Slovenija

Prostora za ruske investicije je še dovolj, zanimanja pa tudi

Moskva, 10. 12. 2013 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predsednica vlade Alenka Bratušek je zadovoljna z delovnim obiskom v Moskvi. Kot je povedala v nagovoru zbranih na sprejemu na slovenskem veleposlaništvu v ruski prestolnici, si Ljubljana prizadeva "umikati prepreke".

V Moskvi je potekala rusko-slovenska investicijska konferenca, katere namen je krepitev gospodarskega sodelovanja med državama. Udeležilo se je je 60 gospodarstvenikov, večinoma ruskih. Premierka Alenka Bratušek je v pozdravnem nagovoru poudarila, "da Slovenija ni samo čudovita država, ampak tudi država velikih priložnosti".

Premierka Bratuškova je bila v zadnjih dveh tednih že v Nemčiji, Franciji in Italiji. Jutri slovenska delegacija odhaja še v Belorusijo, a tam premierke ne bo.

Bratuškova je na konferenci v ruski prestolnici izpostavila dve prioriteti svoje vlade. Prva je stabilizacija bančnega sistema, druga pa prizadevanje za izboljšanje konkurenčnosti gospodarstva oz. upravljanja državnega premoženja. Sem po njenih besedah sodi tudi privatizacija nestrateških podjetij.

Bratuškova: Država ima denar za dokapitalizacijo

Slovenija je po njenih besedah dobro pripravljena na objavo obremenitvenih testov slovenskih bank, do katere bo prišlo konec tega tedna. DZ je sprejel novelo zakona o javnih financah, ki daje pravno podlago za takojšnjo dokapitalizacijo bank, sledil pa bo prenos slabih terjatev na t. i. slabo banko, je nanizala premierka in pristavila, da je cilj ta proces končati do konca leta.

Ob tem je opozorila, da rezultati stresnih testov še niso znani in da so vse številke, ki se pojavljajo v medijih, "popolna špekulacija". "Zdržimo še teh nekaj dni," je pozvala. Poudarila je še, da država ima denar za dokapitalizacijo in da bomo težave bank zato lahko rešili sami.

V svežnju za prodajo 13 podjetij in ena banka

"Naša vlada s privatizacijo misli zelo resno," je zatrdila premierka. To kažejo tudi investicijske konference – današnja je že četrta v kratkem času, je spomnila. Ob tem je napovedala, da bodo postopki potekali transparentno preko javnih razpisov in da bo pomembno predvsem to, da se za slovenska podjetja najdejo strateški partnerji, ki jih bodo razvijali naprej in bodo imeli dolgoročen interes.

Trenutno je privatizacija vezana na sveženj 13 podjetij in ene banke, a bo vlada že v prvih dveh mesecih pripravila strategijo upravljanja celotnega državnega premoženja, s katero bo jasno povedala, kaj je strateško in kaj ne oz. kaj bo prodajala v celoti in česa ne, je pojasnila Bratuškova.

Bratuškova in Medvedjev sta po današnjem srečanju v rezidenci Gorki poudarila, da so odnosi med državama v zadnjih letih dosegli zelo visoko raven. Kot dobro sta ocenila tudi gospodarsko sodelovanje, a sta se strinjala, da je prostora za nadaljnji razvoj na tem področju še precej.
Bratuškova in Medvedjev sta po današnjem srečanju v rezidenci Gorki poudarila, da so odnosi med državama v zadnjih letih dosegli zelo visoko raven. Kot dobro sta ocenila tudi gospodarsko sodelovanje, a sta se strinjala, da je prostora za nadaljnji razvoj na tem področju še precej. FOTO: Twitter/@vladaRS

Priložnosti v Sloveniji pa, tako predsednica vlade, niso vezane le na privatizacijo, temveč tudi vlaganja v sektorje, kot so turizem, avtomobilska dejavnost, informacijsko-komunikacijska tehnologija, logistika in lesna industrija. Predsednica je na konferenci obljubila, da bo vlada vlagateljem aktivno pomagala pri odstranjevanju morebitnih ovir.

