Slovenija

'Moje delo je bilo zakonito'

Ljubljana, 11. 06. 2008 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji direktor obveščevalno-varnostne službe Lovšin je dejal, da njegovo delo ni imelo nobene povezave z nakupom oklepnikov.

Nekdanji direktor obveščevalno-varnostne službe Andrej Lovšin je po današnjem zaslišanju pred komisijo, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, povedal, da je članom komisije pojasnil, da pri izboru oklepnikov 8X8 ni sodeloval. Zatrdil je, da je bilo njegovo delo zakonito in da ni imelo nobene povezave z nakupom oklepnikov. Lovšin je tudi povedal, da je zaslišanje trajalo toliko časa le zato, ker so mu člani komisije postavljali vprašanja, na katere pa je vedno znova odgovarjal isto: da je bilo njegovo delo med letoma 1990 in 1994 zakonito.

Bodo po današnjih zaslišanjih domnevne povezave med orožarskimi posli iz začetka 90. in nakupom oklepnikov patria jasnejše?
Bodo po današnjih zaslišanjih domnevne povezave med orožarskimi posli iz začetka 90. in nakupom oklepnikov patria jasnejše? FOTO: POP TV

Na novinarsko vprašanje, čemu pripisuje povezovanje tako imenovane trgovine z orožjem iz začetka devetdesetih z nakupi oklepnikov, je Lovšin odgovoril, da politiki in predvolilnemu obdobju.

'Vlada naj z dokumentov umakne stopnjo tajnosti'

Predsednik parlamentarne komisije Milan M. Cvikl je po zaslišanjih povedal, da je komisija sprejela predlog, da vlada z dokumentov, povezanih s trgovino z orožjem med letoma 1991 in 1993, umakne stopnjo tajnosti. Cvikl verjame, da bo vlada temu ugodila.

Zaslišanje Cvikla pred Černačevo komisijo sta sicer predlagala člana Černačeve komisije Aurelio Juri(SD) in Anton Anderlič (LDS), o predlogu pa naj bi komisija odločala v četrtek.

Na novinarski konferenci je med drugim tudi napovedal, da bo komisija nekdanjega referenta obveščevalno-varnostne službe obrambnega ministrstva Francija Cimermana in nekdanjega poveljnika Moris brigadirja Antona Krkoviča predvidoma zaslišala naslednji teden.

'Cvikl naj priča'

Člana komisije Josip Bajc in Robert Hrovat sta predstavila argumente, zaradi katerih bi po njunem mnenju Cvikl moral pričati pred komisijo. Hrovat je v zvezi s tem izpostavil imenovanje Ivana Prebila za izvedenca pri oceni nakupa oklepnikov.

Glede zahteve treh poslancev po njegovem pričanju, s čimer bi bil odstavljen z mesta predsednika komisije, je Cvikl dejal, da bo predlagateljem na pobudo odgovoril. Predlagal pa je, da ga v četrtek zasliši komisija, ki preiskuje nakup vojaške opreme med letoma 1994 do 2007 in jo vodi Zvonko Černač.

Hrovat (SDS) je poudaril, da sopodpisniki pobude za Cviklovo pričanje - poleg Hrovata še Zmago Jelinčič in Bajc - ne želijo ovirati dela komisije. Hrovat bi ga zaslišal zaradi "osebnih in poslovnih povezav" s predstavniki Sistemske tehnike.

Zapletlo se je že zjutraj, ko je poslanec SNS Zmago Jelinčič protestno zapustil sejo komisije. Prepričan je namreč, da bi morali Cvikla razrešiti z mesta njenega predsednika, saj se je znašel med tistimi, ki jih želijo člani komisije zaslišati. Zahtevo za to je v torek nacionalna stranka vložila skupaj s poslanci koalicije.

Na novinarsko vprašanje Cviklu, kakšni so njegovi odnosi s predstavniki Viator & Vektorja, je predsednik komisije odvrnil, da s predstavniki tega podjetja ni povezan in se z njimi ni srečeval.

