Slovenija

Domačinka Cerarju predstavila 'križev pot' Razkrižanov: Živimo v zaporu

Ljubljana/Razkrižje, 01. 07. 2017 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premier Miro Cerar je ob obisku Razkrižja, Hotize in Mirišča prebivalcem zagotovil, da se bo država na vse možne načine trudila, da bo prizadetim zaradi meje pomagala. Napovedal je tudi možnost spremembe zakonodaje in obljubil, da bo prisluhnil njihovim pričakovanjem in predlogom. Domačini z Razkrižja so premierju predstavili svoj 'križev pot'.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: 'Ne moremo živeti kot v zaporu'
    01:38
    Iz 24UR: 'Ne moremo živeti kot v zaporu'
  • Iz 24UR: 35 prebivalcev občinski praznik dočakalo z grenkim priokusom
    02:47
    Iz 24UR: 35 prebivalcev občinski praznik dočakalo z grenkim priokusom
  • Iz 24UR: Nelogične meje
    02:27
    Iz 24UR: Nelogične meje
  • Iz 24UR ZVEČER: Jaka Vran o petkovem incidentu na morju
    01:56
    Iz 24UR ZVEČER: Jaka Vran o petkovem incidentu na morju
  • Iz 24UR ZVEČER: Slovenska politika končno enotna
    08:36
    Iz 24UR ZVEČER: Slovenska politika končno enotna
Premier Cerar je zbranim krajanom v Razkrižju obljubil, da jim bodo pomagali in se z vsakim pogovorili individualno.
Premier Cerar je zbranim krajanom v Razkrižju obljubil, da jim bodo pomagali in se z vsakim pogovorili individualno. FOTO: Jana Ujčič

Premier Miro Cerar je po arbitražni razsodbi, zaradi katere se je več slovenskih hiš znašlo na hrvaški strani, danes obiskal Razkrižje, Hotizo in Mirišče, kjer se je srečal s predstavniki lokalnih oblasti in prebivalci. 

V Razkrižju obljubil individualni pogovor z vsakim prebivalcem

Najprej je obiskal Razkrižje. "Hudo mi je za vsakogar, ki je z odločbo prizadet. Poslušam vas, zato sem danes z vami v Razkrižju," je dejal premier. Zbranim krajanom je obljubil, da bo vlada naredila vse, da bodo ljudem pomagali in omogočili, da se stanje ne bo poslabšalo in da bodo ohranili svoje pravice.

Dejal je, da bo vlada z njimi vsakodnevno v stiku. "Najprej boste dobili vse informacije, nato se bomo z vsakim pogovorili individualno," je še obljubil premier.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ukrepi bodo sorazmerni njihovim potrebam, da ohranijo raven dosedanjih pravic, da lahko še vedno hodijo na slovensko stran, šolajo otroke, uveljavljajo svoje pravice tukaj. To velja za vse, ki so se znašli v težjih razmerah, naredili bomo vse, kar je v naši pristojnosti, kajti če tega ne storimo, nismo vredni imena slovenska država, je poudaril Cerar.

V Razkrižju se je po trditvah župana Stanka Ivanušiča na hrvaški strani znašlo 35 ljudi v devetih hišah oz. domačijah. Z arbitražno sodbo se ne morejo sprijazniti, saj je katastrska meja ostala nedotaknjena in še naprej seka dvorišča in celo hiše ali pa je prebivalce zaprla z vseh strani.

Vendar pa je, kot je dodal, to proces, pri katerem je treba najprej natančno videti, kje bo meja, saj se odločba šele prevaja, in doseči da bomo šli v izvršitev skupaj s Hrvaško. "To bo najboljše za ljudi, ker bomo lahko skupaj iskali rešitve v okviru odločbe, ki so najbolj primerne, v naravi, na terenu, pred očmi moramo imeti predvsem človeka, verjamem pa v dialog s Hrvaško," je povedal Cerar.

Na Razkrižju so celo sprejeli tri sklepe, tamkajšnji župan Stanko Ivanušič se je zavezal, da bo poskušal na drugi strani meje lokalne predstavnike prepričati o nujnosti sprememb meje, da bi lahko o tem skupaj prepričevali Zagreb. Cerar se je zavezal, da bo vlada storila vse, da bodo lahko ljudje, ki so ostali zunaj Slovenije, živeli normalno, navsezadnje tudi s selitvijo v domovino, ter da bodo imeli prizadeti prebivalci vse možnosti, da svoje težave, pripombe in predloge predstavijo predstavnikom države.

