Slovenija

FOTO: Osumljeni v preiskavi Perutnine Ptuj ostajajo v pridržanju

Ljubljana, 02. 12. 2015 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nacionalni preiskovalni urad še vedno išče dokaze za utemeljitev suma zlorabe položaja pri dokapitalizaciji Perutnine Ptuj. Dvanajst hišnih preiskav je zaključenih, ena še poteka, prav tako so v pridržanju še vedno štiri osebe. Neuradno so pridržani vsi člani uprave Perutnine Ptuj.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Osumljeni ostajajo v pridržanju
    01:21
    Iz 24UR ZVEČER: Osumljeni ostajajo v pridržanju
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj je v ozadju?
    02:54
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj je v ozadju?
  • Iz SVETA: Kriminalisti v Perutnini Ptuj
    01:06
    Iz SVETA: Kriminalisti v Perutnini Ptuj
  • Iz SVETA: Ne gre za prvo preiskavo, v kateri je udeležen Sij
    01:55
    Iz SVETA: Ne gre za prvo preiskavo, v kateri je udeležen Sij
  • Iz 24UR: 13 hišnih preiskav in štirje pridržani
    02:05
    Iz 24UR: 13 hišnih preiskav in štirje pridržani

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) že cel dan iščejo dokaze za utemeljitev suma zlorabe položaja pri dokapitalizaciji Perutnine Ptuj. Ena hišna preiskava še poteka, prav tako so še vedno v pridržanju štiri osebe, je pojasnil tiskovni predstavnik Generalne policijske uprave Drago Menegalija. Informacij o tem, kdaj bo pridržanje odpravljeno, nima, se bo pa verjetno vse zavleklo pozno v noč.

Hišne preiskave so danes potekale na sedežu Slovenske industrije jekla (SIJ) ter na sedežu Perutnine Ptuj. Po neuradnih informacijah so pridržani štirje člani uprave Perutnine Ptuj - predsednik uprave Roman Glaser ter Nada Krajnc, Tone Čeh in Milan Čuš. Siol.net poroča, da naj bi bili preiskovalci tudi na sedežu odvetniške pisarne Rojs, Peljhan, Prelesnik in partnerji. Sporna naj bi bila vloga odvetnika Aleša Rojsa, ki je bil vezni člen med SIJ in Perutnino Ptuj.

Kriminalisti NPU v stavbi SIJ.
Kriminalisti NPU v stavbi SIJ. FOTO: M.Ž.

Perutnina Ptuj: Preiskava vpletene presenetila

Vodstvo Perutnine Ptuj je v kratkem sporočilu za javnost danes zapisalo, da na sedežu družbe od zjutraj poteka policijska preiskava, v katero je vključenih večje število zaposlenih. "Vsi vpleteni so sicer nad preiskavo izjemno presenečeni, mnogi tudi prizadeti, vendar s preiskovalci korektno in profesionalno sodelujejo. Zato upamo, da se bo preiskava čim prej zaključila in, da se bodo lahko zaposleni ponovno posvetili opravljanju svojih delovnih zadolžitev. S preiskovalci transparentno sodeluje tudi vodstvo družbe, ki se nahaja v poslovni stavbi na Potrčevi cesti na Ptuju," so zapisali v sporočilu.

Odziv SIJ na preiskave

V prostorih SIJ danes poteka policijska preiskava, vendar pa "izključno zaradi pridobivanja dokumentacije zaradi suma storitve kaznivih dejanj tretjih oseb, nepovezanih z družbo Sij", so sporočili iz Sija. "Družba Sij ni osumljenec v postopku in zoper družbo ne poteka noben postopek. Ravno tako ni med osumljenci nihče izmed zaposlenih družbe, nihče ni pridržan, kot tudi pri nikomur od zaposlenih družbe ne potekajo hišne preiskave," so še zapisali na Siju. Novo izjavo bodo podali jutri.

Prav tako so dejali, da so bile odločitve, ki bi lahko tudi bile predmet preiskave, pravno preizkušene in verificirane na vseh organih odločanja, zato pričakujejo, da se bodo preiskovalna dejanja čim prej končala.

13 hišnih preiskav na območjih ljubljanske in mariborske policijske uprave

Preiskovalci NPU so hišne preiskave začeli ob 6. uri zjutraj, in sicer na območjih ljubljanske in mariborske policijske uprave. Hišne preiskave so potekale kar na 13 lokacijah, tako v stanovanjskih prostorih kot v poslovnih prostorih gospodarskih družb.

"Današnje aktivnosti so usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev suma storitve zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti," so dopoldne sporočili z NPU in dodali, da je bila štirim osebam odvzeta prostost in je bilo zoper njih odrejeno pridržanje, ki bo trajalo, dokler bodo za to podani zakonski razlogi.

