Slovenija

Na Celjskem primanjkuje pitne vode!

Celje, 18. 09. 2010 09.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Voka Celje opozarja, da na Celjskem prihaja do pomanjkanja pitne vode. Vse svoje uporabnike tako pozivajo, da omejijo uporabo vode na najnižjo raven. Sicer pa je treba vso vodo za pitje in pripravo hrane predhodno prekuhavati.

Točenje vode iz pipe
Točenje vode iz pipe FOTO: Jani Dolinšek

Celjsko podjetje Vodovod-kanalizacija (Voka) je zaradi povišane motnosti moralo izključiti iz uporabe večje vodne vire, zato prihaja do pomanjkanja pitne vode v celotnem vodovodnem sistemu. Vse svoje uporabnike tako pozivajo, da omejijo uporabo vode na najnižjo raven.

Iz Voka so še sporočili, da je treba vso vodo za pitje in pripravo hrane predhodno prekuhavati. Ukrep prekuhavanja velja do preklica.

Za novorojenčke, dojenčke in zalivančke do šestega meseca starosti ter za doječe matere in nosečnice, ki so oskrbovani iz osrednjega vodovodnega sistema Celje, pa odsvetujejo uporabo pitne vode iz vodovoda. Za pitje in pripravo hrane omenjenih rizičnih skupin priporočajo uporabo ustekleničene vode. Zaradi zapiranja vodnih virov v Vitanju in povečanega črpanja vode iz črpališč v Medlogu je prišlo namreč do povišanja koncentracij nitratov v pitni vodi.

Več o tem, kako zagotoviti zdravo pitno vodo.

Ponekod je vodo treba prekuhavati

Tudi iz Javnega komunalnega podjetja Žalec so sporočili, da je treba zaradi kaljenja vodnih virov do preklica prekuhavati vodo za pitje in prehrano na območju Šempetra v Savinjski dolini.

Enako sporočajo tudi iz Komunale Novo mesto, kjer je vodo treba prekuhavati na območju občin Novega mesta, Straže, Šmarjeških Toplic in dela Mirne Peči ter Šentjerneja, ki se oskrbujejo iz vodnega vira Jezero. Zaradi obilnega deževja je prišlo do povečane motnosti pitne vode. Obvestilo velja do preklica.

Komunala Trbovlje pa je obvestilo o prekuhavanju vode izdala že včeraj. Velja za vse uporabnike pitne vode na območju Gaberskega, Savinjske ceste, Kovinarskega naselja, Golovca, Ceste Tončke Čeč do Livarne, Trga Franca Fakina, Gimnazijske ceste, Obrtniške ceste, naselja Sallaumines, Lok, Kešetovega, Ulice 1. junija, Rudarske ceste, Mestnega trga, Majcenove ceste, Dom in vrta, spodnjega Vreskovega in Trga svobode.

Številne ceste po Sloveniji so neprevozne. Če se morate odpraviti na pot, najprej preverite, katere ceste so zaprte. Težave so tudi v železniškem prometu.

Minula noč je bila zaradi močnih padavin vse prej kot mirna. Reke po vsej državi še vedno močno naraščajo. Reka Savinja je sredi noči že poplavila Laško. V Ajdovščini je voda iz Hublja poplavila več kot 20 hiš.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

divja_vrtnica
19. 09. 2010 10.16
Tudi Slovenj Gradec z okolišem je brez pitne vode do preklica.
extradeluxe
18. 09. 2010 21.46
pa ludi, saj ti dejansko ne porabiš teh 150L na dan. Saj gre vse le skozi gospodinjstvo in se vrne nazaj v naravo preko kanalizacije v naravo. Kar porabiš je električna energija za pumpo da voda lahko kroži.
prvee
18. 09. 2010 16.23
Vode je v trgovinah dovolj... Ena taka je recimo Mercator center Hudinja, kjer so čudežno izginile vse plastenke različnih proizvajalcev, samo Mercator znamke je v izobilju... lepa tržna priložnost so napovedi poplav zgleda...
Svit Ribi?
18. 09. 2010 15.30
Pitna voda je danes največji problem, žalostno pa je, da se tega nihče ne zaveda! Po opravljenem preikusu uporabi povprečen človek na dan okoli 50L in več PITNE VODE!!! Na dan, koliko porabi familija...? Se pravi, kuhanje kave, kosila, umivanje zob, umvanje rok, pitje vode, umivanje telesa, umivanje stanovanja, zalivanje rož, pomivalni, pralni, sušilni stroj... Še en dokaz, da se brez vode ne da živeti, zato z njo ravnajo kot da je ZLATO!!!
Shkabo
18. 09. 2010 15.12
Demon26_ Ja sam problem je ker v trgovskih centrih ni več flaširane vode. =)) Tak da bo treba res pivo in gremo naši. =)
demon26
18. 09. 2010 14.20
zato imamo pa štedilnike, da se le-ta prevre, pa magari napravi čajček ali pa dobra kavica, drugače se pa v vsaki trgovini da poceni kupiti 1.5l steklenice navadne vode ... a v takem vremenu je še najbolje popoiti kozarček borovničk ali pa jagerja in se stisniti s svojo ženo, če je pa ta sreča, da te ni doma, potem pa z njeno veliko privlačnejšo in mlajšo sestro ;D
RXG
18. 09. 2010 12.48
Ni treba, ker pijem pivo
Roxy79
18. 09. 2010 10.59
Za 1x imamo vodo na Postojnskem in Pivškem v izredno dobrem stanju,kljub povišanju nekaterih pritokov.