Slovenija

Premagati želijo birokratske ovire: vpleteni bodo iskali najboljšo možnost zdravljenja malega Reneja v Evropi

Ljubljana, 15. 05. 2014 17.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina je sklical sestanek odgovornih institucij glede zdravljenja dveletnega Reneja, ki se je rodil z deformacijo stopala. Čas je, da najdemo rešitev, ki bo najboljša predvsem za otroka in starše, pravi Možina.

Mama malega Reneja se ni strinjala s predlogom slovenskih ortopedov, ki bi Reneju stopalo amputirali, zato je sama iskala drugo možnost v tujini. Našla je ameriškega zdravnika, nihče pri nas pa ji ni povedal, da enake rekonstrukcije opravljajo tudi v Evropi, ena takšnih je klinika na Dunaju.
Mama malega Reneja se ni strinjala s predlogom slovenskih ortopedov, ki bi Reneju stopalo amputirali, zato je sama iskala drugo možnost v tujini. Našla je ameriškega zdravnika, nihče pri nas pa ji ni povedal, da enake rekonstrukcije opravljajo tudi v Evropi, ena takšnih je klinika na Dunaju. FOTO: POP TV

Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina je za petek sklical sestanek odgovornih institucij glede zdravljenja dečka Reneja, ki se je rodil z deformacijo stopala. Na sestanku želi poiskati razumno in kompromisno rešitev, da bo otrok deležen zdravljenja v enem od ustreznih ustanov v Evropski uniji. Takšni centri so na primer v Nemčiji v Münstru in Stuttgartu, v Švici v Baslu in seveda na Dunaju, ki je tudi evropski referenčni center za zdravljenje otrok z ortopedskimi težavami.

Kot je v odprtem pismu zapisal Možina, z zaskrbljenostjo spremlja javne polemike glede malega Reneja, ki se je rodil z zakrnelim stopalom in brez kosti mečnice. Po njegovem prepričanju je čas, "da najdemo takšno rešitev, ki bo najboljša predvsem za otroka in starše".

Udeležbo na sestanku so potrdili generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin, ki takšen sestanek pozdravlja, in predstavniki Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Razreševanje tako občutljivega in redkega zdravstvenega primera ne sme biti prepuščeno birokratskim oviram nedorečene zakonodaje ali strokovnim diskurzom, pa čeprav so ti v strokovnih krogih povsem običajni, poudarja Možina. Še manj primerno pa je, da se rešitve tako izjemno občutljive in strokovno zahtevne tematike iščejo pred televizijskimi ekrani, dodaja.

"Naša skupna odgovornost je, da zdravstvene stiske posameznikov ne obremenjujejo celotne podobe slovenskega zdravstva, ki je sicer v vse večjih težavah pri zagotavljanju sredstev sodobne medicine," še dodaja Možina.

Mali Rene se je rodil z deformacijo stopala.
Mali Rene se je rodil z deformacijo stopala. FOTO: POP TV
Po poročanju oddaje SVET na Kanalu A so na ministrstvu za zdravje ugotovili, da bi lahko zavarovalnica sama poiskala drugo mnenje, če je naša stroka kot zadnjo možnost predlagala le amputacijo. Na zavarovalnici pa vztrajajo, da mora stroka imeti zadnjo besedo.

Slovenci predlagali amputacijo, mama želela rekonstrukcijo

Dveletni Rene se je rodil z okrnjenim stopalom in brez mečnice, zaradi česar že zdaj težje hodi, z rastjo naj bi imel težav vse več. Slovenski ortopedi predlagajo amputacijo noge, otrok bi dobil protezo. Njegova mama se s tem predlogom ni strinjala, podala se je v raziskovanje na internet in v ZDA odkrila zdravnika Drora Paleyja, ki v primerih, kot je Renejev, izvaja rekonstrukcije.

