Slovenija

Sazas zavrača očitke o zlorabi položaja: 'Naše poslovanje je transparentno'

Ljubljana, 09. 12. 2015 12.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.S./STA/J.S.
Komentarji
197

Kriminalisti so na več naslovih opravljali hišne preiskave. Pod drobnogledom naj bi bilo združenje Sazas, njegov predsednik Matjaž Zupan ter podjetje Stroka, prek katerega naj bi se do posameznih vidnih članov Sazasa prelival denar. Pridržan ni bil nihče. Sazas namigovanja glede "zlorabe položaja odgovornih" zavrača.

Več videovsebin
  • Epilog: Kaj pravi Sazas na očitke glasbenikov?
    08:37
    Epilog: Kaj pravi Sazas na očitke glasbenikov?
  • Epilog: Nadzor nad Sazasom
    10:19
    Epilog: Nadzor nad Sazasom
  • Epilog: Dosje o Sazasu
    19:52
    Epilog: Dosje o Sazasu
  • Epilog: Kolektivne organizacije
    04:41
    Epilog: Kolektivne organizacije
  • Iz 24UR: Sazas pod drobnogledom policistov
    02:18
    Iz 24UR: Sazas pod drobnogledom policistov
  • Iz 24UR: Preiskave še v teku
    01:21
    Iz 24UR: Preiskave še v teku
  • Iz 24UR: Kaj preiskujejo?
    02:04
    Iz 24UR: Kaj preiskujejo?
Prvi mož Sazasa Matjaž Zupan.
Prvi mož Sazasa Matjaž Zupan. FOTO: Miro Majcen

Ljubljanski kriminalisti so od zgodnjega jutra na šestih lokacijah na območju ljubljanske, kranjske in celjske policijske uprave izvajali hišne preiskave.

Pod drobnogledom je bilo predvsem Združenje skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene avtorske pravice Slovenije (Sazas), predsednik združenja Matjaž Zupan ter podjetje Stroka v Radljah ob Dravi.

Sazas naj bi po poročanju 24UR prek nakazil Stroki prelival denar do posameznih vidnih članov in sicer po neuradnih informacijah do Zupana, Tomaža Grubarja, Tinkare Kovač ter soproge Zorana Predina. Stroka ni nikoli razkrila, za kaj so jim plačevali in to naj bi zdaj preiskovala policija.

Policijski avtomobil pred Sazasom
Policijski avtomobil pred Sazasom FOTO: POP TV

Podjetja Stroka je specializirano za informacijske rešitve za organizacije. Kot so razkrivali v oddaji Epilog, naj bi Sazas družbi Stroka plačeval za 85 redno zaposlenih, a družba ima po podatkih Ajpesa zaposlenih le 38 ljudi. Sazas naj bi zaposlene prenesel na podjetje Stroka, ker naj se ne bi mogel ukvarjati z delovnopravno zakonodajo in bolniškimi.

Zaradi preiskav so odpadle tudi uradne ure.
Zaradi preiskav so odpadle tudi uradne ure. FOTO: POP TV

Ne direktor Stoke ne Zupan nista bila dosegljiva za komentar, je pa za 24UR izjavo podal Robert Pešut – Magnifico, ki prav tako kot Zupan sedi v upravnem odboru Sazasa. Dejal je, da ga veseli, da državni organi končno opravljajo svoje delo ter da je bil že čas za preiskavo v vodstvu Sazasa. Želi, da se razjasnijo vsi sumi, saj se po njegovih besedah "glasbeniki ne želijo družiti s posameznimi kriminalci, ki blatijo organizacijo".

Zloraba položaja in pranje denarja

Kot so pojasnili na PU Ljubljana, so bile današnje aktivnosti usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev sumov storitve kaznivih dejanj zloraba položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, izneverjanju in pranju denarja. Kriminalisti sumijo, da so osumljenci zlorabili svoj položaj pri opravljanju gospodarske dejavnosti. Pridržan ni bil nihče.

Pri operativnih aktivnostih so poleg ljubljanskih sodelovali tudi kriminalisti in policisti iz Policijskih uprav Kranj in Celje.

Sazas - 3
Sazas - 3 FOTO: POP TV

Ljubljanski kriminalisti so predkazenski postopek začeli a podlagi prijave drugega državnega organa - neuradno gre za Urad RS za preprečevanje pranja denarja - v letu 2014, preiskovalci pa zbirajo obvestila in dokaze ter izvajajo druge ukrepe na podlagi usmeritev in navodil Specializiranega državnega tožilstva RS, so še pojasnili na PU Ljubljana. 

Sazas zavrača očitke o zlorabi položaja

Sazas namigovanja o "zlorabi položaja odgovornih" zavrača. Po njihovih besedah v kriminalistični preiskavi na sedežu združenja "ni bilo ugotovljenih nepravilnosti".

Kot so poudarili v sporočilu za javnost, ki se mu je pridružil tudi Sindikat glasbenikov Slovenije, so vse poslovne odločitve Sazasa sprejete s strani najvišjih kolektivnih organov združenja."Poleg tega vse odločitve preverja še Sazasov nadzorni organ, zato do nepravilnosti pri poslovanju ne more priti," so poudarili.

Ostro tudi zanikajo, da naj bi "glasbeniki" obtoževali Zupana in Sazas česarkoli.

Zapisali so še, da je avtor obtožb, zaradi katerih je bil Sazas deležen preiskave, "sistematični kršitelj avtorske pravice in neplačnik avtorskega nadomestila" ter da se dogodki odvijajo "ravno v času spreminjanja avtorske zakonodaje".

V Sazasu zaključujejo, da je njihovo poslovanje "transparentno in gospodarno ter v skladu z računovodskimi standardi". Vsako poslovno leto pregleduje pooblaščeni neodvisni finančni strokovnjak, ki nikoli ni ugotovil nepravilnosti.

Sazas že dlje časa tarča kritik

Glede delovanja združenja Sazas v javnosti že dlje časa krožijo očitki o sumih nepravilnosti. Glasbeniki tako Zupana in Sazas obtožujejo nepravilne porabe denarja, precej naj bi se ga prelilo v dnevnice, potne stroške in nakupe nepremičnin. Tudi zaradi tega vlada že dlje časa pripravlja spremembe zakonodaje, ki naj bi omejila vlogo Sazasa pri nadzoru nad spoštovanjem avtorskih pravic v glasbi.

Na nepravilnosti je v preteklosti večkrat opozarjal tudi Urad RS za intelektualno lastnino, a s postopki ni seznanjen, zato preiskave, ki po podatkih s policije še poteka, niso želeli komentirati.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (197)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dreycho
21. 12. 2015 12.54
A tole pa ne boste objavili? Prirejeno novinarstvo ccc Pojasnilo v zvezi s povzeto izjavo Roberta Pešuta – Magnifica na portalu 24ur.com Spoštovani kolegi in kolegice, na spletnem portalu 24ur.com je objavljen članek z naslovom Sazas zavrača očitke o zlorabi položaja: 'Naše poslovanje je transparentno,' v katerem je popolnoma napačno in iz konteksta objavljena moja izjava, ki sem jo dal novinarki. Moja izjava glede aktualnega dogajanja je bila: "da se veselim, da državni organi opravljajo svoje delo, saj neprestane afere škodujejo dobremu imenu SAZAS in želim, da se razjasnijo vsi sumi, saj ne želimo biti okarakterizirani kot kriminalistična združba." In ne kot navaja novinarka v članku: "…je pa za 24UR izjavo podal Robert Pešut – Magnifico, ki prav tako kot Zupan sedi v upravnem odboru Sazasa. Dejal je, da ga veseli, da državni organi končno opravljajo svoje delo ter da je bil že čas za preiskavo v vodstvu Sazasa. Želi, da se razjasnijo vsi sumi, saj se po njegovih besedah "glasbeniki ne želijo družiti s posameznimi kriminalci, ki blatijo organizacijo".« Robert Pešut - Magnifico .
?rnogled
10. 12. 2015 13.53
+7
Nikoli mi ni potegnilo,zakaj mora človek plačevati SAZAS-u,ker javno predvaja neko glasbo.Če so ti samozvani umetniki napisali te "pesmi" samo zase,naj jih poslušajo doma,če so jih pisali za ljudi,naj jih predvajajo zastonj in naj se prodajajo na trgu,kot vsi pošteni državljani(koncerti,ploščki ipd.).To,da prestavim postajo,ko zajamra večina slovenskih "pevcev",verjetno sploh ni treba napisati.Zanima me pa koliko plača recimo SAZAS tujemu glasbeniku(npr.Ericu Claptonu),če predvajam v lokalu njegovo glasbo?,saj si ne predstavljam,da bi recimo v petek zvečer vstavil CD Zorana Predina,mi ja pobegnejo vsi gostje.Če pa že igra radio,to vsekakor ni slovenska postaja z vsiljeno kvoto slovenskih glasbenikov,tako da mi ni jasno zakaj jim plačujem.Mafija kasira,kot da je vsa glasba tega sveta njihova in si polnijo žepe(nekateri-posvečeni,seveda).Razterajte to bando kradljivo.
Dreycho
10. 12. 2015 14.10
-8
Če s tem da predvajaš glasbo pridobivaš ali zabavaš stranke je fer, da se oddolžiš. 50 € na mesec menda ni tak strošek, saj tudi papir in limone ali viski nekaj stanejo ne? Da bi pa glasbeniki zastonj igrali in peli za take kot si ti, torej zastonjkarje je pa tudi malo možnosti. Ne vem v katerem poklicu nekdo nekaj počne za svojo dušo. Torej lahko tudi jaz pridem v tvoj lokal in pijem zastonj in bom po tvoje še vedno "pošten državljan" . Aja, pojdi še malo v Narodno galerijo vprašat če si greš lahko na zastonj ogled.
Dreycho
10. 12. 2015 14.11
-2
Pa snežilka, varnostnik in dj so tudi zastonj ne?
RedCell
10. 12. 2015 15.54
+2
Dreycho
10. 12. 2015 16.08
-2
smešno, vsak ki ne tuli v isti rog je od sazasa... pa tudi če bi bil dejstva so dejstva. Pa napiši protiargument. Boli mene k... za zupana,predina ,ampak mi je pa bedno ,da se cela Slovenija ukvarja z zadevo, ki je v končni fazi v domeni glasbenikov. Ni porabnik javnega denarja. Je pa potrebno narediti javni linč, da se zadeva lažje spelje v druge roke. Ko že govoriš o PR, zanima me kdo je zoorkestriral tole zadevo in komu je tole v korist in da se zdejle dogaja kar se... Seveda na 24 ur so že 2 uri po preiskavi zvedeli kam je šel kao denar itd... obenem so jim pa sami dolžni par mio evrov keša in je njen programski direktor solastnik nekaj tujih komadov, ki se vrtijo na nacionalnih radijih... počakaj še par let in bo vse jasno ;)
