Slovenija

Premier Cerar v DZ o bančni luknji: Javni linč se mi zdi neprimeren

Ljubljana, 16. 10. 2017 15.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Poslanci so na redni oktobrski seji zastavili nekaj vprašanj premierju Miru Cerarju. Vrtela so se okrog bančne luknje, čeprav je Cerar poudaril, da je razprava o krivcih za bančno luknjo brez dokazov neprimerna. Poslanci so želeli odgovore glede ureditve statusa narodnih skupnosti iz razpadle SFRJ, potrditve novele zakona o kazenskem postopku ter prioritetah do konca mandata.

Redna oktobrska seja DZ se je začela z razpravo o bančni luknji. Anže Logar (SDS) je v poslanskem vprašanju premierju Miru Cerarju naštel imena ljudi, ki naj bi bili domnevno krivi zanjo, in danes delujejo v vladnih institucijah. "Takšen javni linč se mi zdi neprimeren," je v odgovoru izpostavil premier.

Logar je naštel imena ljudi, ki naj bi bili na funkcijah ob nastanku t.i. bančne luknje in danes delujejo v različnih vladnih oz. državnih institucijah. A Cerar mu je odgovoril, da nihče od navedenih ni bil ovaden, sploh pa ne pravnomočno obtožen. "Zato nimam oprijemljivega razloga, da bi menil, da naštete osebe niso primerne za opravljanje funkcije," je poudaril.

Večji del te zgodbe je sedaj na državnem tožilstvu, je povzel Cerar ter izrazil upanje, da bodo zadeve čim prej prišle do sodišč in do končnih razsodb. "Odločno smo se lotili preiskav, uvedli pa smo tudi več sistemskih ukrepov, da do tovrstnih zlorab ne bo več prihajalo," je dejal Cerar in menil, da so sprejeli tudi veliko sistemskih stvari, da bodo pristojni organi lahko končali delo.

Povzel je, da je bilo največ spornih kreditov najetih v obdobju 2004 do 2008. Policija je od leta 2013 do septembra letos zaznala 258 sumov kaznivih dejanj v bankah, podala 106 kazenskih ovadb za 138 kaznivih dejanj ter pri tem ovadila 157 bančnikov in škodo v teh postopkih ocenila na 456 milijonov evrov. "Od leta 2015 se število zaznanih kaznivih dejanj zmanjšuje, v preiskavi je še 35 sumov kaznivih dejanj," je nanizal statistiko.

"Za ureditev statusa narodnih skupnosti iz razpadle SFRJ pristojen DZ"

Poslanka Levice Violeta Tomič je na seji pozvala premierja pozvala k priznanju statusa manjšin za narodne skupnosti, ki izvirajo iz razpadle SFRJ. Cerar je opozoril, da predlog Levice zadeva predvsem parlament, kjer morajo za dopolnitev ustave zbrati dvotretjinsko soglasje. To sicer po njegovih informacijah trenutno ni zagotovljeno.

Tomičeva je opozorila, da so v Sloveniji na področju ureditve položaja narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ sprejeli le deklaracijo o njihovem položaju.

Pri tem je bila kritična tudi do Cerarja, ki je podpisal koalicijsko pogodbo, kjer so med drugim zapisali, da nameravajo urediti pravice in status teh narodnih skupnosti, vendar "kljub temu do danes na temu področju niste naredili čisto nič".

V poslanski skupini Levica so pripravili predlog za dopolnitev ustave, da so Albanci, Bošnjaki, Makedonci, Srbi in Hrvati, ki živijo v Sloveniji, manjšinske narodne skupnosti in da se njihove pravice in položaj uredijo z zakonom. Vendar stranka še ni dobila potrebnih 20 podpisov za razpravo. Tomičeva je opozorila, da podpisa ni prispeval noben poslanec koalicijskih strank SMC, DeSUS in SD.

