Slovenija

Po dopustu dobil račun za 2700 evrov

Ljubljana, 19. 06. 2012 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pametni mobilniki so zaradi svojih aplikacij in drugih lastnosti pravi "stroškovni trojanski konji", pravijo na ZPS. Dopustnikom v tujini svetujejo, da se v izogib ogromnim zneskom na računih odločijo za zakup ali blokado prenosa podatkov.

Telefoniranje na morju
Telefoniranje na morju FOTO: Thinkstock

Se strinjate, da lahko poležavanje na plaži kaj hitro postane dolgočasno? Nekateri se v takih primerih zamotijo z dobro knjigo, kartami in družabnimi igrami, vse več pa je tudi takšnih, ki v roke raje vzamejo svoj mobilni telefon in si urice na vročem pesku popestrijo bodisi z brskanjem po spletu, z uporabo zabavnih aplikacij in vsem drugim, kar pametne naprave ponujajo. Vse lepo in prav, dokler vam ponudnik mobilne telefonije ne pošlje računa, ki vam vzame dih in sprazni denarnico, na zasoljene cene telefonskih pogovorov in prenosa podatkov v tujini opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

ZPS pred odhodom na dopust svetuje, da se pozanimamo o cenah, da v tujini opravljamo kratke in nujne klice ter ne pretiravamo s kratkimi sporočili. Svetujejo še, da izključimo prenos podatkov in morebitne urnike posodabljanja, za pregledovanje elektronske pošte in spletnih strani pa naj uporabljamo omrežja Wi-Fi.

Preko telefona na plaži gledali risanke in poslušali radio

O visokih zneskih na položnicah za telefon, ki so si jih posamezniki prislužili med dopustovanjem v tujini, smo že večkrat poročali, a se kljub opozarjanju tovrstni primeri še vedno vrstijo. Račun v višini več kot 1000 evrov je nedavno presenetil par, ki je svojega otroka miril s predvajanjem risank na YouTubu. Skoraj 2000 evrov je znašal račun Slovenca, ki se je na plaži naših južnih sosedov zabaval s poslušanjem internetnega radia. "Lahko si predstavljate, kakšno zabavo so imeli doma, ko so prejeli ta račun,“ je dogodek komentiral Boštjan Okorn, vodja testiranja pri ZPS. Naravnost srhljiva vsota je nedavno presenetila tudi našega državljana, ki je dopustoval v Turčiji. "Tukaj je šlo za povsem samodejno pregledovanje elektronske pošte in avtomatsko posodabljanje podatkov v aplikacijah,'' je dejal. Nesrečneža je doma pričakala položnica v višini 2700 evrov.

"Pametni telefoni, ki jih ima v svojem žepu že več kot tretjina Slovencev, so lahko pravi stroškovni trojanski konji,'' pravi Okorn in nadaljuje, da bi morali že za uporabo podatkovnega prenosa v Sloveniji nujno dodati vsaj 100 megabajtov zakupljenih podatkov, saj je cena tudi več desetkrat nižja, kot pa, če bi podatke plačevali po prenesenem kilobajtu.

Čas ne igra nobene vloge!

Pri prenosu podatkov je po njegovih besedah glavna težava, da uporabniki ne morejo natančno vedeti, koliko jih bodo pravzaprav prenesli. Vse je odvisno od same vsebine, grafičnih elementov, kakovosti glasbe ali videa, pravi Okorn. "Čas pri prenosu podatkov ne igra nobene vloge,'' poudarja in nadaljuje, da se lahko v sodobnih omrežjih vsako sekundo pretoči skoraj 1 megabajt podatkov, kar stane približno pol evra. Po grobi oceni za ogled spletne strani pametni telefon porabi en megabajt, petminutno poslušanje radia porabi do sedem megabajtov, ogled pet minut dolgega videa na YouTubu pa do 15 megabajtov.

