Slovenija

VIDEO in FOTO: Zloraba položaja, pranje denarja in izčrpavanje Merkurja?

Ljubljana, 02. 12. 2010 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Š.Z./M.R./K.Š./D.L./B.G./STA/P.K./S.P./K.M./N.D.
Komentarji
507

Binetu Kordežu je policija odredila 48-urni pripor. Ta se sicer lahko predčasno izteče. Njegova odvetnica Marija Hladin pravi, da nima informacij o nadaljnjem poteku preiskave.

Privedba Bineta Kordeža na policijsko postajo
Privedba Bineta Kordeža na policijsko postajo FOTO: Damjan Žibert
Privedba Bineta Kordeža - 2
Privedba Bineta Kordeža - 2 FOTO: Damjan Žibert

Vodja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Robert Črepinko je pojasnil, da se je preiskava začela kmalu po ustanovitvi NPU. V njej je sodelovalo 95 policistov in kriminalistov. Opravili so 28 hišnih preiskav na območjih policijskih uprav Ljubljana, Koper, Kranj, Celje in Slovenj Gradec. Preiskave so bile pri sedmih fizičnih in 15 pravnih osebah, pregledali so tudi pet osebnih vozili.

Štirim osebam so odvzeli prostost. Iskali so dokaze za utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in pranja denarja.

Ocenjujejo, da je nastala premoženjska škoda več deset milijonov evrov. Popoldne so dejali, da nekatere hišne preiskave še potekajo, lahko pa se bodo nadaljevale tudi jutri. Že zdaj so zasegli več dokumentov in računalnikov. Uporabili so tudi prikrite preiskovalne ukrepe, kar leto dni so prisluškovali telefonom in tajno opazovali. Sledi nadaljnje zbiranje obvestil ter pregled zasežene dokumentacije in najdenih predmetov. Nadaljnje aktivnosti bodo določili tožilci.

Iz skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala pri vrhovnem državnem tožilstvu, ki so tudi sodelovali pri preiskavi, so sporočili le, da v predkazenskem postopku opravljajo določena preiskovalna dejanja. "Glede na fazo postopka drugih podatkov ne moremo posredovati," so pojasnili.

Peturna hišna preiskava pri Kordežu doma

Za zlorabo položaja je zagrožen do osemletni, za pranje denarja pa do desetletni zapor in denarna kazen. Nezakonito pridobljena denar in premoženje se vzameta.

Preiskujejo poslovanje Merkurja v letih 2007, 2008 in 2009, ko ga je vodil Bine Kordež. Iskali naj bi dokaze, kako je njegova ekipa črpala denar iz podjetja.

Hišna preiskava se je ob 6. uri začela tudi na domu Kordeža, ki je bil do približno 11.30 tam s svojo odvetnico Marijo Hladin. Zatem so ga odpeljali na Policijsko postajo Moste. Izjav ni dajal. Trenutno je na policijski postaji, kjer z njim opravljajo razgovor.

Hladinova je dejala, da ji policija novih informacij o nadaljnjem poteku preiskave ni dala, glede pridržanja Kordeža pa je povedala: "Pridržanje mu je odrejeno, 48-urno. Kdaj bo zaključeno, ne vemo." Hladinova je sicer dejala, da je vse skupaj neutemeljeno ter da so vsi poslovni dogodki razvidni iz poslovnih listin in javno dostopni.

Hišna preiskava je bila tudi na domu direktorice in družbenice Merfina Marte Bertoncelj, ki naj bi jo tudi pridržali. Po besedah njenega odvetnika niso našli ničesar oprijemljivega. Poleg nje naj bi preiskovali tudi nekdanjo finančnico Merkurja Janjo Kraševec, ki velja za eno najtesnejših sodelavk Kordeža in je sedanja družbenica Merfina. Po neuradnih podatkih je četrti pridržani Oto Brglez iz podjetja Kograd Igem. Njega naj bi policisti že izpustili.

Policisti naj bi sicer obiskali tudi nekdanjega člana uprave Merkurja Milana Jelovčana.