Cerar je v odgovoru Tomičevi zagotovil, da je ureditev položaja narodnih skupin zelo pomembna ter da tudi v njegovi SMC spodbujajo vse ukrepe, ki koristijo tem narodnim skupnostim in njihovemu dobrem sožitju v Sloveniji. Spomnil je, da se pogovarjajo s predstavniki skupnosti o zakonski izboljšavi statusa v Sloveniji. Premier je naklonjen temu, da bi se zadeva uredila tudi na ustavni ravni. Sicer pa je spomnil, da te skupnosti že lahko krepijo svoj jezik, nacionalno identiteto in kulturo.

Tomičevi je dejal, da je njen predlog vezan na državni zbor, ki je ustavodajno telo. Tu pa je potrebna dvotretjinska večina. Po njegovih informacijah tega soglasja trenutno ni možno doseči. Tudi sicer pa predlog še ni vložen.

Je pa Cerar vseeno obljubil svojo podporo, če se zagotovi uspešnost predloga in podporo vlade. "Vlada bo tu pomagala z informacijami, pobudami in vsemi možnimi sredstvi, ki so ji na voljo," je dejal.

Tomičeva je še opozorila, da lahko s podporo koalicije in predstavnikoma narodnih manjšin predlog Levice v DZ doseže dvotretjinsko večino. Po njenem pa je sedaj skrajni čas, da se prizna njihov status na primeren način in začne postopek razprave, za katerega poslanska skupina potrebuje 20 podpisov.

Miro Cerar ne želi razpravljati o krivcih za bančno luknjo brez dokazov.
Miro Cerar ne želi razpravljati o krivcih za bančno luknjo brez dokazov. FOTO: POP TV

Cerar pozval DZ k vnovični potrditvi novele zakona o kazenskem postopku

Predsednik vlade je sicer pozval poslance k vnovični potrditvi predloga novele zakona o kazenskem postopku. DZ bo namreč na zahtevo državnega sveta znova odločal o noveli, ki med drugim omejuje sodno preiskavo ter uvaja možnost zaslišanja prič in osumljencev s strani policije in tožilstva v predkazenskem postopku.

V prvem odločanju v DZ je novelo zakona o kazenskem postopku podprlo 32 poslancev, v glavnem iz vrst SMC, čeprav tudi iz te stranke podpora ni enotna. Za vnovično potrditev novele je potrebnih najmanj 46 glasov, glede na napovedi strank in posameznih poslancev pa je težko pričakovati, da bi dobil zadostno podporo.

Cerar se je vnovičnega odločanja o noveli dotaknil v odgovoru na vprašanje poslanke NSi Ljudmile Novak, ki je želela slišati, kaj bo vlada naredila, da bo zagotovila pravično državo, v katerih bodo zakoni veljali za vse enako. V Sloveniji po njenem mnenju obstajata dve pravni državi - ena velja za običajne državljane, ki so za majhne prekrške kaznovani z visokimi kaznimi, ki jih morajo hitro plačati.

Vemo pa, da izvršna veja oblasti ne more ne tožiti ne soditi namesto tožilca ali sodnikov niti ne more preiskovati na način, da bi politiki preiskovali, ampak to delajo strokovnjaki, kot so inšpektorji, policisti in drugi. Miro Cerar

"Upravičeno, vendar pa morajo vsi zakoni veljati za vse enako. Druga pravna država namreč velja le za določene izbrance, ki jim je dovoljeno prav vse, tudi velike nepoštenosti, pa za to ne odgovarjajo," je opozorila Novakova. Cerar je v odgovoru izrazil razumevanje za kritike ljudi, da pravna država ne deluje optimalno, da je pravica prepogosto prepočasna in da ni vedno povsem nepristranska.

"S tem se ne izogibam odgovornosti vlade, ampak to je treba zelo jasno povedati, da je pravzaprav odgovornost za pravno državo porazdeljena na vse. Del odgovornosti nosijo organi odkrivanja, del tožilstvo, del sodstvo, del seveda vlada z ministrstvi, del pa nosimo vsi državljani," je dejal Cerar in ocenil, da je "včasih pravna zavest med državljani še prešibka".

Cerar je spomnil, da je vlada predvsem na področju pregona najzahtevnejše gospodarske kriminalitete sprejela številne ukrepe. To je po njegovih besedah še posebej pomembno zato, "ker s tem naslavljamo skozi pregon za kazniva dejanja in druga kaznovalna ravnanja pravzaprav tiste, ki so najbolj vplivni v družbi, ki so na najvplivnejših mestih in položajih in s tem dejansko skušamo izenačiti to pozicijo, da bi prišli do večje enakopravnosti, ki si jo vsi želimo".

