Slovenija

'Zahtevamo sklic koalicijskega vrha!'

Celje, 21. 11. 2009 17.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Člani stranke Zares so podprli Golobiča, sklenili pa so še, da bodo zahtevali sklic koalicijskega vrha. Nedavna zavrnitev predlagane nezdružljivosti poslanske in županske funkcije v DZ je škandal, ki bo koalicijo postavil pred resno preizkušnjo, pravijo.

Članice in člani stranke Zares so sprejeli dve programski izjavi, s katerima se zavzemajo za ekonomsko demokracijo in prehod v družbo znanja.

Člani Zaresa so na konvenciji potrdili poročilo in politične usmeritve predsednika stranke Gregorja Golobiča, s čimer so mu izrekli zaupnico. Sklenili so še, da bodo zahtevali sklic koalicijskega vrha, na katerem bi analizirali uresničevanje koalicijskega sporazuma.

Konvencija poteka na prvo obletnico vlade, stranka Zares pa je v Pahorjevi koaliciji očitno najmanj zadovoljna stranka.

Člani izražali nezadovoljstvo

Člani so namreč v razpravi na konvenciji izražali nezadovoljstvo zaradi nedavno zavrnjenih sprememb zakona o poslancih, s katerimi bi uveljavili nezdružljivost poslanske in županske funkcije. Vprašanje je prvi načel predsednik stranke v svojem poročilu, ko je ocenil, da gre za škandal, "o katerem bomo še resno govorili in ki bo to koalicijo postavil pred resno preizkušnjo". Nezdružljivost omenjenih funkcij so namreč koalicijske partnerice zapisale v koalicijski sporazum.

Golobič
Golobič FOTO: Blaž Garbajs

V razpravi o Golobičevem poročilu je bilo na ta račun slišati precej kritik. Vodja poslanske skupine Zaresa Cveta Zalokar Oražem, ki je bila tudi prvopodpisana pod omenjeni predlog, je ocenila, da se postavlja vprašanje, kaj se dogaja z uresničevanjem koalicijske pogodbe, če je polovica poslancev največje koalicijske stranke glasovala proti temu predlogu.

Tudi predsednik državnega zbora Pavel Gantar meni, da je treba premisliti, ali je v kriznih časih tak tip koalicijskega sporazuma sploh še ustrezen. Ocenil je tudi, da Zaresu vstop v vlado ni koristil, saj je prišlo do določenih zastojev v stranki.

Ministrica za javno samoupravo Irma Pavlinič Krebs pa je napovedala, da je v politiki ne bo več, ko stranka s svojimi programskimi zavezami ne bo uspela. Torej v primeru, da jih koalicijski partnerji ne bi jemali resno in ne bi mogli uresničiti svojih zavez. Po mnenju sekretarja stranke Bogdana Biščaka pa je ključen problem Zaresa vprašanje pozicioniranja znotraj koalicije.

Golobiču izrekli zaupnico

Člani in članice Zaresa – današnje konvencije se jih je udeležilo okoli 350 – so po koncu razprave z veliko večino sprejeli poročilo predsednika Golobiča, s čimer so mu v skladu s statutom stranke tudi izrekli zaupnico. Na predlog Zalokar Oražmove pa so izglasovali tudi sklep, s katerim zahtevajo sklic vrha koalicije, na katerem bi analizirali uresničevanje koalicijskega sporazuma.

Kot je po glasovanju o njegovem poročilu pojasnil Golobič, je konvencija danes zelo nedvoumo povedala, da stranka s svojimi ambicijami ostaja trdno na slovenskem političnem prizorišču ter da ostaja trden in trdno zavezan člen koalicije.

Po njegovih besedah bodo v tem smislu dosledni do vseh, tudi do največje koalicijske stranke. Kot pravi, so pred dnevi prvič doživeli, da večina ni podprla iz koalicijske pogodbe izhajajočega zakona. Sklica koalicijskega vrha pa po njegovih besedah niso zahtevali zato, da bi se tam razšli, "ampak da bi po tej neprijetni epizodi zopet prišli skupaj".

Kaj pa afera Ultra?

