Slovenija

Premik za hrvaške varčevalce ali le lažno upanje?

Ljubljana, 05. 02. 2010 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Miha Raičevič
Komentarji
13

Tuji državljani, ki so varčevali v slovenskih bankah in njihovih podružnicah, bodo lahko iskali svojo pravico pred slovenskimi sodišči, je razsodilo ustavno sodišče. A sredstev za njihovo poplačilo ni.

Ustavno sodišče
Ustavno sodišče FOTO: Dare Čekeliš

Ustavno sodišče je 3. decembra lani odločalo o pobudi dveh hrvaških državljanov Andra in Alana Perića, ki sta menila, da je 23. člen Zakona o Skladu Republike Slovenije za nasledstvo in visokem predstavniku Republike Slovenije za nasledstvo (ZSNVPN) v nasprotju s 23. členom Ustave. Ta člen je določal, da vsi postopki, ki zadevajo devizne hranilne vloge v poslovni banki ali kateri koli njeni podružnici v kateri koli državni naslednici nekdanje SFRJ, ki so prekinjeni oziroma odloženi na podlagi Zakona o skladu RS za sukcesijo, na slovenskih sodiščih ostanejo prekinjeni oziroma odloženi.

Kot piše današnji Jutarnji list, pa za zdaj niti ni uradno znano, koliko tožb so hrvaški državljani vložili na slovenska sodišča. Samo na pristojnem sodišču v Ljubljani naj bi jih bilo sto, od tega naj bi bilo pet sodb pred odložitvijo tik pred izvršitvijo. Skupno naj bi bilo sicer oškodovanih okoli 130.000 hrvaških varčevalcev, skupni znesek terjatev pa naj bi z obrestmi znašal 150 milijonov evrov.

"Postopki so se začeli v zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja. Ti predpisi so slovenskim sodiščem prepovedovali, da bi o teh primerih odločala. Ustavno sodišče pa je s to odločitvijo te prepovedi razveljavilo," je povedal pravni zastopnik omenjenih hrvaških državljanov Pavel Pensa iz odvetniške hiše Jadek & Pensa. Tako bodo lahko slovenska sodišča začela odločati o utemeljnosti terjatev. Glede utemeljenosti proti Ljubljanski banki, verjetno ne bodo sporne, v kolikor bodo tožniki dokazali, da so denar deponirali pri banki, pravi Pensa, ki dodaja, da imajo v primerih, ki ju zastopa, varovanci vsa potrebna dokazila. "Tu mi ne pričakujemo, da bi lahko sodišče drugače odločilo, kot da zahtevku proti Ljubljanski banki ugodi. To pa nič ne pomeni v zvezi s tem, kaj se zgodi, če se izkaže, da Ljubljanska banka tega ne more plačati, ker gre za staro Ljubljansko banko, ki nima nič, in dejstvo je, da ne bo sposobna plačati," je pojasnil odvetnik.

Okrožno sodišče v Ljubljani
Okrožno sodišče v Ljubljani FOTO: POP TV

Pri tem je nadaljeval, da se bo kasneje postavilo vprašanje odgovornosti za to, da Ljubljanska banka ni sposobna plačati teh terjatev in ali to odgovornost, oziroma del te odgovornosti po principih sukcesije nosi Slovenija kot država. "To pa je res sukcesijsko vprašanje, ki s sporazumom ni rešeno, vprašanje pa je, če s sporazumom ni rešeno, ali kljub temu mednarodni predpisi o sukcesiji ščitijo fizične osebe, da vendarle imajo nek zahtevek proti nekomu. To je vprašanje, o katerem bi se odločalo, če Ljubljanska banka ne more plačati terjatev," meni odvetnik.

Postopki se bodo še vlekli

Pritrdil je na vprašanje, ali bodo postopki tekli še dolgo, in pojasnil, da se bodo zdaj začeli postopki na prvostopenjskih sodiščih, saj so bile vse zadeve prekinjene. V omenjeni odvetniški pisarni imajo trenutno dva spisa, oba manjših vrednosti, v enem od teh je že razpisan narok, kar pomeni, da se je sodnik seznanil z odločitvijo ustavnega sodišča. Ker gre za star spis, bo obravnavan prioritetno.

Borut Ožura
Borut Ožura FOTO: Kanal A

'Za reševanje vprašanja ni interesa pri Hrvaški'

Za komentar smo prosili tudi predsednika uprave Ljubljanske banke v Sloveniji Boruta Ožuro. Ta nam je pojasnil, da se bodo postopki nadaljevali. Povedal je, da bodo argumentirali svoje pozicije, da gre pravzaprav za jugoslovansko sukcesijo in da je mnogo bolje narediti kakšno potezo, da bi se države naslednice čim prej dogovorile, kdo bo prevzel ustrezen del jamstva nekdanje federacije za staro devizno varčevanje.