Tako je vlada po Cerarjevih navedbah med drugim zvišala kazni za korupcijska kazniva dejanja, podaljšala zastaralne roke za gospodarska in korupcijska kazniva dejanja ter zaostrila kazensko zakonodajo na področju davčnih utaj in pranja denarja.

Cerar o prioritetah do konca mandata

Prednostni projekti vlade bodo do konca mandata naložbe v prometno infrastrukturo, energetiko, zdravstveno varstvo, izobraževanje in varnost, je dejal Miro Cerar. "Gremo naprej z dialogom, posluhom in zavestjo gospodarja, ki skrbi za javne finance in dela napredek postopno, a zanesljivo v dobro ljudi," je dodal.

Med prednostnimi področji je v odgovoru na poslansko vprašanje Matjaža Hana (SD), kateri so predvideni koraki pri odpravljanju varčevalnih ukrepov ter ključne investicije do konca mandata te vlade, naštel še naložbe v telekomunikacije in pametna omrežja, predelavo lesa, energetsko sanacijo stavb, kmetijstvo, znanost in šport. "Investicije se povečujejo, računamo, da bodo v porastu tudi na zasebnem področju," je dejal.

Han je poslansko vprašanje postavil v luči tega, da država dosega visoko gospodarsko rast, brezposelnost se znižuje, a nekateri vseeno tega ne občutijo na svoji koži. "Od statističnih kazalnikov ljudje ne morejo iti v trgovino po kruh," je menil, zato ga je zanimalo, kdaj bo država odpravila vse varčevalne ukrepe, ki jih je sprejela v času gospodarske krize.

