Slovenija

Novi predlogi vlade, ki jih sindikati zavračajo

Ljubljana, 03. 04. 2012 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.R./B.G./Š.Z.
Komentarji
241

Med drugim vlada vztraja pri 15-odstotnem znižanju plač. Popustila je pri regresu, "prisilnem upokojevanju" in stroških prevoza. Sindikalisti gredo na pogajanja s svojimi predlogi. Preverite najnovejše predlagane ukrepe!

Vlada je ponekod popustila, a za sindikate ne dovolj.
Vlada je ponekod popustila, a za sindikate ne dovolj. FOTO: Thinkstock
Na račun plač bi letos privarčevali skoraj četrtino milijarde evrov, prihodnje leto pa 176 milijonov.

Vlada je predlagala varčevalne ukrepe, s katerimi pa se sindikati ne strinjajo, zato bodo šli na pogajanja vsak s svojim predlogom.

Najnovejši predlogi se stalno spreminjajo. Po zadnjih bi vlada javnim uslužbencem in funkcionarjem s 1. junijem znižala plače za 15 odstotkov. Tretjo četrtino nesorazmerja v osnovnih plačah bi odpravila 1. junija letos, četrto četrtino pa s 1. januarjem 2013. Zanimivo pa je, da so včeraj v državnem zboru predstavili svoje varčevalne ukrepe, v katerih je predvideno znižanje njihovih plač 10-odstotno.

Regres bi letos izplačali vsem zaposlenim v višini, vendar bi bil polovični glede na lani. Leto 2013 bi tudi izplačali polovični regres, vendar ne vsem. Brez njega bi ostali najbolje plačani, torej zaposleni od 41. plačnega razreda naprej. Kilometrino bi povrnili v višini petih odstotkov cene 95-oktanskega bencina. Ob organiziranem brezplačnem prevozu uslužbencu ne pripada povračilo potnih stroškov.

Za prehrano bi dobili 10 odstotkov manj samo zaposleni, ki delajo več kot štiri ure dnevno. Nespremenjeno ostaja znižanje višine solidarnostne pomoči na 520 evrov in upravičenost le za tiste, ki prejemajo minimalno plačo (znižanje za 10 odstotkov). Izplača pa se v 60 dneh od nastanka razloga pri plači za naslednji mesec. Jubilejne nagrade se ne bi znižale glede na sedanjo višino, vendar bi bila pravica do jubilejne nagrade vezana na delovno dobo v javnem sektorju.

Če se uslužbenec upokoji v dveh mesecih po izpolnitvi pogojev, mu pripadajo tri odpravnine. Vlada je popustila pri "prisilnem upokojevanju", da bi bil možen dogovor z delodajalcem. Nadomestilo za ločeno življenje bi bilo kot nadomestilo za stroške stanovanja. Dnevnice za službena potovanja v tujino bi znižali za 20 odstotkov in ohranili dnevnice le za službena potovanja, ki trajajo od 10 do 14 ur in nad 14 ur. Za uporabno lastnega vozila v službene namene bi znižali kilometrino s 30 na 18 odstotkov cene 95-oktanskega bencina. Za službeno potovanje, ki traja več kot osem ur do 12 ur, bi dobil še regres za prehrano.

Vlada kljub nasprotovanju sindikatov ne odstopa od ukinitve dodatkov za oddaljenost in zahtevnost dela v tujini ter nadomestila za nepreskrbljene otroke, znižanja sredstev za delovno uspešnost pri prodaji blaga in storitev na trgu s 60 na 20 odstotkov. Sklepanje avtorskih in podjemnih pogodb bi bilo možno ob posebnih predpisih. Pogodbe o izobraževanju bi lahko sklepali ob obveznosti, ki izhaja iz predpisa ali kolektivne pogodbe. Najvišje število dopustov ostaja 32 dni. Na koncu še piše, da se veljavnost interventnega zakona o zamrznitvi plač podaljša do 31. decembra 2013, s 1. junijem 2013 se izplačajo zaostala napredovanja; odmrznitev interventnih ukrepov v letu 2014.

Manj učiteljev, dražje zavarovanje, nižja porodniška ...

Združili bi tudi carinsko in davčno upravo, zmanjšali odhodke ZZZS z zamenljivostjo zdravil in do leta 2014 odložili poplačilo državnih obveznosti glede Slovenskih železnic.