Slovensko-ruski odnosi na visoki ravni

Bratuškova in Medvedjev sta po današnjem srečanju v rezidenci Gorki poudarila, da so odnosi med državama v zadnjih letih dosegli zelo visoko raven. Kot dobro sta ocenila tudi gospodarsko sodelovanje, a sta se strinjala, da je prostora za nadaljnji razvoj na tem področju še precej. Med nalogami za prihodnost je ruski premier izpostavil tudi povečanje obsega investicij, ki še ni dosegel najvišje ravni, tako da naj bi bilo še veliko rezerv za nadaljevanje. V prihodnje bosta državi tako izboljševali strukturo dvostranske trgovine.

Glede na to, da je več slovenskih investicij v Rusiji kot ruskih v Sloveniji, je po njenih besedah še veliko prostora za vlaganja z ruske strani. Rusi bi lahko med drugim investirali tudi v lesnopredelovalno industrijo, je menila. Slovenska premierka je pojasnila še, da je ponosna, da pri trenutno največjem ruskem projektu, pripravi olimpijskih iger v Sočiju, sodelujejo tudi slovenski strokovnjaki.

Bratuškova: Verjamem, da Južni tok bo

Kot je ocenil ruski premier Dmitrij Medvedjev, ne želijo zaostrovati zapleta, do katerega je prišlo na ravni EU, čeprav se z očitki ne strinjajo. Bratuškova je izrazila pričakovanje, da bodo ti problemi rešeni in da projekt bo. Minuli teden je odjeknila novica, da projekt, katerega nosilec je ruski energetski velikan Gazprom, ni skladen z evropsko zakonodajo in da bi morala šesterica držav EU, med njimi tudi Slovenija, dvostranske sporazume o izgradnji plinovoda oblikovati na novo.

Slovenska premierka je izrazila prepričanje, da je njen današnji sestanek z Medvedjevom prvi korak pri reševanju teh problemov. Te težave bomo rešili in ta projekt bo, verjame premierka.

Plinovod Južni tok naj bi bil dolg 2600 kilometrov. Glavna trasa je predvidena pod Črnim morjem preko Bolgarije, Srbije, Madžarske in Slovenije do Italije. V Sloveniji se bo raztezal na dolžini 266 kilometrov. Nad projektom v Sloveniji bdi podjetje Južni tok Slovenija, ki je v polovični lasti slovenske družbe Plinovodi in v polovični lasti Gazproma.

Slovenija strateški partner Rusije na Balkanu

Zbrane je nagovoril tudi ruski minister za zveze in množične komunikacije Nikolaj Nikiforov, ki je pojasnil, da imata Slovenija in Rusija tople, prijateljske odnose. Kot je poudaril, je Slovenija strateški partner Rusije na Balkanu. Osrednja vloga, ko gre za gospodarske odnose, po besedah Nikiforova pripada projektu plinovoda Južni tok, izpostavil pa je še določene uspehe na področju investicijskih projektov s strani Krke, Rika ipd. Minister je izrazil še prepričanje, da se bodo z današnjo investicijsko konferenco umaknile vse izmišljene ovire in se bo blagovna menjava še povečala.

Investicijska konferenca je prva postaja Bratuškove v okviru današnjega delovnega obiska v Rusiji. Obisk ima močno gospodarsko noto, saj se Slovenija zavzema tako za krepitev izvoza slovenskih izdelkov in storitev v Rusijo kot tudi za investicijska vlaganja iz ruskega gospodarstva pri nas.

Sledila je okrogla miza o investicijskih priložnostih v Sloveniji. V Sloveniji je možnosti za vlaganje precej, čas za naložbe pa je pravi, je menil Sergej Gorkov, namestnik predsednika uprave Sberbank, ki je kot prva ruska banka v Slovenijo stopila prek nakupa avstrijske Volksbank.