Cerar je med drugim spomnil na zaveze v predlogu proračunov za prihodnje dve leti, ki odpravljata omejitve na področju pokojnin in družinskih prejemkov, povzel je napredek v pogajanjih s sindikati javnega sektorja glede odprave anomalij v najnižjih plačnih razredih ter načrte glede povečanja povprečnin za občine. Napovedal je tudi pospešitev črpanja evropskih sredstev, da bo "država imela investicijski naboj tudi iz tega naslova".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113089
17. 10. 2017 18.21
+2
Gospodu se javni linč zdi neprimeren!? V štirih letih so nas bankirji olajšali za 456 milijonov, Cerarjevi nesposobneži pa še kar nekaj "zaznavajo". Lopove je treba spraviti v arest in jim pobrati nakradeni denar, bistri sine vplivnih staršev! Si po poklicu pravnik, ali pek?
wolfterier
18. 10. 2017 09.58
+1
flojdi
17. 10. 2017 14.41
+4
.kwa? bančna lukna? ..ali Požrešnost. / linčanje je Premalo./ primerne Kazni" (žal)(še)NI
B?AN
17. 10. 2017 13.48
+5
Kdo bo sprovociral sedaj ljudske vstaje proti cmerkotovi vladi, ki nam krade denar direktno iz žepa in iztreblja slovenski živelj, z legalizacijo nekih manjšin ki to sploh niso??
Transformerji
17. 10. 2017 11.45
+8
Dragi predsednik, do dokazi za bančne luknje in tudi dokazi, kdo jih je povzročil. Vendar nimamo pravosodnega sistema - torej ste glavni krivec vi. Saj ste obljubljali pošten pravosodni sistem! Zato sem vas tudi volil.
staridida
17. 10. 2017 10.09
+10
Cmerko, a se ti zdi kot pravniku primerno, da si nezakonito odstranu poslanca Janeza Janšo iz DZ....
CURVANORD Zanetti
17. 10. 2017 10.33
+4
počakaj da razmisli ,ali je bilo primerno
staridida
17. 10. 2017 10.39
+4
ROMELS
17. 10. 2017 10.03
+8
Če cerar smatra, da je to javni linč, potem je imel prste zraven. Saj tu gre vendar za dakoplačevalsko zadevo.
staridida
17. 10. 2017 10.02
+4
Cmerko-tudi indici so dovolj, kot pri patriji.....
Adolph
17. 10. 2017 09.33
+6
Cerar,nimate tako velikega tepiha,da bi vse pometli pod njega . . . . .
flojdi
17. 10. 2017 14.43
-4
..ja ; in stkali so ga že vsi Prejšnji. posebno nekateri
wolfterier
18. 10. 2017 09.59
+1
flexi22
16. 10. 2017 21.52
+6
kdaj bo postav za vse uradni jezik slovenščina . so tu že po 10 ,20 let ima državljnstvo pa nezna (noče) niti pozdravit po slovensko .kake majnšine,še malo če bo šlo tako naprej bomo mi majnšina.
Kajtimar
17. 10. 2017 09.39
+5
CURVANORD Zanetti
17. 10. 2017 10.34
+3
benjivenamian
16. 10. 2017 21.16
+2
kiro zabito faco ma ta murglski norček
krtofl
16. 10. 2017 21.39
-3
PS2Xministri
16. 10. 2017 20.15
+11
Cerar ti bi že imel zdavnaj javni linč, da imaš vsaj neko ovadbo kredita na desnici zato pa moreš omenjat take besede kjer veš da boš moral udariti po svojih......JA CMERKO 2004--2008 JE BILA NA OBLASTI DESNICA SAMO BANKIRJI Z VSO PODPORO LEVICE SO NAREDILI TA CIRKUS KI GA TI OMENJAŠ ZATO TVOJ LINČ NE BOŠ TI ISPELJAL PROTI TEM LJUDEM KI SO TE NASTAVILI.
krtofl
16. 10. 2017 21.38
-10
flojdi
17. 10. 2017 14.45
+1
.KOD ..je pravzaprav čisto Primerna in prava beseda
staridida
17. 10. 2017 17.15
+1
trunck
16. 10. 2017 19.35
-11
Velikokrat sam sebe sprašujem, zakaj nisem desnjak, ker življenje potem postane tako enostavno. Za vse so krivi drugi. Recimo, za bančno luknjo je zdaj očitno najbolj kriv Miro, ker ne preganja dovolj zavzeto tistih, ki so bančno luknjo ustvarili. Zanimivo, dva najhujša sta že za zapahi, tretjega, daleč najbolj krivega, pa je rešilo US. Za desnjake ni pomembno kdo je bančno luknjo ustvaril, ampak očitno to, kdo je ne preganja dovolj zavzeto. Hkrati pa se trudijo, da je ne bi mogel preganjati, ker bi seveda preganjal desnjake, ki so vedno zraven, kadar se krade (Patria, Teš6, orožje, banke, ...).
ROMELS
16. 10. 2017 20.08
+10
Ja, levaki so naredili bančno luknjo. Kje pa ti živiš, da tega ne veš. A mogoče v s. koreji?
PS2Xministri
16. 10. 2017 20.18
+9
TRUNCK...res zanimivo da tvoji teh podatkov nimajo daj jim stopi v pomoč in skupaj naredite da se že to enkrat reši...TRUNCK JUTRI Z VSEMI DOKUMENTI NA NPU.
