Slovenija

Preiskava bo pokazala, ali je bil policijski postopek zakonit in strokoven

Ljubljana, 23. 09. 2020 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
1237

Po objavi posnetka mladoletnice, ki trdi, da so jo policisti na Vranskem vklenili, ker na avtobusu ni nosila maske, so družbena omrežja zagorela. Bes številnih je usmerjen tako v voznika avtobusa kot policiste, ki pa naj bi le upoštevali navodila in opravljali svoje delo. Ali so policisti prekoračili svoja pooblastila, že ugotavlja komisija. Do zdaj zbrani podatki sicer ne kažejo, da bi bilo s postopkom kaj narobe, so povedali na GPU.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Marko Bandelli in Aleš Hojs o vklenitvi mladoletnice, ki na avtobusu ni nosila maske
    10:31
    Iz 24UR ZVEČER: Marko Bandelli in Aleš Hojs o vklenitvi mladoletnice, ki na avtobusu ni nosila maske
  • Iz 24UR ZVEČER: Na avtobusu ni želela nositi maske
    03:18
    Iz 24UR ZVEČER: Na avtobusu ni želela nositi maske
  • Iz 24UR: Korekten postopek?
    03:18
    Iz 24UR: Korekten postopek?
  • Iz SVETA: Nezaupanja v zdravstvo
    03:23
    Iz SVETA: Nezaupanja v zdravstvo
  • Iz SVETA: Dekle maske noče nositi
    03:07
    Iz SVETA: Dekle maske noče nositi
  • Hojs: Verjamem policistom
    02:06
    Hojs: Verjamem policistom
  • Policija pojasnjuje, kaj se je zgodilo
    03:00
    Policija pojasnjuje, kaj se je zgodilo
  • Ilić o policijskih pooblastilih pri nenošenju mask
    01:46
    Ilić o policijskih pooblastilih pri nenošenju mask

Medtem ko nasprotniki nošenja mask, pa tudi nekateri politiki postopanje policije z mladoletnico na Vranskem označujejo za začetek represije in se bojijo tega, kar še prihaja, drugi umirjajo žogico, da si je mladoletnica, ki že jutri ne bo več mladoletna, takšno obravnavo prislužila ne samo zaradi nenošenja maske, ampak zaradi nedostojnega vedenja in neupoštevanja policijskih ukazov. Zakon pač mora veljati za vse. 

Dekle vztraja: Pet minut sem ju prosila, naj me spustita, da težko diham

Svojo plat zgodbe je za Radio 1 opisala mladoletnica. Kot pravi, maske ne nosi nikjer nikoli, saj "niso zakonsko obvezne" in do zdaj na avtobusih zaradi tega ni imela težav. Tokrat jo je voznik opozoril, da mora masko imeti, pregovarjala sta se, ona pa si je še vedno ni hotela nadeti. Ko je na avtobusni postaji na Vranskem zagledala policijo, je takoj pomislila, da je to zaradi nje. Kot pravi, se policistom ni želela identificirati in tudi ni hotela zapustiti avtobusa, kot so ji ukazali. "Zagrabili so me in me zvlekli dol z avtobusa. Bila sem v šoku, začela sem kričati, padla sem v jok. Vrgla sta me na tla, na beton, me vklenila. Držala sta me na tleh, pet minut sem ju prosila, naj me spustita, da težko diham, ker sta me tako pritiskala na tla," je opisala. Priznala pa je, da ju je med postopkom žalila. 