Samsung galaxy S III
Samsung galaxy S III FOTO: Reuters

Pri nas 1 MB prenosa stane 0,5 evra, v tujini tudi do 25 evrov

Po podatkih ZPS bo potrošnik za vsak megabajt zunaj EU odštel od štiri do 25 evrov. "Vas še mika 5-minutno poslušanje najbolj priljubljene radijske postaje na dalmatinski plaži za 50 evrov?'' sprašujejo uporabnike mobilnih telefonov ter opozarjajo, da mobilni operaterji za to gotovo ne bodo poskrbeli, pač pa moramo prenos podatkov v tujini izključiti sami.

Tarife v območju EU so različne, in sicer minuta pogovora stane 0,348 evra, minuta dohodnega klica 0,096 evra, cena SMS-sporočila znaša 0,108 evra, 1 MB podatkov pa 0,84 evra.

Na Hrvaškem se cena pogovorne minute giblje od 0,79 do 1,36 evra, dohodni klic stane od 0,15 do 0,42 evra, za SMS-sporočilo je treba odšteti do 0,3 evra, 1 MB podatkov pa stane od 4,6 do 24,6 evra.

V Srbiji so cene pogovora dražje, in sicer minuta stane od 2,36 do 4,1 evra, cena poslanega sporočila znaša do 0,33 evra, prenos 1 MB podatkov pa od 4,1 do 24,6 evra.

Na ZPS so omenili še Turčijo, kjer cena pogovorov znaša od 2,36 do 4,1 na minuto. Cena poslanega sporočila stane od 0,29 do 0,43 evra, 1 MB podatkov pa od 9,7 do 24,6 evra.

Klici z ladje obračunani kot "klici z Marsa“

Ste vedeli, da vas lahko po žepu udari tudi klic iz ladijskega mobilnega omrežja, pa čeprav ladja pluje med evropskimi državami in je na zaslonu zapisano ime kakšnega evropskega operaterja, opozarja Okorn. Cena za minuto klica se giblje med 3,5 in 6 evri. "To se zdi več kot skregano z uredbo EU, saj jo presega več kot 17-krat," še pravi.

Po evropski direktivi je sicer od letos za prenos podatkov prek mobilnika predvidena tudi cena za blokado prenosa, v višini 60 evrov. Blokado svetujejo tudi na Agenciji za pošto in elektronske komunikacije (Apek), kjer beležijo vse več sporov zaradi visokih telefonskih računov. Uporabniki največkrat izpostavljajo, da niso bili seznanjeni o možnosti tako visokih stroškov, zato na Apeku svetujejo prav blokado prenosa podatkov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