helter skelter
16. 10. 2017 19.34
+14
Komentar znanca iz fb na to temo: "Daleč od tega da bi bil nacionalist ali desničar, če sem šel na volitve (zadnje čase jih kar bojkotiram..) sem ponavadi obkrožil kakšno levo stranko,ampak ta vlada in Združena levica z Violeto Tomić pa so čisto zmešani...Slovenijo bi napolnili z migranti in dali status manjšin vsem iz bivše Juge in še Albancem, ob tem da zadnja leta k nam prihaja največ oseb ravno iz Albanije in Kosova. Še najbolje da damo Kosovarjem en del države in avtonomijo, a ne tovarišica Tomić? Pa seveda ne smemo pozabit na njene ljubljene rome, afganistance, pakistance, somalijce.. .. Imam občutek, da si vlada in Levica najbolj želeli, da bi čimveč Slovencev odšlo v tujino, da bi lahhko državo kar napolnili z vsemi temi................. Mislim, da bom po dolgem času šel na naslednje volitve in prvič dal glas kakšni nacionalni stranki, ker ta levim je multikulti ideologija čisto oprala možgane......"
trunck
16. 10. 2017 19.41
-10
Dbitis, niso vsi levi, če niso desni. Trenutno imamo najmanj migrantov v Evropi, ti pa se kar strašiš. Ali greš v klet tudi samo s spremstvom mamice, tako kot Janez, ki se je zastražen skrival v kleti CD-ja med 10 dnevno vojno. Glede na to, da se slovenceljni slabo razmnožujemo, ker nimamo prašnikov, bomo morali dobiti delovno silo in tiste s prašniki, da bodo ženske zadovoljne. To že ddolgo delamo, zato smo prvaki v košarki, rokometu, celo v nogometu smo dobri glede na število prebivalcev.
wolfterier
17. 10. 2017 09.50
+6
Trunck,imamo jih največ,še župan glavnega mesta je...
nightangel
16. 10. 2017 19.19
+10
Naj bo srečen,da smo Slovenci bolj mlačen narod in da ni oni pravi linč.
komarec
16. 10. 2017 19.16
+6
No mirči ko gre za velike ribe je javni linč neprimeren, ko gre za male ribice si pa tiho.
Moni R
16. 10. 2017 19.02
+3
A to da smo dolg tvojih lopovskih prijateljev plačevali in še plačujemo predvsem mali in pošteni ljudje se ti pa zdi primerno....a cerar
marmilan
16. 10. 2017 19.00
+0
Ma kaj toti svečkarji spet s....o. Sramota.
kuncci1
16. 10. 2017 18.56
+3
Vrana vrani ne izkljuje oči!!!
flojdi
17. 10. 2017 14.46
+2
.lačna morebiti ne ; požrešna pa ...zna biti. / samo NE VRANA
helter skelter
16. 10. 2017 18.20
+7
Rdeči so se dobro omastili ... in nihče ni kriv, ker eden drugemu držijo štango, pa še sodstvo, medije in organe pregona imajo v svojih rokah!!! To se ne bo nehalo, dokler SDS ne dobi volitev in napravi popolne čistke v sistemu!
Brakedirt
16. 10. 2017 18.21
-5
ste imeli priloznost pa ste dobili stango od ljudstva. sprijaznite se da ne boste vec vladali.
krtofl
16. 10. 2017 18.22
-5
ne klati neumnosti...je tvoj klopotec rekel...kriza nas bo obšla....
290ktober
16. 10. 2017 18.23
-3
ojoj RKC in JJ kompanija je pokradla 29 vsi ostali pa 6.milijard...
Brakedirt
16. 10. 2017 18.23
-5
sds komuniste je obsla ja, se kriza se jih izogiba
Brakedirt
16. 10. 2017 18.31
+7
prava cistka bi bila ko bi se vsem imetnikom rdecih knjizic prepovedalo delovanje v politiki
helter skelter
16. 10. 2017 18.12
+7
Posledice Patrije za davkoplačevalce in naslednje generacije: obdobje 2004-2008 se dolg države poveča za 0,8 milijarde ........... obdobje 2008-2015 se dolg države poveča za 23 milijard!!!!! ....................... Katastofalni rezultati SMC+SD+DESUS:Leto 2014: -1.195.455.050€ (Zaključni proračun 2014) ............. Leto 2015: -1.276.712.072 (Zaključni proračun 2015) ............. Leto 2016: -305.446.644 (Sprejeti proračun 2016) ............. Leto 2017: -717.782.807 (Sprejeti proračun 2016) ............. = SKUPAJ: -3.495.396.573 Rezultat SMC+SD+DESUS = 3,5 milijarde minusa
Brakedirt
16. 10. 2017 18.15
-4
seveda,ko pa ste se zapufali da bodo se generacije odplacevale vaso nesposobnost
290ktober
16. 10. 2017 18.24
-3
wolfterier
17. 10. 2017 09.54
+2
Dbitls,tisto ni bil dolg države ampak dolgovi fizičnih oseb,ki so plačani,če ne drugače pa z izvržbo.Problem so denarci,ki so bili podarjeni predvsem forumu 21 in nikoli vrnjeni.