Med preiskavo pri Kordežu
Med preiskavo pri Kordežu FOTO: Polona Križnar
Tega ne komentiram, ker se v to tudi ne vtikam. Premier Borut Pahor o preiskavah

V Merkurju sodelujejo s kriminalisti

Iz Merkurja so okoli 16.50 sporočili, da so kriminalisti NPU danes navsezgodaj zjutraj obiskali poslovni stavbi Merkurja v Naklem in Celju. ''Preiskujejo poslovanje v času nekdanjega vodstva družbe Merkur.'' V Celju se je preiskava hitro končala, v Naklem pa se nadaljuje. Člani uprave Merkurja so se s predstavniki NPU zjutraj najprej sestali na triurnem uvodnem sestanku in jim zagotovili popolno sodelovanje. ''Preiskovalcem so posredovali podatke o poslovanju družbe v času, ko je Merkur vodila uprava pod vodstvom Bineta Kordeža. Raziskava je usmerjena v poslovne odločitve nekdanjega vodstva v zadnjih letih, zlasti tiste, povezane s prevzemom družbe.''

Poudarili so, da sedanja uprava preiskovalcem sproti posreduje vse potrebne informacije. ''Morebitni sklepi na uvodnem sestanku niso bili oblikovani in so odvisni od nadaljnjega postopka preiskave. Podrobnejših informacij o vsebini posredovanih podatkov uprava v občutljivem času, ko preiskava še poteka, ne more razkriti. Preiskovalci so še v Naklem, zdaj pregledujejo številne dokumente, zaposleni pa so jim ves čas na voljo za morebitna dodatna pojasnila,'' so dodali.

V Celju naj bi okoli osem kriminalistov preiskovalo finančno poslovanje celjskega dela Merkurja. Zaposlene so ob prihodu v službo spraševali, ali delajo v Merkurju ali Mersteelu, zatem so jih spustili na delovna mesta. Stavbo Merkurja v Celju so kriminalisti zapustili kmalu po 11. uri in odnesli škatlo z dokumenti. Preiskavo pa so po neuradnih, a zanesljivih podatkih opravili v finančnem delu Merkurja in pri vodjih komerciale.

Iskanje Merfina

V Savi, Banki Koper in Interfin naložbah ni bilo preiskav. Po izjavah novinarke 24UR Suzane Perman pa so bili kriminalisti v Taxgroupu. Direktor podjetja Matija Šešok je sicer najprej povedal, da v zvezi s poslovanjem strank ne bodo dajali izjav. Ni želel uradno odgovoriti na vprašanje, ali je podjetje v preiskavi zaradi prevzema Merkurja. Vprašali smo ga tudi, ali je podjetje Merfin v isti poslovni stavbi, a ni želel odgovoriti.

Pozneje so iz Taxgroupa sporočili, da so preiskovalci opravili hišno preiskavo v prostorih računovodstva Merfina, ki so na enakem naslovu kot družbe skupine Taxgroup. Hišna preiskava se je nanašala na predkazenski postopek zoper Kordeža in Bertoncljevo, sta v izjavi zapisala direktorja Klemen in Matija Šešok.

Iskanje Merfina je namreč kriminalistom povzročalo kar nekaj težav. Po nekaterih podatkih naj bi bil sedež podjetja na Verovškovi ulici 55 v Ljubljani. Ko so se oglasili tam, pa jim je receptorka povedala, da ni tako in da direktorice družbe Marte Bertoncelj še nikoli ni videla. Na Bizi.si smo našli domnevno telefonsko številko Merfina, na katero pa so se oglasili predstavniki Taxgroupa.

Izčrpavali Merkur za lastno korist?

Bine Kordež
Bine Kordež FOTO: POP TV
Med prevzemniki Merkurja naj bi bili poleg Merfina tudi Banka Koper, Sava, družba za upravljanje in financiranje, Euro-Veneto in Interfin naložbe.