Cerar je prebivalcem ob meji še povedal, da je prišel k njim, ker razume stisko, v kateri so se znašli, vendar pa mora Slovenija odločitev arbitražnega sodišča spoštovati. Dokončna izvršitev odločitve bo možna le v sodelovanju obeh držav, pri tem moramo biti potrpežljiv in se vzdržati dejanj, ki bi lahko pomenila kakšno provokacijo, verjame pa v dobre rešitve, je povedal Cerar in pozval k strpnemu dialogu.

'Križev pot Razkrižanov'

V imenu Razkrižanov je 26-letno trpljenje zaradi meje oziroma križev pot, kot ga je imenovala, predstavila Cvetka Mesarič, ki z družino živi med mejnima prehodoma oziroma v zaporu, kot je dejala, saj so bile ponoči zapornice zaprte. V enakem položaju so še tri družine, na prošnje, ki jih pišejo od leta 1991 pa odgovorov ni dobila. Čeprav so slovenski državljani, z možem sta učitelja na razkriški šoli, so hoteli njene otroke vpisati v hrvaško šolo.

Mesaričeva je Cerarja opozorila, da so bili ljudje ob meji izigrani, saj je bila naloga haaškega sodišča, da določa mejo tudi po načelu pravičnosti in dobrososedskih odnosov le v Piranskem zalivu, ne pa tudi na kopenski meji. Vprašala ga je tudi, ali ji upa obljubiti poseben zakon o dodatni korekciji meje.

Cerar je priznal, da so na kopnem arbitri res odločali le na podlagi mednarodnega prava in dodal, da je na to tudi sam opozarjal, vendar pa zdaj ni mogoče sprejeti novega zakona, možno je le v okviru sporazuma s Hrvaško oceniti, kako mejno črto razlagati v naravi.

Cerar je še poudaril, da je nad parlamentom mednarodno pravo, ki sta se mu zavezali obe državi, zato ga je treba spoštovati in izhajati iz njega.

Na Hotizi se bojijo težav, na Mirišču končno mirni in sproščeni

Zelo razočarani so tudi na Hotizi in prepričani, da je tako stanje nevzdržno, nepraktično in bo povzročalo težave. Gre predvsem za visokovodne nasipe ob Muri, za betonarno, zemljišča, daljnovod, nogometno igrišče na Kapci in rodovitno zemljo, ki so ostali na Hrvaškem.

Veliko bolj zadovoljen pa je bil Cerar v zaselku Mirišče. "Še posebej sem vesel, da so ljudje tukaj zdaj bolj sproščeni, končno mirni, da bodo dokončno živeli v Sloveniji. In to je eden od dokazov, kako pomembno je, da imamo sporazum, kajti enkrat za vselej moramo v prihodnjih mesecih določiti to mejo, da bodo ljudje na obeh straneh meje vedeli, pri čem so," je še povedal.

