Slovenija

VIDEO in FOTO: Po policijski akciji Lah nepreklicno odstopil

Ljubljana, 09. 09. 2011 11.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.B./P.K./M.M./K.Š./Š.Z./M.K./STA
Komentarji
413

Generalni sekretar na notranjem ministrstvu Damjan Lah naj bi zlorabil položaj ob sodelovanju pri poslu za najem prostorov NPU. Policija je izvedla obsežno akcijo, Lah pa je v luči dogajanja nepreklicno odstopil.

Glavni osumljenec naj bi bil Damjan Lah.
Glavni osumljenec naj bi bil Damjan Lah. FOTO: Kanal A
Po poročanju oddaje 24UR naj bi policija odkrila tudi to, da znanec Kresalove Igor Jurij Pogačar, ki mu notranje ministrstvo vsak mesec plača 136.000 evrov najemnine, z oddajanjem stavbe ne zasluži mesečno 11.000 evrov, pač pa kar dobrih 30.000 evrov vsak mesec. Ti podatki so neuradni.

Kriminalisti so izvedli obsežno akcijo, povezano z najemom stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU), med katero so opravili hišno preiskavo in zasegli večjo količino dokumentacije. Hišno preiskavo naj bi opravili v pisarni generalnega sekretarja na notranjem ministrstvu Damjana Laha, ki naj bi ga sumili zlorabe položaja ob sodelovanju pri poslu za najem stavbe NPU, pri čemer naj bi ves čas vodil postopek najema. Za zlorabo položaja je sicer zagrožena osemletna zaporna kazen.

Lah je po kriminalistični preiskavi s funkcije nepreklicno odstopil in s tem že seznanil ministra za pravosodje, ki po pooblastilu predsednika vlade Boruta Pahorja vodi ministrstvo za notranje zadeve, Aleša Zalarja, kar so že potrdili na ministrstvu za notranje zadeve.

Policisti tudi na sedežu Ram Investa

Katarina Kresal preiskave policije ne želi komentirati. Kot so še sporočili iz LDS, želi, da policija v miru opravi svoje delo, brez pritiskov politike, ter da zadeva čim prej dobi epilog.

Kresalova je sicer prav danes zoper mnenje komsiije za preprečevanje korupcije, ki je v primeru najema stavbe NPU odkrilo znake korupcije, na upravem sodišču vložila tožbo.

Na sedežu Ram Investa v lasti Igorja Jurija Pogačarja niso opravili hišne preiskave, ampak so prišli iskat dokumentacijo glede najema stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), je povedal odvetnik Stojan Zdolšek. Po njegovih besedah ni osumljen ne Pogačar ne kdo drug iz podjetja, prav tako naj med osumljenimi ne bi bilo nekdanje notranje ministrice Katarine Kresal, ki je s svojega položaja odstopila prav zaradi najema stavbe na Dimičevi.

Okoli 14. ure so preiskovalci sedež podjetja Ram Invest zapustili z dvema kartonskima škatlama dokumentacije. Kot je pojasnil Zdolšek, je podjetje kriminalistom dalo na voljo celotno poslovno dokumentacijo, ki se nanaša na posel z MNZ glede stavbe za NPU, "v želji, da se vsa zadeva čim prej konča, ker se s tem dela poslovna škoda".

Na Policijski upravi Ljubljana so potrdili, "da več kriminalistov v sklopu kriminalistične preiskave, ki jo usmerja Okrožno državno tožilstvo, na podlagi odredbe sodišča opravlja določena preiskovalna dejanja – hišni preiskavi, zaseg predmetov in tako dalje na območju Policijske uprave Ljubljana". Več informacij niso posredovali zaradi tajnosti predkazenskega postopka. Sicer naj ne bi nikogar pridržali.

Bo ministrstvo odkupilo stavbo?

