Slovenija

Pet hišnih preiskav: pod lupo kriminalistov domnevno sporen razpis za obnovo vodovoda na onkologiji

Ljubljana, 16. 09. 2014 13.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.R./V.L./Epilog/STA
Komentarji
154

Kriminalisti NPU so bili na delu zaradi obnove vodovoda na Onkološkem inštitutu. Oglasili so se tudi na ministrstvu za zdravje. Ali bodo preiskave vplivale na obnovo, direktor onkologije Janez Remškar odgovarja, da je to odvisno od ministrstva in garancij. Če se bo sanacija zavlekla, pa to inštituta ne bo ohromilo, dodaja.

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so se danes oglasili na Onkološkem inštitutu in ministrstvu za zdravje. Iskali so dokaze o sumu odtekanja dveh milijonov evrov pri domnevnem prirejanju razpisa za sanacijo vodovodnega sistema na Onkološkem inštitutu.

Na Generalni policijski upravi so pojasnili, da so na območju ljubljanske policijske uprave preiskovalci na podlagi sodnih odredb opravili pet hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb, kjer so iskali poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Pri operativnih aktivnosti so preiskovalcem NPU pomagli tudi računalniški strokovnjaki Policijske uprave Ljubljana.

Onkološki inštitut
Onkološki inštitut FOTO: POP TV

Vsi, ki so sodelovali v postopku sanacije vodovoda, so morali predati dokumentacijo

Na ministrstvu za zdravje so v sporočilu za javnost potrdili, da so kriminalisti opravili več hišnih preiskav. Kot je za 24UR pojasnil vodja investicij v kabinetu ministrice za zdravje Alojz Unetič, so se kriminalisti pri njih oglasili v zgodnjih jutranjih urah. Vsi sodelavci, ki so kakor koli sodelovali v postopku, od izbire do izvajanja na delih sanacije vodovoda na Onkološkem inštitutu, so morali predati vso listinsko in elektronsko dokumentacijo, je dejal Unetič. Gre za obdobje od začetka javnega naročila pa do danes. Po njegovih besedah ni bil nihče pridržan.

Unetič je dejal, da kar se pogodbe tiče, njene dikcije in členov, še vedno vztrajajo pri tem, da ni v neskladju z zakonom. Sporno je bilo le, da bi morale biti ob podpisu pogodbe podpisane tudi podizvajalske pogodbe. Ker niso bile, je bila to ovira za začetek del. "Kar se tiče pa ostalih postopkov, pred podpisom pogodbe, pa ne vemo, kako so potekali. To bo pokazala preiskava," je dodal.

Na vprašanje, zakaj ministrstvo ni pristalo, da bi bil podizvajalec kdo drug in ne Medicoengineering, pa Unetič navaja, da so bili razpisni pogoji popolnoma jasni. Kot pojasnjuje, so morale biti ob podpisu pogodbe podpisane tudi podizvajalske pogodbe. To je bila pravna dikcija, ki je bila neizogibna. Izvajalec ima pravico zahtevati ali predlagati zamenjavo podizvajalca, na kar naročnik pristane ali ne, še pojasnjuje.

Ena tretjina pogodbe je izvedena. Po znanih podatkih bo znesek nižji, še pravi Unetič. 

Preiskava, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo, poteka s ciljem utemeljitve sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, za katero je zagrožena kazen zapora do osmih let. NPU

Kriminalisti tudi na onkologiji

Tudi na Onkološkem inštitutu so potrdili, da so jih danes nenapovedano obiskali preiskovalci. Prišli so z nalogom za pregled vseh korespondenc generalnega direktorja in dveh strokovnih sodelavcev, ki so sodelovali v postopkih razpisa za sanacijo vodovoda na Onkološkem inštitutu, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Kot so še pojasnili, so kriminalisti preverili in naredili kopijo podatkov (elektronske pošte) pri generalnem direktorju in strokovnih sodelavcih. Pravijo, da gre po njihovih informacijah za preiskavo, v povezavi s pogodbo za izgradnjo nadomestnega vodovodnega omrežja, ki jo je direktor Onkološkega inštituta Janez Remškar decembra 2013 predal preiskovalcem.

Na Onkološkem inštitutu so še v sporočilu za javnost zapisali, da nihče od zaposlenih v preiskavi ni osumljen.

Ali bodo preiskave vplivale na obnovo?