Okoliščine uporabe prisilnih sredstev preiskuje komisija GPU

Na Generalni policijski upravi (GPU) so danes pojasnili, da je v. d. generalnega direktorja policije na podlagi določb Zakona o nalogah in pooblastilih policije imenoval komisijo za preveritev okoliščin uporabe policijskih pooblastil. "Komisija bo v okviru svojih pristojnosti zbrala vsa obvestila, dejstva, dokaze in na koncu napisala poročilo vršilcu dolžnosti, v katerem se bo opredelila do zakonitosti in strokovnosti uporabe pooblastil. V. d. direktorja bo to poročilo preučil in na koncu podal svoje mnenje, ali se z mnenjem komisije strinja ali ne. Policija pa potem to podpisano poročilo posreduje direktoratu za policijo in druge varnostne naloge na MNZ,"  je povedal policijski inšpektor Vladimir Ilić.  

Po njegovih besedah policista delata normalno naprej, saj po do zdaj zbranih podatkih nič ne kaže, da sta storila kaj narobe.

Policijski inšpektor Vladimir Ilić
Policijski inšpektor Vladimir Ilić FOTO: POP TV

Kot je pojasnil, sta policista na kraj dogodka prišla zaradi prijave kršenja javnega reda in miru. "Obvestilo je bilo, da ena od potnic, ki ne nosi zaščitne maske, na avtobusu krši javni red in mir. Pristopila sta in želela izvesti postopek. Takrat je bila oseba že v policijskem postopku, ko je dolžna upoštevati navodila. Vendar ni želela komunicirati, ni želela nuditi na vpogled osebne izkaznice ali drugega dokumenta. Nista mogla ugotoviti identitete, zato sta jo seznanila, da jo lahko privedeta na policijsko postajo, da izvedejo identifikacijski postopek. Ker opozorilo ni zaleglo, sta zoper njo uporabila najmilejša prisilna sredstva in jo zadržala na kraju. V tem času je na kraj prišla mati te mladoletnice, in ko je potrdila identiteto, je tudi ta oseba začela sodelovati v postopku. Šele takrat so policisti sploh ugotovili, da gre za mladoletno osebo."

Pa tudi če bi to vedeli že prej, policisti nimajo diskrecijske pravice, da bi odstopili od izvedbe policijske naloge, je še dodal Ilić. "To pomeni le, da je treba policijska pooblastila uporabiti še bolj obzirno, več časa nameniti  pogovoru, opozorilom ... Naredimo vse, da se poskušamo izogniti privedbi, uporabi prisilnih sredstev ... "

Nenošenje mask v skladu z vladnim odlokom pomeni prekršek, ki ni v pristojnosti policije. Če policisti pri opravljanju svojih nalog naletijo na to kršitev, morajo ugotoviti identiteto osebe in podatke posredovati na pristojni organ, to pa je zdravstveni inšpektorat.  Policija

Kaj o uporabi prisilnih sredstev pravi zakon?

75. člen Zakona o nalogah in pooblastilih policije pravi, da policisti pred uporabo prisilnih sredstev ukažejo osebi, kaj mora storiti ali opustiti, in jo opozorijo, da bodo ob neupoštevanju ukaza uporabili prisilno sredstvo, razen če bi opozorilo onemogočilo izvedbo policijske naloge ali če okoliščine opozorila ne dopuščajo. 

Zakon določa različne pogoje za uporabo različnih prisilnih sredstev. Na primer sredstva za vklepanje in vezanje smejo policisti uporabiti, če je glede na okoliščine mogoče pričakovati, da se bo oseba upirala ali samopoškodovala, napadla ali pobegnila, ali če je to nujno za varno izvedbo privedbe ali pridržanja. Telesno silo denimo smejo policisti uporabiti, če ne morejo drugače obvladati upiranja osebe, odvrniti napada ali preprečiti samopoškodovanja. 

Zakon med drugim določa, da morajo policisti v postopkih z otroki in mladoletniki upoštevati njihovo starost, telesno in duševno razvitost, občutljivost in morebitne druge lastnosti, ki jih je mogoče opaziti. Ko policisti izvajajo policijska pooblastila proti mladoletniku, ga seznanijo s pravico do obveščanja staršev ali skrbnika, starše ali skrbnika pa obvestijo vselej, ko so bila zoper njega uporabljena prisilna sredstva, je bil priveden ali je bilo odrejeno pridržanje. 

Prisilna sredstva za vklepanje in vezanje so sicer edino prisilno sredstvo, ki ima poleg represivne tudi preventivno vlogo, je poudaril Ilić. "Ko je oseba v policijskem postopku, mora po zakonu upoštevati odredbe, ukaze, zahteve policista, v tem trenutku ji je tudi začasno omejeno gibanje. Če tega ne upošteva, gre za upiranje v postopku. Če policist tega ne more drugače obvladovati, lahko uporabi tudi druga prisilna sredstva, na primer telesno silo." 

V omenjenem primeru je torej že prišlo do upiranja. Ilić je zato ljudi pozval, naj, če se znajdejo v postopku s policisti, z njimi poskušajo kar se da korektno komunicirati in jim nuditi informacije, ki jih želijo, torej naj obe strani storita vse, da se izogneta uporabi prisilnih sredstev. Če pa menijo, da so jim bile kršene pravice v postopku, lahko v 45 dneh podajo pritožbo.

Moški z masko na avtobusu
Moški z masko na avtobusu FOTO: Shutterstock

'Policisti niso posredovali zaradi nenošenja maske' 

Kot je še povedal Ilić, so policisti prejeli informacijo, da se oseba, ki ne nosi maske, nedostojno oz. žaljivo vede do voznika in do ostalih potnikov. "Se pravi je to bila klasična intervencija zaradi kršitve javnega reda in miru, ne samo prijava, da nekdo ne nosi maske." 

Nenošenje mask v skladu z vladnim odlokom po njegovih besedah pomeni prekršek, ki ni v pristojnosti policije. "Če policisti pri opravljanju svojih nalog naletijo na to kršitev, morajo ugotoviti identiteto osebe in podatke posredovati na pristojni organ, to pa je zdravstveni inšpektorat. Težava nastopi, ko nekdo policistu ne želi dati osebnih podatkov. Takrat se on ne more obrniti in reči 'dobro, če nekdo ne želi, pa ne bom opravil svoje naloge'."

Že včeraj so policisti sporočili, da bo zoper potnico zaradi kršitve javnega reda in miru (nedostojno vedenje na javnem kraju, nedostojno vedenje do policistov in neupoštevanje nujnih ukazov) in ker osebne izkaznice ni hotela izročiti na vpogled policistoma, podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče zaradi kršitve Zakona o varstvu javnega reda in miru in Zakona o osebni izkaznici. Prav tako bo zaradi kršitve odloka vlade o preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni covid-19, ker ni uporabljala zaščitne maske na javnem prevozu, zoper njo podan predlog drugemu prekrškovnemu organu oz. ZIRS.

Na avtobusnem prevozniku Nomago so že včeraj pojasnili, da je voznik zaradi nevarnega vedenja potnice, ogrožanja njegove varnosti in varnosti ostalih potnikov na pomoč poklical nadrejenega, ta pa je poklical policijo. Poudarili so, da je v njihovem podjetju in bo tudi v prihodnje varnost potnikov na prvem mestu. 

Hojs: Verjamem, da je bil postopek korekten

Notranji minister Aleš Hojs, ki je policistom za "strokovno posredovanje" čestital že zjutraj na Twitterju, je povedal, da je to storil, ker se mu po tem, kar je izvedel od namestnika direktorja policije, zdi, da je bilo njihovo ukrepanje povsem strokovno, korektno in v skladu z zakonom. "Opisal mi je dogodek in na podlagi tega opisa zaključujem – če je tako, in verjamem, da je – ne vidim razloga, zakaj bi lagal, da je ta postopek bil korekten." 