Poleg naštetega bi rada vlada združila carinsko in davčno upravo, zmanjšala odhodke ZZZS z zamenljivostjo zdravil in do leta 2014 odložila poplačilo državnih obveznosti glede Slovenskih železnic. Verjetno bi zmanjšali število učiteljev v osnovnih šolah, saj bi dovolili, da bi imeli razredi do 30 učencev in ne 28. Povečali so tudi učno obveznost za strokovne delavce za eno uro, podaljšano bivanje v osnovni šoli pa bi bilo le do 15.30, nato pa bi omogočali popoldansko varstvo. A v tem prvem sklopu drugega dela ukrepov bi največ privarčevali z znižanjem odstotnih deležev kritja zdravstvenih storitev iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Mnogi sindikati nasprotujejo, saj menijo, da se tako draži osnovno zavarovanje.

Zaradi napovedanih varčevalnih ukrepov sindikalisti napovedujejo splošno stavko in celo referendum.
Zaradi napovedanih varčevalnih ukrepov sindikalisti napovedujejo splošno stavko in celo referendum. FOTO: Thinkstock

Tretji del ukrepov predvideva prilagoditve pri programih in politikah. V prvem sklopu tega dela bi največ prihranili z zmanjšanjem investicij, subvencij in drugih programov (135 milijonov evrov). Še 60 milijonov pa bi prihranili z znižanjem rekreacijskega dodatka za upokojence. Predlagano je še zmanjšanje nadomestila za brezposelne, za porodniška nadomestila in povečanje dajatev za študentsko delo. Ves tretji del skupaj pa bi vladi prihranil 295 milijonov evrov.

Če vse skupaj seštejemo, bi letos po načrtih vlade v proračunu prihranili 818,1 milijona evrov, prihodnje leto pa skoraj 950 milijonov. A veliko vprašanje je, kakšen bo dokončni dogovor s sindikati, saj nekaterim ukrepom popolnoma nasprotujejo in napovedujejo, da se bodo proti njim uprli z vsemi sredstvi, ki jih imajo na razpolago.

Ukrepi, ki zadevajo upokojence, študente in starše z otroki:

UkrepPrihranek 2012 Prihranek 2013
Znižanje letnega dodatka za upokojence: za pokojnino do 414 evrov je letni dodatek 367,95 evra; za pokojnino med 414 in 622 evrov je letni dodatek 112 evrov; za pokojnino nad 622 evrov pa letnega dodatka ne bo. 60,560,5
 Plačilo vrtca za drugega in ostale otroke po enakih pogojih kot za prvega. 5,321,5
Subvencije po Zakonu o šolski prehrani se nameni samo socialno šibkim učencem in dijakom, na enak način se uredi tudi prehrano za študente. 4,719
Povečanje koncesijske dajatve na delo dijakov in študentov s 14 odstotkov na 25 odstotkov in znižanje deleža te dajatve, ki jo prejmeta ŠOS in študentski servisi (s 4,5 odstotka vsak na 3 odstotka vsak) – sredstva nameniti v proračun za štipendije. 4,719
Omejitev pravic do plačila dodatnega zdravstvenega zavarovanja za vojne veterane, vojne invalide in žrtve vojnega nasilja. 12,512,5
Znižanje višine nadomestila za brezposelne z 80 odstotkov na 70 odstotkov za prva dva meseca in nato 60 odstotkov; znižanje zgornje meje denarnega nadomestila za 15 odstotkov (sedanja meja je postavljena pri 1.050 evrih).11,917,7
Porodniški dopust 100-odstoten, znižanje višine starševskega nadomestila za nego otroka s 100 odstotkov na 90 odstotkov za prvih 6 mesecev in na 80 odstotkov zadnje tri mesece, omejitev zgornje meje nadomestila za nego otroka z 2,5- na 1,5-kratnik povprečne plače.3,140,4
Znižanje odstotnih deležev kritja zdravstvenih storitev iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja.66,188,2

(Številke so v milijonih evrov.)

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

Predlog ukrepov z odgovori sindikatov ter odzivom vlade
Predlog ukrepov z odgovori sindikatov ter odzivom vlade 2
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (241)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