"Gre za pogovore, ki so potekali pri Mednarodni banki za  poravnave v Baslu. Razlog, da dogovora takrat ni bilo, pa je, da Hrvaška noče pristati na te pogovore. Leta 2002 so bila štiri taka srečanja, potem pa se je Zagreb iz te debate umaknil," pojasnjuje Ožura. Izpostavil je, "da je dejstvo, da hrvaška stran noče sodelovati v pogovorih, ker sicer bi to vprašanje že zdavnaj lahko rešili". Povedal je še, da ima Ljubljanska banka praktično vse svoje premoženje na Hrvaškem, na vprašanje, če je tega premoženja dovolj, da poplača morebitne upnike, ki bodo iskali pravico na sodiščih, če bodo slednja tako odločila, pa je odgovoril, da je to problem upnikov.

Dejstvo je tudi, da so trije hrvaški varčevalci pri Ljubljanski banki vložili tožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu. Sodišče je takrat njihove tožbe ovrglo in pojasnilo, da je treba vprašanje rešiti z dogovorom med državami, naslednicami nekdanje Jugoslavije.

Sicer pa je hrvaška premierka Jadranka Kosor ravno danes izrazila željo po čimprejšnjem srečanju s slovenskim kolegom Borutom Pahorjem, na srečanju pa naj bi po njenih besedah govorila tudi o vprašanju Ljubljanske banke.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
06. 02. 2010 14.55
DG1 ZATO PA SMO DRŽAVLJANI,ZATO JE DRŽAVA NAŠA DOMOVINA-MATI,KER IMA DRŽAVA VZVODE DAPOSKRBI ZA NAŠE BLAGODETI IN HRVAŠKA SE PO SVETU PREDSTAVLJA KOT DRŽAVA,,ZATO NEJ SKRB POSVETI SVOJIM DRŽAVLJANOM SLOVENIJA PA NEJ KONČNO DELA V PRIID SLOVENSKIM DRŽAVLJANO, IN NAJ TI POLITIČNI KOZLIČI NE SKAČEJO EDEN DRUGEMU V LONEC
justime
05. 02. 2010 22.41
no ko ste pa toliko pametni in vsi tako politično nastrojeni. poglejte to z vidika normalnega državljana. kako bi se vam zdelo da leta in leta varčujete potem pa izveste da denarja nikoli več ne boste videli?verjetno bi bili vsi veseli in presrečni.
manco-capac
05. 02. 2010 22.02
Pri ažurnosti naših sodišč se bodo načakali najmanj še enkrat toliko, kot doslej.
justinijan
05. 02. 2010 21.26
pahorja odstavit, ker ne dela za slovenske interese ampak za hrvaško barbiko......
castnasestra
05. 02. 2010 17.44
Ni fajn filing, če šparaš, pa šparaš in špaaaaaaaaaaaaaaraš... Potem pa BUM, TRESK! Vse kar si mukoma našparal, izgine neznano kam...
mega349856
05. 02. 2010 17.00
Kdo bo pa vrnil denar, ki so ga hrvaška podjetja dolžna do NLB?? Zakaj Pahor tega nikoli ne omeni Kosorjevi ali jim hoče podariti ta denar?
finec
05. 02. 2010 14.08
Hrvati naj najprej vrnejo, kar so pokradli Sloveniji.
Brabus
05. 02. 2010 13.24
Balkanska posla.
ex-patriot
05. 02. 2010 13.04
Spet laž slovenskih vodilnih, ki so se prodali za vilo na Hrvaškem, bolje rečenem okupiranem slovenskem ozemlju! Plačati jih bomo morali, to je že jasno, saj naši namesto, da bi delali za Slovence delajo za tujega okupatorja slovenske zemlje in bodo hrvatarjem ter ostalim pomagali nas izropati do konca - to je šele kolaboracija! Kdo bo pa Sloveniji povrnil vso ukradeno premoženje v bivši Jugi?
est
05. 02. 2010 12.34
Slovenske varčevalce, ki so varčevali pri neslovenskih banka (jugobanka) je poplačala država Slovenija. Prav tako bi morala Hrvaška storiti s svojimi državljani, ki so varčevali v NLB na Hrvaškem. Če pa bo kdaj prišlo do delitvene bilance Jugoslavije, bodo pa še kaj novcev dobili, saj je bila Slovenija dobesedno oropana lastništva, ki so ga je imala podjetja na tleh bivše Juge.
Jure Kacicnik
05. 02. 2010 12.31
ja to je pa če se nekdo navadi krast, bi samo še kradu, denar ki ga sedaj iščejo hrvati v sloveniji so jim ukradili njihovi politiki - to je ista zgodba kot z ezuli, ker naši politiki nimajo jajc reč bobu bob - ezulom mora palčat Italija kot poraženka in agresor, Hrvatom pa njihovi politiki, ki so pokradli toliko, da četudi bi bil denar ki ga zahtevajo res njihov, ne bi mogli plačat za zaplenjeno in unično slovensko premoženje na hrvaškem
matedolenc
05. 02. 2010 12.05
Glede na to, da je dolg hrvaških podjetij do slovenskih bank 3-krat večji, kot dolg slovenskih bank do hrvaških varčevalcev, bi bilo dobro, da se stvari čimprej začnejo odvijati.
didlos
05. 02. 2010 11.56
Bravo naša vlada - a to za odkup zasežene slovenske zemlje ob meji ?