Kot vzvod za financiranje menedžerskega odkupa Merkurja je domnevno služila družba HTC Dva. Več lastnikov Merfina naj bi namreč deleže prodalo HTC Dva, na katero je Merkur prenesel 10 trgovskih centrov. Podjetje je trenutno v stečaju. Stečajni upravitelj Branko Đorđević je povedal, da ga policisti v zvezi s poslovanjem HTC Dva, ki je bila povezana tudi z Merkurjem in domnevno spornimi posli, niso obiskali niti drugače kontaktirali. Za zdaj tudi še niso dobili vseh bilanc podjetja, kar pa so jih, so jih nekaj tudi že pregledali. Potrdil je, da je HTC Dva posloval z Merfinom, vendar glede domnevno spornih poslov ni želel dajati izjav.

Družbo Merfin so ustanovili menedžerji Merkurja, največji lastnik pa je predsednik uprave Merkurja Bine Kordež. Merfin je začel menedžerski prevzem Merkurja leta 2007. Konec oktobra so Kordeža zaradi njegovega spornega prevzemanja Merkurja pod drobnogled vzeli tožilci posebne skupine za pregon organiziranega kriminala. Razlog za prevetritev njegovih poslov naj bi bilo za kar 130 milijonov nepravilnosti, ki so jih samo lani odkrili revizorji. Takrat je skupina, ki jo vodi Blanka Žgajnar, potrdila, da se z zadevo res ukvarjajo, ker pa je v predkazenskem postopku, več podatkov ni mogla posredovati.

Koalicijski politiki preiskav ne komentirajo, opozicijski pa jih pozdravljajo in hkrati upajo, da ne gre za preusmeritev pozornosti.

Kakšen bo epilog "tajkunskih preiskav"?

Gre za eno od preiskav sumov gospodarskega kriminala. Začelo se je s Čisto lopato, nadaljevalo z Igorjem Bavčarjem in Boškom Šrotom. Sledil je Srečko Prijatelj, zdaj pa je na vrsti Bine Kordež. Na sodišče so že morali gradbeni baroni, Prijatelj je za zapahi, kako pa bo z Bavčarjem, Šrotom in Kordežem?

