Slovenija

Prehranski varuh: Inovativnost pri nepoštenih praksah trgovcev nima meja

Ljubljana, 30. 06. 2015 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Inovativnost pri velikih trgovcih nima meja, je nepoštene prakse trgovcev komentiral varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano. Trgovske verige imajo slabo plačilno disciplino, med drugim od dobaviteljev zahtevajo številne popuste za prisotnost na njihovih policah. Varuh pa poudarja tudi pozitivne prakse, med njimi spodbujanje domače proizvodnje.

Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Jože Podgoršek je zadovoljen z opravljenim delom v prvih štirih mesecih mandata. Čeprav je pri svojem delu zasledil pozitivne prakse največjih trgovskih verig v Sloveniji, pa je naletel tudi na kopico nepoštenih praks. "Inovativnost pri trgovcih nima meja," je dejal danes v Ljubljani.

Podgoršek, prvi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano v Sloveniji, se je od začetka marca, ko je začel delovati, srečal z vsemi najpomembnejšimi deležniki v verigi preskrbe s hrano, opravil pa je tudi več pomembnih pogovorov z vodstvom Javne agencije RS za varstvo konkurence. Slednji lahko varuh preda sum na nepoštene prakse, večjih pristojnosti, npr. za sankcioniranje, pa nima.

Inovativnost pri trgovcih nima meja, pravi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano.
Inovativnost pri trgovcih nima meja, pravi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano. FOTO: Reuters

Z vodstvom agencije za varstvo konkurence so se uskladili o strategiji preprečevanja nepoštenih praks, pri čemer so se odločili, da bodo dali na začetku priložnost in čas dialogu. "Menim, da je dialog eno od dobrih orožij za preprečevanje nekaterih zgodbic, ki so se v tem času začele odvijati tudi v slovenskem prostoru," je na novinarski konferenci pojasnil Podgoršek.

Opozoril je, da bi lahko z agresivnim pristopom pri odpravljanju nepoštenih praks povzročili širšo škodo, tudi dobaviteljem. Če bi neki trgovski verigi zaradi slabih plačilnih praks npr. za vsak neplačan račun izrekli kazen, bi lahko to trgovsko verigo pahnilo v likvidnostne težave, posledično pa tudi celotno verigo.

Če bodo po nekaj mesecih, približno do jeseni, ugotovili, da dogovori, ki so jih dosegli s trgovskimi verigami, ne držijo in da jih niso uresničili, pa bo agencija za varstvo konkurence prejela prijave o sumih na nepoštene prakse in jih začela po uradni poti preganjati, je zagotovil Podgoršek.

Pri svojem delu je namreč naletel na kopico nepoštenih praks, ki se sicer izvajajo po celotni verigi, a so skoncentrirane na enem segmentu – pri velikih trgovcih. "Inovativnost velikih trgovcev včasih preseneča tudi mene," je dejal in dodal, da so za vsakega značilne specifične nepoštene prakse.

Precej težav s plačilno nedisciplino

Podrobnosti o tem, katere je moč zaslediti v določeni trgovski verigi, Podgoršek ni razkril, je pa na splošno orisal, kakšne težave zaznava. Tako je denimo zasledil težave s plačilno nedisciplino, predvsem pri suhem blagu z daljšim plačilnim rokom, omejitve trgovcev pri plačevanju zamudnih obresti, ugotovil pa je tudi, da ena trgovska veriga v primeru, ko želi dobavitelj prodati terjatev za neplačan račun, tudi v svojo korist vzame določen odstotek terjatve. "Absolutno nepošteno," je dejal varuh in izrazil pričakovanje, da bodo to anomalijo čim prej odpravili.