Generalni direktor Onkološkega inštituta Ljubljana Janez Remškar pravi, da ne ve, kako bodo preiskave vplivale na obnovo. "To je zdaj odvisno od samega ministrstva, garancij ...," je dejal. Ob vprašanju glede odgovornosti za to, da je postopek izbire izvajalca kljub opozorilom prišel do konca, pa ocenjuje, da odgovornost za to nosi "najbrž ministrstvo, ki je vodilo vse postopke". Kot je dejal, pa težko reče, ali je ministrstvo dovolj resno preverilo vsa njegova opozorila.

"Njihovo stališče je bilo, da je vse v redu. Moji sodelavci iz tehnične službe in sam pa smo pred objavo razpisa opozarjali, da tisto, kar je pripravljeno, še ni primerno za objavo besedila razpisa," je dejal.

Po njegovem opozorilu je precej dela sicer že narejenega, a tudi če se bo sanacija zavlekla, inštituta to ne bo ohromilo. "V celoti namreč deluje še stari vodovod," je spomnil. "Do končne razrešitve zadeve bomo lahko delali tudi s starim vodovodom," je zagotovil.

Janez Remškar je sam pogodbo predal preiskovalcem, saj je sumil, da je cena previsoka.
Janez Remškar je sam pogodbo predal preiskovalcem, saj je sumil, da je cena previsoka. FOTO: POP TV

Razpis naj bi bil prirejen za točno določenega izvajalca

Po lupo kriminalistov se je znašel domnevno sporen razpis za izgradnjo nadomestnega vodovoda na Onkološkem inštitutu, ker naj bi bil prirejen za točno določenega izvajalca. Poleg tega naj bi država izgradnjo vodovoda preplačala za približno dva milijona evrov.

Glavna osumljenca naj bi bila po poročanju 24UR Tanja Frantar Zabret in njen mož Igor Zabret, ki vodita Medicoengineering. Zaradi domnevno prilagojenega razpisa naj bi kriminalisti potrkali tudi na vrata glavnega izvajalca za izgradnjo nadomestnega vodovoda podjetja Kovinar Kočevje. Med osumljenimi na ministrstvu za zdravje naj bi bil tudi Tadej Štuler, ki je bil vodja investicij na ministrstvu za zdravje, so še poročali v oddaji 24UR.

PREBERITE ŠE: Ista delovna skupina, ki izvaja današnje hišne preiskave, je decembra lani izvedla hišne preiskave in preverjala kazniva dejanja nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril. Kriminalisti NPU so kazensko ovadili 15 oseb.

Pogodba naj bi bila previsoka

Že lani, ko je direktor Onkološkega inštituta Janez Remškar podpisal pogodbo s Kovinarjem Kočevje za izgradnjo nadomestnega vodovodnega omrežja, je sam pogodbo predal preiskovalcem, saj je sumil, da je cena previsoka. V oddaji Epilog marca letos je Remškar dejal, da sam ocenjuje, da pogodba ni dobra. Po podpisu so ugotovili, da pogodbi niso bile predložene podizvajalske pogodbe. Premalo konkretni so bili tudi členi pogodbe, omogočali pa so tudi sprotno dopolnjevanje oziroma anekse k pogodbi, ki bi jo lahko še podražili. Nekdanji svetovalec na ministrstvu za zdravstvo, zdaj pa vodja sektorja investicije in javna naročila Alojz Unetič, pa je v oddaji dejal, da pogodba ne dovoljuje neopravičenih aneksov in pojasnil.

Razpis za izgradnjo nadomestnega vodovoda naj bi bil prirejen za točno določenega izvajalca.
Razpis za izgradnjo nadomestnega vodovoda naj bi bil prirejen za točno določenega izvajalca. FOTO: POP TV

Pogodba je bila podpisana za sedem milijnov evrov, podizvajalca Kovinarja Kočevje pa sta Medicoengineering in Gradia. Medicoengineering je znan že iz zgodbe o operacijskih mizah, ki je prav tako v rokah preiskovalcev NPU. Ti sumijo, da so bile mize preplačane.