Preiskovalci NPU sumijo, da so osumljenci zlorabili svoj položaj pri izvedbi dokapitalizacije gospodarske družbe s sedežem na Ptuju. 

Društvo malih delničarjev sum kaznivih dejanj naznanilo septembra

Naznanilo suma kaznivih dejanj pri dokapitalizaciji je podalo Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS), za ovadbo pa naj bi se odločili v Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP).

Po ocenah MDS so sumi storitve kaznivih dejanj povezani s finančnimi oslabitvami, v okviru katerih je Glaserjeva uprava Perutnine Ptuj popravljala bilance za leto 2013 v višini več kot 43 milijonov evrov, pa tudi v zvezi z razkritji opcijskih pogodb med štirimi člani uprave, ki so hkrati delničarji holdinga PMP, sicer desetodstotnega lastnika Perutnine, ter skupino SIJ. 

SIJ je nedavno z dokapitalizacijo postal skoraj 46-odstotni lastnik največjega slovenskega mesnopredelovalnega sistema, v začetku novembra pa je objavil še namero za odkup vseh delnic Holdinga PMP, družbe v večinski lasti vodilnih menedžerjev Perutnine Ptuj, ki obvladuje deset odstotkov ptujske skupine. SIJ bi s tem svoje lastništvo v Perutnini povečal na več kot polovico.

Vodilni naj bi si zagotovili 14 evrov za delnico, ostali le 8

Na skupščini zadnji dan avgusta, kjer je bila potrjena dokapitalizacija, je predvsem male delničarje zanimalo, ali so si vodilni v Perutnini s sklenitvijo opcijske pogodbe zagotovili boljšo ceno delnic družbe od preostalih delničarjev. Na Ptuju takrat obstoja opcijske pogodbe niso zanikali, član uprave Čuš pa je opozoril na mešanje delnic Perutnine z delnicami holdinga.

Po neuradnih podatkih naj bi kriminalisti pridržali vse štiri člane uprave Perutnine Ptuj.
Po neuradnih podatkih naj bi kriminalisti pridržali vse štiri člane uprave Perutnine Ptuj. FOTO: J.U.

Ob tem je takrat še dodal, da pogodba predvideva zgolj možnost, da SIJ odkupi njihove delnice v holdingu, ne pa tudi zaveze, da se to tudi dejansko mora zgoditi. Tako on kot prvi mož družbe Glaser sta takrat zagotovila, da bodo delničarji Perutnine v primeru prevzemne ponudbe SIJ-a deležni povsem enakopravne obravnave. Očitke, da naj bi si uprava zagotovila takšen odkup delnic, ki jih postavlja v boljši položaj, so zavrnili. Neuradno naj bi si s sporno opcijsko pogodbo zagotovili 14 evrov za delnico, ostali delničarji pa le 8 evrov.

Na ATVP zadeve ne morejo komentirati, ker so zaupne

Na ATVP nam informacij glede tega, ali so oni podali ovadbo glede spornih poslov med Perutnino in družbo SIJ, niso razkrili, ker so vse informacije v zvezi s posameznimi postopki nadzora ATVP zaupne. So pa za 24ur.com pojasnili, da ATVP preverja vse informacije, ki kažejo na sum kršitev prevzemne zakonodaje in v primeru, da se sum kršitev potrdi, ATVP ukrepa zoper kršitelje v skladu s svojimi pristojnostmi oziroma naznani sum o storitvi kaznivega dejanja pristojnim institucijam.

SIJ objavil namero za prevzem Perutnine Ptuj

Družba Sij pa je danes objavila namero za prevzem Perutnine Ptuj. Sij je že zdaj lastnik 45,8-odstotnega deleža Perutnine Ptuj, do katerega je prišel prek 40-milijonske dokapitalizacije ptujske družbe.

Sij je v večinski lasti ruskega Dilona, 25-odstotni lastniški delež pa ima država. Ravno danes je objavil namero za prevzem Perutnine Ptuj. Sij je že zdaj lastnik 45,8-odstotnega deleža Perutnine Ptuj, do katerega je prišel prek 40-milijonske dokapitalizacije ptujske družbe.
Sij je v večinski lasti ruskega Dilona, 25-odstotni lastniški delež pa ima država. Ravno danes je objavil namero za prevzem Perutnine Ptuj. Sij je že zdaj lastnik 45,8-odstotnega deleža Perutnine Ptuj, do katerega je prišel prek 40-milijonske dokapitalizacije ptujske družbe. FOTO: M.Ž.

Kot je razvidno iz prevzemne namere, objavljene v časniku Finance, je Sij o nameri skladno z zakonom že obvestil Agencijo za trg vrednostnih papirjev, agencijo za varstvo konkurence ter poslovodstvo in delavce tako Perutnine Ptuj kot Sija. Sij bo v zakonskem roku - torej najkasneje v 30 dneh in ne prej kot v 10 dneh - objavil ponudbo za prevzem vseh delnic Perutnine Ptuj.