X-XY
04. 04. 2012 12.14
V Nemčiji bod uvedli nov davek.
lepota in zdravje
04. 04. 2012 11.20
-4
Sindikat - državna zguba pri nas. Referendume in sindikate ukinit.
jansazakon
04. 04. 2012 09.27
+2
kje so bili pa takrat banda sendikalna ko so levaki slovensko industrijo uničl. Aja sej res za to je tud JANEZ kriv.
dule100
04. 04. 2012 07.54
-6
Zdaj se Štrukelj upa vpiti čez bogate, saj ni več Kučanov zet !
dule100
04. 04. 2012 07.53
-2
Pri sindikatih gre za lobiste, ki rešujejo svoje lastne službe ! Svojo vlogo igrajo do konca in na nož ! To je folklora, ki jo izvajajo zaradi svojega članstva in zato, da opravičijo svoj obstoj ! (J.P.Damijan)
WikiX
04. 04. 2012 06.51
+7
Iz te statistike se je še enkrat pokazalo, kako priviligirani so pri nas javni uslužbenci, od nekdaj. Edino njim lahko še kaj vzamejo, ne da bi jih s tem unogobili. Me sploh ne čudi, marsikdo bi se odrekel tudi celi plači, če bi mu pustili upravljati s privilegiji in delnice oziroma lastnino divje privatiziranega denacionaliziranega skupnega premoženja. Seveda je bil pogoj, da si ob osamosvojitvi postal javni uslužbenec ali politični direktor predvsem, da si bil njihov, iz partijskih družin, iz katerih je nastal naš politični prostor. Pa ne le to, moral si biti tudi prilagojen, popolnoma kompaktibilen z gospodarji, mogoče je zdaj zato tako težko razgnati bando. Naj raje vsako leto razlastninijo enega debelag tajkuna in razdelijo denar normalnim, civlnim ljudem, da ne bomo postali Romi, varčevati bi morali pa že itak od začetka. Plebiscitno vprašanje se je glasilo, če smo za samostojno Republiko Slovenijo, in, kje jo imate, a to je zdaj to, se šalite mogoče?
simoncahotiza
04. 04. 2012 06.10
+11
Naj še obdavčijo zrak...Nekoč si moral kupit zemljišče,plačat vse papirje,da si kaj lahko delal dandanes pa še plačuješ davek,da lahko živiš na svojem zemljišču...Me zanima kolko davka imajo tisti,ki imajo vile,prestižne avte in barke na morju...
b77
04. 04. 2012 07.57
+5
teh je zelo malo, ali pa imajo denar zunaj (JankoviĆ & Sons)! so pa tou še razni srbski sindikalisti , borci, meršoli in ostali ki imajo vile na hrvaškem zgrajene iz nikoli vrnjenih kreditov v Yugi! in to so največji lajači in zagovorniki -SEBE!!!!
simoncahotiza
04. 04. 2012 05.58
+19
Jaz pa imam idejo:tistim,ki imajo 4 jurje znižat za jurja.In takih je mnogo.Regresa si ne zaslužijo,ker lahko nekaj prišparajo med letom od plače,če bodo preživeli z 500 evri jim ostane kar dosti saj pravijo,da se da preživet s tem.Državni zbor ukinit,pol ministrov odpustit naj grejo na borzo za 300 € ne,da vlečejo še eno leto tako plačo kot jo imajo.Odprti fabrike,zaposlit delavce in prodajat le Slovensko robo ne pa uvažat vsega kakor zdaj.Naj kmetom plačajo kot treba pa bodo z veseljem pridelovali,kajti koliko zemlje je zapuščene,ker se ne splača delat.Še in še bi se dalo ampak gospoda neee najlažje je vzeti malo plače revežem vstran,regres pravtako upokojencem.Marsikdo ne dobi dela vsaj pri nas je tako,da je ful težko dobit službo posebej ženske in zdaj bi jim še vzeli tisto,kar naj bi dobili iz borze...Je pa res,da bi tudi marsikdo lahko delal pa mu ni.Ponudit mu prvo službo,ki je,če odkloni ok se mu ukine nadomestilo.Ker poznam take,ki bi res lahko delali ampak zakaj,če lahko doma sedi..Razumem,če ni dela ampak počasi se bo začelo sezonsko delo,ki ga pridejo delat kdo???Hrvatje,ker so določeni užaljeni in ponižani,če bi mogli iti to delat...Ma škoda besed kajti to lahko samo mi sanjamo oni tam pa itak po svojem..
gorgoroth
03. 04. 2012 22.48
+3
Ok sprijaznimo se z znižanjem plač ampak gospoda naj se potem sprijazni z znižanjem delavnika iz 8 na 4 ure in povsem nično delovno storilnostjo. Kar plačaš to dobiš.
matej1406
03. 04. 2012 23.04
+1
zato ker vsak rece "OK bomo potrpel" nas izkoriscajo
matej1406
03. 04. 2012 22.38
+4