Zahtevo za zaslišanje Hrovat sicer utemeljuje tudi s tem, da je Cvikl za izvedenca pri oceni nakupa oklepnikov imenoval Ivana Prebila, sicer člana upravnega odbora Viator & Vektor. "Glavni argument je, da bo končno poročilo komisije izhajalo iz pristranskega mnenja Prebila," je pojasnil Hrovat.

Tako Hrovat kot Bajc pa sta še enkrat zatrdila, da ne želita ovirati dela komisije, da pa želita stvari priti do dna. Kot je pojasnil Bajc, bi - če bi želel onemogočiti delo komisije - že na torkovem zasedanju lahko sejo zapustil in s tem povzročil njeno nesklepčnost.

Krkovič ni hotel čakati

Komisija naj bi danes med drugim zaslišala nekdanjega poveljnika specialne brigade Moris Antona Krkoviča. Na vprašanja naj bi odgovarjal ob 11.05. Ker pa se je zaslišanje nekdanjega direktorja obveščevalno-varnostne službe Lovšina močno zavleklo, so Krkoviča pustili čakati. Okoli 12.30 je zato zapustil državni zbor. "Nihče mi nič ne pove, nimam časa čakati," je dejal po uri in pol, nato pa zapustil državni zbor. Dodal pa je, da bo na zaslišanje prišel drugič, če bo komisija tako želela.

