. 2014 19.59
+6
Kdaj bo konec krize v Sloveniji? Ko bo prišla lrglova Černaču v zapor povedat, da je Janšo na Gorenjakovem pogrebu kap zadela!
blokirani
16. 12. 2014 11.41
-4
Murgle mora obiskat Matilda, pa bo mir.....
DrugaŠvica
15. 12. 2014 13.27
+5
"Nesrečo na štajerski avtocesti, v kateri je poginilo več kot 300 ovc, je povzročil uslužbenec Centra za varovanje in zaščito." ................ to je čisti Kučanov konstrukt in jasen napad U.D.B.E na SDS-ove volivce!
batom@pinkponk.com
15. 12. 2014 17.27
+3
ivan.z Doba
15. 12. 2014 18.19
+3
DrugaŠvica
14. 12. 2014 23.49
+10
Nek sodnik mi je lepo razložil ..... preko 85% obsodb je INDIČNIH, v manjšini pa so primeri, kjer je storilec dejanja ulovljen na mestu zločina. Če se kakšen sodnik oz. pravnik med komentatorji ne strinja s to trditvijo ga/jo prosim za obrazložitev.
blokirani
16. 12. 2014 11.42
-3
Mamas&Papas
14. 12. 2014 23.23
+12
Anketa 24ur - Ali menite, da je odločitev ustavnega sodišča, da začasno zadrži izvršitev sodbe v zadevi Patria, pravilna? NE - 10660 glasov, DA - 5484 glasov (od tega 4965 Rožletovih) ....
blokirani
16. 12. 2014 11.42
-3
Ta portal v glavnem obvladujete pionirčki.....
BELOBOOOG
14. 12. 2014 21.27
-11
Old Boysi praznovali na Rotovžu pri župankarju 10 let Foruma 21.
BELOBOOOG
14. 12. 2014 21.00
-15
8000 komentarjev pod 2 članki, levaki J.J. je strup za vas, kar ošpice dobite, ko slišite za njega, čeprav bi bilo bolj pravično če bi Ebolo fasal.
batom@pinkponk.com
15. 12. 2014 07.45
+7
ivan.z Doba
15. 12. 2014 18.20
+2
zek
14. 12. 2014 20.51
-14
Iz večine komentatorjev tu gori veje en sam gnev in neko maščevanje ZA NEVEMO TOČNO KAJ! - Razumem,da je nekaj % takih,ki so medisko ali kako drugače zmanipulirani ali pač ne premorejo dovolj ..... v svoji galavi TAKO PRIVRŽENCEV JANŠE KOT NJEGOVIH NASPROTNIKOV! -- NE RAZUMEM PA,da lahko nekdo,ki ima podstrešje kolikor toliko pošlihtano in je RAZUMEN NORMALEN ČLOVEK ne glede na njegovo politično ,nazorsko opredelitev lahko mirne duše zagovarja,da pravosodni sistem v neki demokratični državi lahko nekoga obtoži in kasneje celo obsodi na podlagi take obtožnice - NEZNANEGA DNE NA NEZNAN KOMUNIKACISKI NAČIN JE PREJEL NEZNANO OBLJUBO NAGRADE ! - Dragi moji tu ne gre za Janšo si predstavljate,da vas ali vaše najbližje obtožijo na tak način? -- Torej,če pristanemo na tako sodno prakso potem nismo daleč ko bodo v zaporih ljudje,ki bodo morda intimno prijateljevali z kakšno sodnikovo ženo aliženo kakšnega pomembnega politika,nismo daleč ko te bodo zaprli,če boš zagovarjal drugačno politiko od tiste katero podpira pravosodje in td... ---- Janša je državljan kot vsi ostali in v kolikor je storil kaznivo dejanje naj za to tudi odgovarja,vendar pa pričakujem od tožilstva in pravosodja,da tako kot v primeru Janše ali katerem koli drugem primeru to NEDVOUMNO DOKAŽEJO! -- Nikoli ne bom pristal na to,da se nekoga obtoži ali obsodi na podlagi takih obtožnic kot v primeru Janše,takih obtožnih predlogov se res nebi sramovali le v kaki Afriški državi ali Severni Koreji ---- Tist,ki ste prebrali sodbo ALI VAS NI SPRELETEL SRH ko smo brali obrazložitev v začetku sodbe,DA SODBA NE TEMELJI NA PODLAGI NEPOSREDNIH ALI POSREDNIH DOKAZIH AMPAK SODBA TEMELJI NA PODLAGI INDICEV IN JE TAKO IMENOVANA INDIČNA SODBA! ------------ LEVI-DESNI-SREDNJI in td....... BI RES PRISTALI NA TAKO SODNO PRAKSO? ---------- Pa pozabite,da se v tej sodbi uporablja primek in ime Janez Janša RECIMO,DA SO TAKO OBSODILI JANEZA NOVAKA DELAVCA V RUDNIKU! -----------
gripson
15. 12. 2014 06.34
+8
Janez Novak, delavec v rudniku je pošten in ponosen človek, on podkupnine še od daleč ne bi videl. V tem je razlika med Janezi - eno so Novaki, drugi pa so Janša.