Trgovske verige od dobaviteljev zahtevajo številne popuste za prisotnost na policah.
Trgovske verige od dobaviteljev zahtevajo številne popuste za prisotnost na policah. FOTO: Thinkstock

Težave se pojavljajo tudi zaradi številnih popustov, ki jih zahtevajo trgovske verige, npr. za prisotnost na policah. "Ti procenti kar letijo," je dejal Podgoršek. Ena trgovska veriga je začela junija denimo zaračunavati še odstotek za promocijo slovenskega sadja in zelenjave, a je varuhu to uspelo preprečiti, eden od trgovcev, ki nima težav z denarjem, pa blago plača prej, a za to zahteva popust.

Varuh, ki sebe vidi kot nekakšnega "sindikalista" dobaviteljev, slednje zato poziva, naj ga sproti obveščajo o nepoštenih praksah. "Ko je aneks enkrat podpisan, je podpisan, če ga ni in se pogajamo, pa lahko preprečimo pritisk na dobavitelja," je dejal.

Pozitivne prakse

Podgoršek želi pri svojem delu sicer promovirati pozitivne prakse, ki jih prav tako opaža v slovenskem prostoru. Vsak od treh največjih trgovcev – naštel jih je po abecednem redu od Mercatorja do Spara in Tuša – ima vsaj eno zanimivo pozitivno prakso. "Vsi na svoj način promovirajo domačo proizvodnjo," je dejal.

Opaža tudi, da je nekaterim zadružnim sistemom uspelo združiti več pridelovalcev in da so tako postali pomemben sogovornik zaenkrat še vedno močnejšim trgovskim verigam. "Imam občutek, da je začel tudi zadružni sistem dihati pozitivno v smeri sodelovanja in s tem povečevanja svoje moči v pogajanjih," je dejal varuh.

Pozitivne prakse opaža tudi pri diskontnih trgovcih, ki znajo poslovati z bistveno nižjo maržo kot največji trije trgovci. "Nekateri slovenski izdelki in drugi so pri diskontnih trgovcih kar cenejši. Seveda je storitev prodaje bistveno slabša, ampak so marže skoraj takšne, kot si jih morda vsi skupaj želimo. So sprejemljive in razumljive," je dejal.

Ob tem je dodal, da znajo v akcijah tudi največji trije trgovci prodajati z nizko maržo. "Tudi veliki znajo delati z bistveno nižjo maržo, če želijo. To je dobro. Če je interes na obeh straneh in če bo slovenski potrošnik iskal slovenske izdelke, ni razloga, da veriga ne bi delovala v pozitivni smeri," je sklenil Podgoršek.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BMWmunja
01. 07. 2015 11.36
TEHNOLOGIJA - nauk o spretnosti
BMWmunja
01. 07. 2015 11.36
BMWmunja
01. 07. 2015 11.36
ONniON
30. 06. 2015 21.42
+3
plačilna disciplina je zelo velik problem slovenije in to je strašnoooo glede na to da je majhna država in bi človek pričakoval neko urejenost
Biofanatik
30. 06. 2015 20.24
+3
Štalo so naredili pred časom ko so začel manipulirat z rokom uporabnosti in ima smrdeče meso še 14 dni rok da ga lahko uporabiš?
t555
30. 06. 2015 15.49
+6
In raznim popustom, obračunom na letni ravni , prispevkom za širitev skupine, odpisom zamudnih obresti, prispevkom za marketing, vračilom preveč naročenega blaga, zaračunavanja ure viličarista po 40 EUR ...... se izognete tako, da nekomu (na pravem delovnem mestu) doniraš 3%.
piko112
30. 06. 2015 14.33
+17
In zakaj so plačilni roki tudi po več kot pol leta? In to tudi za hitro pokvarljive izdelke? Oziroma izdelke, ki so na policah le dan ali dva
pleschyteroristkoroška
30. 06. 2015 14.14
+40
Prehranski varuh-še ena super plačana služba-po domače prodajalec megle
fafajonka
30. 06. 2015 14.20
+18
Desetletja trgovci zahtevajo svoj rabat od ponudnikov in na koncu leta še letni količinski rabat in tale varuh je nekaj odkril včeraj, ne bom napisal v katerem prostoru je dobil idejo, ker tega zdajle ne bi brali :D