Kot je pojasnil, so se dolgovi slovenskih bank zanje izkazali kot možnost. Dodal je, da so v Sloveniji v stiku z vsemi velikimi podjetji, tudi Mercatorjem in Petrolom.

Sergej Frolov, podpredsednik ruske skupine podjetij Koks, ki je večinski lastnik skupine SIJ – Slovenske industrije jekla (Sij), je med privlačnostmi Slovenije omenil njeno lego v središču Evrope, prijateljstvo in sorodnost med narodoma. Manj zadovoljen je z visokimi zahtevami, vezanimi na ekologijo. Tu bi veljalo stvari poenostaviti, je ocenil.

Skalar: Za Ruse bi bila lahko zanimiva Aerodrom Ljubljana in Adria Airways

Ruske vlagatelje v sklopu prvega privatizacijskega svežnja verjetno bolj kot porfeljske naložbe zanimajo veliki deleži, je ob robu rusko-slovenske investicijske konference v Moskvi ocenil v. d. direktorja javne agencije Spirit Boštjan Skalar. Kot je dodal, bi se lahko zanimali za Aerodrom Ljubljana in Adrio Airways. Skalar še meni, da bodo Rusi investirali v naložbe, za katere bodo ocenili, da lahko z njimi delajo resno in dolgoročno. To pomeni, da jih bolj kot portfeljski zanimajo večji deleži.

Investicijske konference, ki se odvijajo v zadnjem obdobju – ruska sledi nemški, francoski in italijanski –, so sicer izhodiščna točka, je dejal. Za Ruse bi lahko bila zanimiva Aerodrom Ljubljana in Adria Airways.
Investicijske konference, ki se odvijajo v zadnjem obdobju – ruska sledi nemški, francoski in italijanski –, so sicer izhodiščna točka, je dejal. Za Ruse bi lahko bila zanimiva Aerodrom Ljubljana in Adria Airways. FOTO: Miro Majcen

Rusija je v odnosu do Slovenije že po tradiciji prijateljska država, poslovanje med gospodarstveniki pa že teče, čeprav bi ga bilo lahko verjetno bistveno več, je poudaril Skalar. Kot je spomnil, je ruskih investicij v Sloveniji mogoče za 50 milijonov evrov, medtem ko je slovenskih v Rusiji za 250 milijonov evrov. "Mislim, da so tu potenciali veliki," je dejal Skalar.

Mislim, da je Slovenija pokazala, da je čas, da se odpre tujemu kapitalu. Interes v teh državah doslej je bil velik. Direktor Spirita Boštjan Skalar

Ruskih podjetij, ki vlagajo v Sloveniji, je po njegovih besedah 600, a večinoma kupujejo nepremičnine, kar "niso neke resne investicije, kot jih imamo iz Italije, Francije, Nemčije". "Mi si vsekakor želimo pritegniti resne, dolgoročne investitorje, ki bodo prinesli sveže ideje, poglede na mednarodno poslovanje," je povedal.