ZZZS je tako zdravljenje po mnenju ortopedskega konzilija UKC Ljubljana zavrnil. Zato je mama dečka začela zbirati prostovoljne prispevke, s katerimi bi pokrili stroške zdravljenja pri ameriškem zdravniku, ki naj bi znašali okoli 180.000 evrov. Da amputacija ni edina mogoča rešitev za stopalo Reneja, je v sredo za oddajo SVET na Kanalu A dejal tudi avstrijski ortoped Franz Grill. Pojasnil je, da imajo sami precej izkušenj na tem področju in da je rekonstrukcija pri njih že rutinski poseg tudi pri redkih obolenjih. Kot je še dejal, v takšnih primerih sam ponudi tako možnost rekonstrukcije kot amputacije - oba posega v Avstriji plača država - in skoraj vsi se odločijo za rekonstrukcijo. Pediatrična ortopedski kliniki na Dunaju.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LLLEPI
16. 05. 2014 00.38
+3
Praksa zavarovalnic je pobrati cimvec denarja in ga cim manj izplacati,razliko pa pospravijo v svoje zepe razni direktorji in njihovi pomocniki,ki so nedotakljivi,Narod nai pa veselo placuje,ko pa potrebujes oskrbo pa ponovno placaj al te pa matilda povoha
mikkki
15. 05. 2014 22.40
+5
Seveda. Sedaj ko je prislo v javnost, je treba resit svoje riti. Hinavci.
nekdonekje
15. 05. 2014 21.22
+3
No ja, ko so vprašali študente medicine, zakaj so se odločili za ta študij, jih je večina odgovorila, da zaradi plač ali pa zaradi ugleda..., mislim, da to vse pove.
Darko32
15. 05. 2014 20.52
+8
Nimajo se kaj dogovarjati sedaj. NEMUDOMA JIM JE POTREBNO ODVZETI VSEM LICENCE IN JIM PREPOVEDATI IZVAJANJE ZDRAVLJENJE, SAJ SE JE POKAZALO, DA SAMO GLADAJO KAKO BI NPOLNILI SVOJE ŽEPE IN DELALI PO LINIJI NAJMNJŠEGA ODPORA. TAKŠNI SO IZREDNO NEVARNI ZA LJUDI. Možina mora jutri vrniti zdravniško licenco in sploh ne sme več opravljati zdsravstvenega poklica. Enako velja za vse tri člane senata iz Ortopedske bolnice v Ljubljani. NA FAKULTETI za medicino pa preveriti kdo poučuje in jih nemudoma odsloviti ter takoj spremeniti sistem kadrovanja in prepovedati klanovsko kadrovanje, saj so povzročili preveč škode.
scar_face
15. 05. 2014 20.43
+4
Vrači, ne zdravniki. To je slovensko zdravstvo. V Sloveniji se lahko normalno zdraviš samo za običnim prehladom. Vse ostalo je preveč zapleteno za našo ''stroko''. Meni še enega gibsa niso znali prav naštimat.
biggbrader
15. 05. 2014 19.48
+2
Možina s tem, ko hoče biti všečen medijem, dela veliko šlodo Reneju, staršem in dobrim zdravnikom.
movi 1
15. 05. 2014 19.38
+2
Fakulteta za medicino v Ljubljani; pa kaj za boga vi tam ucite oziroma izucite!!?? BELE HALJE ALI DOHTORJE IN CE??? ZDRAVNIKE, STROKOVNE MEDICINSKE ZDTAVNIKE???? SRAMOTA OD VSEH UNIVERZITETNIH UNIVERZ V EVROPI IN SVETU!!!!!!!!
Darko32
15. 05. 2014 20.55
+4
Poglejmo kdo uči tam. Potem poglejmo kdo je bil v konziliju. TA človek tudi uči na MEdicinski fakulteti in ki predlaga samo rezanje in ne zdravljenja. Takšni so pokopali ugled zdravnikov, saj so jih z to malomarno odločitvijo zblamirali poštene zdravnike, k idelajo z dušo in srcem svoj poklic in z veseljem dajejo po svojih najboljših močeh nasvete, kar pa žal v tem priemru ni bilo, Sedaj hočejo popravit to sramoto tako, da bodo oni organizirali. Sam se bojim, da bi tega otroka radi uničili ne pomagali, ker so jezni.