dejmo se 4.5 miljona razkerat pa pejmo se enkrat na volitve ker tole je pa podn od podna
Millena
03. 04. 2012 22.29
+1
Straho vlada.
Vik Klas
03. 04. 2012 22.21
+5
Najbolje bi bilo da vlada odstopi od vseh reformnih programov , se lepo zadolžuje naprej koliko se da. Volk sit koza cela.Mladi srboriteži ki pozivajo k orožju in k revoluciji, pa naj čez nekaj let plačujejo naše dolgove
MERDE-AVE-MERDE
03. 04. 2012 22.03
-3
KATASTROFA od vlade
Saloreich
03. 04. 2012 23.40
+2
gregor154
03. 04. 2012 21.52
+2
Javni uslužbenci se ne zavedajo, da so ljudje v realnem sektorju brez služb in z minimalno plačo. Vsi JU govorijo o pravičnosti in socialnosti ampak socialnosti in pravičnosti do ljudi v realnem sektorju s tem ne izkazujejo. Ali je pravično da kljub temu da ni denarja mora realni sektor prenašati celotno breme krize, medtem ko bi v JU imeli plače kot da ni krize. Vsi spreobračajo pozornost koliko se je kradlo, ter dvig DDV. Realnost pa je da se ukraden denar ne bo NIKOLI dobil nazaj, sindikati izsiljujejo vlado, breme krize pa bo še namesto JU nosil realni sektor. Kar se tiče dviga DDV se mi zdi totalno nepravičen. V realnem sektorju naj bi ljudem z minimalcom, že zmanjšanimi plačami usekali še z dodatnim stroškom, kljub temu da so se njihove plače že znižale zaradi krize, samo zato ker JU noče doprinesti požreti svojega dela pogače krize. S tem ukrepom bi realni sektor dvakrat usekali po žepu, JU bolj malo. Toliko o socialnosti in pravičnosti v tej državi. Lahko spreobračate ukrepe še in še ampak sta samo dve možnosti(poleg ostalih drobižkov). Ali bo realni sektor nosil breme cele krize ali pa so prače realnega sektorja primerljive z JU. In vsi vemo kaj se je zgodilo s realnim sektorjem v grčiji. Jaz osebno sm za pravično krize. Če so bila v gospodarstvu odpuščanja in znižanja plač bi lahko JU tudi prenesla znižanje za 15%.
tomy33
03. 04. 2012 22.15
+9
gregor154....pa kaj tebi še vedno ne potegne? Tudi če vlada celemu javnemu sektorju poreže 50%plače in predpostavljamo da bo kriza še kar trajala.......bomo čez eno leto spet govorili o prerazsipnem javnem sektorju in o tem da je treba zategnit. Ampak čez 1 leto bodo zategnili tudi gospodarstvu. Mater to floskulo poslušam že 20 let.....do kdaj še? Sem za varčevanje takoj, ampak samo pod pogojem da vlada sprejme tudi učinkovite ukrepe kako preprečit korupcijo, klientelizem, kartelno dogovarjanje, ko bodo poslanci dobili nadomestilo za brezposelnost tako dolgo kot vsi ostali zaposleni...ko bodo obdavčili verske skupnosti.........ko bodo preprečili pranje denarja......ko bodo sprejeli zakon za odvzem vsega premoženja za katerega ni mogoče dokazati izvora....uvedli rigorozne kazni za utajo davka ....itd........skratka ko bodo iz te kure naredili urejeno in pravno državo......potem bomo pa zategovali.....dotlej pa nima smisla, ker vse kar bomo našparali bodo tako kot doslej pospravli v svoje žepe. V končni fazi se ve kdo je povzročil krizo, ko je bilo govora o deljenju dobičkov med vse zaposlene niso hoteli raje zraven zdaj ko pa jim treba pufe plačat smo pa dobri. Si imel kaj od časov debelih krav in gospodarske rasti? Si imel pošteno plačo za svoje delo? Jaz od tega nisem imel nič, čisto nič...v istem dreku sem bil kot sem danes......torej naj zdaj šparam za nekoga drugega?
M_teorija
03. 04. 2012 22.37
-2
Po tehle levitih in kozjih molitvicah bi mu pa skoraj moralo potegniti, ker če ne, mu ni pomoči!?
gregor154
03. 04. 2012 23.23
+4
Številke ne lažejo. V javni upravi je zaposleno 100 000 več ljudi kot pred 20 leti, plače so za 20% višje kot v gospodarstvu(to še ne pomeni da so visoke, samo gospodarstvo je na psu)... komu sedaj ni pomoči. Po tvojem naj gospodarstvo nosi vse breme dokler ne bojo vsi zakoni po tvojem okusu? Ukrepi so povsod se klesti, dejstvo pa je da gre največji del za plače JU in brez klestenja tega ne gre. Verjamem da še nisi slišal za Amdahlovo pravilo... Nekateri v JU pravjo pa sej ne smemo gledat primankljaa sej to so sam številke, ampak dejstvo je da primankljaj uničuje gospodarstvo in življenja (samo) 4x več ljudi kot jih je v JU in bi bilo pravično in socialno da se breme porazdeli.