Preiskovalec odnaša dokumentacijo iz Ram Investa.
Preiskovalec odnaša dokumentacijo iz Ram Investa. FOTO: Miro Majcen

Sporna naj bi bila najemna pogodba med Ram Investom in notranjim ministrstvom, ki za mesečni najem stavbe NPU plačuje 136.000 evrov, medtem ko naj bi Ram Invest za lizing podjetju Hypo Leasing, od katerega je odkupilo stavbo, plačevalo 125.000 evrov mesečnega lizinga. Tako naj bi Pogačar vsak mesec zaslužil najmanj 11.000 evrov davkoplačevalskega denarja. Očitki so predvsem v smeri, da je ministrstvo sklenilo negospodarno in škodljivo pogodbo, mnogi so se spraševali, zakaj enostavno ni država raje vzela lizinga in bi bila stavba po odplačilu obrokov v njeni in ne Pogačarjevi lasti.

Z notranjega ministrstva so sicer sporočili, da v skladu s priporočili, ki jih je v revizijskem poročilu podalo Računsko sodišče, strokovne službe na ministrstvu intenzivno pripravljajo strategijo uresničevanja prostorskih potreb, ki bo podlaga za odločitev vlade o možnostih odkupa stavbe na Dimičevi 16 v Ljubljani. "Najemodajalca smo na sestanku seznanili s terminskim načrtom uresničitve priporočil Računskega sodišča," so dodali.

Najem prostorov NPU na Dimičevi ulici sta pod drobnogled vzela tudi protikorupcijska komisija in računsko sodišče, ki je ministrstvu izdalo negativno mnenje v revizijskem postopku o pravilnosti najema. Komisija za preprečevanje korupcije je v načelnem mnenju ugotovila, da ravnanje uradnih oseb na ministrstvu pri najemu prostorov za NPU ustreza definiciji korupcije, kar je bil tudi razlog za nepreklicni odstop notranje ministrice Katarine Kresal, ki naj v preiskavi zaenkrat ne bi bila osumljenka. Na podlagi prijave zunajparlamentarne NSi pa je postopek revizije najema stavbe za NPU sprožila tudi državna revizijska komisija.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (413)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

crnkamn
11. 09. 2011 11.19
Generalni sekretar na notranjem ministrstvu Damjan Lah naj bi zlorabil položaj ob sodelovanju pri poslu za najem prostorov NPU. Podpis na pogodbi za NPU je podpisala tudi Kresalova. Le glejte da ne bo kriv le sekretar, odgovornost za kaznivo dejanje nosi tudi ona, in odstop z mesta ministrice ne pomeni, da je zdej vse v redu. Na sodisce, pa po hitrem postopku v arest, ker je oskodovala davkoplacevalce ko je podpisala skodljivo pogodbo!
Tonček Balonček
10. 09. 2011 16.06
A tisti Lah, ki kupuje preko Avstrije Pivovarno Laško, pa ne bo odstopil!?
Brabus
10. 09. 2011 15.05
Pol pa ni čudn, da imajo vsi vile, nove avtomobile, račune v tujini, vse to z našim denarjem.Na Stožice in šus v gla..
MICLA
10. 09. 2011 11.50
najbolje je odstopitiin nisi nič kriv.tudi jaz bom oropal banko in če me bodo ujeli bom dal nazaj in odstopil pobal odpravnino in nikome ništa,mislim da ni enega člana te koalicije da ni vpleten v neko svinjarijo,s pravosodjem na čelu vemo pa tudi kdo je pravoodni minister.mislim da vsi sodijo za zapahe ne pa da nam še vladajo.
zavedenslovenc
10. 09. 2011 10.45
SEVEDA JE ODSTOPIL, TEMU PRAVIMO SLABA VEST! BANDA RDEČKASTA!!!!!!!!
Fenomenalno
10. 09. 2011 09.33
nefretete 10.09.2011, 00:12 0 Osamljenost je huda reč, vem. ---------- Pa sj se ni treba hvalit,si pač na Kukuruzu,komu mar
volek
10. 09. 2011 09.32
KDOR DRUGEMU JAMO KOPLJE, SAM VANJO PADE. LUSTRACIJA OPRAVLJANJA NOVINARSKEGA POKLICA ZA 571 PISUNČKOV TER LUBENIČARSKIH TAKOIMENOVANIH INTELEKTUALCEV!!!!!!!!!
Fenomenalno
10. 09. 2011 09.32
nefretete 09.09.2011, 23:58 -1 freexgirl 09.09.2011, 23:52 lepo, lepo... se samo na ene spravljaš? Nisem še doživela, da bi umirila svojega kompanjona, ki pa resnično drugega ne dela, kot žali vse okoli sebe, razen tebe. V modrem ali rdečem. V modrem te ima malo raje. -------------- Ajde mala ne drobi JUSOTA,sem na tvojo prošnjo smo v rokovicah pedenu..pa to Tko da ne bluzi,kukuruzarka
Fenomenalno
10. 09. 2011 09.29
Od trdečh je Pahor še tanartabul pameten,on na maratone teče-že ve zakaj...pa to Matr bolo levaki laufel...ejga
volek
10. 09. 2011 09.27
JANŠA, OD TEBE BO LJUDSTVO ZAHTEVALO LUSTRACIJO ZA RDEČE-ORANŽNE KLEPTOMANE. PREPRIČAN SEM DA BOŠ DOBIL ZA TO PODPORO LJUDSTVA.
Mr.Big
10. 09. 2011 09.27
Zanimivo, da 24ur ŠE VEDNO ne objavi novic o famozni črki ''J''. Ko se je začelo sojenje v aferi Patria ste objavili novico MED PRVIMI !?!?!?!
Fenomenalno
10. 09. 2011 09.23
saintjozef 10.09.2011, 09:19 -2 Fenomenalno Si zgrešu? ---------- Sem priznam! A to NE spremeni ničesar...pa to
Mr.Big
10. 09. 2011 09.21
volek10.09.2011, 09:122 Ne 50 , Janša bo na volitvah imel 80 . Zdaj ste opleli rdeče-oranžni kleptomani. ***********************************... tako je Točno tako je !!! Jaz sem bil v to prepričan že leta 2008, saj drugega kot laž od takih ljudi, ki so naredili afero Patria, ni za pričakovat !! Upam, da JJ toži vse po vrsti, od prvega do zadnjega !!! VSE !!!!
saintjozef
10. 09. 2011 09.19
Fenomenalno Si zgrešu?
volek
10. 09. 2011 09.12
Ne 50 , Janša bo na volitvah imel 80 . Zdaj ste opleli rdeče-oranžni kleptomani.
volek
10. 09. 2011 09.06
Zdaj razumem njene besede ko je rekla, da so njeni sodelavci iz MNZ analizirali in proučili vse ponudbe za najem in da je bila Pogačarjeva najbolj ugodna. Torej, Kresalova ni nič vedela ampak so ji podrejeni svetovali ta najem, Lah pa je seveda človek enakih moralnih kvalitet kot bivša ministrica in samo žrtveno "jagnje".
Fenomenalno
10. 09. 2011 09.05
Resnica se je spremenila v laž o Patrii V dokumentu, ki so ga lobisti poslali Patrii dejansko govorijo o tem, da J skrbi pokojnina, vendar je iz celotnega dokumenta in ostale korespondence popolnoma jasno, da ta J ni Janša, temveč Jerković. Berglundova Resnica o Patrii se je ob začetku sojenja v Sloveniji spremenila v laž. V javnost curljajo dokumenti iz preiskave o Patrii, o katerih Mladina in Delo nista želele poročati, čeprav sta z njimi razpolagala. Glavni motiv za neporočanje je ščitenje Magnusa Berglunda, avtorja finske oddaje Resnica o Patrii. Ta je namreč svojo oddajo septembra 2008 zaključil z neposredno trditvijo, da črka J v dokumentih podjetja Patria pomeni Janeza Janšo, predsednika slovenske vlade. Patria je po trditvi v njegovi oddaji podkupila Janšo, ki da potrebuje denar za pokojnino. Iz dokumentov izhaja, da vodilni v podjetju Patria in njihovi lobisti črko J uporabljajo za poimenovanje tako hrvata Bartola Jerkovića, direktorja tovarne Đuro Đaković kot slovenskega lobista Jureta Cekuto. Medtem ko so se nekatere trditve Magnusa Berglunda iz njegove oddaje, ki se nanašajo na Walterja Wolfa, Wolfganga Riedla in Jureta Cekuto v policijski in tožilski preiskavi izkazale za potrjene, pa so te iste aktivnosti povsem zavrnile njegovo glavno trditev, da je Patria podkupila Janšo, ker naj bi ta potreboval denar za pokojnino. Celo politično motivirana tožilka Branka Zobec Hrastar tega ni mogla zapisati v obtožni predlog, temveč se je zatekla k formulaciji, da naj bi Janša »neugotovljenega dne na neugotovljen način in na neugotovljenem kraju prejel obljubo nagrade« in še to ne zase, temveč menda za druge. V dokumentu, ki so ga lobisti poslali Patriji dejansko govorijo o tem, da J skrbi pokojnina, vendar je iz celotnega dokumenta in ostale korespondence popolnoma jasno, da ta J ni Janša, temveč Jerković. Možno je, da so Berglundu slovenski »soavtorji« oddaje (Kos, Zgaga, Švajger, Potočnik) očitno podtaknili zgolj izbrane dokumente in ga zavedli ali pa je sam namerno lagal. V priloženih dokumentih je še veliko zanimivih informacij, ki dobro dodatno osvetljujejo ozadje Velikega poka iz Finske. Potrjujejo domnevo, da so se Patriini lobisti na veliko širokoustili in prikazovali svoje domnevne zveze v Sloveniji (in tudi drugod) na najvišjih nivojih, samo da bi lahko zaračunali visoke provizije. Najbolj očitno zlagane trditve, ki so jih lobisti prodajali vodstvu Patrije in ki so navedene v prilogah, so: da je Zagožen predsednik največje vladne stranke, da bo nov obrambni minister Matjaž Šinkovec, da je Zagožen poslanec in desna roka predsednika vlade, da je Zagožen generalni sekretar SDS, da je bil Zagožen v 90 letih vodja obveščevalne službe, da je W. Wolf dober prijatelj predsednika vlade (mišljen je J. Janša), da so leta 2005 v Sloveniji na oblasti iste stranke kot leta 1997, ko je W. Wolf pomagal Riedlu prodati železarni Ravne projekt Valuk, da je bil PV Janša junija 2005 na uradnem obisku na Dunaju, da bo del provizije dobil kontakt 007 (Riedl je v preiskavi priznal, da si je ta kontakt izmislil, da bi sam dobil večjo provizijo). Še posebej zanimivo je sporočilo Riedla Niittyenenu z dne 27. 7. 2006, v katerem prvi govori o tem, da je njihov »glavni igralec v Sloveniji isti kot na Hrvaškem«. Kdo naj bi to bil? Zagožen kot prvoobtoženi na slovenskem sodišču zagotovo ne, logično pa je da to ne more biti Walter Wolf, kajti slovensko tožilstvo mu očita zgolj pomoč pri posredovanju obljube. Ali pač in je Branka Zobec Hrastar v svoji politični slepoti povsem spregledala očitna dejstva iz preiskave. Dokument Patrie z dne 27. 6. 2005 pa bo spravil v zadrego ali celo v kazenski postopek prejšnjega predsednika Hrvaške Stipeta Mesića, saj ga je J (Jerković) očitno navedel kot glavno osebo, ki je v Hrvaški politiki naklonjena Patriji.
botjabotja
10. 09. 2011 09.04
saintjozef 10.09.2011, 08:59 0 FCL Klemenčič, glavni v PROTIKORUPCIJSKI KOMISIJI je pa štango držal. Drži. Vse skupaj se vrti okrog LDS-a.
botjabotja
10. 09. 2011 09.02
saintjozef 09.09.2011, 19:41 -8 Se mi je zdelo, da je bil zaslužek glede velikosti stavbe in zahtevnosti opreme majhen. Ponavadi je znesek najemnine zajetno manjši od mesečnega obroka kredita ali leasinga. Morda zato, ker nepremičnina ostane v tvoji lasti.
Mr.Big
10. 09. 2011 09.02
24ur dajte objavit malo resnice o Patrii in kdo dejansko stoji za famozno črko ''J''. To so objavili že vsi mediji, le še vi čakate !!!! Zakaj ??