Slovenija

Ferko ostaja na čelu Elana

Begunje na Gorenjskem, 14. 09. 2011 09.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Nadzorniki Elana so na seji odločili, da predsednik uprave Ferko ostane na svojem položaju. Izredno sejo so sklicali potem, ko so preiskovalci NPU začeli s hišnimi preiskavami na sedežu podjetja in Ferkovem domu.

V Elanu se je ob 7. uri začela hišna preiskava, so potrdili v podjetju. Proizvodnja in drugi delovni procesi tečejo normalno, več informacij nimajo, je okoli 9. ure povedala predstavnica za stike z javnostmi Nina Šarabon. Dodala je, da predsednika uprave Roberta Ferka ni na sedežu podjetja.

Policisti so bili na njegovem domu v Domžalah, zatem so šli v Elan v Begunje na Gorenjskem, kamor je prispel okoli 11.50. Izjav ni dajal, v podjetje je v spremstvu policistov vstopil pri zadnjem vhodu. Okoli 16. ure je bila preiskava v Elanu zaključena. Preiskava nja bi bila tudi v A.S.O., kjer se še niso odzvali.

O preiskavah je bil obveščen tudi novi predsednik nadzornega sveta Elana Aleš Zupančič, ki je zato na sedežu PDP v Ljubljani sklical izredno sejo nadzornega sveta.

Robert Ferko
Robert Ferko FOTO: Arhiv Elana

Ferko ostaja na čelu Elana

Nadzorni svet je sklenil, da bo z odločitvijo o usodi Ferka počakal na izsledke posebne revizije. Z namenom zagotavljanja stabilnosti v družbi pa so za začasnega člana uprave imenovali sedanjega predsednika nadzornega sveta Zupančiča, ki je sicer zaposlen v PDP.

Izredna seja, ki so jo sklicali zaradi današnje obsežne kriminalistične preiskave poslov obstoječega Elanovega vodstva, je trajala več kot štiri ure. Nadzorniki so se morali namreč na hitro odločiti, kako ukrepati, da družbi ne bi povzročili še več škode.

Kot je po seji povedal Zupančič, so sklenili, da sam začasno za najdlje šest mesecev vstopi v upravo Elana, njegovo mesto predsednika nadzornega sveta pa bo prevzela Kristina Rovšek iz Triglav naložb. Elan bo tako imel tričlansko upravo, poleg Ferka in Zupančiča tudi dosedanjo članico Andrejo Košir.

Naslednja seja nadzornega sveta Elana je predvidena za 26. september, ko naj bi bili že znani izsledki posebne revizije, katere zaključek je predviden za prihodnji teden. Takrat naj bi bilo tudi jasno, ali bo Ferko, ki je že 19. direktor podjetja v zadnjih 22 letih, še ostal na funkciji predsednika uprave.

Ferka je zaradi domnevnih nepravilnosti nameraval odstaviti že prejšnji nadzorni svet, ki pa je nato zaradi medsebojnih nesoglasij sam odstopil. Ta mesec posebni revizor pregleduje vse posle, za katere so posamezni člani bivšega nadzornega sveta ocenjevali, da so sporni, predvsem posle v zvezi s prodajo nepremičnin, posle s kadrovskimi agencijami, podlage za morebitno odprodajo družbe Elan Sportartikel in posle, povezane s projektom smučarskega čevlja.

Elan
Elan FOTO: Kanal A

Nadzorniki Elana na današnji skupščini drugih tem razen ukrepanja zaradi predkazenskega postopka in suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ni obravnaval. Tako niso govorili niti o poslovanju Elana, ki sicer tudi v času preiskave normalno teče dalje.

Preiskava po obvestilu protikorupcijske komisije

Na policiji so potrdili, da so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada v sodelovanju s policisti več policijskih uprav izvajali aktivnosti na področju preiskovanja kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete na območjih ljubljanske, kranjske in koprske policijske uprave. Predkazenski postopek usmerja Okrožno državno tožilstvo v Kranju.

Preiskovalci so na podlagi odredb sodišča izvedli 12 preiskav stanovanjskih prostorov, poslovnih prostorov in osebnih vozil z namenom iskanja dokazov za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za kar je zagrožena do osemletna zaporna kazen.