armadilo
30. 05. 2013 23.17
\"Uporabniki največkrat izpostavljajo, da niso bili seznanjeni o možnosti tako visokih stroškov, zato na Apeku svetujejo prav blokado prenosa podatkov.\" Če si blond si blond* :)
BootieKush
20. 06. 2012 17.03
+2
Jas sem v sloveniji prekršil pri simobilu 86MB pa mam 35€ za doplačati Kje je logika?
minor
20. 06. 2012 15.42
+3
Drgac pa: telefon na dopustu je tko da mal glasbo poslusas zvecer,da lepo das na zvocnike alpa kj,nc vec! Tist k ga uporabla za brskanje in use je totaln * ;)
jester1970
20. 06. 2012 16.27
+2
jest uporabljam radio al pa kak cd/mp3/..špiler za musko poslušat, ne pa telefon
minor
20. 06. 2012 15.41
+5
1. Vsak telefon ma vgrajen predvajalnik glasbe (skori vsak),zakaj bi kdo za vraga placevau za internetni radio?!? 2.pametni telefoni imajo opcijo,da izkljucis vse prenose podatkov 3.ce so gledal yt videe in poslusas online radio ni kriv operater ampak uporabnik,prevec ste posplosil zadevo v teh komentarjih :) Je pa res,da operaterji precej "nategujejo",sam nemogoce da bi to znasal 2700€ ;)
1ontherun
20. 06. 2012 15.36
+0
moj telefon je moderen android z vsemi možnimi funkcijami in aplikacijami in mi skrajša delovni čas v službi za cca 2 uri na dan... kadar sem pa v tujini uporabim na desni strani en mali gumbek katerega pritisnem in glej ga zlomka pojavi se možnost izklopa podatkovne povezave... uuuaaaaauuuuu!!! aja ta članek je za dumbasse napisan... sorry.
pyer
20. 06. 2012 15.21
+4
nimam problemov z visokimi računi, ker ko grem na dopust sem na DOPUSTU in se mi je be za vse....telefon je v tujini zgolj skrajna sila za uporabo.....
wow.blow.me@gmail.com
20. 06. 2012 14.45
+4
Kako že pravijo..."Nije žvaka za seljaka". Pač si moraš izključiti samodejno posodabljanje aplikacij, potisno pošto, prenos podatkov v tujini, seveda pa odmisliš uporabo storitev, ki terjajo prenos podatkov, ki pa itak odpadejo, če izključiš prenos podatkov v tujini.... ... Nije žvaka za seljaka.
mobutu1
20. 06. 2012 13.35
+1
Zakaj ne objavite starosti in samo končnice priimkov zabavljačev ki poslušajo spletni radio ipd, v tuđini... hehehehehe !!!!
volek
20. 06. 2012 14.57
+1
Damjana Murkota morjo tud na dopustu poslušat.
goričan
20. 06. 2012 11.56
+10
Jaz se ne sekiram za tak račun..moj mobitel je še iz časov mojzesa in ne podpira ne interneta in ne odjemalca pošte...skratka, nič...
kiwwwi
20. 06. 2012 12.23
+0
Moj tudi za to drugo imam PC doma, v službi in če je treba tudi na poti in dopustu,
BMWmunja
20. 06. 2012 10.58
+8
izgleda, da smo postali priče brezvestnemu kapitalističnemu plenjenju raje, ki ima, verjeli ali ne, predznak legalnosti. Ko se gibljem v bližini 10 km do hrvaške meje, mi kadarkoli v telefon "vdarijo" hrvaški operaterji. Zanima me, če je stvar takšna tudi v obratni smeri. Ali naši operaterji tolčejo tudi na Hrvaško? To sem doživel enkrat samkrat na hrvaškem v okolici Savudrije, ko je bilo možno z operaterjem mobitel poklicati v Slovenijo. Imam pa na sumu sledeče: Operaterjev takšni vdori načeloma ne motijo. Ko naše državljane "odirajo" hrvati seveda pri tem lepo služijo. Ko pa morda naši odirajo hrvate, pa naši lepo služijo. Torej: MOBILNI OPERATERJI ZVERINSKO SLUŽIJO. Zakaj bi potem spreminjali sistem? Da bi nas razbremenili? "Naj z nas cirkusane delati...", bi pri tem dejal Draš Katalenić-Dudek z nanizanke Gruntovčani. To je podobno, kot imamo zmedo že dolgo pri nas. Na sceni je 6 ali koliko operaterjev, saj sam več ne vem. Bojda je tako zaradi kokurence. A ko od