V Siju so ob dokapitalizaciji Perutnine Ptuj pojasnili, da se tem uresničujejo zastavljeni cilji postopne diverzifikacije poslovanja skupine. Prepričani so, da bi lahko obsežne izkušnje s področja poslovnega in finančnega prestrukturiranja pomembno prispevale k nadaljnjemu uspešnemu razvoju Perutnine Ptuj v okviru Sija.

Jeklarski koncern Sij je pet milijonov novih delnic Perutnine Ptuj vplačal konec oktobra, prejšnji teden pa so bile te delnice tudi vpisane v centralni register. Sij je dokapitalizacijo vplačal po emisijskem znesku osem evrov, torej v skupni višini 40 milijonov evrov. Pripadajoči znesek posamezne nove delnice je znašal okoli 4,17 evra, tako da se je osnovni kapital povečal za okoli 20,86 milijona evrov na okoli 45,54 milijona evrov.

Po opravljeni izdaji je v centralnem registru vpisanih 10.912.500 delnic Perutnine Ptuj, od tega 200.488 oz. 1,84 odstotka lastnih delnic.

Uprava Sija je že pripravila predlog nadaljnjega upravljanja naložbe v Perutnini Ptuj. Ta predvideva oddelitev naložbe v Perutnino v ločeno novo družbo, pri čemer bodo v novonastali družbi ohranili povsem nespremenjena lastniška razmerja, kot so v Siju - torej tudi 25-odstotni delež države, s katerim upravlja SDH.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (171)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