Predsednik Zaresa se je v svojem nagovoru dotaknil tudi afere Ultra. "Ultra je neke vrste metafora in preizkusni kamen. In sicer odnosa, ki ga ima ta država do podjetništva, ter preizkusni kamen tega, ali sploh koga zanimajo dejstva. Moja zadeva je v tem smislu preizkus za novo politiko," je še dejal Golobič in dodal, da se je tudi zato odločil, da v njej vztraja. "Kar se dogaja, gotovo ni prijetno, a tudi ni presenetljivo," je poudaril.

"Ključno vprašanje za nas je, ali mi sami verjamemo v novo politiko," je v nagovoru še poudaril Golobič. Stranka mora vzeti tudi v račun, da so zastavili projekt, ki ni kratkoročen in katerega cilji segajo daleč preko štiriletnega mandata. "To ni lahko breme, zato predlagam, da danes premislimo in se odločimo, kako bomo šli naprej."

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

petdan
23. 11. 2009 13.53
Premier Pahor bi užival znatno večjo pdporo državljanov, čese poleg svojega rednega dela ne bi moral e ukvarjati z ultra Gregorjem, hohštaplerjem Milanom od mance in pa super ministrom Karlom Kameleonom.
manco-capac
22. 11. 2009 18.52
Tako ali drugače, nič ne bo pomagalo, ker jim je ugled v javnosti padel na nulo!
radirkar
22. 11. 2009 18.18
Bo kar držalo, da je stranka Zares tista, ki se je SDS najbolj boji.
Marija Krebs
22. 11. 2009 12.31
Vsi ki ne spoštujejo svojih dogovorov,predvolilnih obljub, naj zapustijo poslanske klopi.
Uporabnik113189
22. 11. 2009 12.16
Moram priznati, da ima ZARES tokrat zelo prav. prvič je koalicija na preizkušnji in tokrat so naredili kar veliko blamažo. Tema je sicer na prvi pogled nič kaj posebnega, celo dolgočasna. V resnici pa gre za zelo pomembne vzvod, ki bi precej pripomogel k večjemu redu v politiki naše države in spremenil odnose v državi in tudi navzven na bolje. Državni zbor namreč ne more doboro opravljati svojega dela, ker razni lobisti, ki zastopajo interese poameznih strankarskih veljakov, ki imajo politično veliko moč v občinah so pa v manjšini v parlamentu. Z lobiranjem županov, se legalna moč parlamenta na skrivaj bistveno zmanjša. Potem pa nastanejo NEUMNI ZAKONI, ker so nekateri lobiji takšne potrebujejo za svoje trenutne manipulacije.. NEUMNE ZAKONE potem moramo potem izvajati vsi, navsezadnje mora po takšnih zakonih odločati tudi SODNA VEJA oblasti.. Potem pa kritiziramo sodnike, ki žal lahko delajo samo po zakonih ki jih piše parlament. Zato je dogodek prva resna polomija te koalicije. Z večino v parlamentu so imeli idealno možnost nekaj resnično spremeniti in ločiti zakonodajno oblast od izvršne, ter vreči mafijo ven iz parlamenta. Na tem poskusu so padli in niso izpolnili obljube volilcem..To je zelo resna stvar in mislim da gre za pomemben dogodek v naši politiki, ki bo prva stopnica navzdol za levi trojček.
zahod.west
22. 11. 2009 11.46
stalinisti proti komunajzerjem....
Marija Forti?
22. 11. 2009 10.59
Vrana vrani ne izkljuje oči,če pa že pa samo eno. Normalno,da ne bodo sami sebi jemali ogromnih zaslužkov.
M teorija
22. 11. 2009 10.51
MojčeC, res da je velikost občin problem, vendar s predpisovanjem koliko naj bodo velike, bi zopet imeli en kup nergačev, ki ne bi bili zadovoljni. Koliko pa naj bi po tvojem bila optimalno velika občina ali toliko kot tvoja, ki je srednje velika ali večja kot je sosednja Celjska. Po mojem, na žalost, bomo ta problem najbolje rešili, da prepustimo ljudem, da odločijo. Ko bodo ugotovili in dojeli, da je njihova majhnost prevelik strošek, bodo težili k združevanj s sosednjimi. Seveda prej bodo ljudje dojeli, prej bo bolje za njih, ampak kot rečeno to mora biti njihova odločitev ne pa odločitev dirigirana iz centra. Svojo jezo pa raje usmeri v reševanje ekološke problematike, ki je res pereča in vse bolj aktualna. samo ne jo kazat, ker s tem nič na narediš, ker pri ljudeh apriori dosežeš odpor ali celo nasproten učinek.