enega operaterja kličem k drugemu, so cene (recimo pri mobitelu!) podvojene. Ja...., zaboga!!! Kaj je meni treba take konkurence, ki me beli na vsakem koraku kot majmuna??? Saj sploh ne vem, pri katerem operaterju je kdo, ker se to s klicne številke ne vidi, uporabniki pa praviloma ostanemo z dolgimi nosovi in praznim žepom. NE! TAKIH OPERATERJEV V SLOVENIJI NE POTREBUJEMO! NAJ SE VSI SKUPAJ GREDO LEPO SOLIT. TO, KAR POČNEJO, JE JAVNA KRAJA, POŽEGNANA OD DRŽAVE, KI BERE TISTI SVOJ ZAGAMANI DDV IN JIM DRŽI ŠTANGO. SRAMOTA!!!
kiwwwi
20. 06. 2012 12.22
+5
.To je zato ker imaš na telefonu nastavljeno naj se poveže z operaterjem, ki ima najmočnejši signal. Tudi v RH ni vseeno ali se prključi na VIP net ali CRO net, ker so cene različne. Odvisno kdo je tvoj ponudnik v RS. Ima pa vsak telefon drugačen način nastavitve. Se pa strinjam da operaterjem taka gostovanja ustrezajo zato moramo sami paziti, da zapravimo čimmanj.
Mali medo
20. 06. 2012 09.33
+14
last ninute dopust za 199 evr ko pa prideš domov pa še 2 jurčka za telefon
Samo.Jst
20. 06. 2012 09.27
+3
Klici z ladje obračunani kot "klici z Marsa“... seveda, saj deluje "praktično" na enak način. Poglejte si cene SAT klicev in vam bo vse jasno.
Uporabnik215111
20. 06. 2012 09.27
+13
Zakaj sploh potrebuješ telefon na dopustu???
otocanka
20. 06. 2012 11.34
+4
Če bi zgolj sporočili, da so srečno prispeli (par sekund), morda le še par sekund sred dopusta in maybe par sekund ob odhodu, bi bila strvar čist drugačna. Čemu dopust, če ga previsiš na telefonu.
kiwwwi
20. 06. 2012 12.25
+1
hja sicer imaš prav otočanka, ampak en dopust pred precej leti sem tudi jaz previsel na telefonu. Še sreča je klicala ona iz službe :-)
Sara Rebek
20. 06. 2012 07.42
+7
Problem ni v telefonih ampak v operaterjih, ki mastno služijo na naš račun. Pri Tušmobilu sem dobila rn na katerem se je bilo zaračunano avtomatsko posodabljanje podatkov. Po natančnem pregledu računa sem ugotovila, da: 1. se je zadeva sprožila v času poletja (ko so dopusti) 2x 2. avtomatsko posodabljanje je bilo na vsakih 20 minut. Te opcije moj telefon sploh ni imel! Po zagotovilu proizvajalca mobitela ni aplikacije, ki bi jo download z interneta in katera bi to omogočala(kako je trdil Tušmobil) to časovno posodobitev. Sam mobitel je sicer imel možnost avtomatskega posodabljanja ampak v drugih časovnih intervalih. Po potrdilu proizvajalca drugi časovni intervali niso mogoči. Proizvajalec je tudi povedal, da operaterji lahko nastavijo avtomatsko posodabljanje. Samo z enim sms sporočilom lahko spremeniš nastavitve mobilnega telefona. Sms se lahko pošlje tako, da prejemnik ne vidi, da ga je prejel. Na sodišču prve stopnje sem dobila spor. Čakam še odločitev višjega sodišča.
letmeseeit
20. 06. 2012 07.58
+6
Glej ne vem kaj so operaterji tu krivi, vem le da se na Android in Blackberry telefonih lepo izklopi "podatkovno gostovanje" in stvar je rešena. Za druge znamke ne vem, ampak sem prepričan, da je podobno. Ljudje za začetek si preberite navodila, ne pa kar na slepo nabijat.
Allmighty86
20. 06. 2012 08.01
+1
operater ti ne more nastavit nobenega posodabljanja, operater ti omogoča storitve (omrežje itd....) posodabljanje pa je omogočeno samo na telefonu, vedno ti tudi napiše da imaš nove posodobitve, ko jih imaš na voljo, tako da je krivda uporabnika samega. Še bolj pa pazi pri začetnem intervalu, tudi če pošiljaš mms in se ti večkrat začne pošiljati ker prej ni uspel se ti lahko že en mms mastno zaračuna...
wizeman