babi jelci
15. 05. 2014 19.37
+19
prej bi se oglasili na zbornici, kaj boste zdaj iskali rešitev, ko je denar že zbran in operacija dogovorjena
chucknorris
15. 05. 2014 19.24
+8
ZDRAVNIŠKI, TOŽILSKI IN SODNIŠKI CEH V SLOVENIJI : KLOAKA !!!
gmj
15. 05. 2014 19.10
-14
to pomeni da bo vrnila denar?
biggbrader
15. 05. 2014 19.51
+13
Ga bo še hudičevo rabila, sploh pri našemu "brezplačnemu" zdravstvu.
durk
15. 05. 2014 19.05
+7
Reneju želim, da se vse izteče tako kot je treba...Nekaj me pa vseeno skrbi in bega...upam, da se bom znal prav izraziti...zanima me, kdo in kako mu bo pomagal, po vseh teh operacijah (če se bi slučajno-upam, da ne-, kaj zapletlo, ali bi potreboval kakšno dodatno nego) ali se bodo morali starši obrniti ponovno, na zdravnika, ki ga je operiral, ali bo vso potrebno nego in oskrbo dobil pri nas? kajti vemo, da če greš ti na svojo roko kam drugam, ti radi povejo na koga se obrni (seveda vsi užaljeni) , ko poiščeš pomoč, če gre kakšna stvar narobe...
durk
15. 05. 2014 19.50
+5
upam, da ste razumeli, da s tem nisem mislil na otroka in starše, ampak naše uslužne zavarovalnice in užaljene zdravnike, ko ne poslušaš njihovega mnenja in sam poiščeš najboljšo rešitev
biggbrader
15. 05. 2014 19.52
+2
Ja, zna biti problem, a mislim, da je Brecelj vseeno podpisal Hypokratovo zaprisego.
vratio se Valter
15. 05. 2014 19.02
+17
vprašanje če bi tudi svojemu otroku tako enostavno predpisal amputacijo?
biggbrader
15. 05. 2014 19.54
+3
Vsi vpleteni trdijo, da. A jim ne verjamem povsem, glede na to, da sta tudi Milan in Danilo koristila zdravniške usluge v tujini. Recimo da samoplačniške. ?!
mm22
15. 05. 2014 18.56
+8
Odgovornim,vsem vzet licence.in kazensko preganjat odgovorne.saj so dobro placani za svoje delo,ki ga ne opravljajo dobro.
mm22
15. 05. 2014 19.03
+2
V zdravstvu so nekateri prevec placani.vse kaj je vec kot 3000e je prevec.bolnicarke pa sestre po 700e.sramota za to drzavo
modelx
15. 05. 2014 18.46
+10
sam pa ne bi bil toliko skeptičen glede naših zdravnikov. čas bo pokazal, kdo ima prav. se bojim, da naši zddraviniki in bo na koncu rezultat isti. ni vse zlato, kar prihaja iz amerike. v večini je precej črno. pa da ne bo pomote glede kaj dko komu želi. najbolje za malega bi bilo, da bi se rodiz z ok nogo....
Darko32
15. 05. 2014 20.50
+2
Se delno strinjam, vendar to je tvoje je politična demagogija komunizma. LAhko ti povem, da sem sam videl postopek, kako je kirurg zamočil opoeracijo pacientu in nikakor ga ni hotel poslati na magnetno resonanco samo, da bi lahko prikrival svinjarijo. Potem pa je taisti pacint mimo vseh zdravnikov sam naredil MAgnetno resonaco in prosil Ameriško bolnico in specialista, da pregleda magnetno resonaco. TA je napisal poročilo na 10 straneh z natančnimi navodili in celo povedal pacientu kje je ta literatura. Pri nas pa je hotel nekaj izrazov prevesti in je zaporsil