helter skelter
03. 12. 2015 12.04
+0
Forumu 21 se počasi zmanjšuje članstvo. zato si je dal kučan napisati knjigo, da si povrnejo ugled. S prodajo bo sigurno veliko zaslužil saj jo bodo po stari partijski maniri morale kupiti vse šole, univerze in knjižnice ter druge javne ustanove. Hudič je če imaš samo 4 jurje penzije ali več. Tovariški kapitalizem se sicer ne da kar se vidi v bankah, bo pa mogoče glaser tisti, ki bo odprl novo sezono. Sodniki se verjetno že veselijo in komaj čakajo, da ovržejo vse obsodbe, kot ponavadi. Vendar se podn bliža, potem bo pa treba plačati zapitek.
repca1
03. 12. 2015 09.11
+1
Nič skrbeti za njih. To so velike živine! Bo že slovensko sodstvo poskrbelo za njih-in jih izpustilo. Statistiko si bodo pa na tamalih popravili.
Diškor
02. 12. 2015 21.58
+6
Owčke lepo v oboro, zaklepamo.
wolfterier
03. 12. 2015 09.59
+1
V Beli krajini je postavljena ograja.Poden,pa ravno za Novo Leto sem nameraval na piknik in kopanje na Kolpo !
proletarec1
02. 12. 2015 21.25
+9
ALI NI ŽE ČAS ZA ALARM?MED TEM KO LOPOVI ŠE NAPREJ KRADEJO MILIJONE, USTAVNO SODIŠČE JIH PA OPROŠČA,UPOKOJENCI,KI SO 40 IN VEČ LET VLAGALI V POKOJNINSKO BLAGAJNO,SE ZNOJILI PO TOVARNAH IN PODJETJIH,KI SO JIH LOPOVI NATO ŠE IZROPALI IN JIH ROPAJO ŠE SEDAJ, ŽIVIJO NA ROBU OBUPA.TAKIH UPOKOJENCEV JE ŽE 50%.ERJAVEC KAM SE TI POTUHNEŠ PO VOLITVAH?VEČINA SLOVENCEV JE ZADOVOLJNIH, DA JE TO TVOJ ZADNJI MANDAT V PARLAMENTU IN VLADI!!!!!!
felix58
02. 12. 2015 21.17
+7
pa kaj jih ne bo nič jutri vjutro sram priti v službo
CRNALUKNJA
02. 12. 2015 20.45
+9
na kitajskem in japonskem imajo za takšne prekrškarje enostavno rešitev, po kratkem postopku jih skrajšati za glavo,lahko samo zberejo če želijo vrvico ali svinjc.
helter skelter
02. 12. 2015 20.44
+14
Tovarišu Glaserju in njegovim se ni treba bati. Naše socialistično sodstvo namreč drži s Forumom 21. Kot dokaz se spomnimo samo komitentov Probanke - ki so jo odnesli brez ene praske!
felix58
02. 12. 2015 21.13
-5
upornik22
02. 12. 2015 20.24
+4
to je to ko se prese uleže v korito...........
CRNALUKNJA
02. 12. 2015 20.41
+5
felix58
02. 12. 2015 20.14
+1
ve kdo, kaj se v tej perutnini "ukvarjajo" samo s perjadjo ali tudi z svinjerejo in govedi ?
CRNALUKNJA
02. 12. 2015 20.42
+4
vse sorte...tudi jeklo izdelujejo...banda kapitalistična.če bi imeli zakon bi bilo vse boljše..
felix58
02. 12. 2015 20.09
+1
Imperij se podira
wolfterier
03. 12. 2015 10.00
+1
Frane Šajn
02. 12. 2015 20.05
+4
Brez skrbi vsi, ki ste trenutno v obdelavi vsa stvar pride do ustavnega sodišča in ste prosti, seveda z vsemi povrnjenimi stroški.
KomentatorPolde
02. 12. 2015 20.00
+3
In kakšen teror zganjajo nad maloprodajo. Z mobingom nad delavci celo dosežejo, da mora delavka na bolniško. In še bi se lahko pisalo. Prodaš lahko celo goro robe, pa je plača taka, kot, da bi seval cel mesec.
LazVRde?em
02. 12. 2015 19.54
+6
Kučanov garda. Brez epiloga.
Frane Šajn
02. 12. 2015 20.06
-2
Kaj bi vi ta beli brez dežurnega Kučana,
D.M.C
02. 12. 2015 19.50
+3
z vsemi dodatki 585 eur
KomentatorPolde
02. 12. 2015 19.52
+1
Frane Šajn
02. 12. 2015 20.08
-3
Nič žal jaz bi jim dal še manj, pa trpite vi "ta pridni" ampak žal brez podstrešja s trezno presojo in hrbtenice!
felix58
02. 12. 2015 21.17
+0
da sem malo krut...sami si vzamite, kot so tile vaši ta predji
KomentatorPolde
02. 12. 2015 19.30
+16
Vecina zaposlenih v PP je na mimimalnih placah. Ze desetletja, da si lahko Glaser in druscina izplacujejo mastne denarce. In jim se ni dovolj. Je bilo teba se to pogrebsti. Me veseli, da so padli na mino ostalih delnicarjev. Upam, da bodo preiskovalci pogledali se leta nazaj, ker imeli bodo kaj videti.
Frane Šajn
02. 12. 2015 20.10
-5
In dragi Polde kaj si pa ukrenil , da bi se to spremenilo? NIč in kaj čakaš , da se postavijo za vas in pridejo štrajkat iz Japonske al kaj?
F-5
02. 12. 2015 19.26
+6
Džabe preiskujete. Tudi če so krivi, se jim ne bo nič hudega zgodilo.
Zmagovitoplemeniti
02. 12. 2015 20.01
-1
Nam, davkoplačevalcem, pa se bo. Njihovi ljigavi odvetniki po moje že snujejo odškodninske tožbe. Ob naših tožilskih diletantih nas bodo po moje še na ta način obrali... Tudi Janšev rotvajler Matoz je že napovedal razvoj dogodkov po tej liniji. In v strukturi zahtevane odškodnine bo po moje najmanj 50k€ Janševe plače na mesec. Koliko je v resnici vreden sploh ni važno. Tudi to ne, če je ta vrednost morda negativna...
alfredo
02. 12. 2015 19.22
+15
Žalostno, da bo čez nekaj časa to zastaralo, pozabljeno. Mi delavci pa garamo vsaki dan, da lahko poplačamo stroške, da preživimo. Zraven toliko tisoč ton kur, ki gredo po traku mimo nas hodimo lačni spat...oni pa nas farbajo, kako bo letos rekordno leto, naj stisnemo in oddelamo nedelje, nam podaljšujejo delovni čas. Žalostno je videt vse te razočarane obraze vsaki mesec 15. ko prispe plača oz. mi kar v šali, koliko še premoremo humorja, rečemo socialna podpora po drugi strani pa poslušamo o bajnih zneskih, ki si jih deli naša uprava. In naj bo pošten človek v naši preljubi deželi srečen, nemogoče.
helter skelter
02. 12. 2015 19.22
+6
Nič pretresljivega, klasika... Glaser stari direktor še iz časa Jugoslavije, član Kučanovega Foruma 21. Vpleteni pa tudi Rusi, lastiki SIJ-a, skratka mafija na kubik. Ampak folk pri nas ima zelo rad stare jugo direktorje in ruse, tako da ne bo nič hudega....
rok2604
02. 12. 2015 19.12
+4
pa a je v tej državi sploh še kak pošten direktor?? al pa nadzornik ?? mislim potem pa hočejo da delavec pošteno dela !!! halooooo
felix58
02. 12. 2015 19.01
+4
pa zakaj ne dobim kake take službe, kjer bi vsaj lahko gledal denar....