Mirišče je arbitražno sodišče prisodilo Sloveniji, pri Hotizi in Razkrižju pa je na veliko razočaranje domačinov katastrska meja postala državna, čeprav je ponekod povsem neživljenjska, saj poteka po dvoriščih in celo skozi hiše, ali pa povsem zapre dostop do domačij.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (248)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mejduš
03. 07. 2017 08.33
Aha zdaj se pa že premika katero stran to še ne vemo,saj če ne bo zdaj bo pa kasneje,če nas nebo več bodo pa naslednji pač tako je,delajmo varno ni važno kako dolgo urejeno bo, sem Rjavec Karel ki se borim za to da zmagamo pa če vse vrag pobere mi bomo tukaj,če se kaj zalomi smo tukaj da vidimo kaj se je zgodilo in začnemo na tem delati.
slovenskidelavec
02. 07. 2017 18.55
+1
Tem ljudem je traba resnično pomagat in to je delo vlade, saj bi vse drugo pomenilo nedelo vlade. Cerarja nebom volil iz drugih razlogov, ker ni izpolnil predvolilnih obljub.
optimist11
02. 07. 2017 17.41
-1
Cerar: "Hudo mi je za vsakogar, ki je z odločbo prizadet. Poslušam vas, zato sem danes z vami v Razkrižju,da na naslednjih volitvah dobim vaš glas. Potem pa se znajdite...
dipe
02. 07. 2017 17.34
+1
Mene Prkomurci ni briga,veseu sem ko so Rvati znoreli ker so dobili ,,onu Slovensku budalu,, kako že kličejo našga Joškota.
flexi22
02. 07. 2017 13.38
+1
cela slovenja bi morala protestirat proti vladi .vlada je ponosna na zgube zemljišč !! niti metra zemlje nismo dobili od hrvatov oni pa so dobili našo ta vlada bi morala se poslovit od mandata .cerar je kot kuža ,ko ga pripelješ domov je malo razpuščen in neubogliv .ampak če si mal kinologa potem bo hitro postav priden kuža .kiri je ta kinolog od cerarja ???
optimist11
02. 07. 2017 17.42
etul
02. 07. 2017 11.18
+3
nekaj je pa vendarle hecno vsi so ali veseli k so končno v Sloveniji ali pa neizmerno žalostni ker so pristali na Hrvaškem do zdaj pa nisem zasledil niti enega primera ko bi bil kdo sreči k je končno prišl pod Hrvaško oblast.
etul
02. 07. 2017 11.22
+0
Še ribe so naredla čago da je tričetrt Piranskega zaliva našga
johanca123
02. 07. 2017 10.34
+2
Ja Cmerica! Počas bo treba nehat preučevat in se pogocarjat! Bo treba flinto na ramo, pa ruzak, pa kozo na špago in v gošo za pravico se borit
Apostol1
02. 07. 2017 09.45
+6
Povedala mu je ampak bomo videli ,če je sploh smisel imelo da je povedala ,in po mojem ne velja samo za Cerarja tudi za prihodnje vlade morda še bolj za prihodnje.
brabusednet
02. 07. 2017 09.44
+2
Pahor jih je prodal za 7 miljonov evrov.
direstraits
02. 07. 2017 08.55
+7
Slo policija in vojska, sta kot invalid na invalidskem vozičku. Dokler bo tako, ne bo miru pred Hrvatarji
Stane Golob 1
02. 07. 2017 08.13
-1
ljudje stvari bo treba vzeti v svoje roke.če sem slovenec sem slovenec kaj mi more hrvat če sem na njegovem ,lahko mu delam samo škodo
prašek
02. 07. 2017 08.22
-1
Ti kar vzemi stvar v roke !!!!! Jaz bom pa počakal, da politiki, ki so plačani za to delo, razrešijo vse morebitne spore !!
Stane Golob 1
02. 07. 2017 08.31
+0
Apostol1
02. 07. 2017 10.31
+2
prašek boš kar dolgo čakal , pripravi si žar in pivo bo čas ,hitreje minil pa še svoji dragi skuhaj kavico , sicer se pa strinjam s teboj tudi jaz ne mislim stvar vzeti v roke , no odvisno spet katero stvar , tu je pa že na delu domišljija in fantazija tako kot pri osebi Stane Golob.
marston
02. 07. 2017 06.28
+10
naj eden napiše koliko slovencev je pristalo na hrvaškem in koliko hrvatov na slovenskem.
pizzamargerita
02. 07. 2017 02.24
+8
dol visi cmerarju za vse
direstraits
01. 07. 2017 23.04
+3
Cmerar in Pahor v evropskem duhu slačita gate pred Hrvatarji.
direstraits
01. 07. 2017 22.58
+5
Bravo Cerar, še malo pa boš naredil Hrvatih do Maribora, medtem ko bo Piranski zaliv še sto let Hrvatarski
direstraits
01. 07. 2017 22.55
+11
To kar še Hrvatarjem na misel ne pride, naš blesavi Cerar že razdaja Hrvatarjem
Vrhovni
01. 07. 2017 22.51
+1
Jankya na gavge, na volitvah ga pozabite
sbštajerec
01. 07. 2017 22.26
+20
Kaj so te delali ti sivolasi lipicanci, kaj so reševali ljudi ali svoje zblojeno pravo. Nareditre dvostranski sporazum za ta območja kot je Nova Gorica enostavno kot pasulj. Jao kakšne pravnike(bedake) mi volimo in jim putsimo vodit državo, še svojega gospodinjstva ne znajo vodit te pa bi radi državo. Fuj izdajalci podrepni vsi od Pahorja do Janšeja Karla in ostale svinske srenje. Sram me je da ne vodi nekdo države ki ima ZKP (nekupljen) oz na kakšni fakulteti in ne na B2 in podobnih šolah ker niso mogli končati normalnih faksov.
Principat
01. 07. 2017 22.24
+1
obramboslovje , ko smo ga najbolj potrebovali , je zatajilo ,, sedaj pa ko petelin , ki ne pozna ure
jastreb13
01. 07. 2017 22.15
+8
Ljudje bi jih morali linčat..izdajalce naroda...
Principat
01. 07. 2017 22.22
+8