tomvai
03. 04. 2012 23.27
+5
javni aparat je seveda prevelik, vendar pa ti ukrepi, ki jih predlaga vlada ne odtranijo korenin tega problema, zgolj strizejo vrhove. Potrebno bi bilo zmanjsati vladni aparat, ter nekatere biroktratske urade, ki bi se jih z uvedbo informacijskih sistemov dalo konkretno zmanjsati. Pravtako bi bilo potrebno znizati place v javnem sektorju, VENDAR tam kjer so te res prevelike, poglej si malo na e-upravo koliko usluzbencev javne uprave ima bruto placo nad
fobija
03. 04. 2012 23.35
+0
se mi zdi, da sit lačnemu ne verjame oz. očejo razumeti
gregor154
03. 04. 2012 23.41
+4
Tom4zF se totalno strinjam, verjamem da je to prva stvar na seznamu vsake vlade, vendar je nažalost neuresničljiva. Višek delovne sile se v JU, napram gospodarstvu, lahko znebi nažalost samo z upokojitvijo. Druge možnosti kot skupinsko nižanje plače tako ni. Informacijski sistemi so v JU zelo močni, problem je ta da se v JU pač ne odpušča, nasrkalo bo pa kot zgleda gospodarstvo. Verjamem in poznam pa ljudi, ki delajo ogromno in kvalitetno in so zaposleni v JU, vendar pa nažalost poznam tudi obratno.
Tonček Balonček
03. 04. 2012 21.22
+4
AJnša je predatvil nek "maksimalni, takorekoč drakonski" program, zdaj bo pa popustil in bo izgeldalo, ako je vlada elastična, kooperativna in sposobna dialoga. totalno sranje, če mene kdo vpraša, smešno, če kdo nasea temu, saj je jasno, da takšni vladni ukrepi lahko pomenijo le revolucijo! ;anever pač! Vedno me je čudilo, d atoliko ljudi naseda AJnševim potezam, ampak ta narod je očitno precej kratke pameti, samo na butare in neke evharistične kongrese pšomislim....
b77
03. 04. 2012 21.39
-1
torej predlagaš izkušenega pahorje, opanlarja ali pa kar milana da nas popeljejo iz krize za katero je kriv janša!? pa ti nisi ......
Saloreich
03. 04. 2012 23.09
+1
Sploh zakaj bi bil elastičen, kooperativen in sposoben dialoga z parazitskimi, neosocialističnimi sindikati, ki živijo v pravljici?
noone00
03. 04. 2012 21.05
+6
janša se mal preveč igra ,ga bo kdo pihnil poj bo pa mir s temi strašanjem da ni denarja.denarj je tolk kot še nikoli v zgodovini.samo letos bodo sprostli dodatnih 800 miljard evrov kapitala za evropo če ne še kaj več.pa folk kaj vam ni jasen da vsak vlada netehuje folk z laganjem in prevarami.tako ne jamrat da ni denarja če ga tiskajo vsako minuto...
kiwwwi
03. 04. 2012 21.00
+2
Zadnja tabela je zanimiva. 75% prihrankov gre iz pokojnin in zdravstvenega zavarovanja. spor z policaji, učitelji itd, pa je samo blef.
noone00
03. 04. 2012 20.50
+11
vlada se lahk pod nosom obriše letos bo padla slovenija ker se bo folku strgal,ker se eni gredo bogove drugi pa komaj za preživetje
b77
03. 04. 2012 21.14
-2
in pol boste imelza preživetje in plačilo pufov ki ste jih raja brez pameti jemala do onemoglosti
periot22
03. 04. 2012 20.48
+8
Če ne bimo šli vsi na ceste nas bodo žive pokopali!!!!!!!!!
periot22
03. 04. 2012 20.44
+12
Vsi vemo kje se naj zmanjšajo plače pri direktorjih ki imajo plače po 10.000 in več in davek na luxus vikende, jahte, drage avtomobile pa bo denarja dovolj, tajkunim pobrat premoženje poslancim zmanjšst plače .........!!!!!!!!!!!
b77
03. 04. 2012 21.15
+0
še ti bodidirektor, registriraš podjetje v 24 urah pol bo pa dnar
glich
04. 04. 2012 00.00
+2
"problem" je v tem, da nočejo biti vsi direktorji kar ti očitno ne razumeš. Ljudje hočejo dostojno življenje za svoje delo ki je prav tako cenjeno in težko. Prvo kot prvo kam bi prišli če bi bili vsi direktorji in drugo v kakšni družbi živimo da je edini sinonim za blagostanje direktor!