Preiskave v Elanu1 - 8
Preiskave v Elanu1 - 8 FOTO: POP TV

Osumljenih je več fizičnih in pravnih oseb. Sumi nepravilnosti se nanašajo na izplačevanje nagrade ter prodajo nepremičnin in premičnin, so pojasnili na policiji. Preiskovalci so pridržali tri osebe, ki naj bi oškodovale gospodarsko družbo z območja kranjske policijske uprave – domnevno Elan – za več kot 300.000 evrov, vendar so jih tudi že izpustili. Gre za predsednika uprave Roberta Ferka, šefa agencije A.S.O. Svetislava Ašanina in direktorja Elanovega hčerinskega podjetja Elan Invent Miloša Štera.

Kaj očitajo Ferku?

Ferku očitajo zlorabo položaja zaradi izplačila nagrade v višini 80.000 evrov prek kadrovske agencije A.S.O. in domnevno prilagojene fakture, prodaje nekaterih stanovanj in garaže v Ljubljani ter plovila Power 48, je pojasnil Ferkov zagovornik Andrej Simonič.

Ferko, ki je že v preteklosti zavrnil očitke o nepravilnostih, je ob odhodu iz podjetja okrog 16. ure ponovno izpostavil, "da je bilo vse, kar je bilo narejeno, neproblematično". "Če kdo misli, da bi lahko delal drugače ali bolje, pa naj izvoli," je pozval Ferko, ki se lahko pohvali z izboljšanjem poslovanja podjetja.

Ferko je spomnil tudi, da današnji obisk kriminalistov ni bil edini v Elanu. "Kriminalisti spremljajo to podjetje, odkar sem jaz v njem. Vso dokumentacijo pa smo predali tudi že drugim institucijam," je poudaril in spomnil, da je Elan prejel v zelo slabem stanju, ko so lastniki menili, da mora podjetje v stečaj.

Kriminalisti zasegli poslovno dokumentacijo

Preiskovalci NPU so v hišnih preiskavah zasegli poslovno dokumentacijo in nosilce elektronskih podatkov. Ferk je povedal, da je policistom izročil tudi svpja iPad in iPhone. Kriminalistična preiskava pa se bo nadaljevala s pregledom in preučitvijo zaseženih podatkov, so sporočili iz policije.

Preiskava naj bi bila tudi v A.S.O.
Preiskava naj bi bila tudi v A.S.O. FOTO: Miro Majcen

Današnja preiskovalna dejanja so posledica zbiranja obvestil preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada o sumu storitve omenjenih kaznivih dejanj, o katerih so bili obveščeni letos julija s strani Komisije za preprečevanje korupcije, so še dodali na policiji.

Na komisiji opravili razgovore s 14 osebami

Na protikorupcijski komisiji so potrdili, da so junija letos pričeli s postopkom preverjanja suma koruptivnega ravnanja odgovornih oseb poslovodstva in nadzornih organov v Skupini Elan, v kateri ima država večinsko lastništvo oziroma prevladujoč vpliv. K zadevi so zaradi ugotovljenih kršitev iz pristojnosti drugih organov pritegnili druge pristojne organe, "ki so se takoj odzvali ter v razmeroma kratkem času izvedli ukrepe in postopke". Obvestili so inšpektorat za delo, davčno upravo, urad za preprečevanje pranja denarja in nacionalni preiskovalni urad. Na komisiji so pozdravili hiter odziv vseh organov. Želijo si, "da bi tudi v bodoče oziroma pri ostalih zadevah sodelovanje teklo na tako kakovosten in usklajen način".

Posebni revizor bo pregledal vse posle, za katere so posamezni člani nadzornega sveta ocenjevali, da so sporni, predvsem posle v zvezi s prodajo nepremičnin, posle s kadrovskimi agencijami, podlage za morebitno odprodajo družbe Elan Sportartikel in posle, povezane s projektom smučarskega čevlja. PDP

Njihov postopek sicer še ni končan in teče vzporedno s predkazenskim postopkom. "Komisija je v svojem dosedanjem poteku postopka pridobila in zavarovala precej dokumentacije ter podatkov in opravila uradne razgovore s 14 osebami, med katerimi imajo sedaj nekatere status zaščitenih prijaviteljev. V okviru preiskave suma koruptivnih ravnanj poslovodnih in nadzornih organov Elana (upoštevajoč interese predkazenskega postopka) nadaljuje s svojimi aktivnostmi, ki vključujejo tudi preverjanje ravnanja odgovornih oseb lastnikov Elana, to so KAD, PDP in Triglav naložbe," so dodali.

