Slovenija

Pregledali dokaze z mobilnih telefonov

Ljubljana, 21. 12. 2011 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V zadevi Čista lopata so pregledali dokazno gradivo na mobilnih telefonih, ki so jih zasegli obtožencem. Odvetniki so sicer vztrajali, da so prisluhe pridobili nezakonito.

Sojenje v zadevi Čista lopata se nadaljuje.
Sojenje v zadevi Čista lopata se nadaljuje. FOTO: Miro Majcen
V zadevi Čista lopata so Zidar, Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Borut Farčnik, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič obtoženi sprejemanja in dajanja daril oziroma pomoči pri kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču bi moral v zadevi Čista lopata pričati Dušan Florjančič z Generalne policijske uprave (GPU), vendar se zaradi bolezni ni udeležil obravnave. Vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto v upravi kriminalistične policije bi moral na sodišču odgovarjati na vprašanja, povezana z domnevnim ponarejanjem dokaznega gradiva in obtožbami, da se je policijska preiskava, ki je vodila v razkritje afere Čista lopata, začela nezakonito. Podpisan je pod nekatere pobude za odreditev preiskovalnih ukrepov, odredbe hišnih preiskav in kazenske odredbe.

Anton Urbas, ki je v preteklosti policiji posredoval informacije glede domnevnih kaznivih dejanja obdolženega Ivana Zidarja, je namreč na prejšnji obravnavi dejal, da je bil s strani policije in tožilstva pogosto žrtev pritiskov, da mora priskrbeti informacije za aretacijo zdaj že nekdanjega prvega moža SCT.

Predsednica sodnega senata Vesna Podjed je zaradi Florjančičeve odsotnosti predstavila dokazno gradivo na mobilnih telefonih, ki so jih zasegli obdolženim med preiskavo. Med gradivi je tako seznam odhodnih in dohodnih telefonskih klicev ter SMS-sporočila, ki so bila shranjena na zaseženih telefonih.

Omenjeno dokazno gradivo je bilo v preteklosti sicer s strani zagovornikov pogosto označeno kot nezakonito, saj menijo, da je bil začetek preiskave nezakonit, posledično pa so nezakonita tudi dokazna gradiva, pridobljena v postopku.

Večina prisluhov omenjenim mobilnim telefonom obdolženih je bila na sodišču v več kot leto dni dolgem procesu že predstavljena, ni pa še znana odločitev sodnega senata o zakonitosti pridobljenega gradiva.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

periot22
21. 12. 2011 21.33
+7
Naši skrumpirani podkupljivi sodniki fuj, fuj, ukinat takšno gnilo sodstvo ki ni vredno nič ki ščiti sam drek!!!!!
Bosta1
21. 12. 2011 18.11
+7
Zapravljanje našega denarja......... Zaradi korupcije in vpletenosti pomembnežev se ne bo zgodilo nič, odgovarjal ne bo noben....
galiot
21. 12. 2011 17.05
+15
Zanimivo da so dokazi pa naj bodo že kakršnikoli nezakoniti,poslovanje Zidarja pa zakonito...Vse skupaj nezaslišano pokvarjeno in itd...
PissingOnTalmud
21. 12. 2011 15.31
+19
Na tem sojenju se mi Zidar vedno bolj dopade, saj je pravi glumac. Najboljsi je bil v sceni z berglami in resevalcem, bil je tako dober, da ga celo Sanader kopira. V Nemciji je z milijonom kupil svobodo, kaj mislite koliko je placal tu ??
tronkodak
21. 12. 2011 14.55
+9
Itak bomo na koncu vsem tem osumljenim morali davkoplačevalci plačati odškodnino. Ker so reveži in brez denarja, pa še brez služb in podjetij; zato so jim predlagali scenarij. malo vas zapremo, malo vlečemo po časopisih, dokazi ne bodo zdržali na sodišču in čez 10 let dobite bogato rento. Tistim, ko so jim predlagali tak scenarij, pa so zastonj prenovili hiše, zgradili bazene, ...... . na koncu bodo vsi zadovoljeni, samo davkoplačevalci bomo imeli še manj kot imamo danes.
mogerad
21. 12. 2011 13.01
+23
da se za neprihod na sodišče sklicujejo na bolezel in to tolko čez povprečje kot velja za bolniško za zaposlene v sloveniji in dobijo opravičila, to je korupcija s strani zdravnikov in sodstva ker dopuščajo tako prakso in se ne potrudi da ugotovi zakaj je tako in kdo izdaja ta opravičila
franceljtancelj
21. 12. 2011 13.00
+20
Sami nedolžni otročiči.