Na vprašanje, ali torej ne drži, da so policisti dekle tiščali k tlom in bili nasilni, je odgovoril, da ni bil zraven, verjame pa uradnim osebam in temu, kar je povedala policija. "Na podlagi slik z avtobusne postaje si težko predstavljam, da bi predhodno na tej sliki bilo vse to, kar vi razlagate."

Po vladnem odloku so maske v javnem prometu obvezne 

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je javni promet dejavnost, ki je z vidika možnosti prenosa okužbe novega koronavirusa SARS-CoV-2 ena najbolj tveganih. 

"Potniki naj ves čas trajanja prevoza uporabljajo masko, ki prekrije nos in usta. V času nošenja maske se je oseba ne sme dotikati, saj bi na tak način lahko prišlo do onesnaženja rok in nevarnosti prenosa okužbe na druge predmete in osebe," pozivajo.

Vlada je glede na poslabšanje epidemiološke slike 25. junija 2020 sprejela sklep o ponovni obvezni uporabi zaščitnih mask. Te so ob razkuževanju rok obvezne v zaprtih javnih prostorih in v sredstvih javnega potniškega prometa. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1237)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

coldplay1
30. 10. 2020 09.42
kakšna preiskava neki
Dobra
28. 09. 2020 21.30
-1
Na avtobusih, posebej v Ljubljani, je vsaj tretjina potnic in potnikov, ki nosijo maske pod nosom ali okoli vratu. Vozniki so raje tiho, kontrol pa nobenih. To je realnost za rajo. Ni inšpekcij, ni policije.
ElectroVoice
28. 09. 2020 14.32
-4
Preiskava bo zagotovo pokazala, da je prijem.., pardon, postopek bil zakonit in strokoven. Ali je v zvezi s policijo bilo še kdaj kaj drugače...? Vrana vrani oči ne izkljuje, sploh pa v policijski državi ne.
Cesar Millan - Vodja krdela
28. 09. 2020 15.44
+2
Včerajšni komentar KORDEŽA MI PA NI JASEN ,da je policist uklenil dekle zaradi maske !!! NI RES Dekle ni hotelo pokazati osebni dokument !!!!Dan danes ima prav vsak dokument ,ki ga na zahteno varnostnih organov mora pokazati !!!!Po vrhu tega pa se je še ne primerno obnašala !!!! KAKŠEN POLICIST PA BI BIL ,ČE BI GA KAR VSAK MULC LAHKO NADIRAL !!!!
FAUSTOS1
24. 09. 2020 14.06
-14
Ko hojs začne uporabljati policijo zoper mladoletne otroke je to po ukazu malega orbana,vidim ,da nekateri to na veliko odobravate a nekoč bodo policisti zbili in zvezali vašega otroka a morda vas ,takrat ne boste tako navijali za represijo ,ki vedno vodi v še večjo represijo in s tem kršenje človekovih pravic-resnično dvomim ,da je 40 kg teška mladoletna deklica predstavljala grožnjo dvema 80 kg izurjenima policistoma.
pravi?nik2
24. 09. 2020 11.11
+9
V naši državi ni policijskega nasilja in represije. Poglejte kaj se dogaja drugod po svetu.
pravi?nik2
24. 09. 2020 10.56
+20
Puberteta. Obdobje najstniškega upiranja in prikazovanja svojih moči. Dali smo ga vsi skozi, vsak na svoj način. tokrat je razlog upora virus. V mojih časih si dobil zaušnico od policista in če si še naprej trmaru so te starši prišli iskat na postajo milice. Hitro si prišel do zaključka, da uporništvo doma drugačno in manj boleče, kot pa če to počneš na javnem mestu. Da je avtoriteta staršev, mala malica, avtoriteta v uniformi pa zelo drugačna in jo je potrebno spoštovati. Tako poročanje medijev odpira, fronto za pubertetniško dokazovanje moči in bo imelo za posledico še več takih dejanj. Kadar se bo pa zgodil kakšen spodrsljaj, kakšnega policista, ki je samo človek kot mi vsi. Boste terjali naj minister odstopi. Minister bi moral povedati, da mladenki sledi še denarna kazen in pogojna, če bo prekršek ponovila pa obravnavo na centru za socialno delo.
supertrobentica
24. 09. 2020 09.25
+19
Sodec po napisanem je postopek izveden korektno, crno na belem, zakonito in strokovno. Beri zakon - pol. pooblastila - prisilna sredstva - sredstva za vezanje in oklepanje, preberi si se kaj pomeni upiranje in ti bo jasno oz. ne bos vec dvomil v korektnost policijskega postopka. Ce se pa dvomis se pa vprasaj ce bo policist res tvegal sluzbo zaradi ene nevzgojene smrklje, ki ze pri rosnih letih dela sranje. LP.
PredsednikPepe
24. 09. 2020 10.24
+12
Kdor išče, ta najde. Iskala je pozornost in jo je dobila. Zakoni veljajo za vse. Smrklja pa je poleg tega še provocirala. In mislim, da je bilo vse zaigrano. Je bil tisti nasprotnik nošenja mask, ki je vse poslikal, slučajno na avtobusu? Ne verjamem. In "nedolžni otroci", ki jih po mnenju politikov policaji pretepajo, so zelo nevarni, škodljivi in predrzni. Lahko okužijo na desetine ljudi, nekatere od teh pa spravijo v grob. Bravo, policija!
PredsednikPepe
24. 09. 2020 16.16
+5
Demokracija, kot je naša, nas vodi v propad. Že v vrtcu učijo otroke o človekovih pravicah, kasneje pa sploh. Imamo varuha človekovih pravic, ki po televiziji razlaga, da za kaznovanje tistih, ki ne nosijo mask, ni zakonske podlage. Imamo varuha pacientovih pravic, imamo varuha pravic televizijskih gledalcev, pa še celo vrsto varuhov. Nimamo pa varuha človekovih dolžnosti. Vsak bi moral najprej izpolnjevati dolžnosti, preden se sklicuje na pravice. Včasih so koga zaradi neuspeha izključili iz šole s pravico do izpita, pa se nihče ni poslužil te pravice. Vsi imamo volilno pravico, na volitve jih hodi pa manj kot polovico. Dokler bomo govorili samo o pravicah, se nam slabo piše.
TistoPravo
23. 09. 2020 21.49
-7
Kaj zadrogitane "brezdomce" tam okrog lekarne za zd ljubljana ste tud že kaj poizkušali uklenit..vrčkrat fehtajo "za sendvič" na manj kot meter brez mask pa ti še zakašljajo v slovo...jih mate malo bližje za polovit, kot na Vranskem.,,
Kresnik
24. 09. 2020 10.10
+7
Dvomim, da so se ljubljanski policisti vozili na Vransko, policijske postaje obstajajo tudi drugje, ne le v Ljubljani 😂
Rob123
23. 09. 2020 21.30
+19
Demokracija je da delas kar hoces cudna zamisel ,zato pa se stevilka pozitivnih povecava . Zaradi takih razvajenih Smrkelj ki jih starsi niso vzgojili in tudi Sami niso vzor. Je stanje kakrsno je . Policija je Pravilno ukrepala vsa podpora in pohvala. Naj provocira doma in ne ogroza drugih ljudi.
ironi
24. 09. 2020 08.15
+7
Ne moreš verjeti, kaj nekateri hočejo. Če ukrepajo ni v redu, če ne ukrepajo, pa zopet ni v redu, a vedno isti, kajne? Nergači, spravite se v red!
Rde?a barva
23. 09. 2020 21.29
-14
Hvala Denisu Avdiću, ker je omogočil nedolžni deklici, da pove svojo plat zgodbe, ne pa samo da poslušamo in beremo komentarje skrajnih desničarjev, ki jo napadajo in obtožujejo.
fljfo
23. 09. 2020 21.39
+14
Janezizl
24. 09. 2020 11.08
+3
Policisti so pošteno opravili delo in obvladali to levičarsko deklico, ki ni upoštevala navodil pristojnih organov.
lepši dan
24. 09. 2020 14.17
+3
Gardon Game
28. 09. 2020 14.29
+1
hahahaha tole kar si je tale ženska dovolila je daleč stran od levičarstva hahaha tole ja sam Karen v akciji
Slo Kekec
23. 09. 2020 21.26
+3
Tisto kar pa vrtijo po rtvslopa jeza vzor. Kjer so politiki brez mask. Budaletine malo se zamislite kak vas krmijo s to CORONO
IKOSS
23. 09. 2020 21.25
+10
Noben represivni postopek v svojem bistvi ni namenjen temu, da bi se oseba v postopku bolje počutila. Ravno nasprotno, osnovni namen le teh je, da so za slednjo kar se le da neprijetni, saj to zanjo predstavlja spodbudo za to, da se ta v postopku policijskim ukazom končno le ukloni. Vsekakor je družbeno zaželeno, da se ukrepi progresivni, saj to osebi omogoči, da z izpolnitvijo ukaza prepreči stopnjevanje le teh. Uklepanje spada med najmanj invazivne ukrepe. Glede na opis naj bi bil strokovni prijem uporabljen z namenom zagotovitve pogojev za izvedbo uklepanja. Slednje ni potrebno v kolikor je oseba v postopku kooperativna. Uporaba tega je tako posledica ravnanja osebe v postopku.
ni_mi_vse_eno
23. 09. 2020 21.24
+11
Hehe, kako so zavili v celofan. Deklica se žaljivo vede do voznika in do potnikov, hehe.
abmam
23. 09. 2020 21.35
+3
Uporabnik1573131
23. 09. 2020 21.19
+28
Kateremu otroku pa pade na pamet, da ne spoštuje ne pravil, ne ljudi. Njena ogromna samozavest blati se policista. Razvajena puncara
DR.MR1
23. 09. 2020 21.07
+5
No pa se je začelo....bitka tistih ZA maske in tistih PROTI maskam. Kršitev javnega reda in miru je posledica tega,da je voznik ukazal naj si navede masko in mladenka se je verjetno uprla in tako naprej in tako nazaj. Bistvo je da se je že začelo sovraštvo med tistimi ki se bojijo svoje sence in tistimi ki verjamejo da je to samo igra in manipulacija ljudi. In to se je sedaj komaj začelo :(
bavbav
23. 09. 2020 21.06
-7
Slava ji na vekov, veke...AMEN!
abmam
23. 09. 2020 21.20
+4
janez horvat
23. 09. 2020 21.05
+26
Kar je iskala, to je dobila. Še ob petkovih kolesarjenjih bi morala policija tako postopati ob vseh kršitvah. Za Maraton Franja je bila omejitev na 500 udeležencev, politkolesarji se na to požvižgajo.
sipac21
23. 09. 2020 21.02
+44
Smrklja vzvisena na UKC poslat da opravlja druzbenokoristno delo !!
multifit
23. 09. 2020 21.01
+33
Hahaha haha. Prvo je null s svojimi akcijami. Zdaj se ta smrklja. Vse policisti pretepajo in potem vsi težko dihajo. Veste ogromno mojih prijateljev in seveda tudi mene je picina večkrat ustavila in včasih tudi oglobila za prekršek. Ampak ker seveda nihče ne igra nekega junaka in če si miren potem s policaji sigurno ne boš imel opravka. Punca je pa probleme iskala. In naj probleme potem sprejme. U glavnem vse kar ji bodo napisali... Naj se kar pripravi. Lepa denarna nagrada bo.
Omas1313
23. 09. 2020 21.00
+33
Še debelo kazen naj dobi da pride do pameti mama ji pa naj navije ušesa !!!