Slovenija

Premalo promocije za slovenski turizem

Ljubljana, 31. 08. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poletna turistična sezona se počasi končuje in turistični delavci že preštevajo zaslužek. Za slovensko gospodarstvo je turizem pomembnejši, kot se morda zavedamo, saj vsak dan s turizmom v Sloveniji zaslužimo tri milijone evrov. Ta številka pa bi bila po mnenju poznavalcev še višja, če bi v turizem vložili vsaj malo več.

Slovenija s turizmom ustvari več kot 12 odstotkov svojega bruto družbenega produkta, značilnost našega turizma pa je pestra ponudba. Tako je v Sloveniji zelo močan zdraviliški, kulinarični, kongresni in tudi druge vrste turizma. Kot poudarjajo na Slovenski turistični organizaciji, je ena od prednosti slovenske ponudbe dobro razmerje med ceno in kakovostjo.

Za promocijo Slovenske turistične ponudbe po menju mnogih strokovnjakov ne naredimo dovolj
Za promocijo Slovenske turistične ponudbe po menju mnogih strokovnjakov ne naredimo dovolj FOTO: POP TV

Toda zatakne se pri promociji. Slovenija je namreč na mnogih trgih še vedno premalo znana. "Osebno sem bila vedno zelo zadovoljne z vašim turizmom in žalostno je, da toliko Britancev ne pozna njene raznolikosti. Veliko jih niti ne ve, da se boste naslednje leto priključili EU. Mislim da morate razmisliti o pomembnosti tega dogodka," je povedala Julia Berg iz londonskega podjetja Carisma.

Slovenska turistična organizacija ima proračun v vrednosti 5 milijonov Evrov. Država za promocijo torej zapravi toliko kot kako večje podjetje, to pa je premalo za agresivno promocijo v svetu. Na nek način smo tako obsojeni na svoje tradicionalne trge.

Slovenija trenutno dobiva čez 70 odstotkov svojih tujih turistov iz tako imenovanih glavnih trgov, Italije, Nemčije, Hrvaške, Velike Britanije, Madžarske, Švice, Beneluks, kar ni najbolje. Če se v naših glavnih trgih, na primer v Nemčiji, nadaljuje gospodarska kriza, to lahko naš turizem hudo oslabi. Prisotnost na več trgih pa pomeni večjo varnost.

Slovenija pa bo v kratkem dobila novo promocijsko podobo, ki jo kar pogosto menjamo. Spomnimo se še preteklih promocijskih sloganov - Slovenija, moja dežela, Slovenija, na sončni strani Alp, Slovenija, zeleni košček Evrope. Trenutno predlagani slogan se glasi "Slovenija, Eden of Evrope", kar pa mnogim strokovnjakom ni všeč. Kot Eden ali raj se namreč oglašujejo bolj eksotične dežele in po mnenju mnogih to turiste lahko zmede.

Strokovne diskusije o predlogu sicer še potekajo, dokončno odločitev o novi podobi pa bodo predvidoma sprejeli v letošnjem septembru.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja