Slovenija

Ustanovljena posebna skupina

Ljubljana, 16. 06. 2008 17.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jure Brankovič/ D.Š./STA
Komentarji
50

Finski kriminalisti so zaradi preiskave korupcije pri prodaji patrij obiskali Slovenijo. Policija o preiskavi ne daje informacij.

Finski kriminalisti so zaradi preiskave korupcije pri prodaji patrij danes obiskali Slovenijo. Predstavnik policije za odnose z javnostmi Leon Keder je potrdil, da na Vrhovnem državnem tožilstvu potekajo pogovori med finskimi preiskovalci, predstavniki Vrhovnega državnega tožilstva in predstavniki Policije. Na policiji so še poudarili, da zaradi interesov nadaljnih postopkov podrobnosti pogovorov in nadaljnjih aktivnosti policije v tej zvezi ne morejo razkriti.

Oklepnik Patria
Oklepnik Patria FOTO: POP TV

Po neuradnhi podatkih finski kriminalisti pričakujejo odgovor na vprašanje, zakaj se je Slovenija lotila preiskava prodaje patrij tako pozno, navkljub dejstvu, da naj bi imeli podatke podatke o domnevni korupciji že od pomladi 2007. Informacijo o domnevni korupciji pri nakupu orožja naj bi hkrati dobili slovenski in finski policisti, vendar se pri nas preiskave niso lotili. Na Finskem se tako že špekulira, ali ni to posledica političnega vpliva na policijo. Finci kljub temu upajo, da bodo uspeli še ta teden podpisati sporazum o sodelovanju z našim tožilstvom in nadaljevati preiskavo pri nas.

Ustanovljena posebna skupina


Slovensko tožilstvo je sporočilo, da je bila na današnjem srečanju s finskimi kolegi ustanovljena skupna preiskovalna skupina. To pomeni, da lahko finski policisti pod vodstvom in v sodelovanju z našimi delujejo tudi na območju Slovenije.

Na pogovorih na vrhovnem državnem tožistvu so prisostvovali tožilci, policisti in dva finska preiskovalca. Na tožilstvu so se pred obiskom odločili, da bo vse morebitne postopke vodila skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala.

Pričakujemo lahko, da bodo Finci obiskali še nekatere osebe, ki so se ukvarjali s preiskavo patrij, denimo predsednika preiskovalne komisije Milana Cvikla in komisijo za preprečevanje korupcije.


Podpis sporazuma

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je v začetku junija glede morebitnega prihoda finskih preiskovalcev v zadevi Patria pojasnila, da je za prihod tujih preiskovalcev in tožilcev treba podpisati sporazum o ustanovitvi skupne preiskovalne skupine. Takrat je še dodala, da ne more komentirati, ali je že podpisala takšen sporazum glede zadeve Patria.

Kot je znano, je finska policija 14. maja sporočila, da so dan prej, 13. maja, prijeli dve osebi v okviru preiskave, ali je finsko podjetje Patria podkupovalo uradnike, da bi pridobilo pogodbe s Slovenijo in Egiptom. Maja pa je slovenska policija sporočila, da med Slovenijo in Finsko poteka mednarodno policijsko sodelovanje glede zadeve Patria.

Na podlagi opravljenega pogovora so po poročanju tožilstva udeleženci potrdili, da je sodelovanje pristojnih finskih in slovenskih institucij - policije in tožilstva - dobro in temelji na profesionalnem delu obeh strani. Danes pa je bila v konkretni zadevi ustanovljena skupna preiskovalna skupina, ki bo svoje delo opravila, o delu pa ne bo obveščala javnosti, saj tovrstni postopki niso javni.

Na Vrhovnem državnem tožilstvu pojasnjujejo še, da sklenitev sporazuma o skupni preiskovalni skupini omogoča zakon o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami EU. Skupne preiskovalne skupine se lahko ustanovijo takrat, ko gre za sum čezmejnega kriminala.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (50)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
18. 06. 2008 09.49
manjakranjc ups, napaka ! Važno je, da razumeš sporočilo. lp
manjakranjc@hotmail.com
18. 06. 2008 08.56
Resslovenka Če se oglašaš v ang. bodi saj IN in napiši, kot se zagre. Lp M.K
resslovenka
18. 06. 2008 07.38
manjakranjc Are you playing games on your mind, or is your mind playing games on you?
Tonček Balonček
17. 06. 2008 19.49
exim in pahorček sta ena redkih, ki vidita dlje od levakov, ki na teh straneh širijo neumnosti brez dokazov, kr neki!
manjakranjc@hotmail.com
17. 06. 2008 18.38
Resslovenka, Le odgovorila sem ti v tistem delu, kjer očitaš eximu etiko. Če ne razumeš, pa vprašaj. Lp M.K
Ranunculus
17. 06. 2008 16.13
exim Če obstajata le tidve opciji me je strah države, v kateri živim. Kdor ni farški podrepnik je revolucionar? O moj Bog.
resslovenka
17. 06. 2008 15.09
manjakranjc Veš, da se mi niti ne zdi vredno niti odreagirati na tvoja pisanja. Tvoje poslanstvo je zgleda skregano z realnim življenjem. Živi v svojem svetu in pusti realnost pri miru, ki je tako ali tako ne razumeš. Saj veš kako pravijo ne - svoji k svojim!!
manjakranjc@hotmail.com
17. 06. 2008 13.51
Resslovenka Ker nekateri radi govoričite o etiki in ob tem pozabljate, čemu služi dotična besedica, tu sama vidim problem v oviranosti in etični "nepopolnosti" izobraževalnega sistema, ki je v svojem rigidnem javnem modelu etiko preprosto eliminiral iz programske strukture. Drugi problem je družinsko-vzgojne narave. Tretji problem pa je nacionalni problem. V vseh treh dimenzijah, subjekt (osebek) ni deležen nauka temeljnih načel, ki velevajo svobodo delovanja, organiziranja in mišljenja. To pa je nazadnje tudi jedro problema ali če hočete; (hard core) Lp M.K
resslovenka
17. 06. 2008 13.34
exim Ne blefiraj. Sicer imam pa dober spomin, dobro dojemam stvari in sem vesela da te občasno spravim malo ob živce (moja predstava zdravnika je sicer drugačna, kakršno prikazuješ ti- predvsem pozitivno naravnanega in sposobnega samoobvladnja tudi če mu kaj ne gre kot bi moralo iti). Pa predvsem ne podcenjuje ljudi - kako je že s človeško etiko. Da o zdravniški niti ne govorim. Go home exim!
exim@t-2.net
17. 06. 2008 13.11
resslovenka: si me že kdaj zasledila, da pišem ponoči? Veš, če si dežuren, imaš potem dopoldan samo zase. Pisanje me tudi sprosti, pa tudi razjezi. Posebej, če se oglašaš ti, ki očitno ne dojemaš stvari popolnoma. Ojoj, niti delno jih ne dojemaš. ranunculus: hvala, raje "farški podrepnik" kot revolucionar. Imam mirno vest. Pa ti?
resslovenka
17. 06. 2008 12.06
Ranunculus Itak - ali po domače psi lajajo, karavana gre dalje.
manjakranjc@hotmail.com
17. 06. 2008 11.42
Ranunculus, Bila sem dovolj jasna; zajemam vse teme ne le to tule. Lp M.K
Ranunculus
17. 06. 2008 11.40
manjakranjc Kaj ti je spet? Kdo koga podpira? A nisem jasno napisal, da naj pospravijo vse korupatorje? Cvikla, Kosa, JJa, vse, vse, vse... Neglede na barvo, pripadnost ali vero oz. nevero. Če dokažejo, dokažejo. In če je Cvikel zaslužil več kot JJ, zločin ni manjši.
Ranunculus
17. 06. 2008 11.37
resslovenka Saj vemo, da se bodo o zadevi izvenjavno dogovorili, v javnost pa dali neko izmišljeno zgodbico. Nekateri to že vedo in tudi po tem forumu pišejo, da je vse zgolj izmišljotina. Ja, glede na to, kakšni podatki bodo prišli v javnost, bo izpadlo tako, kot da je izmišljotina dejansko bila. Ampak nekateri upamo in tudi ko bo izpadlovse kot izmišljotina, ne bomo verjeli v nedolžnost.
manjakranjc@hotmail.com
17. 06. 2008 11.35
Ranunculus, Demonstracija dimne zavese je lahko kar tvoje pisanje, enkrat tako, drugič drugače. želim si čim prejšpnje pricurljanje informacij s strani fincev v javnost in resno upam, da boste potem levaki dojeli, kake barabe podpirate. To je vse. Lp M.K
resslovenka
17. 06. 2008 11.12
exim Veš, da sem podvomila da si ti zdravnik. Iz enega razloga, imaš čas za tele forume, kjer na živo in mrtvo zagovarjaš zdajšnjo oblast, pa te je pacienti ne čakajo v čakalnici ali bolnišnici in tako umetno ustvarjaš čakalne vrste. Pa za enega razgledanega zdravnika se preveč ponavljaš, trobiš stalno eno in isto, daj že malo skuliraj svoj besednjak. Komu boste-boš dovolil zamnjavo te vlade pa ni čisto nič od tebe odvisno, sicer bo pa kmalu jesen in čas je za spremembe.
Ranunculus
17. 06. 2008 10.54
exim Še dobro, da nisi napisal, da so maše bolje obiskane. Farški podrepnik.
resslovenka
17. 06. 2008 10.52
Joj kako so eni vsevedni. Pejte pa iz prve roke obvestite fince o naših - vaših dejstvih, da ne bodo izgubljali časa s preiskavo. Kakšna je resnica tako ali tako ne bomo izvedeli nikdar. Bo že tako, da tudi resnicoljubni finci ne bodo našli ničesar spornega. Kakša dolina šentflorjanska je tale Slovenija!
Ranunculus
17. 06. 2008 10.51
manjakranjc In nasprotniki so začeli z istim početjem. In s tem v osnovi ni nič narobe. Problem je v tem, da bi radi oboje povezali, iz česar je očitno, da gre za dimno zaveso. Ni jim v interesu, da polovijo vse korupatorje pač pa, da enega žrtvujejo za prikritje njim ljubih. Kot sama praviš - zgolj za volilne glasove. Ampak zaradi interesa pridobivanja volilnih glasov se korupatorji ne bi smeli izmakniti kazni. Sicer pa... po mojem vsi vemo, kako stvari delujejo. In kot sva že ugotavljala z enim od desničarskih forumašev:"Vsi so isti, le da so desničarji cenejši".
exim@t-2.net
17. 06. 2008 10.41
manjakranjc: tako je res. In zato ne smemo dovoliti, kot sem že danes napisal, da bi prišlo do sprememeb. To je prvo, drugo pa je res, da živimo lepo, boljše, evropsko. Poglejmo vozni park, pa polnost trgovin, pa polnost skozi ves dan raznoraznih bifejev. Torej, lepo nam je. In zakaj spreminjati ekipo, ki dela dobro? Aja, to je to: -istim se kolca po standardku in želijo nabasati svoje prazne žepe. Ne bo jim uspelo, kajne da ne , Slovenci!