Slovenija

Prejeli 3000 pritožb, manj, kot so pričakovali

Ljubljana, 14. 06. 2012 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na ministrstvu za delo so prejeli okoli 3000 pritožb na odločbe centrov za socialno delo. To je manj, kot so pričakovali, rešili pa jih bodo v štirih mesecih. Zapletov in zaostankov je medtem vse manj.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so do zdaj prejeli približno 3000 pritožb na odločbe, ki so jih centri za socialno delo izdali v skladu z novo socialnovarstveno zakonodajo. To pa je manj, kot so pričakovali. "Po določenih projekcijah smo pričakovali, da bo pritožb več, saj so centri že odločili o več kot pol milijona pravic," je dejala generalna direktorica direktorata za družino na ministrstvu Ana Vodičar.

Po njenem opozorilu se ena pritožba sicer lahko nanaša na več pravic. "Pritožba na odločbo je ena, vendar pa je bilo v odločbi npr. odločeno o pravici do otroškega dodatka in o vrtcu," je pojasnila.

"Pričakovali smo večji naval pritožb in smo se zato tudi ustrezno kadrovsko pripravili," je zagotovila. Kljub temu ocenjujejo, da bodo za pripravo vseh odgovorov porabili štiri mesece, kar je dva meseca več, kot priporoča zakon."V štirih mesecih bi morali vsi pritožniki dobiti odgovor," je dejala. "Če bo odgovorjeno v štirih mesecih, bo obvladljivo, več časa pa si ministrstvo ne bi smelo vzeti," je ocenila Vodičarjeva.

Pritožbe se med drugim nanašajo na pravico do otroškega dodatka in plačilo vrtca.
Pritožbe se med drugim nanašajo na pravico do otroškega dodatka in plačilo vrtca. FOTO: Thinkstock

Minister za delo Andrej Vizjak je sicer minuli teden dejal, da večina centrov za socialno delo tekoče rešuje vloge, medtem ko so ponekod še zaostanki. Kjer so zaostanki večji, bodo po njegovih besedah poskušali okrepiti ekipe.

Pri obravnavi pritožb pa so na pomoč že prišli sodelavci z drugih direktoratov na ministrstvu. Če bo treba, bodo prišli tudi zaposleni z drugih ministrstev, je dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
14. 06. 2012 20.12
+1
Poleg rekordne brezposelnosti v evroobmočju slovence pestijo tudi vse pogostejše deložacije. Utapljajoče se banke, ki so jim do leta 2008 radodarno delile kredite, jih zdaj, ko dolgov ne morejo več odplačevati, mečejo iz stanovanj. ponavljam, ki so jim do leta 2008 radodarno delile kredite. le katera vlada vas je pahnila v bedo????
WikiX
15. 06. 2012 05.51
+1
Deložirajo vse živo, razen prvorazrednih državljanov, ki so si olastninili po pet stanovanj po Jazbinškovem zakonu. Ti zdaj lahko plačujejo položnice, medtem ko so za drugorazredne morali najprej ustvariti take socialne razmere, da jih lahko danes brezpravne mečejo na cesto. Govorim seveda o ministrstvu za socialo, ne Karitasu. Če lahko delaš kar hočeš in neodgovarjaš nikomur, je marsikaj mogoče, še dobro da nas niso (že) spremenili v žajfo. Ni vse tako črno, mogoče bomo vedno maldi in bomo živeli večno, pravica pa bo fašiste na dosmrtni oblasti zagotovo dohitela vsaj posmrtno. Upanje umira zadnje!
WikiX
14. 06. 2012 18.56
+2
Zaenkrat so še vedno našo "krizo" plačali edino največji reveži, ker socialne prejemke so takoj vzeli, ne da bi kdo sploh odprl usta v parlammentu, kot da so imeli ravno reveži pri nas dosedaj preveč. Nič kar trdi minister za socialo ni res, prejemki so se znižali tistim, ki nimajo čisto nič, kako lahko ima človek manj od tega? Pod pretvezo, da ne moremo zapraviti več kot zaslužimo, to bo v Sloveniji nekaj novega, glede na to, da si praktično nihče od današnjih bogatašev ni ničesar kupil s svojim denarjem. Torej evgeničnop izbrani posamezniki lahko celo bajno obogatijo, pri čemer si lahko številne zakone interpretirajo po svoje, posledica pa so seveda brezpravni reveži, ki nimajo niti za kuverto in znamko, s katero bi oddali pritožbe. Tudi, če bi jih, a mislite, da jih kdo v državi posluša? Ta minister zgleda resno misli, da je 3000 pritožb vrh ledene gore, da so se pritožili vsi, ki so zares življenjsko ogroženi, ostalih pol milijona pa sje prejemalo kr neko pomoč, ki jo sploh niso rabili. Paraziti družbe in taki, ki so jih zafurali starši in so živeli visoko preko svojih zmožnosti, zdaj bodo pa končno morali poprijeti za delo, ko je vse pokradeno in zgoljufano. Še huje, ko je vse pod totalitarnim nadzorom nedotakljive teroristične hunte, na dosmrtni oblasti, zdaj si bodo lahko pošteni ljudje pomagali, ko ni več enih vrat v tej državi, kamor bi lahko potrkali, ko bodo morali končno spoznati, da se pri nas nikdar ni šlo za moralne vrednote, marljivost in poštenje temveč le za preživetje močnejših in bolje prilagojenih oziroma vseh tistih, ki imajo primerne genetske korenine. Ministrstvo za socialo je edini resor v državi, ki ga ne zastopajo interesne skupine, za pravice do življenja sistemsko in načrtno ustvarjenih revežev se ne bori več nihče, na sto tisoče ljudi spada sedaj med koleteralno škodo, posledice krute usode, saj je njihovo revščino mogoče pojasniti edino z najhujšimi napakami in namernimi kršitvami javnigh uslužbencev, ti pa so domnevno nedotakljivi, nezmotljivi in ne morejo izgubiti svojih doživljenjskih položajev. Končno so prejšnji mesec kršili državno upravno odločbo, socialni prejemki se niso izplačali do določenega datuma, s tem so ustvarili povsem novo sodno prakso oziroma dokazali, da državi pa ni treba spoštovati lastnih odločitev, s katerimi praktično vsakodnevno mečejo reveže na cesto, tudi iz lastnih, edinih domov. Edino bogataši pri nas porabijo toliko, kolikor ustvarijo, je sporočilo našega ministra. Pa sem mislil, da je bil Svetlik najslabši vseh časov, kaj imate to tam fašisti, neko tekmovanje?
X-XY
14. 06. 2012 13.32
Eni ste se februarja pritožili, eni pa še "normalnih" odločb nismo dobili? Mi je mala prinesla neke formularje iz šole, za novo šolsko leto, in jih sploh nisem izpolnil, ker ne vem zakaj.
nicka32
14. 06. 2012 18.29
Saj za vrtec sem jaz tudi komaj zadnji teden v maju dobila odločbo iz CSD
nicka32
14. 06. 2012 12.54
+7
Sem 1210. na vrsti in mi je rekla da bo odločba prišla komaj septembra.. Pritožbo sem pa dala že februarja!!
luckyss
14. 06. 2012 12.19
+15
"Pričakovali smo večji naval pritožb in smo se zato tudi ustrezno kadrovsko pripravili," Kljub temu jih bodo reševali enkrat dlje kot je dovoljeno.. In kaj bi bilo, če bi bilo pritožb npr. 3x več kot so pričakovali - bi jih reševali do leta 2018 ?!!