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (507)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bkaval
03. 12. 2010 10.03
To je igra kapitalizma, ki je na robu propada.
gospakatja
03. 12. 2010 08.55
pesek v oči ljudstvu! sem ter tja kak bogatun na zaslišanje, potem pa "pravni postopek" in čez par let odškodnina države za duševne bolečine! medtem pa odvetniške pisarne dobro služijo (njihov honorar , seveda, plača država, saj je stranka v postopku spoznana za nedolžno). če pa, slučajno, bogatuna obtožijo, ga pa predsednik države pomilosti!!
pozitivec
03. 12. 2010 08.05
vsi ga kritizirajo v bistvu pa je pravi car kdaj bodo pa pahorja zaprli toti se je le lopov
odzad
03. 12. 2010 08.03
Vse čestitke kriminalistom ki se še vsaj neki trudijo v tej državi,ampak žal naše sodstvo ni sposobno oz.ne sme takšnih postopkov pripeljati do konca,in potem toliko enega dela pade v VODO!!!
blanla
03. 12. 2010 07.55
Evo ti nova vlada premie bomo pustili še odprto Bavčar notranji ministerda bo počistil ,Šrot gospodarski , Prijatelj sociala , Kordež šolstvo saj jih je nekaj že učil , Tovšakova za delavce po svetu uh bi je bili veseli , Zidar namesto Krebsove nekateri pri koritu bi imeli še večje plače , Černigoj brez listnice , obrambni pa bi lahko bil Jelenčič , ob enem bi rešil tudi brezposelnost , ker nas bi bilo pol manj saj bi vse sosednje države napado oni pa nas nazaj in tako naprej to bi bila pa vlada mogoče bi še SLOVENIJO preimenovali v TAJKUNIJO
tarzan1
03. 12. 2010 07.40
g. bine koredež je mislec in glava in pou da mu ni para v sloveniji.sposobn bl k cela država.poglejte kak sedi v avtu-pravi mislec. jest ga zagovarjam-ZAKAJ NE BI KRADEL ČE LAHKO.JAST BI TUD SVAKA MU ČAST
kolesar111
03. 12. 2010 07.24
Tonček Balonček....vsaj pravilno napiši......
kolesar111
03. 12. 2010 07.23
No Binko kako je spati v arestu?Marsikaj sm že doživel tega pa ne.......upam,da se ti je kdo od zadaj približal in sta peljala vlakec.To je tako veliko smetane no potem vzemi še pelin a ne???
trmek
03. 12. 2010 06.40
2 dni v priporu,pride ven,se mu sodi po parih letih ko gre par sodnikov in odvetnikov v penzijo(oni jo majo) in potem se primer zaključi z čestitkami obtoženemu..naša pravna država pomeni glih tulk kot vegeterjancu zrezek....
Tonček Balonček
03. 12. 2010 06.34
Le kako bosta te dogodke komentirana Adrana Starina Kosem in Mićp Mrkaić?
comment123
03. 12. 2010 06.32
Kot kaže se policija trudi in dela, zamoči sodstvo potem, vsaj takšne so izkušnje od predhodnih pompoznih preiskav. Najbrž zaradi vsemogočih navez in korupcij, tudi zakon ne bi smel ovirati, da se tako veliki gospodarski kriminali ne obsodijo....ampak....vse se enkrat zgodi, za vsako r.t palca raste....
RAWK
03. 12. 2010 06.31
Ej, moje podjetje se tudi že drugič ali tretjič samo odkupuje. Ne vem več. Sicer pa, 562 €, tudi ni tako slabo, kajne?
Tonček Balonček
03. 12. 2010 06.25
Ampak sneg bi pa lahko skidali pri Kordeževih, kaj ni vedel, da dobi obisk z ministrstva!
Tonček Balonček
03. 12. 2010 06.23
Kaj vse se je dogajalo v tistištirih letih 2004-2008. Ni čudno, da smo imeli tako visoko gospodarsko rast kot Irska, saj je iz zgornjih besed jasno, kako dinamični poslovni dogodki so takrat tekli, da ne omenjam Mercatorja, Laškega in Istrabenza ter SCT-ja in Vegrada. In še bolj očitno je, kako je Pahor nesposoben, v dveh letih so ta ugledna podjetja pod vodstvom elite slovenskih manažerjev praktično propadla, rdečkarji nanagerje zapirajo, nesramno zaslišujejo in iz njih včejo podatke. Jasno je zakaj. Ker bi jih radi oropali in s edokopali do denarja, kot so to počeli 15 let na 45 podlage...
senzacionalno
03. 12. 2010 05.39
Bavčar ne bo nikol za zapahi. tud ta krambergerja ni bil.
Iza8
03. 12. 2010 05.20
Samo še en vihar v kozarcu vode,ki bo zastaral.
187 bacJe
03. 12. 2010 03.24
Vsi dobro vemo da iz te moke ne bo kruha, slovenski narod je narod hlapcev in bo kot tak tudi ostal.žalostno. Epiloga pri tej zadevi po resnici povedano niti ne pričakujem, bi pa z veseljem rad videl da se vsem 'tajkunom' pošlje metek v čelo ker tožilstvo AIN'T GONNA DO SHIT!!! upam da se bo našel tak faconar!!!
KnezLazar
03. 12. 2010 02.15
Le glejte kriminalisti, da tokrat resnicno odkrijete kaj, ker da ne boste prisli s kaksno izjavo kot je: "dobili smo 2 zavojcka marihuane"... ce lah najdete bunkerje in ne vem kaj potem pricakujem tule temeljit pregled vsega!!! Merkur je se pred kratkim imel zelo dobro polovanje in je krivulja vedno sla na GOR! Kaj je njihov moto??? ---->>100 naj jih trpi, da lahko 1 dobro zivi<<-----
Google_Chemtrails
03. 12. 2010 01.49
blabla3302.12.2010, 22:17 20 A je kdo sploh še pošten v tej državi? brezdomci mogoče? vse se dan danes vrti okoli denarja, torej ne, nihče več ni pošten, vedno je denar na prvem mestu, katastrofaaaa!!!;)
Google_Chemtrails
03. 12. 2010 01.39
večja mafija oz večji kriminalci od teh so le iluminati oz elita ali vladarji sveta, če hočete, kot so ameriški bankirji in drugi lastniki večine kapitala na svetu;)