Ni_Nicka76
14. 12. 2014 20.24
+4
Sicer pa, prvi korak k zdravju je, da priznaš, da potrebuješ pomoč.....
Mamas&Papas
14. 12. 2014 19.50
+10
EUsodišče 14.12.2014 18:50:45 2 Samo priseljeni kriminalci lahko zagovarjajo priseljenega kriminalca. Zakaj pa mislite, da na celotnem spletu ni niti enega samega podatka o Janševem očetu? Zato ker je ponosen na njegovo poreklo in zgodovino? Bo prej ravno obratno.
BELOBOOOG
14. 12. 2014 20.26
-10
Tud na trepalnice se lohk mečeš šejtan, vam levakom ne bo nič pomagal, J.J. bo oproščen in mastno odškodnino bo dobil, akterji tega konstrukta bojo pa kaznovan.
Ni_Nicka76
14. 12. 2014 20.27
+2
Super! Jest sem za, da se janeza za vedno zapre.....
mototurist
14. 12. 2014 21.01
-9
ni_nicka76. da boste lahko ti in tvoji privrženci še naprej harali po sloveniji. če je to razlog, te razumem, kar pa še ne pomeni da ga odobravam.
Ni_Nicka76
14. 12. 2014 21.05
+6
Mototurist, če si sposoben razumeti in sprejeti mnenje drugega, tudi, če se z njim ne strinjaš, je to dobra osnova za demokratično, odprto družbo. Če jaz lahko spoštujem tvoje mnenje, lahko tudi vi spoštujete mojega.
mototurist
14. 12. 2014 21.24
-5
da se janez za vedno zapre????? osnova za odprto demokratično družbo????. čigavi so ti kriteriji. sicer sem pa v zgornjem postu napisal da te razumem in kot demokrat imam pravico ne strinjati se s tvojim mnenjem, mar ne.
Mamas&Papas
14. 12. 2014 19.46
+15
Ivan Kramberger je povedal tole preden so ga ubili: "Dragi Slovenci, kaj hočem reči. Kar se Janez nauči, to Janez dela. Pri nas pa se je najlažje naučit spreminjat prepričanje. In če se Janez nauči spreminjat svoje prepričanje, če se nauči obračanja za koristmi, bo to počel nenehno. Na vaš račun. Vid'te ti so najbolj pokvarjeni. Danes je komunist, jutri je cerkven. Zato pravim, tisti ta pravi komunisti, so to tudi ostali, dragi Slovenci .Ta pa se obrača kot veter, sem pa tja.To so najslabši lumpi."
Frejtonarca
14. 12. 2014 19.42
-13
Martin Luther King je povedal sledeče, preden so ga ubili: "Za pravico in dostojanstvo letite, če ne morete leteti tecite, če ne morete teči hodite, če ne morete hoditi plazite, toda nikoli ne odnehajte!" "Samo pogumni ljudje so ustvarjalni in samo ustvarjalni ljudje so svobodni." Vse dobro vam želim!
Mamas&Papas
14. 12. 2014 19.47
+7
Ja ..... in vi ste se odločili, da plazite ......
Ni_Nicka76
14. 12. 2014 19.54
+2
M_teorija
14. 12. 2014 20.16
+6
M_teorija
14. 12. 2014 19.29
+3
Očitno ljudstvo s Papue ni še čist izumrlo!?
1adler
14. 12. 2014 19.28
-8
ante-fante
14. 12. 2014 20.19
+6
No, dementnih carjev je bilo v zgodovini kar nekaj, tako da eden več takih ni nič posebnega.:)
ivan.z Doba
15. 12. 2014 18.22
+1
BULDOH
14. 12. 2014 19.20
-5
Še malo pa 5000 komentarjev-JANŠA JE RES CAR......
PS2Xministri
14. 12. 2014 19.24
-7
Mamas&Papas
14. 12. 2014 19.19
+2
Tovornjak, v katerem so odkrili 80 kilogramov heroina, naj bi vozil avtoprevoznik z Dolenjske .....
Mamas&Papas
14. 12. 2014 19.20
+4
Zdej so se pa domobrančki še z drogo začel ukvarjat ...... c,c,c,c,c ......
Ni_Nicka76
14. 12. 2014 19.21
+3
BULDOH
14. 12. 2014 19.26
-4
PS2Xministri
14. 12. 2014 19.26
-4
Ni_Nicka76
14. 12. 2014 19.38
-1
M_teorija
14. 12. 2014 19.15
+5
Po njegovi podobi je narejeno zenovsko Jajce!?