MORS objavil del dokumentacije

Ministrstvo za obrambo je na svoji spletni strani objavilo pogodbeno in ponudbeno dokumentacijo v zvezi z garancijskimi pogoji pri nakupu kolesnih oklepnih vozil 8x8. Družba Rotis in MORS sta umaknila oznako poslovne skrivnosti z dela dokumentacije, ki se nanaša na garancijske pogoje. "Iz omenjene dokumentacije je razvidno, da so bili ponudbeni in pogodbeni garancijski pogoji pri nakupu kolesnih oklepnih vozil 8x8 identični,“ so zapisali predstavniki ministrstva.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
12. 06. 2008 06.34
1O98 fantom,pred kom se skrivaš
Magdalena Mitrovic
11. 06. 2008 23.15
pajtlerka ne ne tebi kuro brez perja
Buena Vita
11. 06. 2008 22.04
ANARKI JUGOSLOVENIMA
Tejko_90
11. 06. 2008 21.06
A ve ker on štos so se po vojni zbrali curchil,tito pa stalin.Pa rece curcil opa opa opa nasa je evropa.Pa rece stalin njet njet njet nas je cijeli svet.Pa rece tito evo kur*c vama sve pripada nama.
xes
11. 06. 2008 18.09
donitol: ja, in obsodbe vredno je delo laznivca Cvikla, ki s svojo komisijo v tem casu ni prisel do prav nobenega sklepa ali resnicnega dejstva, navaja pa same spekulacije brez kakrsnihkoli dokazov, krsi zakone mednarodnega prava in sramoti slovenijo vsepovprek... kdorkoli drug bi vodil to komisijo bi ze zdavnaj raziskal vsa dejstva ne pa se zgolj nekaj zmisljeval... cvikl je nesposoben laznivi manupulator in dalec najvecja sramota za slovensko politiko.
Milan Koleznik
11. 06. 2008 17.27
Če je Cvikl pomagal Šrotu in podobnim,nismo kdaj zasledili,stranke so pa drugo,masla na glavi imajo pa stari in novi sistemi,nobenega ni kaj prida,sodimo danes pa samo CVIKLA IN Patrijo.sp.
purpena
11. 06. 2008 16.59
Prvo Borec ma pav vse na detektor laži, ampk res vse pijavke
Buena Vita
11. 06. 2008 16.03
svoboda_govora kako si zadel žebljiček v sredino,ne samo Rop,še je takih ki so jezni in raztrobijo vse živo----aj jaj kar naj se praskajo ,,,ko se kregata dva ,tretji koristi ima.čauuuuuuuuuuuuuuu
predaI
11. 06. 2008 15.23
Cvikl je en pavliha... zalostno, da se ga kar naprej omenja in da celo "vodi" neko komisijo :o Zalostno!
inkir
11. 06. 2008 15.22
Jelinčić ne hodi več na Koroško baraba priskledniška!!!!!!
Milan Koleznik
11. 06. 2008 15.05
Cvikelj ne laže,se ga bojite,je pač vihrav politik,po našem pa pošten,to pa šteje za zelo pomembno za današnje čase,ne govorite da laže,sploh pa ne o pomembnih rečeh,katerih je veliko strahu zaradi resnice.
DarthRevan
11. 06. 2008 14.12
Dragi levi in desni, sporočit moram, da pri takih aferah je nemogoče, da sodeluje samo ena stran. Je preveč riskantno. Vse barabe je treba obravnavat kot barabe, ne glede na politični predznak. Se strinjam, da ima Cvikl precej masla na glavi - ampak to ne pomeni, da so ostali nedolžni.
Ranunculus
11. 06. 2008 13.43
manjakranjc Mislim, da ne bomo presenečeni. Samo žalostni, ker bomo ugotovili, da oblast pokvari človeka, kolikor še ni pokvarjen. Zato je pa fino, da se vlada menja, da se v opoziciji ljudje vsaj malo zamislijo. Mislim, da bom v prihodnosti vedno volil opozicijo.
manjakranjc@hotmail.com
11. 06. 2008 13.29
PrvoBorec Res je. Presenečeni boste! Lp M.K
Prvo Borec
11. 06. 2008 13.11
Vse na detektor laži, pa boste presenečeni, kaj se bo iz tega izcimilo
reklamacija
11. 06. 2008 12.55
pa kaj bo jelencic jasnev pes naredu to je prodana dusa,ki ni vredn da ga taprav pes poscije.za janso se pa itak ve da je star preprodajalec orozja.kriminalc ki vodi naso drzavo,zote se je pa nerdelo tolk enga gospodarskega kriminala v njegovi vladavini.
sesqwoc
11. 06. 2008 12.51
partizan222
11. 06. 2008 12.33
Cvikl je sam sebi paradoks, sam noče na zaslišanje češ, da on nima nobene povezave z nakupi, hoče, pa Janšo zaslišati, ki pa pravtako nima pri teh nakupih nobene vloge. Cvikl je skrajno nekredibilen in bi mogu sam odstopit. Sem pa mnenja, da bi ga bilo treba zapreti, ker je s to komisijo in s tem ko je predal Prebilu tehnične podatke Patrie, dal možnost Fincem, da nas tožijo in tožbo zmagajo, kazni pa ne bo plačal Cvikl ampak davkoplačevalci. Taki ljudje želijo septembra priti na oblast...
svoboda-govora
11. 06. 2008 11.54
Ni čudno da se Cvikel boji zaslišanja, ko pa točno ve da je v preteklosti pomagal raznim Šrotom, da so na hitro obogateli. In samo vprašanje časa je še kdaj se bodo skregali med seboj. Vsi vemo da se Ropa hitro ujezi in takrat pove kaj se je dogajalo. Isto se je zgodilo z Jankovičem takrat. In ko bo počilo bo tudi povedal kako in kdo je nastavil Šrota, za koliko in kdaj so se dogovorili s sistemsko tehniko.
xes
11. 06. 2008 11.30
donitol: ti ocitno nisi kaj dosti spremljal dogajanj par let nazaj... Cvikl zdalec ni nov v politiki, masla na glavi ima pa vec kot ga ljubljanske mlekarne letno proizvedejo... od raznih prodaj podjetij direktorjem (cca 14 mimo javnosti), ki se jih ta laznjivi ostrzek kar naenkrat vec ne spomni naprej.... se pa strinjam, da se ga je treba bati... res je... ce ta clovek pride na naslendnjih volitvah v vlado ali bognedaj se celo na kak ministrski stolcek bi bila to dalec najvecja katastrofa za slovence v zadnjih 100 letih...