Fuck the system
10. 12. 2015 17.10
+2
Janxy1, Pink Panker so napisali eno lepo pesmico sazasu :)
Jume79
10. 12. 2015 11.10
+4
SAZAS ima 85 polno zaposlenih ljudi???? Pa clovek bozji naj mi en razlozi kaj rabi SAZAS 85 ljudi v Sloveniji, ce bi lahko to delo opravljalo 5-10 ljudi. In ker jih je toliko je treba najet 2 zunanja podjetja da knizijo bolniske in dopuste. Hahaha pa te pluvajo sami sebi v skirnjo. Upam da vse zaprejo, vkljucno z preracunljivim in pokvarjenim Predinom ter jih odskodninsko preganjajo za njihovo "osebno" premoznenje. Tega naj potem razdelijo med prave avtorje...
Dreycho
10. 12. 2015 10.45
-7
Pravzaprav se po komentarjih vidi kaj je največji problem Sazasa (izvzemam Zupana) in zakaj ste vsi tako veseli, da se ga demolira. Čisto slovensko- fovšija- ker v Sloveniji seveda ni hujšega kot če si več kot dve leti uspešen in se pojavljaš na tv in sploh najhuje, če dobiš 5.000 evrov na leto brez dela, zato ker si v življenju napisal 50 bolj ali manj dobrih pesmi. To je vidik splošne javnosti, s katero želijo doseči politiko in nato lastniki pravega kapitala, ne govorim tukaj o sitnih ribah ala Magnifico, Predin (:)) ali celo Jankovič ki se ga tukaj omenja, prevzeti to organizacijo in sami razpolagati z denarjem. Saj to po svoje ni nič takega, sovražnih prevzemov se v Sloveniji ne branimo. In še raje damo tujcem kot našim.
dostojevski II
10. 12. 2015 11.04
+6
Ne nakladaj. Včeraj je Matjaž Jelen v Odmevih na konkretnem primeru lepo pojasnil kako deluje Zupan in kompanija. Kljub nasprotovanju Peskove, je Jelen navedel mesto, kjer je bil koncert, koliko je plačal organizator koncertra Sazasu za avtorske pravice in koliko denarja je dobil od Sazasa avtor skladb, ki so se izvajale na koncertu. Niti 15% vsote, ki jo je organizator koncerta plačal Sazasu, ni prejel avtor od Sazasa !!!
Dreycho
10. 12. 2015 11.17
-5
Haha Matjaž Jelen uradno glasilo za pljuvanje po Sazasu. Nekompetenten tip, ki ni v življenju spravil skupaj enega komada bo sedaj pameten o avtorskih pravicah. Zato so si ga pa seveda izbrali. Pa ta zadeva je tako prozorna da je že smešno. Procenti na koncertih se delijo med več avtorjev tudi izvajalcev ne samo enega in nikjer na svetu avtor ne dobi več kot toliko, gor/dol par procentov, verjamem pa da en Jelen niti približno ne ve, kako konkretno pomeni dobivati denar od avtorskih.
pegazus
10. 12. 2015 10.07
+6
Ukradu sm par miljonov, prenakazou sm jih mal, iz Sazasa na Stroko, da navjo me spoznal. (Leteči potepuhi)
CtrlDelete
10. 12. 2015 10.33
+4
Ukradel si avtorsko delo, ga brez dovoljenja preoblikoval....kazen!
pegazus
10. 12. 2015 10.40
+3
Brez skrbi, me ščitijo strici iz ozadja.
Lothbrok
10. 12. 2015 09.02
+12
Na klubskem koncertu neuveljavljenih skupin, ko je zgolj 10 ljudi prisotnih ti Sazas izstavi položnico za 150e. Ko bi le ta denar nato romal skupinam, ki so igrale na koncertu, ne pa v njihiv globoki žep!
Dreycho
10. 12. 2015 10.46
-4
Lahko bi se odpovedale svojim avtorskim pravicam, če igrajo svoje avtorske komade in ne bi bilo potrebno plačati nič.
Lothbrok
10. 12. 2015 12.45
+5
Pa v praksi ni tako! Niti ena skupina ni imela priredbe! Si eden izmed Sazasa, mogoče???
kiboko
10. 12. 2015 08.54
+14
Transparentno? Saj jih nihče ne nadzira, objavijo pa nič.
wolfterier
10. 12. 2015 09.46
+1
Vpletena žena vidnega člana foruma 21,pa to...
MOJ.COM
10. 12. 2015 08.50
+16