Mamas&Papas
14. 12. 2014 19.09
+7
Dejte en mal Pantakana potrost po Trstenjakovi, no ...... tole je že epidemija ...
Ni_Nicka76
14. 12. 2014 19.11
-5
A veš, kaj ne štekam? Dr ima ful "podpore", pol se pa rine tja, kjer gre ljudem na kozlanje, ko ga vidijo.....
Mamas&Papas
14. 12. 2014 19.04
+10
Kdo je spet pozabu vrata od pašnika zapret?!!! Ovce Ivanove spet blejajo po portalu!
Goflja_1
14. 12. 2014 19.11
+0
Če so nekateri ovce od Ivana, kaj si pa potem ti. Si od Kresalove, Pahorja, Bratuškove, Cerarjev. Joj, koliko so jih že zamenjali levaki. Kmalu vam jih bo zmanjkalo !!! Aja, Zoki ti bo Danielo zrihtal v Ljubljani. Nje !!!
Ni_Nicka76
14. 12. 2014 19.14
+4
Goflja, ime, priimek in naslov; janez te z veseljem obišče.... ja, ljubljančani imamo pa zokija....
Goflja_1
14. 12. 2014 19.16
-1
Pa pufe, pa propadajoče Stožice, prazne poslovne stolpnice in cvetoče Celovške Dvore. VAU !!!!
Ni_Nicka76
14. 12. 2014 19.18
+2
Ej, janez je celo državo uničil.... kot sem rekla - zoki je vsaj sposoben, janez je pa tupko, skupaj s svojo sekto.....
borzojoj
14. 12. 2014 18.55
-7
Odzivi iz tujine: Janša obsojen na podlagi izmišljenih obtožb……. Lindbland opozarja, da slovensko sodstvo še vedno obvladujejo bivši komunisti, ki so kršili človekove pravice………..LJUBLJANA, PRAGA, DUNAJ – Odločitev ustavnega sodišča, da na prostost do dokončne odločitve sodišča izpustijo predsednika opozicijske stranke SDSJaneza Janšo, odmeva tudi v Evropi. V Platformi evropskega spomina in vesti (The Platform of European Memory and Conscience) so zapisali, da takšno odločitev pozdravljajo. »Po šestih letih sodnih postopkov, zaradi katerih je na podlagi izmišljenih obtožb pristal v zaporu, je zdaj Janša spet svoboden………………« BRAVO SKORUMPIRANCI in LAŽNIVCI (kdor laže, tudi krade), ki namenoma OBREKUJETE POŠTENEGA ČLOVEKA JANEZA JANŠO !!!!
Goflja_1
14. 12. 2014 18.58
-8
Ni_Nicka76
14. 12. 2014 18.59
+3
DrugaŠvica
14. 12. 2014 19.02
+4
Zopet sektaši lepijo nekakšne laži skupaj in jih prodajajo kot članke iz tujine. Kje imaš pa povezave do teh "člankov"?
gangsterist
14. 12. 2014 19.02
+0
PS2Xministri
14. 12. 2014 19.03
-8
najvsivedo
14. 12. 2014 19.05
-5
BULDOH
14. 12. 2014 19.06
-1
KOMUNISTI LAŽEJO IN KRADEJO ŽE OD 45. LETA NAPREJ.....
PS2Xministri
14. 12. 2014 19.07
-4
srebrnibreg
14. 12. 2014 19.14
+1
Odzivi iz tujine...HAHAHA...........Nemški časopis, kateri pojma nima o Janši.
Mamas&Papas
14. 12. 2014 19.14
+4
Problem je ker ovce janezove ne znate tujih jezikov pa se znašate na laži, ki jih trosi vaš pastir ...
najvsivedo
14. 12. 2014 19.21
+1
Slovenczazmer
15. 12. 2014 00.17
-3
mislm da večina tvojih levkov nezna tujih jezikov takoda jz bi biv na tvojm mestu raj tih ;)
Ni_Nicka76
14. 12. 2014 18.44
-1
Jest rabim pomoč, da se sektašev znebim.....
PS2Xministri
14. 12. 2014 18.48
-2
kje imaš sekto........ TAM KJER SEM DOMA......Alfi Nipič.
Ni_Nicka76
14. 12. 2014 18.48
+0
gangsterist
14. 12. 2014 18.50
+0
leva sekta se sama uničuje, samo počakaj še pol leta in ....
Ni_Nicka76
14. 12. 2014 18.51
+1
RožLLeban
14. 12. 2014 18.53
-1
Ti rabš....neki .., da pozabš....ti rabš....
DonDonDan
14. 12. 2014 18.54
+1
Vsega se lahko znebiš: garij, uši .. , le lastni neumnosti ne moreš pobegniti. To vzemi prosim kot pregovor.
Ni_Nicka76
14. 12. 2014 18.55
-2
Jest pa ti, pa svečkar..... janez hoče svečo držat.....
Ni_Nicka76
14. 12. 2014 18.58
-3