Marija Krebs
22. 11. 2009 10.31
Bolj kot nezdružljivost poslanske in županske funkcije bode tako zelo veeeeliko število občin. To nas pokopava, pa število raznoraznih direktoratov za mešanje megle.
mamica55***
22. 11. 2009 09.44
VIP5 22.11.09 0:03 odvisno kakšna merila imaš za svojo pamet !
mindfucker
22. 11. 2009 09.37
bog naj nam pomaga!
Leandra
22. 11. 2009 09.32
Nihče pa ne razpravlja o največji Slovenski polomiji..in Olariji tisočletja to je Obina, Škofija in Pokrajina pri vsakem pesjaku...ali v državi, ki je manjša od predmestja Berlina po gospodarski moči ustanoviti 300 Občin.. Torej za karkoli so so proti Slovencem in proti Slovenski normalni državi.. Tako da ne kdo vprašal zakaj smo tam kjer smo..
gospakatja
22. 11. 2009 09.28
mogoče pa niso izbrali prave osebe, ki je v parlamentu zakon predstavila. ga. zalokar oražem bi naredila zlato delo, če bi molčala. koliko mandatov je sedela v parlamentu in istočasno bila županja? se priglasila kot kandidat na obojne volitve, vodila volilno kampanjo, zmagala in potem veselo sedela na obeh stolčkih!! sedaj pa zastavo v drugo smer in, hajde, udrihat po tistih, ki počnejo natanko to, kar je počela ona! krasen primer poštenja, doslednosti, vrednote in kaj se ve še česa!!!!!
vetlan
22. 11. 2009 08.47
Prav ima Pahor o nezdružljivosti poslanske in županske funkcije. Narod, ki jih plačuje strada, oni pa vlečejo denar z vseh koncev, nekateri tudi več funkcij opravljajo. Nihče ni sposoben korektno opravljati več stvari hkrati. Še vedno gledajo samo na lastno korist, in niti tega ne skrivajo ("Ocenil je tudi, da Zaresu vstop v vlado ni koristil, saj je prišlo do določenih zastojev v stranki." - Golobič, "vprašanje pozicioniranja znotraj koalicije").
alexx4
22. 11. 2009 08.37
zares goljufi
mobius
22. 11. 2009 06.02
Vsi ki tukaj komentirate za eno ali proti drugi stranki niste nič boljši od politikov katere zagovarjate ali kritizirate, dejstvo je, da bi morali vse te stranke ukiniti in na novo vzpostaviti poltični sistem v tej državi in iz njega izločiti vse, ki so 18 let bili v politiki, sem prepričan, da v Sloveniji obstajajo pošteni ljudje, ki bi delali v dobro vseh, samo vprašanje je, če si narod v tej državi to sploh zasluži, kajti z mojega vidika gledano ne bi nikoli šel v koprive za druge ljudi, saj me je življenje naučilo, da ko zaškripa ti večina obrne hrbet in te prepusti usodi. pz!!!
sandi101
22. 11. 2009 04.35
Radi bi dosegli več volitvenih glasov ... Podobna zgodba o Podobnikih,ki so pokradli skoraj vse kar se je dalo!!!
edvard.jokl
22. 11. 2009 01.12
Golubović, ti si moj idol
VIP5
22. 11. 2009 01.08
demosten me zelo veseli. se mi pa malo smilis, ker ce ma kdo oprane mozgane si to ti in tebi podobni tukaj, tudi o zabitosti bi lahko marsikaj rekla, da pa nimam pojma o pojmu, bi pa tudi bolj drzalo za tebe in tebi podobnim, kot pa za mene. namrec pac, sej nekaj lahko razkrijem. prevec sem zraven in za nekatere celo prevec vem o vsem tem.
edvard.jokl
22. 11. 2009 01.06
Golubović, Res si uspešen podjetnik, tako kot je bil nekoč veliki direktor Franc Leskošek Luka. Upam pa si staviti, da še žemje ne znaš prodati, kaj šele da bi jo spekel - jedel pa bi , a ne?