Vrednost del, ki naj bi jih Medicoengineering opravil pri obnovi vodovoda, naj bi bila natanko dva milijona evrov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (154)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

25letluzerjev
17. 09. 2014 13.20
+1
Večkrat sem že slišal, da smo Slovenci pokvarjen narod, pa se s tem popolnoma ne strinjam. Večina Slovencev je pridnih rok in poštenega srca in si kaj takega nebi nikoli dovolili, kot je sposobna naša "KAO IZOBRAŽENA ELITA " že tako najbolje plačana in ki ji ni niti ob previsokih zaslužkih nikoli dovolj. Kradejo naše skupno premoženje in na koncu ko prideš k zdravniku se mu še prikloniš do kolen in izkažeš neizmerno spoštovanje. Častimo ljudi, ki so v bistvu zveri. Hvala Bogu, da to ne velja za večino, kar pa za politike ne bi mogel reči. Uboga Slovenija s tako pokvarjeno vzvišano rajo. Ni večjega zajedavca na našem planetu kot je človek , škodi vsej živi in neživi naravi in lastni vrsti in kar je grozljivo tudi samemu sebi-DENAR IN POHLEP.
Bojan-F
17. 09. 2014 12.15
Ze pred leti sem pisaril na to temo (priblizno na ta nacin) ...
Bojan-F
17. 09. 2014 12.21
... Slovenija je premajhna, da bi lahko tozadevno regulativo enostavno prepisovali ... vsi se med seboj poznamo in smo v nekem odnosu ... v dobrem ali slabem. Javno narocanje bi moralo delovati na onem principu kot pri milicnikih ... ko si enkrat v postopku, te ne more ziv bog iz tega izbrisati oz. sled ostane oz. postopek izbire mora biti avtomatizem.
Bojan-F
17. 09. 2014 12.24
In takoj nastopi problem ... da bi lahko imeli avtomatizem mora imeti investitor ob jasnih kriterijih tudi dobro izdelano razpisno dokumentacijo.
Bojan-F
17. 09. 2014 12.32
In takoj lahko usmerimo prst ... da to ni tako, so krivi svetovalci v fazi projektiranja in nadzor v kasnejsih fazah. Seveda se lahko kdo na investitorjevi ali izvajavcevi strani obesi na nadzor ... ampak podpis na listini ostane samo en ... od nadzora.
Bojan-F
17. 09. 2014 12.37
In se to ... izvajalec je zelo vesel, ko se v fazi izgradnje zacno mesati v posel strokovne sluzbe investitorja (npr. zdravniki, vzdrzevalci, ...). Izvajalec bo rade volje pristal na spremembe ... in jih mastno zaracunal.
luciluk
17. 09. 2014 11.18
+2
Razpis NI prirejen, priredili so igro igralci to je dogovor med možnimi izvajalci del. Predvidevam da se vsi konkurenčni izvajalci osebno poznajo!!! Takšna je pač praksa že 25 let v SLO:
Manu Cocker
17. 09. 2014 09.27
+0
Sem ze enkrat zapisala, da je njihovo mesto v Gramozni jami - pa naj tam napeljujejo magari 10 vodovodov.
DrugaŠvica
17. 09. 2014 09.16
+2
A ne bi blo fajn, če bi se mi za začetek zbral na Dobu kar tam v bifeju na eni fini kavici?
VSEZNALECno1
17. 09. 2014 08.06
+1
Mafija..... pri nas je mafija v kravatah, belih haljah , za govorniskimi pulti.....
Angela Franko
17. 09. 2014 07.21
+4
A JIH BODO ŽE ENKRAT ODPELJALI IN ZAPRLI ZAPRLI ŽIRO RAČUNE Z NAŠIM !!!!!! DENARJEM NE PA DA SE SPREHAJAJO NAOKOLI !!!!!
pogan
17. 09. 2014 07.08
+5
Če bi v Sloveniji skupaj sešteli, koliko je bilo preplačanih javnih del pa bi to dobili nazaj,potem bi pa bili druga Švica!
Blaška
17. 09. 2014 07.36
+5
to je preprosto zaradi tega, ker se sprejemajo ponudbe po načelu prijateljskih linij: )) prejmejo tri ponudbe, ena je od kakšnega "prijatelja", dve sta za arhiv : )) in potem se iz začetne cene projekt čudežno podraži še najmanj za enkrat : )) nikdar nobene kontrole, nobenega preverjanja: )) vsi so zatajili, vsa poročila ali računskega sodišča ali komisije KPK, so kot bob ob steno : ))
luciluk
17. 09. 2014 11.19
+1
za podražitev je kriv IZKLJUČNO nadzor!!!! nadzor potrjuje situacije, predelave, itd. In kdo je strokovni nadzor: imena prosim???
