Slovenija

Pregleda reklamiranega izdelka vam trgovec ne sme zaračunati

Ljubljana, 02. 08. 2016 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ste zadnje časa uveljavljali reklamacijo, pa so vam zaračunali stroške pregleda reklamiranega izdelka? Tega ne bi smeli storiti, opozarja tržni inšpektorat, ki trgovce, ki to počnejo, poziva, naj s tem takoj prenehajo.

Tržni inšpektorat opaža, da vse več trgovcev kupcem zaračunava neupravičene reklamacije, kar je v nasprotju s potrošniško zakonodajo. Zato trgovce, ki to počnejo, poziva, naj s tem takoj prenehajo, potrošnike, ki so se srečali s takšno prakso pa, naj ga o tem obvestijo. Zgodba se največkrat odvije v primeru reklamacije tehničnega blaga.

V primeru uveljavljanja reklamacije vam strokovnega pregleda izdelka ne smejo zaračunati, tudi če se izkaže, da do reklamacije niste upravičeni.
V primeru uveljavljanja reklamacije vam strokovnega pregleda izdelka ne smejo zaračunati, tudi če se izkaže, da do reklamacije niste upravičeni. FOTO: Thinkstock

Dogaja se, da trgovec za izdelek, ki ga potrošnik reklamira, ugotovi, da je reklamacija neupravičena in kupcu izvedeni pregled izdelka zaračuna. Tovrstno početje je mogoče zaslediti pri različnih izdelkih in storitvah, največ pa se jih pojavlja v primerih reklamacij tehničnega blaga, so povedali na inšpektoratu.

Kot so izpostavili, je zaračunavanje t.i. neupravičenih reklamacij v nasprotju s potrošniško zakonodajo. Potrošnik ima namreč v primeru napake ali nepravilnosti na izdelku pravico uveljavljati zahtevke iz naslova garancije oz. stvarne napake, podjetje pa je dolžno ta izdelek pregledati in se do zahtevka potrošnika objektivno opredeliti.

Takšna opredelitev je mogoča po strokovnem pregledu izdelka, pri čemer stroške pregleda nosi podjetje oz. dajalec garancije. Če bi se dovoljevalo zaračunavanje takšnega pregleda, bi se s tem omejevale oz. lahko celo izključile pravice potrošnika do uveljavljanja garancije oz. stvarne napake. Te pravice pa potrošnikom pripadajo na podlagi zakona o varstvu potrošnikov in jih ni mogoče ne omejiti ne izključiti.

Pri tem se po navedbah tržnega inšpektorata še bolj utemeljeno postavlja vprašanje, ali je odločitev trgovca o nepriznavanju reklamacijskih zahtevkov dejansko utemeljena in ali nima pri tem pred očmi samo zaslužka, še posebej, kadar je dokazno breme o tem, ali je napaka posledica mehanske poškodbe ali ne, na potrošniku.

TZS s tem ni seznanjena, bo pa o tem obvestila svoje člane

V Trgovinski zbornici Slovenije (TZS) s tem, da naj bi trgovci potrošnikom zaračunavali t.i. neupravičene reklamacije, niso seznanjeni. "V TZS pa se zavzemamo za spoštovanje zakonodaje, torej tudi na področju varstva potrošnikov in s tem povezanimi pravicami potrošnikov pri uveljavljanju dveh zakonskih institutov - pravic iz naslova stvarne napake ter garancije," so zapisali.

Z novico inšpektorata so seznanjeni, z njo pa bodo prek zborničnega glasila T-Informacije seznanili svoje člane. Pozitiven pristop k razreševanju zahtevkov potrošnikov izpostavljajo v strokovnih usposabljanjih, so navedli in dodali, da člani TZS v praksi dajejo velik pomen tekočemu razreševanju vseh prejetih zahtevkov potrošnikov, ki izhajajo tako iz zakona kot iz uveljavljene dobre poslovne prakse.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomvojo
02. 08. 2016 19.08
Tako kot z doplačevanjem zdravil, še zmeraj se morajo doplačat, preverjeno včeraj. Jutri gre comp še v garanciji na servis, mogoče po trikratnem vklopu zalaufa ali pa tudi ne, se sesuje kar iznenada bomo videli kaj porečejo strokovnjaki. Najbrž me bodo odpravli z virusom.
gekados
02. 08. 2016 17.16
+1
haha,pozivajo,naj grejo na teren in naj kaznujejo tatove
Eitipatapa
02. 08. 2016 16.45
+4
Nekaj primerov zelo dobro poznam in samo v razmislek. Stranka kupi vgradno kuhinjsko napo in sama ali kdo od montažerjev poskrbi za montažo in priklop. Nakar ugotovi, da napa sploh ne vleče dobro ali pa skozi napo kaplja voda. Pokliče trgovca, da aparat ne deluje v redu. Trgovec nima s tem ničesar, saj stranka ni podala zahtevka za vračilo izdelka. Zato stranko napoti na pooblaščeni servis. Pride serviser, pregleda napo, opravi test, pregleda način montaže in ugotovi, da je z napo vse v redu ampak ni pravilno montirana in ni poskrbljeno za pravilen pretok zraka in kondenza. Seveda stranka hoče imeti popravljeno garancijsko, serviser ji po navodilih proizvajalca tega ne sme priznati, ker ni problem z aparatom. Serviser ji tudi ni dolžan tega predelati oziroma to tudi ni njegov tip opravka, ker je povezan z montažerskimi in zidarskimi deli. Proizvajalec serviserju te poti in časa ni pripravljen plačati, ker poseg ni bil garancijski. Serviser pa tudi ni dolžan okrog kot kakšen prostovoljec s preveč denarja in časa ter zastonj gorivom in podarjenim avtomobilom, zastonj preverjati aparate. Zato serviser stranki zaračuna pregled. Ugotovimo, da je serviser največji nesramnež čeprav ni tako.
gregolin
02. 08. 2016 17.36
+0
Da nebi o zabavni elektroniki govoril.Samo s stvarnimi napakami težijo-pa sploh ne vedo kaj je to.Mislim da bi morali tudi v garancijskem roku neupravičene reklamacije zaračunat.Veliko ljudi nič ne prebere,ker so preveč pametni ,ali pa imajo strokovnjaka z bloka,potem pa za brez veze na servis pošiljajo.Podjetje pa zgubo dela s takimi strokovnjaki.Saj ne bo bolj v banania republjik.
nominator13
02. 08. 2016 15.57
Sem nesel akumulator za avto na pregled, ker mi je rekel avtoelektričar da je zanic in mi pri minusu ne bo več vzigal.Plačal 5e za polnjenje čeprav je bila baterija napolnjena in garancija zavrnjena....