Slovenija

V noči na petek možni močnejši nalivi. Lahko narastejo manjše reke in hudourniki

Ljubljana, 14. 09. 2017 12.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V noči na petek nas bo prešla nova hladna fronta. Prehod bo hiter, fronta nas bo prešla v nekaj urah, zato vremenoslovci pričakujejo kar intenzivne nalive. Možen je hiter porast hudourniških vodotokov, zlasti na širšem območju severne in osrednje Slovenije.

Danes popoldne bo v vzhodni Sloveniji povečini sončno, drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem v zahodnih krajih bo občasno rahlo deževalo, proti večeru lahko nastane tudi kakšna nevihta. Pihal bo okrepljen jugozahodni veter, ob morju jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 22, ob morju ter v vzhodnih krajih od 23 do 26 stopinj Celzija.

V noči na petek bo hladna fronta prinesla dež in nalive, vreme pa bo zelo nestanovitno tudi ob koncu tedna.
V noči na petek bo hladna fronta prinesla dež in nalive, vreme pa bo zelo nestanovitno tudi ob koncu tedna. FOTO: Thinkstock

Ponoči se bo dež od severozahoda okrepil in razširil na vso Slovenijo, sprva bodo vmes tudi nevihte z močnejšimi nalivi. Na Primorskem bo proti jutru zapihala šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo okoli 10, ob morju okoli 16 stopinj Celzija.

Opozorilo pred hudourniškimi poplavami

Arso je izdal opozorilo, da lahko ob močnejših nalivih v noči na petek in petek zjutraj hitro porastejo in se pri tem razlijejo manjše reke in hudourniški vodotoki zlasti na širšem območju severne in osrednje Slovenije.

Možen je hiter porast hudourniških vodotokov.
Možen je hiter porast hudourniških vodotokov. FOTO: ARSO

Kakšno bo vreme prihodnje dni?

V ponedeljek dopoldne bo dež od zahoda spet zajel vso Slovenijo in na vzhodu ponehal šele v torek popoldne. Od srede do sobote kaže na večinoma suho vreme. Jutra bodo sveža, dnevne temperature pa tudi večinoma pod 20 stopinjami.
Jutri bo oblačno, tu in tam bo občasno rahlo deževalo. Burja na Primorskem bo zvečer ponehala. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 15, na Primorskem okoli 20 stopinj Celzija. V noči na soboto se bodo padavine od jugozahoda spet okrepile. V soboto in sprva v nedeljo bo prevladovalo oblačno vreme. Občasno bodo še padavine, deloma nevihte. V nedeljo sredi dneva bo dež od zahoda prehodno ponehal, delno se bo razjasnilo.

Več o vremenu v vašem kraju na vreme.24ur.com.

Običajno se septembra začne jesensko deževje

Kot so zapisali vremenoslovci Agencije RS za okolje, se septembra običajno začne obdobje obilnejših padavin, letošnje leto pa glede tega ni izjema. "Kljub poletni suši in posledično zelo nizkim vodotokom med poletjem, so predvsem na zahodu in deloma v osrednji Sloveniji rečna korita že polnijo, tudi namočenost tal se je povečala. Bolj kot gremo proti vzhodu države, nižji so pretoki rek in namočenost tal, ker na tem koncu ni bilo toliko padavin," so zapisali.

Konec tedna lahko ponekod prihaja do izlivanja rek

Zaradi hitrega prehoda hladne fronte v noči na petek vremenoslovci kakšnih močnih porastov večjih rek ne pričakujejo, lahko pa nastanejo problemi zaradi povišanih meteornih voda, morda kakšen hudournik. "Bolj se oziramo proti koncu tedna, ko naši izračuni kažejo na kar obilno količino padavin. Predvidene količine so že takšne, da bi lahko posledično povzročile izlivanje vode iz rečnih strug. Situacijo budno spremljamo in bomo po potrebi pripravili tudi opozorila, v kolikor bomo presodili, da so potrebna. Kot kaže, bi se padavine lahko pojavljale tudi v ponedeljek, kako bo naprej pa je še prezgodaj govoriti."

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vaukan
14. 09. 2017 16.17
+1