pogan
17. 09. 2014 07.07
+4
A je v Sloveniji sploh bil kateri javni razpis,v katerem niso podkupovali, ni bil prirejen samo za določenega izvajalca??? Obstaja sploh kak tak javni razpis? Mene toliko ne moti da nekdo dobi dobro plačano delo.... samo zakaj za hudiča, če je izvajalec preplačan, vsaj dobro ne naredi zadeve??? Preplačani so , potem pa še dela ne opravijo dobro. Je treba vse čez pol leta že popravljati, spet na davkoplačevalski denar.
Poisonivy
17. 09. 2014 07.26
+2
A veš kako gre to glavni izvajalec je izbran s podkupnino, potem da posle podizvajalcu, ki pobere denar za material kakovost a, vgradi pa material kakovosti ž, dobavitelj materiala kakovosti Ž, ki pa vseeno naj bi imel en eu standard, proda v resnici kitajsko robo brez kakršnega koli standarda in kakovosti, ponaredi certifikate.... in tako dalje
deratizacija
17. 09. 2014 06.48
+2
Kako zanimivo, da nekatere eni in isti vedno žejne čez vodo vozijo. So tako neumni ali imajo kaj skupnega?!
Biofanatik
17. 09. 2014 05.22
+3
Ali ste tiste ki so odobril in napeljal tak vodovod v prvi rundi že pozaprli?
Ajmomali
17. 09. 2014 04.58
+0
Če bi ODVETNIKI OPRAVLJALI POŠTENO in STROKOVNO SVOJE DELO, BI TUDI BILO VELIKO MANJ KRIMINALA, ampak s sodniki vred - "roka, roko umije"..........
Ajmomali
17. 09. 2014 04.55
+8
Banke tožijo samo poštene , ki imajo zavarovane kredite s hipoteko in, če zaradi vsesplošne krize ne morejo poravnat v času svojih obveznosti, jih skozi "delo" sodišč "preko" tajkunskih nepremičninarjev, cenilcev, ali pri njih zaposlenih, .....potom dražb....... .... spravljajo ob premoženje.... .... in tako mečejo ljudi na cesto....... oooooooo.... to se na velko dogaja .....ooooo.................................... Za VELIKE LOPOVŠČINE PRI BANKAH PA RAJA MAŠI LUKNJE.....
Biofanatik
17. 09. 2014 05.24
+0
Tudi za te še pride cajt, revanšizem je hujš kot vojna (1945 se je videlo)
taklemamo01
17. 09. 2014 04.22
+3
Že škorci na veji pojo da Frantarca iz Medicoengeniringa lobira (da z možem podkupujeta naročnike se verjetno ne da dokazati) v smislu daj nam posel za miljon dražje in boš še ti nekaj zaslužil-a !
RožleX
17. 09. 2014 01.32
+0
Kwa je novga ....a so že porušl Slovenijo...?
Ajmomali
17. 09. 2014 04.21
+5
glih zdele se ogrevamo za genegalko..........pol pa......udri po sigomahu....
Celaviblondinc
17. 09. 2014 01.15
+2
JJ jac drzava. Ko je meu TITO kj besede so takeli na otocku koncal.
bbbccc
17. 09. 2014 01.10
+2
Kaj pa ostale lumparije, tole je drobiž.
Ajmomali
17. 09. 2014 04.27
+2
zriki
16. 09. 2014 23.42
+0
marsikdo bi lahko že prej ukrepal, sam jih boli đoko za folk
Jeanus1
16. 09. 2014 23.04
+1
Vse skupaj je samo ena navadna MAFIJA!
zriki
16. 09. 2014 23.38
+0
borovec123
16. 09. 2014 22.47
+7
za nekaj evrčkov narobe, kasa ne štima na stojnici,pa napišejo kazen za 1600 €,v 8-ih dneh plačano 800€,a mi lahko kdo to logiko razloži,tukaj pa nepravilnosti v miljonih,pa nikome ništa
karabas
17. 09. 2014 03.47
+0
Komot ti razložim, v večini volite socialno čuteče, to pa so rezultati njihovega vladanja.Zdaj ko pa ste ustoličili šlevastega Mirkota, ste zapečatili neomejeno ringa-rajo na svoj račun! Se pa znanstveni krogi ob tej neomajni ljubezni do lastnih valptov sprašujejo, ali v Sloveniji morebiti ne gre za zadnje množične primerke sicer nikjer drugje preživelega prokonzula, morebiti na prehodu v ramapiteka, ki je bil prav tako zelo vesel, bolj ko so ga mlatili in omejevali, bolj so ljubili svoje valpte. Morda pa bi ubogo in nerazvito volilno telo izkoristilo svojo zamračenost s komercaializaijo sebe kot exota, s tem da se postavlja utemeljeno vprašanje, ali si tako defektna in prizadeta volilna populacija to sploh zasluži.......