nekaj ljudi na Medicinski in so mu svetovali, da mu bodo prevedli tudi te izraze, vendar naj bo tiho, ker je to njihov učitelj in so lahko na cesti. Sedaj pa se taisti zdravnik in celo mu pomagajo kolegi blizu VANETA, da širijo dezinformacije, da gre za degenerativne sprembe, Ko vidi človek to početje mu lasje gredo po komncu. ZAto menim, da je potrebno vsem tem okrog VANETA . Potem pa so še takšni bleferji sodni izvedenci. TO JE VSE SKORUMPIRANO DO AMENA. ZAto je porebno barabine nagnati iz javnega zdravstva in podpreti poštenjake in tiste, k idelajo z dušo in srcem svoj poklic. NA srečo pa niso vsi zdravniki in kirurgi skorumpirani.
rambek
15. 05. 2014 18.43
+1
Kaj je sedaj z maticom!
revanšist
15. 05. 2014 18.46
+0
glej danes dnevnik na prvem pa boš vse izvedel
heavyd
15. 05. 2014 18.42
+2
Kaj pa za Matica? -> še en otrok, ki ima isto?!?!
revanšist
15. 05. 2014 18.47
+0
zelo podobno pa še par drugih stvari .ampak bistvo je enako
Physalis
15. 05. 2014 18.33
+9
Samo Fakin naenkrat to pozdravlja? Pa ta teden je na odmevih komentiral, da bi se strinjal t Slovensko stroko, torej amputacijo. To je apsurd, revcki mali skoz kaj gredo in njihovi starsi,,, zakaj? Da si eni polnijo zepe, bolani pa trpijo.
biggbrader
15. 05. 2014 18.37
-2
Fakin ima zvezane roke in še denarja nima, ker ga gre večina za bajne plače naših vsemogočnih dohtarjev.
revanšist
15. 05. 2014 18.48
+1
pri posvojencu Marka Žitnika ni bil noben problem kajne g.fakin-imaš zelo primeren priimek glede na tvoje sprenevedanje
biggbrader
15. 05. 2014 18.29
+12
Kje so sedaj medicinske privat firme, ki nas gulijo z prodajo zdravil in pripomočkov KC in ostalim bolnišnicam ? Človek bi pričakoval, da bodo Salus, Medico ingenering,.......stali v vrsti in se drenjali pri donacijah za dečkovo zdravje
milos75
15. 05. 2014 18.41
+10
revanšist
15. 05. 2014 18.49
+6
Darko32
15. 05. 2014 18.26
+14
Nimajo se kaj dogovarjati sedaj. NEMUDOMA JIM JE POTREBNO ODVZETI VSEM LICENCE IN JIM PREPOVEDATI IZVAJANJE ZDRAVLJENJE, SAJ SE JE POKAZALO, DA SAMO GLADAJO KAKO BI NPOLNILI SVOJE ŽEPE IN DELALI PO LINIJI NAJMNJŠEGA ODPORA. TAKŠNI SO IZREDNO NEVARNI ZA LJUDI. Možina mora jutri vrniti zdravniško licenco in sploh ne sme več opravljati zdsravstvenega poklica. Enako velja za vse tri člane senata iz Ortopedske bolnice v Ljubljani. NA FAKULTETI za medicino pa preveriti kdo poučuje in jih nemudoma odsloviti ter takoj spremeniti sistem kadrovanja in prepovedati klanovsko kadrovanje, saj so povzročili preveč škode.
Physalis
15. 05. 2014 18.25
+15
Pa, da ne omenjamo cakalne vrste, zakaj? Ker zavarovalnica krije stroske na dan za par pacientov. Sramota. Ukinit nemudoma dodatno zavarovanje zavarovalnicam. Pa po vsej logiki bi se ta denar dajal direktno v javno zdravstvo z TOTALNIM NADZOROM.
biggbrader
15. 05. 2014 18.34
-2
revanšist
15. 05. 2014 18.50
-1
kaj sanjaš---kaj ni šele lansko leto prevzel položaja???????????ja dolgo let hahahah
biggbrader
15. 05. 2014 19.58
Ko je v Celju začel delati red na stroških, je prišel navzkriž z zapravljivimi dohtarji.