Predvsem in zgolj zaradi SAZASA se je očitno zmanjšala organizacija dogodkov. To se posebno pozna predvsem v manjših krajih po Sloveniji, kjer se na prireditvah zbere manjša množica ljudi in je potem posledično tudi prihodek majhen. Ampak ta banda ravno tako za vsak dan prireditve hoče par 100 EUR, ne glede na vrsto prireditev: otroški pustni sprevod, pustni zbor, otroško silvestrovanje,.... In na teh dogodkih kakšen otrok samo zaškripa kakšno na harmoniko, kitaro...In potem se ti pojavi en vohun od Sazasa, ki to fotografira in prijavi... Jim predlagam, da naj hodijo okrog z napotnico za dentisa :-)
opazovalec_
10. 12. 2015 08.56
+9
Enako velja za neprofitna vaška društva, ko imajo kak dogodek!! A naj zaradi SAZASA-lopovov sedaj kasirajo sami sebi vztopnino, da bodo lahko plačevali tem tajkunom??
medo90
10. 12. 2015 08.48
+11
Sazas je dosegel to kar si nobeden pameten ekonomist nebi dovolil. Večina lokalov, ki niso posredno odvisnii od glasbe so v tišini. Tak odnos kot ga imajo zaposleni na Sazasu je pod vsakim nivojem kulture. Samo prispevki, ki jih zahtevajo po m2 so nenormalno visoki, če bi dajasnko se prilagodili trgu bi pokasirali veliko več. Druga zgodba je pa kako si posamezniki talajo torto. Resnično je pri nas več elit.
Lothbrok
10. 12. 2015 08.43
+10
Se bojim, da od tega spet ne bo nič, kot je bilo že v preteklosti...vsake toliko neka presikava, rezultati, se pravi, da je kdo za zapahi pa nič! Tu je enostavno preveč ljudi vpletenih, da bi kdo sedel...ne sam Zupan ampak tudi marsikateri "veliki" glasbenik, ki je prav tako pri koritu od Predina, Magnifica, Potrebuješa,,,da ne naštevam vseh, saj se ve kdo so ti, ki zmeraj glasno zagovarjajo njihovo početje.
medo90
10. 12. 2015 08.49
+5
Potrebuješ ima priimek ki prav pristaja...................... Ima tudi okus za avtomobile AMG
wolfterier
10. 12. 2015 09.48
+7
Dreycho
10. 12. 2015 10.38
-3
Joj grozni glasbeniki, ki zagovarjajo svojo organizacijo
Lothbrok
10. 12. 2015 12.53
+4
Seveda, da ti redki zagovarjajo, ki so pri koritu!
bizgecc
10. 12. 2015 08.39
+11
Sazas pobere od vsake veselice minimalno 300€. Vprasajte se koliko veselic je v enem vikendu. Pa to je kaplja v morje kar vse drugo se pobirajo.
TRUMPP
10. 12. 2015 08.39
+5
Sejnine so zakon,...pa to.
Jure Jamkovi?
10. 12. 2015 08.34
+6
Z sazasom bodo dosegli isto kot z referendumom o prepovedi nedeljskega dela trgovin, to se pravi 0 zero, MZ hektorju gre pa v tem poslu bolje kot v svoji "glazbeni karijeri"
hotchilipoper
10. 12. 2015 08.33
+9
Kdaj bodo vsi ti kvazi umetniki dojeli,da v taki majhni državi težko preživiš brez dela,in živiš na tuj račun
hotchilipoper
10. 12. 2015 08.29
+12
SAZAS je še ena od mnogih pobiralnic denarja
TheMafiaDon
10. 12. 2015 08.20
+11
Transparentno? hm, to je relativen pojem.... tudi Zoki uporablja ta izraz kadar zaračuna 3x ceno za nekaj.
dv42
10. 12. 2015 08.10
+20
Ban...a hud...eva od javnih zavodov. Kultura, RK, SAZAS, ŠOU.... !!!!! Če imate toliko denarja, da kupujete nepremičnine, jahte, zemljišča, potem, dragi gospe in gospodje, NE POTREBUJETE DENARJA davkoplačevalcev, ampak odprite s.p., d.o.o. ali pa zaradi mene d.d. in SE TRŽITE SAMI I!!!!!!! Če imate denarja toliko, da ga lahko trošite še za ostale neumnosti, ga boste pač vrnili državi, katera ga bo preusmerila v druge namene. Zaradi mene tudi za policaje in kriminaliste, da vas poženejo za 4 stene in lino z rešetko. Javni zavodi so itak samo JZZUPD (javni zavodi za učinkovito pranje denarja)!
ni_mi_vse_eno
10. 12. 2015 08.03
+15
Naše poslovanje je transparentno, ponikne samo miljon evrov. :)
alko123
09. 12. 2015 21.44
+57
sazas so navadni novodobni lopovi,ne vem zakaj jim država sploh dovoli delovanje po mili volji brez nadzora.
RedCell
09. 12. 2015 21.30
+36
Sindikat glasbenikov Slovenije? To je una Tinkara Kovac s tisto frulico? Bizarno, tudi ona je IT strokovnjak za Stroka...super, dela frulice z mp3 skritim predvajalnikom, ki spila V meni je Kalifornija.
Zmagovitoplemeniti
09. 12. 2015 21.36
+17