PDP: Naj se morebitne nepravilnosti čim prej razjasnijo

Iz PDP so sporočili, da niso seznanjeni s podrobnostmi preiskav, "si pa želimo, da se vsa odprta vprašanja čim hitreje razjasnijo, saj se v Elanu začenja druga faza procesa dokapitalizacije družbe. Postopke v zvezi z morebitno spornimi posli v družbi Elan so v skladu s svojimi pristojnostmi in z ustrezno skrbnostjo sprožili člani nadzornega sveta, ki jih je za člane nadzornega sveta predlagal PDP." Po njihovih informacijah so novi člani nadzornega sveta že pred današnjimi preiskavami začeli iskati novega predsednika uprave. "Pričakujemo, da se bo nadzorni svet družbe Elan nemudoma odzval na nastalo situacijo," so dodali.

Domnevno sporne posle naznanili nekdanji nadzorniki

Julija je domnevno sumljiva dejanja v podjetju, ki jih je naznanil nekdanji član nadzornega sveta Marko Jaklič, preiskovala protikorupcijska komisija. Sporno naj bi bilo Elanovo nakazilo v višini 80.000 evrov kadrovski agenciji A.S.O. Razlog za nakazilo naj bi bilo izplačilo nagrade Ferku za delo v minulem letu, in sicer na podlagi domnevno prilagojene fakture. Kot je glede tega povedal Ferko, pa je šlo za tehnično napako, ki je bila že odpravljena.

Poleg očitkov o izplačilu nagrade so nadzorniki, ki so junija zaradi medsebojnih nesoglasij in nezaupanja v upravo družno odstopili, Ferku očitali tudi domnevno sodelovanje pri poskusu menedžerskega odkupa Elanovega hčerinskega podjetja v Avstriji. Ker naj bi Ferka v nadzornem svetu ščitil njegov predsednik Stojan Nikolić, so očitki leteli tudi nanj.

Med preiskavo v Elanu
Med preiskavo v Elanu FOTO: Barbara Golub

Da je preiskava, ve tudi Nikolić, čeprav formalno ni več v podjetju, še vedno pa je z Elanom povezan kot direktor Triglav Naložb, ki so manjšinski lastnik begunjskega podjetja. Nikolić, proti kateremu ni vložena nobena kazenska ovadba in zoper katerega so očitki leteli predvsem, ker je zagovarjal Ferka, je zagotovil, da se pri njem ali v Triglavu danes ni oglasil noben kriminalist.

Naročili revizijo poslovanja

Lastniki Elana so julija na skupščini naročili posebno revizijo poslovanja, ki se je začela 29. avgusta. Revizijska družba UHY naj bi preverila nekatere nepremičninske posle in poslovanje s kadrovskimi agencijami ter poskus odprodaje tovarne v Brnici v Avstriji. Revizija naj bi se zaključila 20. septembra.