Za Ruse naj bi bil, tako Skalar, v Sloveniji najbolj zanimiv turizem, zato je bilo na investicijski konferenci predstavljenih več turističnih projektov. Slovenija si od tega ne obeta le vlaganj, temveč tudi prihod ruskih gostov, je pristavil. Zanimivi naj bi bili še lesnopredelovalna industrija in drugi nepremičninski projekti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (716)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ezekiell
17. 07. 2014 15.35
Za v. d. direktorja javne agencije Spirita Boštjana Skalarja iščejo službo na MGRT, čeprav Lenčka pravi, da ne bo kadrovala! Baje zato, da ne bi povedal kako se je denar delil med zasebnike, ki so imeli sorodstvene povezave pri koritu.
-BZ-
11. 12. 2013 11.28
Slovenija je po vstopu v EU postala filter oz. zatočišče razč mafij (italijanske, albanske in ruske) Res je da sicer nimamo lačnih afričanov, kot v Italiji, Španiji ali Nemčiji oz. pakistancev v Angliji, imamo pa veliko ''wannabe'' podjetnih rusov in ukrajink. čestitam. tako da že kar govorim rusko s sosedi, ki so ''pokupili'' vse nepremičnine ( v imenu in za naše domače politične skorumpirance)
-BZ-
11. 12. 2013 11.25
-1
''Predsednica je na konferenci obljubila, da bo vlada vlagateljem aktivno pomagala pri odstranjevanju morebitnih ovir.''...se strinjam , sploh Rusom, je treba vse obljubit in nič od njih vzet, domače poslovne subjekte pa zgarat, scuzat in uničit do kraja.... čestitam, res prava stretegija. sicer če nas ne bo država pa nas bodo tujci scuzali. krog zaključen, dolgoročni učinki pa samo v škodo Slovenije.
Tadej Skof
11. 12. 2013 10.26
-1
vse na referendum davek
Tadej Skof
11. 12. 2013 10.23
-1
Tadej Skof
11. 12. 2013 10.23
-1
nas nima š pravice zadolževati
Tadej Skof
11. 12. 2013 10.21
-1
samo zadolžujes nas
Tadej Skof
11. 12. 2013 10.20
-1
nimaš pojma idi krave past
Tadej Skof
11. 12. 2013 10.18
-1
samo po jugoslaviji imaš firm na prodaj
Tadej Skof
11. 12. 2013 10.16
-1
tajkun567
11. 12. 2013 09.56
+0
24ur kolko pa vam naši politiki plačajo da nam vi lažete??
tajkun567
11. 12. 2013 09.52
+1
Ja vse prodajmo .saj bomo denar dobili od davkov mi pač neje potrebujemo podjetij Sram nas je lahko da pustimo k.urvi da vodi in prodaja našo lepo slovenijo
nikhrast
11. 12. 2013 03.33
+0
To je, potrebujemo ruski know-how, pa rusko korupcijo, korporacijski memedžemnt...
Verbena
10. 12. 2013 20.44
+2
Dragi velecenjeni moderator, je bilo napisano kaj žaljivega, neprimernega ?????Prosim povejte mi, kaj še lahko človek napiše, ker sem v resni dilemi ???? Sem kogarkoli imensko obtoževala ? Kako že pravijo v Ameriki, kateri amandmaji so najbolj v veljavi? Pravica do nežaljivega govora in pravica do posedovanja orožja, čeprav sem jaz osto proti zadnji njihovi pravici !!!!
srebrnibreg
10. 12. 2013 20.45
+2
Danes je nekam hud. Tudi po mojem te je brez potrebe brisal.
korintos1
10. 12. 2013 20.05
-7
Eto desničarji, če boste pridni in bo spet 50+ na volitvah kot zadnjič, potem boste prevzeli oblast in banke bodo nafilane kot Voyčeve police! hahaha Uspešno krajo vam želim.
srebrnibreg
10. 12. 2013 20.42
+2
Samo, da ne bo spet oživljanje dolga uro in pol. Pa lahko noč za danes. Admin ga nekaj biksa pa verbeno in Piko stalno briše. Po mojem brez potrebe, ampak njegova je zadnja.
