Slovenija

Prejemniki pokojnin, preverite izračun dohodnine! Zpiz je Fursu poslal napačne podatke

Ljubljana, 15. 04. 2015 18.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Če prejemate pokojnino in ste marca prejeli informativni izračun dohodnine, ga dobro preglejte. Zpiz je namreč Finančni upravi poslal napačne podatke za več kot 17 tisoč prejemnikov pokojnin, od tega je Furs marca izdal 4276 napačnih informativnih izračunov.

Dohodnina
Dohodnina FOTO: Kanal A
Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) je Finančni upravi RS (Furs) posredoval napačne podatke za več kot 17.000 prejemnikov pokojnin, zaradi česar je Furs marca izdal 4276 napačnih informativnih izračunov dohodnine. Zpiz jih bo še v tem tednu obvestil o napaki v izračunu in jim poslal izpolnjen ugovor zoper izračun.

Zakon za uravnoteženje javnih financ iz leta 2012 je zavezancem odvzel del pokojnin, potem pa je ustavno sodišče to krivico odpravilo. Država je krivico popravila z zakonom o odpravi posledic razveljavitve drugega, tretjega in četrtega odstavka 143. člena zakona za uravnoteženje javnih financ.

Zpiz je razliko na podlagi zakona izplačal, najprej 20 odstotkov, nato pa lani še 80 odstotkov. Izplačana razlika pri izračunu dohodnine predstavlja znesek, ki se povpreči, kar je zavod tudi izvedel pri mesečnem obračunu in izplačilu te razlike, takšnega obračuna pa pri posredovanju podatkov o izplačilih na Furs ni posebej označil. Zato informativni izračuni dohodnine za te uživalce pokojnin niso pravilni, so zapisali na Zpizu.

Zpiz je za preostalih več kot 13.000 zavezancev že poslal prave podatke

Zavod je sicer že posredoval Fursu popravek podatkov za leto 2014 za vseh 4276 zavezancev, ki so dobili informativne izračune dohodnine v prvem svežnju, kot tudi popravek podatkov za preostalih 13.137 zavezancev, ki še niso prejeli informativnega izračuna dohodnine za leto 2014. Furs bo pri izdaji informativnih izračunov, ki jih bo posredoval zavezancem konec maja, upošteval že nove podatke Zpiza.

Upokojenci, preverite informativni izračun dohodnine.
Upokojenci, preverite informativni izračun dohodnine. FOTO: Thinkstock

Kaj napačni izračuni pomenijo za posameznega zavezanca, na Fursu ne morejo ovrednotiti, saj je odmera dohodnine na letni ravni odvisna od več različnih okoliščin posameznika. Lahko zgolj predvidevajo, da bo zaradi upoštevanja povprečenja tega dohodka, ki je bolj ugoden za zavezance, na letni ravni imela večina zavezancev po upoštevanju pravilnih podatkov nižja doplačila dohodnine, kot jih imajo sedaj.

Furs in Zpiz poiskala za zavezance najugodnejšo rešitev

Na Fursu in Zpizu so za STA pojasnili, so v sodelovanju s finančnim ministrstvom temeljito preučili vse zakonsko predvidene možnosti, da bi našli najugodnejšo rešitev za zavezance, ki so že dobili napačne dohodninske izračune.

Na Zpizu prejemnikom pokojnin svetujejo, naj obvestilo z ugovorom pregledajo, v primeru uveljavljanja morebitnih drugih olajšav oziroma drugih ugovornih razlogov le tega ustrezno dopolnijo ter podpisanega s priloženo predplačano kuverto pošljejo pristojnemu finančnemu uradu najpozneje do 30. aprila.

Furs bo na podlagi ugovora izdal odločbo o odmeri dohodnine

Na Zpizu so med drugim pojasnili, da ugovor zadrži izvršitev do izdaje odločbe o odmeri dohodnine in zavezanec tako ni dolžan poravnati obveznosti po prejetem informativnem izračunu, izdanem 31. marca. Na podlagi pravilnih podatkov bo Furs vsem prejemnikom pokojnin, ki bodo poslali ugovor zoper informativni izračun na novo odmeril dohodnino za leto 2014.

Za prejemnike pokojnin, ki so do sedaj že vložili ugovor zoper informativni izračun, pa bo Furs prav tako izdal nove odmerne odločbe, in sicer bo tem zavezancem izdal odločbo na osnovi že vloženega ugovora, z upoštevanjem pravilnih podatkov zavoda. V teh primerih zavezancem prejetega predizpolnjenega ugovora ni treba pošiljati Fursu.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

buksil
15. 04. 2015 20.41
+5
Barabe pustite upokojence pri miru kaj bi jim pa še radi pobrali Tisti nepismeni uradniki bi pa morali dobiti odpovedi.
Atmaii
15. 04. 2015 19.02
+21
Pa da vas ni sram. Pri vseh sistemih in denarju, ki ste ga zanje zmetali si privoščite napake? Če se pa mali davčni zavezanec zmoti pa na štrik z njim! In kako bo nek upokojenec, ki je funkcionalno nepismen (jih ni malo) sploh razumel o čem govorite? ZPIZ rešite tole kar sami - pošljite pravilne podatke in ne OBREMENJUJTE ljudi s svojimi napakami!!! Ali ste se morda namerno zmotili, ker veste, da je to najbolj "nevešča" populacija o davčnih zadevah?