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MICLA
15. 09. 2011 13.29
saj nadzorniki kradejo s šefom na čelu. kje je pa kakšen nadzornik že odgovarjal čeprav je podpisal da odgovarja s svojim premoženjem če ne bo pošteno opravljal svoje delo.pošteno vsi skupaj kradejo saj naši kriminalisti samo delajo peiskave domov, kao da nekaj delajo epilogav pa itak ni.
Milan Koleznik
15. 09. 2011 08.27
čestitam Ferku in nadzornemu svetu za dobro vodenje saj veste kaj,
FCL
15. 09. 2011 07.53
Sej niste resni...ZAPRET BARABE!!!!!!!!!!!! Potem pa mu soditi, tako kot Sanaderju na Hrvaškem !!!!!!! Zdaj pa bo lepo počistil za sabo, NPU itak ne bo odkril nič spornega, nadzorniki ne bodo nič vedeli in to je to...legalen kriminal s podporo države, bravo.
izbriši mi profil admin
15. 09. 2011 07.39
DOKLER NAROD NE VZAME STVAR V SVOJE ROKE, NE BO NIČ !
androm
14. 09. 2011 23.12
Kako je to možno, saj je bil vzor vsem sodelavcem v Žitu. Kot član uprave je prihajal na delo dve uri prej kot ostali ćlani
Jeanus1
14. 09. 2011 23.11
Še en menedžer, ki si zadeve predstavlja po svoje, tako da ukrade čim več. Pa kakšni so to nadzorniki, ki to dopuščajo? Ali so sploh vredni ene besede, ali še eni pristavljajo svoje piskrčke zraven? Pa zakaj jih hudiča sploh plačujejo in zakaj sploh so? A reda radi, zaradi zakonodaje? Popucat vse živo od a do ž. To ni vredno nič, poden od podna. Če še kje rabijo nadzornike, ki se jih bogato plačuje, vključno s sejninami vred, se takoj prijavim! Žalost slovenska, kam so nas ti butalci pripeljali???
cyklon
14. 09. 2011 21.42
santamaura14.09.2011, 14:584 Psi lajajo, a karavana gre naprej Kdaj ?Porka madona!! bodo ti psi nehali lajati in začeli gristi ??
justime
14. 09. 2011 20.36
pa se mi zdi da bi moral tudi kakšen ferkotov lizun z njim ki je prav tako pobirali provizije za tuje delavce v elanu in so jih na veliko zagovarjali.saj ni čudno da imamo 100 000 brezposelnih ko pa naši direktorji na take načine služijo dodaten denar!
periot22
14. 09. 2011 20.10
Vse vodilne v Sloveniji zapret!!!!!
gulmor
14. 09. 2011 18.16
Treba je zapret direktorja in nadzornike.
Milan Koleznik
14. 09. 2011 17.48
saj nismo pričakovali kaj drugega.
big brother
14. 09. 2011 17.41
Mene zanima kdaj bodo Gospoda Jureta Koširja in pa Toneta Vogrinca obiskala, ter gospoda Ulago, ki so dokončno uničili slovensko smučanje
brko1952
14. 09. 2011 15.52
Ja res je! V vsaki krizi se skotijo novi miljonarji tisti, ki kradejo, prmier Kljukec in njegova ekipa pa nič.
Crazy_Horse
14. 09. 2011 15.44
PDP: Novi nadzorniki iščejo novega predsednika uprave Elana evo mene tudi jaz bi si rad napolnil žepe prosimmmm
usi-glih
14. 09. 2011 15.37
kdaj pa bodo preiskali prostore vladajoče stranke in vlade? vse zlo izvira od tam... VSE zlo v elanu izvira od RKC - Brezjanske kraje 500 miljonov mark leta 91
santamaura
14. 09. 2011 14.58
Psi lajajo, a karavana gre naprej
Princ Teme
14. 09. 2011 14.45
Ko prišel Ferko v Elan,je bila njegova prva poteza odpuščanje slovenskih delavcev(gospodarska kriza) nato je postopoma vozil tuje delavce(makedonce,bolgare) kot delavno silo,seda jjih je v Elanu cca 100,ki so vsi preko agencije A.S.O.(lastnik je srb,od Ferkota prijatelj) Traja cca 3 leta in lastnik agencije si kupil Elanov gliser Power 48,ter zgradil luksuzno hišo,njegova žena se vozi v Lexusu in vse v 3 letih ,na račun Elana. Naj priskovalni urad pregleda promoženje A.S.O.,je pa tudi Ferko dobival provizije od agencije.
azzurro911
14. 09. 2011 14.26
Trese se gora, rodil se bo miš!
Komentator.77
14. 09. 2011 13.51
Ferko je kradel v Žitu in so se ga zato znebili. Ker je bil uspešen lopov je dobil zaposlitev v Drogi, jo združil s Kolinsko del proizvodnje za dober denar prodal v Srbijo, kjer je bil nekaj časa zaposlen, nato pa se je v ravno pravem trenutku vrnil v Slovenijo, "pomagal" Elanu in nadaljeval svojo začrtano pot.
kim llsung
14. 09. 2011 13.39
zopet se gora trese rodila se bo pa miska