20. 06. 2012 10.31
+2
Oja, marsikaj ti lahko naredi operater. Za to imajo vse žive izgovore. Jaz sem pred časom začel dobivat plačljive SMSe z brezveznimi kao napotki. Pa še to sem ugotovil šele, ko sem šel gledat porabo, na srečo je bilo to isti dan. Na TUŠ Mobilu so mi povedali, da sem storitev naročil sam. Pajade, sigurno. Pa sem šel pogledat, in glej ga zlomka, res se je samodejno iz mojega telefona poslalo na določeno številko neko gesli in nato še enkrat potrditev naročila storitve. Uradno je torej vse izgledalo, kot, da sem to storil sam. Ampak nisem. Vse, kar sem tisti dan naredil je, da sem naložil aplikacijo za upravljanje s porabo baterije. So mi zgleda naložili še nek virus ali trojanca. Tušmobil je rekel, da je vse, kar lahko storijo, da mi dajo naslov ponudnika storitev, ki je v Sloveniji. Naj jih tožim za 2,5€? Brez veze. Ampak, s tem verjetno tudi računajo. Ker se trojanec skriva v reklamnih sporočilih v opravilni vrstici, ki jih pošilja ponudnik storitev, zato sem namestil aplikacijo AirPush, ki to preprečuje...
kiwwwi
20. 06. 2012 12.33
Ogromnokrat pri ponudbi aplikacij nekje zelo zelo zelo majhno in na najbolj skritem mestu piše da se strinjaš s prejemanjem plačljivih SMS. Vedno je tudi geslo in številka za odjavo. Kolega ki je tako nasedel je pozabil to geslo in je moral SIM kartico vreči v smeti (bila je predplačniška) in kupiti novo.
GAZZI
20. 06. 2012 07.05
-9
kupjutew se iphone in pobite frajerji oziroma pametne telefone od kar ga mam 1x ni bilo prizgano podatkovno omrezje pa niti market(play) me ni vidu ce mas wifi kaj ti rabi podatkovna
mucek4
20. 06. 2012 07.41
+6
Opažam, da ne veš zakaj imaš pametni telefon. Vse kar zmore tvoj telefon iz trgovine brez Marketa zmore tut Reglja.
letmeseeit
20. 06. 2012 08.21
+8
sonyomaster
20. 06. 2012 00.39
-6
Ta z radiom mi pa ni čisto jasna radio in podatkovna povezava je nekaj povsem drugega razen ko se gre za internetni radio.
sonyomaster
20. 06. 2012 00.36
+4
samsung tanovi ker je oznaka sej vemo kera kao neprimerna beleži čisto vsako aplikacijo posebej
sonyomaster
20. 06. 2012 00.30
+3
podatkovna povezava
sonyomaster
20. 06. 2012 00.31
+9
sonyomaster
20. 06. 2012 00.30
+2
sonyomaster
20. 06. 2012 00.32
+3
tudi ko ga imate vklopljenega imejte podatkovno povezavo izklopljeno,ker operater v nasprotnem primeru vse zaračuna polno
Skika
20. 06. 2012 00.53
+8
Če si na wifiju operater nič ne računa. Ne delit bedarij.
* KSIHT *
20. 06. 2012 06.22
+7
SONYOMASTER: kot je napisal moj predhodnik .... ne prodajaj bučk. Če imate vklopljeno PODATKOVNO POVEZAVO in se konektate na net preko WiFi, potem srfate preko WiFi-ja in operater NE SLUŽI na vaš račun, če pa med srfanjem slučajno izgubite WiFi signal potem pa automatsko naprej srfate preko mobilnega omrežja t.j. podatkovna povezava. Zato če veste, da vaš hotel v katerem ste stacionirani premore WiFi, raje izklopite podatkovno povezovanje, saj boste srfali in mailali preko hotelskega WiFija. Imajo pa nekateri telefoni tudi razne nastavitve, kot so: sprejemanje maila samo v domačem omrežju, izklop podatkovne povezave ko sem v tujini .... itd. Dajte pred odhodom na dopust prebrskat malo po telefonu, pa otrokom malo preglejte telefon preden gre z prijatelji na morje, da vas potem starše ne bo kap zadela, ko bo prišel račun.
sonyomaster
20. 06. 2012 00.28
+2
Moje besede niso neprimerne gospod ali gospa admin to se vidi da imate napotke od operaterjev kaj se lahko objavi in kaj ne,ker dobro služijo z naivneži.