srebrnibreg
10. 12. 2013 20.44
+2
Hah, pa še oni v ilegali so se prebudili in norijo po portalu s ponarejanjem pritiskov.
MsPikapiki
10. 12. 2013 19.54
-6
Elitna novinarska peresa SDS so danes prejela neko Meškovo nagrado. Kršinar, Sebastijan Erlah, Justin Stanovnik. Haha.
srebrnibreg
10. 12. 2013 19.56
-2
Prejela ali nafehtala? Tako kot tisto poročilo njihove krovne Evropske stranke.
MsPikapiki
10. 12. 2013 19.58
-3
korintos1
10. 12. 2013 20.01
-2
srebrnibreg
10. 12. 2013 20.02
+0
Kori- ne morejo tako hitro. Najprej jim morajo sestaviti kaj naj EPP-ejci potem pošljejo v javnost.
korintos1
10. 12. 2013 20.06
-1
Samo toti EPP jih tudi ima poln kufer, lepo sramoto so jim naredili!
srebrnibreg
10. 12. 2013 20.07
+1
Pa oni Francoz si je tudi komaj njihovo sramoto spral s sebe.
korintos1
10. 12. 2013 19.52
-2
Desničarje bo pa na rito vreglo ker imamo premalo finančno bančno luknjo! To pomeni da so fajn kradli samo malo premalo! Hihihi
srebrnibreg
10. 12. 2013 19.55
-1
Vsi načrti za prihod njihove ljubljene EU trojke se jim sesuva v prah.
MsPikapiki
10. 12. 2013 19.56
-2
:). Saj veš, dobro za Slovenijo, slabo za SDS in obratno.
korintos1
10. 12. 2013 20.02
+0
obiskovalecsmetisca
10. 12. 2013 19.31
+4
...laško pa v avstriji prodaja konopljino pivo.....ampak v sloveniji pa ne....hopla,konopla.....aja črta!!
iGURT
10. 12. 2013 19.35
+1
do 12tega se zbirajo podpisi, lahko dodaš svojega, zbirajo se za tri zakone, predloge zakonov, eden od teh je o konoplji
srebrnibreg
10. 12. 2013 19.45
+2
Šmarnica je bolj zdrava kot konoplja. Tako vsaj Tunek iz Haloz trdi.
korintos1
10. 12. 2013 20.02
-2
Ej Pikica, pa ne na kante, na kozarčke sem mislil!
MsPikapiki
10. 12. 2013 19.16
-3
Podjetje Ultra, katerega solastnik je Gregor Golubič je poplačala 6 mio kredit. Noben medij tega ne objavi. Čeprav so ravno mediji, verjetno na željo SDS, pred dvemi leti GG trgali na koščke zaradi tega kredita češ, da bo zamajal trdnost bančnega sistema. SDS je celo izsilila izredno sejo zaradi kredita GG. Nič pa jih ni motil kredit Bavčarja, Šrota, Tovšakove, Zidarja, ki kredita niso vračali. Firma Ultra je kredite redno odplačevala.
iGURT
10. 12. 2013 19.21
-1
Ultra odplačala svoje kredite, ki so bili tudi zavarovani za razliko od teh ki so kopali luknjo v naše banke...
iGURT
10. 12. 2013 19.22
+0
Mediji, ki so tulili skupaj s takratno ablastjo so dali levji delež pri tej zgodbi.
MsPikapiki
10. 12. 2013 19.23
-2
Gurt živio. Kje si našel podatek, da bi 40 % volilo novo stranko Solidarnost. Kdo je predsednik te stranke in člani, a mogoče veš.
iGURT
10. 12. 2013 19.26
-1
Ugotovitve Politbarometra... ..točno kdo vse je zraven ne vem, preveri na internetu
obiskovalecsmetisca
10. 12. 2013 19.28
+3
...to pa res ni prav!!...a delo tud ne??...mladina?? ...
obiskovalecsmetisca
10. 12. 2013 19.29
+4
...a misliš,gurt,da se je folku odfuzlalo in ni spregledal??..
obiskovalecsmetisca
10. 12. 2013 19.32
+3
...a smo vedeli za ta kredit,ko je bil še politik??
MsPikapiki
10. 12. 2013 19.32
-3
obiskovalecsmetisca
10. 12. 2013 19.33
+3
iGURT
10. 12. 2013 19.33
-4
obiskovalecsmetisca
10. 12. 2013 19.15
+5
...pohopsali milijarde in ustvarili gromozansko bančno luknjo......a odgovorni v odgovor na novinarska vprašanja...prezirljivo zrejo....